PlayStation.Community

2019.12.21. 16:40 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Az állam én vagyok!

Ezt sem most írom le először, mégis felejthetetlen lassan húsz éves videojátékos pályafutásomnak azon kezdeti, gyerekcipőben járó szakasza, amikor hajnali kettőig toltam az Age of Empirest pécén. Pedig azóta is számtalanszor feltették már a kérdést, hogy abba tudom-e hagyni a játékot, amire mindig enyhén értetlenkedve azt felelem, hogy persze, miben más ez, mint mondjuk az olvasás? Nos, azért lássuk be, van olyan életkor és olyan műfaj, amit tényleg szinte lehetetlen lerakni, hiába tudjuk, hogy másnap iskola, munkanap van. A jól sikerült stratégiai játékok szerintem azért ludasak ilyenkor, mert annyira kifinomultak, látványosak, kidolgozottak, hogy az ember mindig egy újabb és újabb kört akar látni a dolgai alakulása végett. Vagy ha elrontotta valahol, nem nyugszik addig, míg – egy korábbi, használható mentés segítségével – ki nem javítja a hibát.
A fentiekből következik, hogy én kb. húsz éve nem játszottam stratégiával, így hát amikor elvállaltam a Sid Meier’s Civilization VI tesztelését, két dologra számítottam: a) nekem ebben a cuccban minden új lesz, és ezzel együtt, vagy ennek ellenére b) újabb végtelen történetre kell berendezkednem, mert tudom, hogy a Civilization sorozat az egyik legjobb a műfajban a pécés berkekben. Teljesen jól következtettem ki mindkettőt.
Bár a neves kanadai-amerikai programozó, videojáték tervező és producer Sid Meier által életre hívott Civilization sorozat maga 1991 óta él és virul, a 2008-as Civilization Revolution óta nem készült konzolos átirat a széria egyes részeiből. Értekezésem tárgya, a hatodik rész sem új gyerek, hiszen pécén már 2016-ban megjelent, és Nintendo Switchen is csak tavaly tette tiszteletét. De hát tudjuk a világ teremtése óta, hogy a stratégia elsődleges platformját nem a konzolok jelentik, viszont most kaptunk egy jó példát arra, hogy igenis van létjogosultsága a birodalmak építésének a kanapén terpeszkedve is, az 55” Sony Bravia 4K tévénk és a PS4 Pro gépünk szerény összteljesítményében gyönyörködve.
Nekem valójában már a játék csodálatos bevezető videója láttán tátva maradt a szám. Egyrészt sajnos nem divat már ez mostanság, másrészt a film alapján máris megvolt az a pontszám, amit most az értékelőben láttok. Világos volt, hogy az a minőség, amit abban a negyven-ötven másodpercben láttam, a cucc egészére igaz lesz.
A főmenüből több választási lehetőségünk van. A Civilization iránti teljes tudatlanságomból kiindulva bevállaltam nyitásnak a Kleopátra vezette Egyiptomot magába foglaló betanító részt, ami gyakorlatilag másfél órán keresztül öntötte vödörrel a fejembe az információkat. Persze itt még tényleg csak az alapokat tanuljuk meg: körökre osztott játékmenetben kell egyetlen kerületből álló kis városunkat felvirágoztatni, hogy az ókorból a mai modern időkig ívelve végigkövessük és irányítsuk a civilizációnk fejlődését, illetve hogy győzelemre jussunk a katonai uralom, a technológiai fejlettség vagy a kulturális befolyás feltételeit teljesítve. Mindez a hatszögekre osztott térképdarabok felfedezésével és meghódításával történik, miközben új városokat alapítunk, harcolunk szomszédainkkal, új technológiákat fedezünk fel, létrehozzuk a polgárjogi rendszert, meghatározzuk a kormányzatot, neves írók, költők, tudósok, történészek (stb.) bevonzásával fejlesztjük a kultúrát, valamint természetesen kereskedünk más országokkal.
Magától értetődő, hogy mindez nem egyetlen éjszaka leforgása alatt történik, mert minden egyes fenti mozzanat hihetetlenül részletesen van kidolgozva. Például ami a városok fejlesztését illeti, azok alatt többek között katonai tábort, könyvtárat, vallásos jellegű épületeket, gigantikus szobrokat, sőt a piramisokhoz vagy a Stonehenge-hez hasonló csodákat kell érteni, és külön hatszögre kell raknunk mindegyiket. Ahogy haladunk előre az időben, és tanulunk új technikákat, pl. a kerékgyártást, az állattenyésztést, a bányászatot vagy a navigációt, úgy tudunk újabb és újabb területeket az uralmunk alá vonni és megművelni. De ugyanez igaz az államforma fejlődésére is, mert kezdetben csak egy egyszerű közösségi főnök vagyunk, hogy onnan mondjuk a demokratikus vagy oligarchikus berendezkedésen át haladjunk tovább a modern idők parlamentáris formájáig.
Mindegyik kormányzati forma meghatározott politikák alkalmazását teszi lehetővé, ezeket kártyák formájában tudjuk rendezgetni a katonai, a gazdasági, a diplomáciai és a helyettesítő kategóriákban, általuk pedig különböző előnyökre vagy hátrányokra tehetünk szert (pl. hatékonyabb támadóerő bizonyos ellenféltípussal szemben.) Ezeket a politikai kártyákat szabadon tudjuk cserélgetni az újabb és újabb korok kihívásainak megfelelően, a határ pedig egy idő után maga a csillagos ég.

Ami a játékmódokat illeti, a Play Now-ban gyakorlatilag a betanító részben látott módon kezdhetünk neki a birodalomalapításnak, és 500 körön belül kell a népünket győzelemre vinni. Játszható civilizációk, a teljesség igénye nélkül: Amerika (Teddy Roosevelt vezetésével), Anglia (Viktória királynővel az élen), Görögország (Gorgo vagy Periklész uralma), Oroszország (Péter cár), Brazília, Kína, Japán India, Arábia... vagyis minden, ami szemnek, szájnak ingere. A Scenarios menüpont szerintem már a gyakorlottabb playereknek ajánlott, mert igaz, hogy rövidebbek (60-120 körösek), bennük a főjátékhoz képest eltérő egységeket, grafikát vagy technológiát találunk.
Én az Outback Tycoonba kóstoltam bele, ami Ausztrália gyarmatosítását meséli el, és nincs benne harc: a terjeszkedés, a felfedezés és a források begyűjtése a győzelem feltételei, melynek értékmérője az arany. Ha megvan az előírt pénz a rendelkezésünkre álló 60 kör alatt, győztünk. Más érdekes szcenáriók: Európa viking inváziója, Nagy Sándor háborúi, az ókori egyiptomi vallás terjeszkedése, vagy a Selyemút kulturális hatása.
A többjátékos opció alatt egy jelenleg nem igazán működő online és helyi multiplayert kell érteni.
Magától értetődően letölthető tartalmak is rendelkezésünkre állnak, köztük már a klímaváltozás problémáját is érintő, és az új, diplomatikus győzelmet bevezető Gathering Storm, valamint a globális korokat felvonultató Rise and Fall. De ez utóbbi kettőt külön meg kell vásárolnunk.
Nagy összességében több száz minőségi játékóra vár a történelem és a stratégiai játékok azon szerelmeseire, akik befektetnének a Civilization VI-ba. Mert hát ugye itt nem csak szórakozásról, de tanulásról is szó van, hála az ugyancsak elképesztően részletes Civilopediának, ahol nemcsak a játékmenetről, de magukról a történelmi korokról is bőségesen találunk információkat. A grafika egész egyszerűen gyönyörű, a zenék, környezeti zajok kiválóak, és a brit angolul tolt szinkron is tökéletes.
Jómagam még hosszú út előtt állok, mert a kínai, japán, egyiptomi, sőt orosz cuccokat mindenképpen ki akarom aknázni. Szívből ajánlom ezt a játékot minden stratégia hívőnek!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A játékot megvásárolhatod támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Dark-Fu  PlayStation.Community tag
2020.01.07. 14:06:08
LV4
Válasz 4. NEXUS0001 üzenetére:
A Civ V még mindig jobb, mint a VI. Rengeteget játszottam mindkettővel PC-n. Előtte meg a IV-gyel. Ez utóbbit is akkor váltotta le az V nálam, mikor már kijött egy-két kiegészítő, az adta meg az igazi ízét. Szerintem, ez a VI-nál is így lesz.

Az V-ben kb. 1500 órám van :D
Gőg és Magőg fia vagyok én!
6. CountofHell  PlayStation.Community tag
2019.12.30. 20:54:37
LV15
Nekem úgy tűnik ez tök más mint a kedvencem, az XCOM2. :-)
PSN - CountofHell_HUN
5. Petunia  Szerkesztő
2019.12.27. 15:20:31
LV12
Válasz 3. jime üzenetére:
Nekem ezt a játékot anno tesóm emlegette sokszor, aki sokkal inkább PC-s játékos volt mindig is. Sztem ő játszott is ezekkel ott. Mondjuk újabban én is játszom PC-n is a Steamnek hála, de elképesztő, ami ott van. :) Most karácsonyi vásáron akcióban vettem 13 Euróért 5 játékot... Okés, nem AAA kategóriásak, hanem point & click-ek de akkor is. :) Egyébként point & clickből is csak egy töredék jelenik meg konzolokra, viszont azok háromszoros áron. :|
Endure and Survive
4. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.12.26. 12:53:26
LV7
+1
Az V reinkarnációval viszonylag rendszeresen játszom. A VI-kal is tettem 1-2 próbát, de nem győzött meg.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
3. jime  non-alcoholic
2019.12.24. 11:02:30
LV29
Válasz 2. martin üzenetére:
azt mondjuk hozzá kellett volna tennem, hogy akkoriban nagy stratégiabuzi (meg minden ami hasolnó) voltam pc-n, minden szar megvolt, ezért is furcsa O_O
"wake up, you're dead!"
2. martin  Főszerkesztő
2019.12.24. 08:32:47
LV27
Válasz 1. jime üzenetére:
Sok nem is volt belőle konzolon.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. jime  non-alcoholic
2019.12.23. 22:02:02
LV29
ehhez a sorozathoz valahogy sosem volt szerencsém.
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SID MEIER’S CIVILIZATION VI
2K Games
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Bődületes tartalom; jó játszhatóság konzolon is
Negatívum
Összetettsége miatt kicsit nehéz belejönni; az online multi nem működik rendesen