PlayStation.Community

2019.12.16. 10:49 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A gyilkosság, a bűn, a rejtély és az ezernyi programhiba hosszan tekeredő macskagombolyagja.

A 2000-ben két spanyol művész, Juan Diaz Canales író és Juanjo Guarnido rajzoló által megalkotott magánnyomozó kandúr, John Blacksad már első megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend, néhány éves időközönként megjelent kalandjai pedig mindig képesek azok olvasók tömegét a fotelekbe szegezni. Az eredetileg franciahonban dédelgetett képregényeket számtalan nyelvre lefordították már, ahogy egy ideje már Magyarországon is elérhető mind az öt, eddig megjelent album-méretű kötet, amelyek mind-mind egy különálló film noir stílusú detektív-sztorit mesélnek el az ’50-es évek zűrzavaros Amerikájában.
A művek érdekessége (mármint a csavaros rejtélyek, a gyönyörű, részletgazdag akvarell-rajzok és a sárga-lapos krimi-regényeket idéző hangulat mellett), hogy a benne látható világot antropomorf állatok lakják, azaz a humanoid karakterek állatfejeket kaptak, és ennek köszönhetően emberi tulajdonságokat, azonban a sztereotípiáknak megfelelően minden fajhoz valamilyen csakis arra jellemző sajátosság társul: a rendkívül jó szimattal rendelkező kutyák általában rendőrök, a nagy termetű gorillák és bikák főleg a bokszolók és verőemberek szerepét töltik, míg a rókák és a menyétek sunyi gengszterfőnökök, a füstös kocsmákban és sztriptízbárokban mozgó, szemrevaló hölgyfigurákat kecses macskákként ábrázolják, a ronda hüllőknek, kígyóknak vagy aligátoroknak pedig természetesen a rosszfiú szerepe jut.
Ezen kívül az eddigi öt kötet olyan fajsúlyos témákkal foglalkozott, mint a korrupció (Árnyak között), a rasszizmus és a faji szegregáció (Hófehér nemzet), valamint a vélt vagy valós kommunista veszély (Vérvörös lélek), de emellett megelevenedett még a korszak jazz zenében fürdő és kábítószerektől forrongó New Orleans-a (Néma pokol), legutóbb, pedig egy road movie beütésű szösszenettel (Amarillo) is megörvendeztettek minket az alkotók.
Jómagam is többször méltattam már a képregényeket, egyébként nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, a mainstream vonaltól megcsömörlött embereknek legalább annyira, mint a mindenevő fogyasztóknak, sőt, véleményem szerint azok is nyugodtan tehetnek vele egy próbát, akik még soha életükben nem fogtak a kezükben egyetlen egy képregény füzetet sem.
Szó, ami szó, elég szép karriert futott be a ballonkabátos, macskabundába bújt magánkopó, amelynek egy következő, fontos mérföldköve a képregényből készült videojáték. Jobban mondva eredetileg annak kellett volna lennie, mert bár a Blacksad: Under the Skin valóban legördült a gyártószalagról (mondjuk már ez is megér egy misét, mivel egy technikai mellélövésnek köszönhetően a cím az eredeti megjelenésnél jóval korábban felkerült a digitális játékboltok polcaira, majdhogynem félkész állapotban), mégis, annyi, de annyi programhibával, glitch-csel és buggal küszködik még így is, elviekben „kész” formájában, hogy a képregénnyel ellentétben ezt a stuffot már egyáltalán nem tudom nyugodt szívvel ajánlani senkinek sem.
Pedig egyébként a karakterekkel, a világgal és a történettel még nem is lenne semmi gond: az Under the Skin remekül illeszkedik az eredeti képregények hangulatához és szövevényes cselekményű, bűntől, korrupciótól, gyilkosságtól, hűtlenségtől, átverésektől, hazugságoktól és háborús traumáktól bűzlő stílusát, az ’50-es évek brutális, perverz és vérzivataros korszakába ágyazva. A sztori alapját egy öngyilkosságnak kinéző, de valójában egy sokkal, de sokkal bonyolultabb ügy adja, amely során egy bokszedzőterem tulajdonosát felakasztva találják munkahelyén. A rendőrség minél hamarabb le is zárná az egészet, azonban az áldozat lánya és annak testőre valami másra gyanakszik, ezért felbérlik Blacksadet, aki rögtön neki is kezd a nyomozásnak, amely nemsokára egy sor váratlan fordulatot vesz, és valami sokkal nyakatekertebb üggyé formálódik.
Az Under the Skin tehát egy nyomozgatós, keresgélős, QTE-jelenetekkel megszórt, választható dialógusokkal és döntésalapú mechanikával felszerelt cucc, amely leginkább az L.A. Noire-ral, a Sherlock Holmes: The Devil’s Daughterrel és a Telltale-játékokkal rokonítható össze. Ez egyáltalán nem baj, sőt, egy ilyen műfajú képregényhez pontosan ilyenfajta játékadaptáció dukál: különböző helyszíneken kell bizonyítékokat összeszednünk, nyomokat gyűjtenünk, majd a megszerzett következtetéseket összekötnünk, hogy így juthassunk közelebb a tetteshez. Időnként kapunk némi akciót, amikor természetesen meg kell nyomnunk a megfelelő gombot a megfelelő időben (rendesen próbára is teszik a player reflexét, szóval nem árt figyelni), a cselekményt pedig kellemes, fület simogató jazz zene kíséri, szinte elejétől a végéig. Sajnos itt gyakorlatilag véget is érnek a pozitívumok, ugyanis az Under the Skin azok közé a játékok közé tartozik, amiből rengeteg mindent ki lehetett volna hozni, és ahol a koncepció és az alap remek volt, azonban a végeredmény sajnos pont a kivitelezésen bukott meg.

Őszintén szólva nem is tudom, hogy mivel kezdjem. Az egy dolog, hogy a program rettenetesen erősen fogja a játékos kezét, így az a bizonyos döntésalapú metodika tulajdonképpen nem is annyira döntésalapú, mivel csak az illúziója van meg annak, hogy mi formáljuk a főhőst, kapunk is egy táblázatot, ami a „mi Blacksadünk” értékeit mutatja egy rakás tulajdonság alapján, de ez lényegtelen, nincs kihatással az eseményekre, és a döntéseink sem befolyásolják komolyan a történetet – oké, ezt talán még lenyeli az ember. Ahogy azt is, hogy a sztori csak nagyon-nagyon kis mértékben módosítható, így tehát nem csukathatunk le ártatlanokat gyilkosság vádjával, a befejezés így persze úgyis úgy alakul, ahogy azt az írók elképzelték – többféle van, de azért nem kell Quantic Dream-szerű ultimate eseményláncolatokra számítani. Nagy probléma mondjuk ezzel sincs, viszont aki a fent említett néhány címhez hasonló minőséget vár, az rossz rendezvényre jött – de jó, legyen, egye fene.
Az igazi hibák mélyen a játékmenetben gyökeredznek. A grafika még úgy ahogy elmegy, akár hangulatosnak is mondható, bár a karakterek képtelenek kifejezni bármiféle érzelmet, még a szájmozgás sincsen összhangban az elmondott szöveggel. Az irányítás borzalmasan lomha, nehézkes, futni nem is lehet, Blacksad úgy mozog, mintha egy két tonnás vasgolyót kötöttek volna a lábára. És ez még hagyján, de a sarkoknál állandóan beakad, és csak körbe-körbe forog szegény macskánk, keresve a kiutat. A nyomkeresés is bajos, egy-egy megvizsgálandó dologra csak akkor derül fény, ha a jó szögben állunk, és annyira közel megyünk hozzá, amennyire csak lehet – mondjuk a fejlesztők legalább annyival megkönnyítették a dolgunkat, hogy csak akkor léphetünk a következő jelenetre, ha egy adott helyszínen minden létfontosságú teendőt elvégzünk.
És higgyétek el, ez még csak a jéghegy csúcsa! A fentebb említett dolgok kismiskák ahhoz képest, hogy egy-egy bug miatt nemegyszer kellett újraindítanom egy adott szakaszt, sokszor 10-15 perceket visszaugorva, mert a párbeszédeknél nem jelentek meg az opciók, vagy csak Blacksad nézett a vakvilágba, mindenféle történés nélkül. Máskor csak simán kidobott a játék valamilyen hibával, és megint komplett szakaszokat kezdhettem újra – egymás után legalább háromszor. Tehát rengeteg az gördülékenyen futó gameplay-t befolyásoló hiba, ember legyen a talpán, aki még ezek után is ugyanolyan kedvvel és ugyanakkora lelkesedéssel képes nyomni a stuffot, és nem tépi a haját a gyakori rendszer-összeomlástól, no meg az idegesítően lassú irányítástól, egyéb gondokról nem is beszélve.
Ez egyébként külön vicces egy kicsit annak fényében, hogy a cuccot készítő spanyol Pendulo Studios elvileg már 2016-ban nekikezdett a munkálatoknak – és a három év fejlesztési idő alatt csak ennyire futotta.
Bár mind a képregények rajongóinak, mind pedig a laikusoknak azt tanácsolom, hogy rendkívül óvatosan közelítsenek a játék felé, annyit összességében hozzáfűzhetek az összképhez, hogy az Under the Skin temérdek hibájától eltekintve talán megtalálja majd a saját közönségét. Mindenesetre az dicséretes, az alapanyagot remekül adaptáló koncepció mellett, hogy a játék története önmagában is megállja a helyét (kronológiailag talán a második és harmadik kötet közé illeszthető be), és teljes élményt nyújt, így gyakorlatilag semmiféle előismeret nem szükséges hozzá, tehát egyaránt ajánlható a karaktert jól ismerőknek, és azoknak is, akik még sosem találkoztak Blacksad kalandjaival – azt gondolom mondanom sem kell, hogy a képregényhez mindenképp meghozza a kedvet.
Mindazonáltal még ettől függetlenül is totálisan értetlenül állok az előtt, hogyan voltak képesek a fejlesztők egy ilyen alapötletből egy ennyire összecsapott, majdhogynem félkész játékot összerakni. Ez az alapanyag, ez a karakter és ez a világ jóval többet, jóval nagyobb szakértelmet, odaadást, tiszteletet és alázatot érdemelt volna, mint amit kapott. Nagyobb ráfordítással egy kellemes, erős történettel operáló pár órás élmény minimum lehetett volna belőle, de sajnos az Under the Skin végül az idei év egyik, ha nem a legnagyobb kihagyott ziccere lett. Kár érte.

(A játék megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 11990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Richard  PlayStation.Community tag
2019.12.18. 16:26:12
LV5
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Egyedül a szobor kéne a képregények mellé. Kár, hogy nem adták ki külön.
6. VictorVance  Szerkesztő
2019.12.16. 22:02:20
LV18
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Szomorú, hogy nem hozták be az országba, azonnal venném.
Örülünk?
5. martin  Főszerkesztő
2019.12.16. 21:52:11
LV27
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
De el ám!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Onimushaman  Szerkesztő
2019.12.16. 20:45:08
LV24
Szó szerint a bőröd alá mászik. A szobrot elfogadnám.
señor
3. pityesz555  PlayStation.Community tag
2019.12.16. 15:00:38
LV1
A gyenge pontszámok ellenére is érdekel a cucc.
2. GrayFox  Szerkesztő
2019.12.16. 11:31:55
LV9
Te jó ég, nem számítottam rá, hogy ez ennyire vállalhatatlan lesz.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
1. Richard  PlayStation.Community tag
2019.12.16. 11:01:19
LV5
Kár érte! A képregényt nagyon bírom, de a így ez a játék tuti kimarad.
Helyette karácsonykor újra olvasom a Blacksadet.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
BLACKSAD: UNDER THE SKIN
Anuman Interactive
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Gyenge
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
4/10
Pozitívum
Az eredeti képregényt idéző hangulat; remek karakterek; erős történet
Negatívum
Annyi játékmenetet romboló elem, programhiba, glitch és bug, hogy szó szerint belehülyülsz