PlayStation.Community

2009.10.18. 21:55 Játékteszt
107 hozzászólás
Szerző: Karfiol
Értékeld a cikket!
Légy te is virtuális profi!

Az EA Sports nincs könnyű helyzetben, hiszen ugye minden évben ki kell hozniuk az új Fifát, de a labdarúgás szabályai változatlanok, ezért más területeken kell fejleszteniük a játékot. Ez eddig többé-kevésbé sikerült nekik évről-évre. Lássuk, hogy idén mennyire birkóztak meg a feladattal.

Idén is teljes magyarítással jelent meg a FIFA 10. A magyar változatban a borítón ott ordít ismét Dzsudzsák Balázs ezúttal Wayne Rooney-val együtt (aki annyira intelligens focista, hogy született angol létére nem tudja a saját himnuszának a szövegét). Természetesen a kézikönyv, a menü és a kommentátor is magyar továbbra is. Ezúttal is Hajdú B. István és Faragó Richárd a két szpíker. Ha valakinek ez nem tetszene, idén már alapból választható angol közvetítő páros is. Ezt azért írtam, mert tavaly a megjelenést követően pár héttel később lehetett csak letölteni az angol nyelvű kommentátorokat.
Ezúttal is kezdéskor az Arénában találhatjuk magunkat, ahol alapból Rooney-val vezethetjük a labdát a kapusra és gyakorolhatjuk be a mozdulatokat. Innen elérhető a Select gombbal egy menü, ahol gyakorolhatjuk a pontrúgásokat. A haladók számára jó hír, hogy egyéni szabadrúgás variációt is létrehozhatunk, amit el lehet menteni, majd később élesben alkalmazni.Ugorjunk fejest az azonnali játékba. A készítők büszkén hirdetik, hogy idén 360 fokban tudod irányítani a játékosokat, tehát pont arra mozognak, amerre a bal analóg kart mozdítod. Ez szerintem így 2009 végén el is várható. Egyébként így tényleg precízebben tudjuk terelgetni az emberünket, sokkal finomabb az irányítás. Fantasztikus cseleket tudunk bemutatni – amennyiben képzettebb focistával vagyunk – az L2 benyomásával és a jobb analóg kar használatával. Fejlődött talán a passzrendszer is, bár ha hátul a védőkkel kapkodunk, és gyorsan tisztázni akarunk, akkor könnyen megüthetjük a bokánkat, hiszen ezúttal is sokat lehet bénázni. Főleg ha a védő szemben van a saját kapujával, akkor óvatosan kell elvenni a csatártól a labdát, nehogy úgy érzékelje a szoftver, hogy szerelés helyett lőni akarsz, mert én már jártam így, s öngólt lőttem. Nehéz elvenni szabályosan a labdát, mert a sima szereléssel is rengetegszer szabálytalannak minősítik mozdulatunkat. Ugyanakkor a bíró túl sokszor alkalmaz előnyszabályt szerintem. Ez különösen akkor igazán idegesítő, ha sárgalapos megmozdulásról van szó, s csak 1 perc múlva kapja meg a srác a lapot, amikor már nem is emlékszel rá, hogy mi is történt. Negatívum, hogy igen nehéz utolérni a védővel egy gyorsabb csatárt, aki a labdával fut. Elég sokféleképpen és változatosan tudunk gólt szerezni. Lehet csavartan lőni, átemelni és helyezett lövést is kapura ereszteni. Legszebb góljainkat a visszajátszásban egy gombnyomással feltölthetjük a netre, így a linkjének bemásolásával gizdázhatunk a fórumokon. Távolabbról nehezebb idén gólt szerezni a kapusoknak, tehát valamelyest fejlődtek az ilyetén képességeik. A főmenüből remek oktató videók érhetőek el, ahonnan sok trükköt el lehet lesni a kezelést illetően. Továbbra is bosszantó hiba, hogy a cserék előtt 1-2 másodpercig a stadion felső karéját pásztázza a kamera. A végén, amikor a játékosok értékeléseit böngészhetjük, akkor a lecserélt labdarúgó pontszámát nem láthatjuk, csak a helyette beálló cserejátékosét.

A grafika nem mondhatni, hogy sokat fejlődött volna tavalyhoz képest. A stadion és a nézők megjelentése sem kiemelkedő. A játékosok ugyan felismerhetőek közelről, de lehetne azért 2009-ben sokkal jobb is a kidolgozásuk. Viszont a focisták mozgása nagyon szép folyamatos lett, életszerűbb, mint a korábbi részekben.
A magyar kommentátorok sokat hozzáadnak a jó hangulathoz, mert még mindig jó érzés hallgatni Hajdú B. István és Faragó Richárd közvetítését, ami ugyan a korábbi évekre alapul, de azért mondanak pár újdonságot is. Lehet mosolyogni a poénjaikon, de inkább az a legviccesebb, amikor tök mást mondanak, mint ami a pályán történik. Remek, hogy a válogatott meccsek előtt himnuszok vannak. Ami igazán tetszett, hogy behallatszódik a helyi műsorközlő is, ahogy a középkezdés előtt olyan nyelven sorolja el az összeállítást, amilyen nemzetiségű stadionban játszunk. A soundtrack megítélése ugye elég szubjektív dolog, de nekem nem igazán jött be. Túl sok nem angol nyelvű szám van benne. Magyar nyelvű dal továbbra sincs, tehát mégsem teljesen magyarosított a game. Még mindig nem lehet saját zenéinket beletenni sajnos.
A programban ezúttal is ugyanaz a 23 ország 30 ligája szerepel, ami tavaly volt. Ez szép szám, de beletehették volna a sokat fejlődő orosz bajnokságot is, vagy ha lokálpatrióta akarok lenni, akkor a magyar bajnokság is beleférhetett volna. A 41 nemzeti csapat továbbra sem olyan sok, de legalább idén is benne van a magyar válogatott. Természetesen minden csapat és játékos teljesen licencelt.

A főmenüben lehetőségünk van egy ún. „virtuális profit” létrehozni, aki később minden offline módban használható lesz. Beállíthatjuk nevünket, születési időnket, kinézetünket, posztunkat, stb. Kezdő képességeinket szétoszthatjuk pontszámok szerint. Ezeket a képességeket minden játékmódban fejleszthetjük, még az Arénában is. A saját arcunkat is feltehetjük a profinkra, de ezt hihetetlenül megbonyolították. Számítógépen az EA Sports honlapján lehet a saját Game Face-ünket létrehozni fénykép feltöltésével. Ehhez többféle alkalmazást kell letölteni a gépre. Nekem a teljes folyamat 20 percig tartott, de valakinek egyáltalán nem sikerült, mert béta formában leledzik egyelőre ez a szolgáltatás. Ezt meg lehetett volna oldani úgy is, hogy a játékon belül 1 perc alatt fel tudjuk tölteni az arcmásunkat.
A sima bajnokságon kívül idén is van Menedzser mód, ami szerintem a legjobb lehetősége a játéknak. Ezt valamelyest fejlesztették tavalyhoz képest. Nemcsak a játszanunk kell, hanem szinte minden téren nekünk kell irányítani kedvenc csapatunkat. Nekünk kell szponzori szerződéseket kötni, a személyzetet fejleszteni, játékosokat igazolni és eladni. Kiküldhetünk játékos-megfigyelőket, akik tehetségeket kutatnak nekünk. Fejlesztették a focisták fejlődési rendszerét. A pályán nyújtott teljesítményük alapján fejlődnek, s a fiatalabb srácok jobban, mint korábban. A fiktív spílereknek már olyan hangzású nevük van, ahonnan származnak. Az átigazolások is reálisabbak. A nagyobb sztárok csak akkor igazolhatók le, ha már nagy hírnevű edzők vagyunk.
A Légy Profi módnál előbb érdemes Virtuális profit létrehoznod, és utána nekikezdeni. Ez a mód nem változott a tavalyihoz képest. Itt egyetlen játékost irányíthatsz 4 idényen keresztül. A tartalékcsapatban kezdesz, s itt kell bizonyítanod, hogy felvigyenek a nagycsapathoz, majd később a válogatottba is behívhatnak, ha olyan teljesítményt nyújtasz. Tapasztalati pontokkal fejlesztheted a reménybeli futballcsillagodat.
Az Élő idény 2.0-át nem tudtam kipróbálni, mert ezt csak később lehet letölteni a játék menüjéből, s egyelőre még nem működött. Megjegyezném, hogy magyar profillal nem is lehet majd leszedni, ehhez nyugat-európai profillal kell bejelentkezni. Itt majd kedvenc csapatunkat a valós viszonyoknak megfelelően irányíthatjuk majd. Ha az életben megsérül egy focista, vagy eltiltást kap, akkor a játékban sem elérhető. A sportolók való életbeli formája is változik hétről-hétre a programban.
Az online játékmódok közül a szemtől-szembe mód a hagyományos egymás elleni küzdelem, ahol az egész csapatot irányítjuk. A továbbfejlesztett keresőmotor segítségével a hozzánk hasonló eredményekkel rendelkező gamerek ellen mérkőzhetünk meg. A FIFA 09-ben nemigen láttam lagolást, de idén már ilyesmi is előfordult néha.
A Profi klubtornában a Virtuális profid beállhat egy klubba a többi virtuális játékos közé, ahol csapatodat a világhírnév felé vezetheted.
Az Online csapatjáték módban akár 10-10 játékos csaphat össze egymás ellen. Míg tavaly szinte mindig összejött egyszerre 20 játékos, idén egyszer sem jöttünk össze csak 10-15-en, amikor próbáltam. A meccsek előtt vad harc alakul ki, hogy minél jobb posztot tudjunk elcsípni. De akkor sem kell csüggedni, ha védő jut nekünk, mert idén is sikerült védőként gólt szereznem.

A FIFA 10 ugyan nem tartalmaz sok újdonságot a 09-hez képest, de minden téren finomhangolást hajtottak végre a készítők, így jobban sikerült elődjénél. Természetesen korántsem lett tökéletes, hiszen azért rengeteg bug van benne és hiányosság. Idén sem játszhatunk hivatalos BL meccset (a BL jogok a PES-nél vannak), vagy válogatott szintű kupát (ki kell adni a hivatalos VB játékot is az EA-nak…). A grafika sem fejlődött sokat, de a régi FIFA hangulat megmaradt. Ha a korábbiakban is a FIFA szériát szeretted, akkor ezt válaszd a PES 2010 helyett/vagy mellett. Ha eddig sem szeretted, akkor most sem fog igazán bejönni.

(A játékot támogatónktól, az Electronic Arts-tól kaptuk tesztelésre. Megvásárolható mindhárom szoftverdealerünknél. Boltjaik hirdetését a lap tetején találod.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 3 oldal
‹‹  ‹  1  2  3    ››
107. Nathan
2010.12.04. 20:27:45
LV1
ROONEY A KIRÁLY
106. xbox  PlayStation.Community tag
2010.02.06. 20:10:14
LV5
gusztustalan és ........................... a fifa
105. bazsi81
2009.10.29. 18:49:52
LV1
Válasz 101. karfiol üzenetére:
csak angol acc-al lehet letölteni a Madrid stadiont?
2009.10.29. 14:33:53
LV2
Válasz 42. karfiol üzenetére:
Akkor az általad halálra majmolt Németh sem tudja.
Niccse'
103. danis
2009.10.29. 07:57:04
LV1
Úgy néz ki holnap, már meg lesz a Fifa 10, már nagyon várom, hogy kipróbálhassam, nekem minden éveben ez az év játéka!

Bár az Uncharted, Uncharted 2 sem rossz! :-D
102. bazsi81
2009.10.27. 23:28:59
LV1
Válasz 101. karfiol üzenetére:
csak így lehet?más megoldás?
101. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.10.25. 23:26:41
LV19
Válasz 98. bazsi81 üzenetére:
Csinálj angol accot és lépj be azzal.
100. bazsi81
2009.10.25. 09:55:53
LV1
Segítsetek!!!
2009.10.25. 09:55:01
LV1
Már új fiókot is csináltam,de semmi.Mi a gáz???
2009.10.25. 09:53:22
LV1
Hogyan lehet letölteni a Madrid stadionját???
97. Slade  PlayStation.Community tag
2009.10.25. 06:44:59
LV6
Válasz 94. Vitya üzenetére:
nem igaz mert Fifa 2006+némi edit=Fifa 2010
96. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2009.10.22. 20:19:40
LV8
09 nél sokal jobb lett szerintem
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
2009.10.21. 22:20:42
LV1
Válasz 94. Vitya üzenetére:
Szerinted...
94. Vitya  PlayStation.Community tag
2009.10.21. 20:20:20
LV2
Fifa 2005+némi edit=Fifa 2010
93. fr3ntzen12  PlayStation.Community tag
2009.10.20. 20:30:52
LV4
Nekem marad a PES10 . Amúgy jó a teszt.
2009.10.20. 15:50:41
LV1
Válasz 90. karfiol üzenetére:
Én csak a borító miatt vettem az angol verziót, nem akartam még egy Dszudszákos borítót:D (Ha Gera lenne rajta más lenne a helyzet:D igen még a mostani "botránya" ellenére is) Meg is lepődtem amikor néztem kezdésnél a nyelveket és ott volt a magyar zászló is aztán a beállításokban a magyar kommentátor is. Azt hittem idén is PSN letöltős lesz de rajta volt.
91. BoroSati  PlayStation.Community tag
2009.10.20. 13:32:22
LV2
Válasz 89. MrAnderson üzenetére:
Lehet akkor én is bepróbálkozok az angol verzióval. Köszi a válaszokat. Let's FIFA 10 :)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
90. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 21:41:43
LV19
Válasz 89. MrAnderson üzenetére:
Akkor ez a link nem jó, amit találtam.
2009.10.19. 21:11:59
LV1
Válasz 84. karfiol üzenetére:
Nekem UK (ShopTo.net) verzió van és alapból benne van a magyar nyelv,felirat és kommentátor is.
88. Alien  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 20:15:54
LV10
részemről nagyon meg vagyok elégedve a játékkal,bár a 09 után az irányítást még szokni kell....Grafikailag nekem pont elég,hogy rengeteget fejlődött az animáció folytonossága,most már szépek a szuperlassítások is(online esetén a 09 nagyon darabos volt)...talán azt sajnálom,hogy ennél kényszeríteni kell az 1080p-t,az előző magától átváltott...
Sokat fejlődött a magyar kommentár is,2 sztárcsapatnál,már-már tv-s közvetítés szintű,mert minden játékost nevén szólitanak...

jó úgy ahogy van.
87. G-men  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 18:34:23
LV11
idővel én is kipprópálom...
SicKLy SaVaGe
86. Lotar  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 18:12:37
LV17
Válasz 83. BoroSati üzenetére:
Hát még sincs rajta . De biztos nem a hely hiánya miatt nincs rajta .
psn/sen id: pcpmate
85. Lotar  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 18:11:05
LV17
Válasz 83. BoroSati üzenetére:
Bocs elnéztem , de sztem rajta van azon is . :]
psn/sen id: pcpmate
84. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 18:07:03
LV19
Válasz 83. BoroSati üzenetére:
Utánanéztem neked. Az UK verzában nincs alapból magyar nyelv, de lehet, hogy le lehet majd tölteni, mint a FIFA 09-ben. http://www.coolshop.co.uk/catalog/product/603[...]
83. BoroSati  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 17:56:13
LV2
Válasz 53. Lotar üzenetére:
Elolvastam és a hozzászólásomból az is kiderül, hogy tudom, hogy rajta van az angol nyelv a magyar kiadáson. A kérdésem nem erre irányult. Na de mindegy. :)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
82. xerox  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 16:25:36
LV18
Válasz 10. wallace üzenetére:
Szerintem is Rájkőnen kéne a borítóra! :D
psn id: zomimi78
2009.10.19. 15:55:41
LV9
Válasz 78. Vitya üzenetére:
Latom esz ervek helyett te is a jol megmondom neki a magamet IQ betyarok taborat erosited.De legyen neked igazad ha te ettol jobban alszol.;-)
"Aranyos az ellenfél, tök jó, rendes mindenki"
80. ssy7
2009.10.19. 15:54:27
LV14
Jó tesz. 10 pont lett volna a korrekt.
Disznóvágás Pro 2009
79. Attis37  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 15:32:53
LV5
Korrekt teszt lett.Látom,karfiol,Te nagy Wayne Rooney-rajongó lehetsz:)
Az életben legfontosabb a Család.
78. Vitya  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 15:23:28
LV2
Válasz 70. Marcellinho üzenetére:
LOL először gondolkodj, utána írj
77. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 14:48:16
LV19
Válasz 65. kobe üzenetére:
Én nem szállok bele idén a FIFA VS PES vitákba.:-)
2009.10.19. 14:29:54
LV1
Jó játék.
75. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 14:23:26
LV6
Válasz 68. kobe üzenetére:
naaaaaa :)
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
2009.10.19. 14:21:11
LV9
Válasz 73. Dzsupin üzenetére:
Ha ram celoztal akkor engem semmivel nem kell gyozkodnod.Amugy max csak a reszedrol volt vita reszemrol nem.De orulok hogy sikerult lezarnod!=)
"Aranyos az ellenfél, tök jó, rendes mindenki"
2009.10.19. 14:07:32
LV5
Nem követem el azt a hibát, hogy egy FIFA rajongót meggyőzzek arról, hogy a FIFA nem szimulátor, főleg a PES után...

Részemről a vita lezárva...
2009.10.19. 14:01:11
LV5
Válasz 70. Marcellinho üzenetére:
kmm... :S
2009.10.19. 14:00:40
LV5
Válasz 67. kobe üzenetére:
Elöző PES egy kaki volt, megvettem és adtam is el :(

Az idei DEMO viszont nagyon jó lett, Winning Eleven szinvonal, már ha ez mondd valamit valakinek!:)
2009.10.19. 13:54:09
LV9
Válasz 65. kobe üzenetére:
A PES focis jatek a Fifa meg focis szimulator.
"Aranyos az ellenfél, tök jó, rendes mindenki"
2009.10.19. 13:52:36
LV9
Válasz 66. Dzsupin üzenetére:
Az is lehet...;-)
"Aranyos az ellenfél, tök jó, rendes mindenki"
68. kobe  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 13:41:15
LV11
Válasz 57. Yokozuna üzenetére:
remélem felállt neki, amikor "levidékizte" MO legjobb labdarugóját
67. kobe  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 13:34:19
LV11
Válasz 66. Dzsupin üzenetére:
az előző PES-ek ismeretében az legalább annyira szimulátor, sőt
2009.10.19. 13:32:21
LV5
Válasz 61. Marcellinho üzenetére:
jah, akkor te biztos nagy focista lehetsz... :)
65. kobe  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 13:20:38
LV11
Válasz 61. Marcellinho üzenetére:
hm ez érdekes kijelentés...majd Karfi megerősíti, vagy sem
64. SteveY  the gunner
2009.10.19. 13:03:52
LV22
Dzsudzsák majd ebben kijuttatja a válogatottat a VB-re ha már élesben nem megy:D
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
63. hajzi  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 12:29:51
LV4
Szerintem egyedül a kapusok amiben visszafele fejlődött a fifa 10.Nem értem miért futkároznak igy ki a 11-es pontig,ok hogy én bent tudom tartani a saját kapusom de az AI sajnos ezt nem teszi és 10-ből 8 x lazán átemelem azt csokolom.
HALA!
2009.10.19. 12:22:20
LV16
jó a teszt.

amúgy szerintem idén a védőkkel sokkal könyebb utólérni a csatárt, legyen az messi vagy CR.
2009.10.19. 12:09:54
LV9
Válasz 58. Dzsupin üzenetére:
Ez mind szep es 8gaz csak egt gond van hogy a Fifa szimulator a PES meg nem.;-)
"Aranyos az ellenfél, tök jó, rendes mindenki"
60. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2009.10.19. 11:49:16
LV6
Válasz 59. synapse üzenetére:
szerintem minden évre akarnak hagyni valami újdonságot, a fű majd kinő 2011-ben azt csá:)
elvagyok én még a '09-el, egyedül a 360 fokos mozgás hiányzik belőle ami itt ugye nagy újdonság...

tegnap voltam a madaras teszkóban, ahol az összes PS3-as FIFA10 be volt árazva 1990Ft-ra, gyorsan be is dobtam egyet a kosaramba! aztán persze később kiderült, hogy pont 8,5-szer ennyi az ára, csak "sorry elírtuk" szindróma...
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
2009.10.19. 11:36:37
LV1
Válasz 55. CountofHell üzenetére:
ha 30cm-es képátmérőjű tv-n nézel focit akkor elhiszem. :)

a stadion tényleg szép, és a közönség is, de a pálya (fű, stb), sokkal szebb a PES-ben.
psn id: anyadlohaton
2009.10.19. 11:13:51
LV5
nah akkor jöjjön az én véleményem, mint szurkoló és focista...!

Sajnos a fifában alap hibák vannak, ami miatt én nem tudok vele játszani, mert egyszerűen idegesít...a labdát eleve furán rúgják, főleg kapura lövéskor, a labda fizikája ezerszer gyengébb, mint a riválisé! Nem tudok gyönyörű szép, valós meccset idéző támadásokat vezetni, mint a PES*ben! :(

Pedig van egy csomó jó dolog benne, a test test elleni párharcok, a körítése a játéknak, de mint fociprogram, az ÉN szememben a PES 2010 a nyerő...az igazi szimulátor, ha lehet ilyet írni:)
1 / 3 oldal
‹‹  ‹  1  2  3    ››
FIFA 10
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Minden téren fejlődött egy év alatt
Negatívum
Nagyobb újdonság viszont nincs benne, csak finomhangolás

MARTIN BELESZÓL
A game idén jobb pontszámokat kapott a médiától, mint a konkurens PES 2010.