PlayStation.Community

2019.12.12. 11:41 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Az élet, a világmindenség, meg minden.

Az emberiségben két domináns érzés vív állandó harcot: az ismeretlentől való félelem és a kutatás, felfedezés iránti vágy. Az „ismeretlen” adja alapját babonának és vallásnak, az okok, összefüggések ismeretének hiányában pedig lehetetlen feloldani a félelmeket. A fejlődés akarata azonban bátorságot ad ahhoz, hogy belevessük magunkat a rettegett ismeretlenbe és hogy szertefoszlassuk az áthatolhatatlannak vélt sötétséget. A tudomány előrehaladtával egyre kevesebb az ismeretlen, így egyre kevesebb félnivalónk lesz. A kozmosz titkai és az űr rejtélyei azonban továbbra is ismeretlennek bizonyulnak, titkaik megfejtése pedig elképzelhetetlenül távolinak tűnik. A tudományos fejlődés előretörésével a babonák, égi jelek és maga „isten” értelmezése is teljesen új alakot ölt. Az Outer Wilds ezen gondolatok tematikája mentén járja körbe azt, hogy mit is jelent felfedezni, hogy miként viszonyulunk az ismeretlenhez, és hogy a kozmikus történések mennyire eltérő jelentéssel bírhatnak.

Történetünk egy aprócska, kellemes, erdős falucskában indul, amely egyben az egyetlen település is a bolygón. Fajunk sikeres űrprogramot létesített, amellyel több társunk is a galaxis rejtélyeinek nyomába indulhatott – most pedig rajtunk a sor. Hamar kiderül azonban, hogy a világvége előtt 22 perccel csöppentünk bele az eseményekbe, az idő leteltével pedig rendszerünk napja egy káprázatos szupernóvával pusztít el mindent. Amint ez bekövetkezik, visszakerülünk a kezdőpontba, anélkül, hogy emlékeinket elveszítettük volna. Feladatunk tehát megfejteni, hogy miért ragadtunk egy időhurokban, és megoldást találni arra, hogy kijussunk belőle.
A felfedezéshez pár egyszerűen kezelhető eszköz áll rendelkezésünkre, a küldetésünkhöz pedig gyakorlatilag minden szükséges információt beszerezhetünk otthonunk környékén. Felszerelésünk része asztronauta ruhánk, amely egyrészt oxigént biztosít, másrészt jár hozzá egy jetpack, amellyel egyszerűbben közlekedhetünk, ha nincs gravitáció, vagy magasabbra szökkenhetünk, ha van. Birtokunkban van még egy frekvenciafigyelő szerszám, amellyel adott hangok nyomába eredhetünk, valamint egy aprócska készülék – a Kis Felderítő – amelyet kilőhetünk. Utóbbi azért nagyon hasznos, mert mindenféle felszínre tapadva be tudja világítani a teret, továbbá képeket tud közvetíteni arról, amit épp lát. Barangolásunk elkerülhetetlen társa még űrhajónk, amellyel ellátogathatunk az izgalmas új helyszínekre.
Amint az a nyitányból is kiderül, a történésekkel összefüggésben áll egy ősi faj, a Nomai, akik technológiája, építészete és feljegyzései tarkítják a naprendszer különféle helyszíneit. A nemrég kifejlesztett fordítógép segítségével meg tudjuk fejteni írásaikat, ami extra információkat és nyomokat biztosít feladatunk elvégzéséhez. Ezeknek az elemeknek köszönhetően az Outer Wilds olyan, mint egy sci-fi régészeti szimulátor, ez pedig végtelenül szórakoztató.
Ámulatba ejtő felfedezni architekturális csodáikat, fejlett találmányaikat, és izgalmas elmerülni gondolkodásmódjukban. Fokozatosan tisztul a kép jelenlétük okáról, a részletek kibogozása pedig egyfajta, az emberiségre is alkalmazható gondolatgyakorlat a tudományos fejlődésről, ezen fejlődés iránti szomjúságról és az ismeretlennel való találkozásról, valamint annak értelmezéséről.
Ez az alkotás mestere a játéktervezésnek. Mindegyik helyszín egyedi, és másfajta logikát igényel, miközben folyamatosan építik és fejlesztik tovább az elején tanultakat. Alapvetően viszont új eszközökre és képességekre nem teszünk szert: csupán megkaparintjuk azt a tudást, ami szükséges a továbbhaladáshoz. Gyakorlatilag azonnal végig is vihetnénk, röpke húsz perc alatt, ha tudnánk, hogy pontosan mit is kell tenni. A kaland viszont arról szól, hogy bejárjuk az égitesteket, megismerjük rendszereiket, belső logikáikat és köztes összefüggéseiket, majd mindezt kamatoztatva megoldjuk a rejtélyt.
Az út maga pedig lélegzetelállító és fergeteges. A helyszínek felfedezése maga az öröm, így nem szeretnék konkrétumokat lelőni, viszont egy példát azért felhoznék. Létezik egy a nap és egymás körül is keringő bolygópáros, a Homokóra ikrek: az egyik a Hamu, a másik a Parázs iker. Az időhurok ciklusa alatt a Hamun található homok fokozatosan áramlik át a barlangrendszerek, alagutak és átjárók tarkította Parázsra. Ez azt jelenti, hogy a Parázs fokozatosan válik bejárhatatlanná, míg a Hamu ezzel ellentétben csak idővel fedi fel titkait. A látvány szempontjából is óriási képi hatással bír, de a játékmechanikát is érdekessé teszi az idő múlása. Folyamatos, de kiismerhető változások ritmusába csöppenünk, ennek ellenére, meglepő módon, mégis egyfajta különös nyugalom és harmónia ragad magával játék közben, a várt frusztráció pedig elmarad. Az égre feltekintve szájtátva meredhetünk a keringő bolygókra, csodálhatjuk bölcsőnk holdját vagy az űrből láthatjuk át a különböző színű márványgolyóknak ható testek kecses táncát. Mindennek végén pedig sokadjára is bámulatos látni, ahogy a vörös óriássá duzzadt nap magába roskadva, egy kéklő, kozmikus bummal vet véget mindennek.
A hangmérővel felkutathatjuk már űrt járt társainkat is, akik kis történeteikkel, aranyos felszerelésükkel és hangulatos muzsikájukkal szórakoztatnak amellett, hogy tippeket adnak, hogy merre induljunk. Ezeket az információkat űrhajónkon rendszerezhetjük, a tudás pedig a ciklus újraindulásakor sem vész el. A The Outer Wilds, ha szeretnénk leegyszerűsíteni, egy platformer elemekkel kiegészített, nyílt világú, ügyességi-logikai kalandjáték. Viszont ennél sokkal, de sokkal több.

Elsőre ugyan ijesztő lehet egy idegen, vélhetően kihalt, ősi civilizáció nyomába eredni, viszont ebben rejlik a Mobius varázslata: a felfedezés, a kutatás elemi vágyát tüzelik fel a játékosban olyan módon, hogy minden apró információmorzsa, minden új helyszín a siker örömével áraszt el. Ennek ad keretet egy elgondolkodtató és remeken összeállított sci-fi történet, valamint egy intuitív és kreatív játékmechanika, amely saját leleményességünkre hagyatkozik, és amelyen az Idétlen időkig időhurkos koncepciója csavar még egyet. Ugyan adódhatnak frusztrációk a folyamatos „újrakezdés” és pár technikai baki miatt, lelket bizsergető zenéjével és másvilági hangulatával az év egyik titánja az Outer Wilds, amely így, az évtized lezártával nem csak egy transzcendentális, magával ragadó élmény, hanem a játéktervezés és innováció masszív mérföldköve is egyben.

Kiadó: Annapurna Interactive
Fejlesztő: Mobius Digital
Megjelenés: 2019.10.15.
Ár: 7390 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 4.66GB
Web: http://outerwilds.com/
PSN feltöltőkártya: PlatinumShop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Outer Wilds
Annapurna Interactive
SZÍNARANY