PlayStation.Community

2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Indul a bakterház.

Bizonyára csinos pszichológiai tanulmány tárgyát képezné annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy miért érzek szinte olthatatlan vágyat az életszimulátorok iránt. Ott van egyrészt ugye a Sims, melyben már az is komoly fejtörést okoz, hogy az adott szoba többi berendezési tárgyához színben passzoló ágytakaró mintát találjak, és ha a karakterem valamilyen okból felszed pár kilót, ugyanúgy fel tudom húzni magam rajta, mintha velem történne, és azonnal megtesszük a szükséges lépéseket. Nem beszélve arról, hogy dermesztően sok játékórát tudok ezekbe a cuccokba beleölni. Igazság szerint a mezőgazdasági munkák témakörével eddig még csupán a régi facebookos időkben találkoztam, és mivel alföldi gyerek is vagyok, nem volt kétséges, hogy szinte azonnal lecsaptam a Farmer’s Dynasty kipróbálásának lehetőségére. Ugyan a szoftver minősége nem vonható párhuzamba mondjuk a The Sims 4 teljesítményével, a virtuális gazdálkodás iránt érdeklődők még akár jól is szórakozhatnak vele.

A sztori szerint meg nem nevezett főhősünkkel, egy piros kockás inges, baseballsapkás csávóval nemrégiben meghalt nagypapája siralmas állapotban levő farmján találkozunk, és Oliver nevű szomszédunkat követve kell körbejárnunk az örökséget, pár alapvető tudnivalót elsajátítandó. Utóbbiak alatt túlnyomórészt azt kell érteni, hogy miként tudunk állványok és egy sima kézi fúró segítségével, valamint a munkafolyamat szakaszait jelző sárga pöttyöknek megfelelő számú Négyzet gomb nyomkodással gyakorlatilag nemcsak mindenféle kőműves, hanem ács, üveges, sőt tetőfedő munkákat is szinte másodpercek alatt elvégezni, így mindössze egy-két óra leforgása alatt felújítani az üvegházat, a gabonatárolót, a tyúkólat, a tehénistállót, a garázst, sőt saját lakóházunkat is. A nézőpont alapvetően első személyű, csak járműben ülve vált harmadik személybe.
Hogy mikor mi van a kezünkben, azt a Háromszög segítségével előhívható eszköztárunkban tudjuk kiválasztani – ezt mondjuk én kicsit nehézkesnek érzem, mert sokszor kell az állványzat a magas épületeknél, és ilyenkor gyakran kell cserélnünk. Nyitó tőkeként 500 euró áll a rendelkezésünkre, valamint enni- és innivalót is találunk magunknál, melyek az alvásigénnyel együtt ugyanezen a képernyőn használhatók, illetve követhetők nyomon. Azt kell mondjam, a rendszer elnézőbb, mint a Simsnél, sokszor elég naponta egyszer bezabálni, és protagonistánk a csupán 6-7 óra alvással is tökéletesen megelégszik.
A Farmer’s Dynasty RPG-re emlékeztető voltát jelzik továbbá a szociális pontok, melyek egyrészt a szomszédaink, valamint az egész környék lakóinak szimpátiáját, együttműködési készségét befolyásolják, sőt még kedvezményekre is szert tehetünk rajtuk keresztül vásárlásaink során. Növelni értelemszerűen a többieknek tett szívességekkel tudjuk őket, csökkenteni pedig mondjuk azzal, ha belehajtunk a másik gabonatáblájába autóval.
A betanító rész nem tér ki a komolyabb tevékenységekre, mint pl. föld felszántása, bevetése, az érett gabona betakarítása, tárolása, az üvegházban paradicsom, cukkini és tök termesztése, tehenek és csirkék vásárlása, fejés és a tojások összeszedése, valamint a termékekkel történő kereskedés. Ugyanis mindezeket tulajdonképpen a környéken felszedhető küldetésekből tanuljuk meg. Például nekem nagy élmény volt már az is, amikor megszereztem az első, szakadt traktoromat, majd amikor először tanultam meg felszántani és boronázni egy addig parlagon heverő földet. A játék elején kapunk mindenféle rozzant járművet (az említett traktoron után egyszerű utánfutó platókat, kombájnt, sőt bálázót), és értük az esetek túlnyomó többségében ugyanolyan épületeket kell felújítanunk, mint amilyenekkel a saját tanyánkon is találkoztunk. Bevallom, az az ötödik ilyen eset után már unalmas. De nemigen van választás, mivel egyrészt információkhoz jutunk, másrészt az új gépek csillagászati összegekbe kerülnének. Igazság szerint nekem azt is ki kellett gugliznom, hogy a vetőmagokat, a tyúkokat és a tehénkéket is a mezőgazdasági áruházban tudom megvásárolni.
A kelléktárunkból érhető el a Négyzet gomb segítségével a farm statisztika, ott tudjuk megnézni az épületeink állapotát, az állataink számát, hogy kell-e tojást összeszedni vagy fejni, mennyi takarmányunk van, az üvegházban milyen zöldségeket nevelünk és megfelelő-e a páratartalom, a birtokunkban levő földek számát, a rajtuk álló termény állapotát, és hogy kell-e trágyázni... Gyakorlatilag egy kiváló, jól átlátható, valós időben frissülő dashboardról beszélünk. :) Az általunk termelt javakat a piacon tudjuk értékesíteni. Meló egyébként mindig van bőven, mert annak ellenére, hogy a napi munkákat elég egyszer elvégezni, állandóan járjuk a környéket a felszedhető küldetések után loholva, és hát a családalapításra csórón még nem is igen gondolhattunk. Bevallom őszintén, az utóbbihoz még nem jutottam el, és csak a dobozképről világos, hogy nemcsak megnősülhetünk, de gyerekeink is lehetnek. Csak sejtem, hogy nagy dolgokra itt nem kell számítani, meg az ilyen irányultsági hajlamainkat tökéletesen kiélhetjük a Simsekben, de jópofa adalék. Eddig csupán odáig jutottam, hogy a szimpatikusabb hölgyeknek mindenféle idióta bókokat mondtam gyakorlatilag első beszélgetésünk alkalmából, mint pl. „megüthetted magad, amikor lezuhantál a mennyből.” Érdekes lesz majd látni a további fokozatokat egy ilyen kezdés után.

A képekből talán látszik, hogy a grafika ugyan nem állkiakasztó – kiváltképp az emberek tekintetében -, de összességében a témaválasztásnak megfelelő. A térkép, a bejárható terület egész nagy, és amikor a rozzant kisteherautónkkal száguldunk hajmeresztő, maximum 60 km / óra sebességgel, a kerületek neve ugyanúgy kiíródik a képernyő bal alsó sarkában, mint a GTA-kban. A vezetés, a járművek irányítása teljesen jó, még a nagyobb mezőgazdasági gépeknél sem veszítjük el pl. a boronát a döccenőkön; illetve néhányszor borulás közelében voltam, vagy attól tartottam, hogy be fognak szorulni a kerekek, de valahogy mindig sikerült kikecmeregni a masinával. Nem kicsit idegesítő egyedül az, hogy a karakterek egyfeszt ugyanazokat a mondatokat ismételgetik, de technikai hibát nem találtam.
Összességében szerintem a Farmer’s Dynasty az, aminek szánták: mezőgazdasági munkák szimulátora 3D-ben, némi szociális oldallal fűszerezve, nem több és nem kevesebb. A vele töltött játékórák száma legkevesebb tíz, de a hozzám hasonló szüttyögősök ennek többszörösét is belerakhatják. Úgyhogy akinek van kedve így télvíz idején a meleg szobában aratni és vetni, bátran próbát tehet ezzel a szoftverrel.

(A játékot a Magyarországon forgalmazó Magnew biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 13490 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Petunia  Szerkesztő
2020.01.15. 14:03:07
LV12
Haha! :D Igazából nem folytattam azóta, de sztem tavasszal visszaülök a kombájnkerék mögé, nagy terveim vannak. Fel akarom virágoztatni a gazdaságot, és mindenképp meg akarom nézni a családalapítást. :D
Endure and Survive
4. PDHiv  PlayStation.Community tag
2020.01.12. 14:55:52
LV1
Deathfarming
3. Greg  PlayStation.Community tag
2020.01.10. 21:48:02
LV25
Még vakolni is lehet benne ?! Behalás. :D Elég összetett játéknak tűnik. ;)
LV426
2. martin  Főszerkesztő
2020.01.10. 18:45:02
LV27
Egy erős social vonallal érdekes dolog sülhet ki ebből.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. VictorVance  Szerkesztő
2020.01.10. 14:40:42
LV18
+1
Böcsületfarm szimulátor.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FARMER'S DYNASTY
BigBen Interactive
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Hangulatos farmos játék; RPG elemek; nincsenek technikai hibák
Negatívum
Egy idő után bizonyos feladatok unalomba fulladhatnak

MARTIN BELESZÓL
Talán még lagzi is van benne. :D