PlayStation.Community

2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
A négyfejű sárkány.

Mostanra minden bizonnyal a legtöbb PS4 tulaj ismeri a Yakuza-sorozatot, ha más nem, említés szintjén, hiszen a hosszúra nyúlt széria jelengenerációs felvonásai mellett szépen lassan az összes korábbi rész is megjelenik a Sony aktuális masinájára. Ez egyfelől áldásos, mert azok is megtapasztalhatják a teljes történetet, akik esetleg eddig kimaradtak, másrészt azonban némileg zavart keltő, hiszen csak a játékosok csak kapkodják a fejüket a folyamatosan érkező Yakuza-cunami láttán - nem beszélve az idei Judgmentről.
Nos, a most megjelent játék véleményem szerint az egyik, ha nem a legkülönlegesebb a franchise életében: ez nem más, mint a negyedik epizód felújított változata, a Yakuza 4 Remastered.
A game legnagyobb érdekessége, hogy az irányítható karakter, illetve karakterek szintjén kilép a megszokottból: Kazuma Kiryu továbbra is fontos és esszenciális része a sztorinak, ám ezúttal három másik teljes értékű főhős is hozzácsapódik, akik közt bizonyos időközönként történik váltás.
Akiyama egy nincstelenből lett pénzügyi tanácsadó cég feje, Saejima egy szökött rab, aki korábban a Kiryuhoz köthető Tojo jakuza-klán egyik embere volt, Tanimura pedig egy fiatal rendőrtiszt, aki kiválóan szót ért a hétköznapi emberekkel, valamint tisztában van a játéktérként funkcionáló Kamurocho kisebbségeivel (érdekesség, hogy az őt alakító színészt megváltoztatták a Remastered változatban). A történet tehát négy szálon fut, amelyek természetesen helyenként keresztezik egymást - és végül összefutnak.

Az igazi érdekesség a négy karakter különböző lehetőségei, eltérő harcstílusuk, valamint bizonyos exkluzív bejárható területek és képességek. A Yakuza 4 legnagyobb bája ebben rejlik: hiába a sokszor ellőtt Kamurocho, mint helyszín, ezek a nüansznyi extrák jelentősen hozzáadnak az élményhez. A hagyományos utcai kóborlás mellett rengeteget időzhetünk a tetőkön és a földalatti alagút- és csatornarendszerben, amelyekre szükség is van, hogy a négy irányítható szereplő számára ne érződjön kicsinek a játéktér. Természetesen a minijátékok és megismerhető mellékkarakterek is ennek változatosságnak a mentén variálódnak, ahogyan a sztori kibontakozik. Az alapvető recept ennek ellenére maradt ugyanaz: a városrészben mászkálva különböző főküldetések mellett betérhetünk éttermekbe, játéktermekbe, üzletekbe, néha véletlenszerűen bizonyos szívességeket teljesíthetünk a járókelőknek, a már ismert értékmegőrzőkhöz tartozó kulcsokat kutathatjuk. Mindeközben a játékmenet gerincéül szolgáló harc továbbra is szerves részét képezi a negyedik epizódnak, a fejlesztés, valamint a képességek elosztása pedig mind a négy karakter számára egyedien kidolgozott és kivitelezett.
A hamarosan megjelenő Yakuza Remastered Collection - amelyben a negyedik rész is helyet foglal - sokakat megtéveszthet az első és második Kiwami epizód után, így azt érdemes ismét tisztába tenni, hogy a gyűjteményben található három játék nem kapott új grafikus motort. Ahogy az újrakiadás címe is sugallja, ezek mindössze feljavítva lettek, stabil 1080p/60fps felbontásban. Erre azért érdemes kitérni, mert a harmadik epizód megjelenését követően néhányan felháborodtak, pedig szó sem volt a három játék “kiwamisításáról” - noha tényleg szuper lett volna.
A felbontásbeli javítás mellett sajnos nem sok újdonság került a játékba. Az eredeti európai változatból kimaradt néhány tartalmi bővítésen túl más friss lehetőség nem igazán akad. Ez azért is szomorú, mert az olyan bosszantó, már-már helyenként idegesítő funkciókat, mint például a telefonon keresztüli mentés, simán könnyedebbé és a mai elvárásoknak megfelelővé lehetett volna tenni egy mezei autosave opcióval. Ezek ellenére is remek játék a negyedik Yakuza jelengenerációs változata, azonban a megjelenési sorrend megkérdőjelezhető, jogosan. Két kiváló, újraalkotott Kiwami után ezek a Remastered címek kissé puritánnak és korszerűtlennek hatnak. A rajongók számára egyértelműen kötelező vétel, azok, akik anno nem játszottak velük, azonban a fentiek tudatában voksoljanak a vásárlás mellett. Tartalom, játékmenet és történet terén továbbra is kiemelkedő játék a Yakuza 4, talán a sorozat egyik legjobb és legváltozatosabb része, ám a kényelmi funkciók hiánya sok borsot törhet a playerek orra alá.

(A játék kizárólag a The Yakuza Remastered Collection részeként érhető el, amely magába foglalja a Yakuza 3 és a később elérhető Yakuza 5 feljavított változatait is. A csomag ára a PlayStation Store-on 17990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Onimushaman  Szerkesztő
2019.12.09. 17:33:03
LV24
Szombaton fejeztem be, nagyon éltem. Jól leírtad a dolgokat.
señor
1. pityesz555  PlayStation.Community tag
2019.12.09. 17:02:16
LV1
Kedvenc epizódom.Nem is tudtam,hogy ebből is vágtak ki tartalmat.Februárban jön lemezesen a trilógia és a jövő év első fele el is megy szerintem mire végig játszom őket.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk
2020.01.23. 11:35 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Rosszfiúkból öregfiúk.
VASARA Collection (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:16 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szamurájok versus tankok jöhet?
Arise: A Simple Story (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:06 PlayStation Network
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ez csak egy egyszerű történet, semmit nem akar…
Képregény - Az Új Bosszú Angyalai: Ostrom
2020.01.20. 16:55 Cool-Túra
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az Angyalok epikus és csodálatos hattyúdala.
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...