PlayStation.Community

2019.11.19. 14:49 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: Chester013
Értékeld a cikket!
Félelmetes fantáziajáték! A Főhős te vagy!

Ki ne emlékezne a kilencvenes évek hihetetlenül népszerű lapozgatós fantasy “kalandkönyveire”? Gyerekként egy új világ tárult ki, mikor egy-egy ilyen erősen ponyva jellegű, ám hagyományos regényekhez képest interaktív kötet a kezünk ügyébe akadt. Ki ne akarta volna egy történetet olvasva, hogy a főhős hibás döntését megmásítva más mederbe terelje az események folyását?
Ebben rejlett a dolog varázsa, a helytelen döntésekért immár nem az író volt a felelős, hanem mi magunk (meg az, ha nem jelöltük meg az utolsó néhány oldalt ujjal, papírfecnivel, vagy bármivel amolyan fizikális formát öltött quicksave gyanánt). Jelen játékunk, a Shadowgate pontosan ezt az időszakot idézi meg (mit idézi, ő még ezen idők előtt született), és újra megtanít, mit is jelentett anno az a bizonyos kaland, játék, kockázat mottó…
A Shadowgate ugyanis egy point and click kalandjáték, ami még ősidőkkel ezelőtt, 1987-ben jelent meg eredetileg Apple II számítógépekre, hogy aztán gyakorlatilag az összes létező platformra ellátogasson, kezdve a NES és DOS verziókkal, GameBoy Color és Pocket PC változatokkal, hogy legvégül a jelenlegi konzolgeneráción és Steamen kössön ki a kornak, és számítási teljesítménynek megfelelően csinos köntösben.
Maga a történet nem egy hatalmas durranás, gyakorlatilag a létező összes fantasy klisét felvonultatja próféciástul, kiválasztottostul, világuralomra törő gonoszostul, aki egy ódon kúriában, Shadowgate kastélyában szövögeti ármányos tervecskéjét. Akkoriban még talán nem voltak ezek a fantasy toposzok ennyire elhasználva, tehát ez nem igazán róható fel egy lelkében több mint harminc éves játéknak. Az említett kiválasztott szerepében pedig a játékos, azaz mi magunk tetszelgünk, feladatunk pedig tömérdek agymozgató feladvány kibogozása lesz, időnként némi harccal, és ezernyi váratlan halálnemmel karöltve. Mást nagyon nem is mondanék a sztoriról, lévén, hogy egy szöveges kalandjátéknak ez a lényege, a történet felfedezése.

A játékteret karakterünk szemszögéből látjuk, ám a megszokottal ellentétben nincs szabad mozgásunk, a Shadowgate kastély termei kézzel rajzolt, gyönyörű 2D-s hátterek. Szabad mozgás helyett egy kurzor segítségével valósul meg az interaktivitás a játéktér és a játékos között, a kurzorral bármire mutatunk, azzal kapcsolatba léphetünk: tárgyakat vehetünk magunkhoz, ajtókat nyithatunk ki, leemelhetünk egy fáklyát a falról, és mozoghatunk egy másik terembe. A tárgyak pedig rettentő fontosak ebben a játékban, mivel könyörtelen puzzle feladványok várnak ránk a kastélyban, amikhez persze nem árt, ha gyakorlatilag mindent mozdítható dolgot elraktározzunk a táskánkba, mert ki tudja mikor menti meg az életünk bármi apróság, amit talán még a játék legelején találtunk. Apropó játék eleje, és megtalált dolgok: az egyik első felvehető dolog Yorick, a beszélő koponya, aki ugyan idegesítően sokat képes beszélni, ám ő a játék kvázi tippgyűjteménye, akivel beszélgetve nagyjából a helyes irányba terel minket a mondandójával. A segítsége pedig tényleg életmentő, a feladványok megoldásában hatalmas szerepe lesz, már amennyiben nem szeretnél végigjátszáshoz vagy walkthrough videókhoz nyúlni (amik 1987 játékosait még nem kényelmesítették el). A feladványok megoldása eléggé trial and error módon működnek, rengeteg elhalálozással és manuális mentéssel, meg egy kis gógyival és Yorick segítségével azonban sikeresen abszolválható mind. Utólag pedig mindegyiknél jön a fejvakarás, hogy “a francba nem láttam ezt az előbb, egyértelmű volt”, csak addig frusztráló mind, míg át nem látjuk mit is kellene csinálni. A feladványok nem túl összetettek, általában csak kombinálnunk kell dolgokat egymással, a kihívás inkább abban rejlik, hogy ráleljünk ezekre a dolgokra, és tudjuk hol, mikor, milyen sorrendben használjuk őket.
Nagyon ritkán harcolni is fogunk, de lényegében ezek annyiból állnak, hogy legyen a helyzetnek megfelelő fegyverünk és pajzsunk aktívan használt tárgynak beállítva abban a pillanatban amikor épp belépünk egy terembe, ahol példának okáért mondjuk egy goblin feli ránk karmait. Amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor automatikusan felülkerekedik ellenfelünk és vár ránk a jó öreg Game Over képernyő (jó sokszor), viszont ha a megfelelő felszerelésünk aktív, akkor mi verjük be rosszakarónk kobakját, ami szintén automatikusan lezajlik.
Biztos vagyok benne, hogy ezt a típusú történetmesélést és játékmenetet a mai kor elvárásai mellett kevesek gyomra fogja bevenni maradandó károsodás nélkül, ám az a maréknyi játékos egy kiváló kalandot fog átélni, és hála a jól skálázott nehézségi szinteknek (amik a feladványok összetettségében és a Yorick-féle segítségnyújtás alaposságában játszanak szerepet) valamint az automata mentésnek még kezdő kalandorok sem fognak sírva elfutni a játéktól. A lapozgatós könyvek hangulatát lazán hozza a Shadowgate, és a kaland, játék, kockázat életérzés mellett gyönyörű kézzel rajzolt, skandináv powermetál bandák albumborítóit megszégyenítő szépségű háttereken kalandozhatunk pár órányit ebben a modern köntöst öltött klasszikusban. KJK kalandorok ne kíméljék, mindenki más viszont kellő óvatossággal közelítsen felé!
Ezután, ha szeretnél további játékteszteket és friss híreket olvasni, akkor lapozz a PSC kezdőoldalára. Ha inkább abbahagynád az olvasást, akkor Kalandod itt véget ért…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Abstraction Games
Fejlesztő: Abstraction Games / General Arcade
Megjelenés: 2019.04.11.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.89GB
Web: http://www.zojoi.com/shadowgate/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Chester013  Lelkes Amatőr
2019.11.23. 08:39:29
LV3
Egy kis nosztalgia gyanánt tudom ajánlani ezt az oldalt: http://users.atw.hu/kjkonline/index.htm ;)
Nagy kár, hogy a Cherubion trilógiát sehol sem találom (Küzdelen az éj kövéért, kardjáért, stb), nekem azok voltak a KJK kapudrog. :D
4. Burzum  PlayStation.Community tag
2019.11.22. 20:57:36
LV2
Kölyökkoromban rengeteg KJK meg HK könyvem volt a boldog 90-es évek első felében!:) Kedvencem az egy szem Magányos Farkas könyv volt, aminek sosem jöttek el a folytatásai... Nagyon okos fejjel jól el is kótyavetyéltem őket (mint szinte mindent, ebben nagyon nagy tudású voltam anno:( ), így ha mostanában, ha van egy kis fölös money-m, akkor vásárolok párat (persze súlyos pénzösszegekért). Ez a játék marhára érdekel, kár, hogy ilyesmikből nincs lemezes verza.:(
3. Petunia  Szerkesztő
2019.11.22. 18:45:52
LV12
Velem már ez megvetette a játékot: "Félelmetes fantáziajáték! A Főhős te vagy!" és az 5 csillag. :D Pedig tegnap este volt egy rossz vásárlásom. Még sosem akartam cancellálni egy vásárlást a PSN-en, most igen. De mekkora szívás, hogy ha letöltöd, már nem vonhatod vissza. :( Ez mondjuk a Steam-en nem így van. Na mindegy, de ezt a Shadowgate-et meg fogom venni. Köszönjük a cikket!
Endure and Survive
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.11.21. 10:24:57
LV18
Én asszem szívesen kipróbálnám. :)
psn/sen id: pcpmate
1. Nova  vas Normandy
2019.11.20. 23:22:02
LV14
Érdekesnek tűnik, és tetszik is a stílusa.
Felkerült a listára.

(azokra a bizonyos könyvekre én is emlékszem, szuper kis szórakozás volt akkoriban)
" I'm my own worst enemy "
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››