PlayStation.Community

2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.

Kezdem rögtön a jó hírrel: ahogy azt előre sejteni lehetett, és ahogy azt az előzetes vélemények sugallták, a Terminátor: Sötét végzet tényleg a legjobb Terminátor-film a második rész óta.
A bő 35 éve útjára indult franchise igencsak kitartó gépszörnynek bizonyult, hiszen az abszolút csúcspontnak, sőt, valóságos filmtörténeti klasszikusnak számító Ítélet napja óta próbálják bizonygatni a közönségnek, hogy van még mit mesélni erről a történetről (pedig így a félezredik alkalom után nagyon úgy néz ki, hogy nincs), és az alkotók eme akaratukat minden áron, akár tűzön-vízen, akár a legsűrűbb szarviharon át is képesek végigvinni, miközben figyelembe se veszik a lesújtó, földbedöngölő kritikákat, a komoly pénzügyi buktákat és a rajongók térden állva való elkeseredett könyörgését, hogy hagyják már békében kimúlni ezt a szériát; nem. Tízévente összehoznak legalább kettő új részt, miközben a szomorú igazság az, hogy rajtuk kívül az égvilágon senki sem akar már új Terminátor-filmet – és hogy ebben a sztoriban csak két részre való anyag volt.
Szóval ennek fényében az, hogy a T2 utáni egyetlen logikus történetvonal lehetőségét látványosan elbaltázó Gépek lázadása, a jövőbeli háborút töketlen módon felhasználó Megváltás, és az említésre sem méltó Genisys után sikerült végre egy nézhető Terminátor-filmet összeeszkábálni, annyira azért nem egy nagy was ist das, főleg, hogy a franchise jogai visszaszálltak James Cameronhoz, aki mint producer és ötletgazda bábáskodott a produkció felett. De az igazi kérdés az, hogy ennek ellenére volt-e értelme még egy bőrt lehúzni a fémvázról, és újból nekiveselkedni annak, hogy méltó folytatás készüljön az első két felvonáshoz, azaz az „igazi harmadik rész”, ahogy arra sokszor hivatkoztak.
Csak annyi a gáz, hogy ez már a negyedik próbálkozás, és egyrészt annak sem túl acélos, másrészt, ennyi gigantikus parasztvakítás után mégis mit nyom a latba, hogy sikerült egy mérsékelten korrekt filmet legördíteni a futószalagról? A válasz (és a tulajdonképpeni rossz hír), hogy sajnos nem sokat.

Bár az előző felvonás rendesen sírba tette a sorozatot és a rajongók nagy hányada egyszerre sírt fel, hogy „soha többé”, a Sötét végzet azért mégis adott némi okot a bizakodásra. A gyengén pislákoló remény (legnagyobbrészt azért is Cameron jelenléte volt illethető) nem is tart ki túl sokáig, a frencsájz szülőatyjának keze nyoma sem tapasztalható a végeredményen egy-két ritka pillanat kivételével, a forgatókönyv pedig noha meglép néhány merész húzást, az egyiket rögtön az első percekben (amivel le is degradálják az első két rész jelentőségét), a többit a rendezői székben helyet foglaló Tim Miller (Deadpool) rábízza a nosztalgiára, meg a visszarángatott öreg színészekre.
Manapság már ez sem meglepő, számtalan nagy múltú sorozat friss darabja támaszkodik a múltra és használja azt fel, ilyen-olyan módokon (lásd Jurassic World, Star Wars: Az ébredő Erő, vagy az új Halloween), csakhogy a Sötét végzet azt az alapsémát húzza elő újra, amit az előző öt felvonásból négy már megcsinált, és ami már a harmadik epizódban sem működött.
Tehát megint kapunk egy pár perces nukleáris tűz utáni jövőt, ahol emberek harcolnak gépek ellen (mondjuk a filmbeli jövőképnek most sincs túl sok köze az első két részben látottakhoz), egy jelenbe visszaküldött hipermodern Terminátort (szó, ami szó, Gabriel Luna a legjobb főboss Robert Patrick óta), egy szintén időgéppel érkezett védelmezőt (Mackenzie Davis hozza, amit kell a gépesített, felturbózott ember szerepében), egy elengedhetetlen autós üldözést (az akciójelenetek nincsenek túlzottan a helyzet magaslatán), néhány klasszikus beszólást, egy rakás kikacsintást és utalást, amely alapján a film akár az első két epizód összeollózott, Tesco gazdaságos remake-je is lehetne.
Miller felmondja a szokásos leckéket, és igyekszik összegyúrni mindent, ami miatt jók voltak a klasszikus filmek (sőt, a későbbi folytatásokból is kölcsönöz néhány azokban működő ötletet), ugyanakkor saját identitást és önálló gondolatokat már nem volt képes adni az alkotásnak.
A mai modern világot tükröző témákra (mint pl. az automatizáció és ennek következtében az emberi munkaerő szükségtelensége), vagy a karakterek közti kapcsolatok érzékeny elmélyítésére (hol van már az a szív és az a lélek, ami Az ítélet napját hajtotta…) egyszerűen nincs idő, az újító szándék és a jelenkor követelményeinek való megfelelés is kimerül a divatos PC-vonal erőltetésében, amely során John Connort nyugdíjazzák, helyébe pedig egy „női John Connor”, Natalia Reyes lép, akiről még annyira sem lehet elhinni, hogy egyszer az emberiség megmentője és az ellenállás vezetője lesz, mint amennyire anno Nick Stahlról a T3-ban.
Persze 2019-ben fajunk megváltója és messiása nem is lehet más, csakis egy kisebbségi nő, akinek nem holmi „keltetőgép”-szerepet osztott a sors, nem arra rendeltetett, hogy megszülje az emberiség utolsó reményét, hanem, hogy ő maga legyen a megmentő (szinte érzi az ember a rendező és az írógárda szurkáló könyökét az oldalában, látja a szemöldökráncolásukat és hallja a hangjukat, ahogy azt kérdezik, hogy „Ugye érted a lényeget?”), ami végeredményben kevésbé lenne zavaró, ha rendesen megírják a karaktert, erős hátteret adnak neki, karizmatikus jellemet, logikusan felépítik és alátámasztják, hogy miért lesz majd az, aki. Ehelyett csak sablonos szövegekre és Coelhót alulmúló életbölcsességekre futotta.
Ebből is látszik, hogy a Sötét végzet maximálisan korunk filmje, mert amíg Cameron úttörő módon helyezte a középpontba főhősnőit, akiknek tényleg erős karakterük és karizmájuk volt, így a nézőnek egy pillanatig sem volt semmilyen kételye bennük, és nem sejtett a dolog mögött semmiféle hiteltelenséget vagy turpisságot, addig itt szinte már kiszúrja az ember szemét, hogy csak azért erőltetik a feminin-vonalat, mert a mai divat így diktálja.

Noha a film hemzseg a hibáktól, azt azért a számlájára lehet írni (mármint azon kívül, hogy sokkal összeszedettebb és intelligensebb, mint az azt megelőző három epizód együttvéve), hogy a nagy öregek azért megteszik a magukét. Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton egyértelműen élvezik a közös rivaldafényt, bár mindketten benne vannak a korban, ez különösen Arnoldnál bukik ki, aki mégiscsak 72 éves, és láthatóan kevésbé bírja már az iramot (a la Stallone és a Rambo V esete), előbbinél ez frappánsan nyilvánul meg (uralja is az öreg a filmet elég rendesen), utóbbi is egészen korrekt, gyakori látványos feszengése ellenére.
Csakhogy, mint mondtam, a történtek után mindez egyáltalán nem elég. Bár az első két Terminátor mind a mai napig megállja a helyét (főleg persze a második rész), simán lekörözi a jelenkori blockbusterek legtöbbjét, viszont témájában kissé már avíttas, jobban mondva annyira már nem forradalmi és újszerű, hogy elvigyen a hátán egy önálló, modern epizódot. Manapság, amikor a moziban kéthavonta menekül meg a Föld valami világot fenyegető veszélytől, amikor szuperhősök repkednek össze-vissza, amikor komplett városokat gyalulnak le, ésatöbbi, akkor pont egy Terminátor-filmnek nem érezni már a létjogosultságát, és ezen a Sötét végzet érdektelen, semmilyen, súly és tét nélküli akciójelenetei sem segítenek.
Valamint a helyzeten tovább ront az a tény, hogy a 28 éve készült második rész a jelenkori technológiához képest szinte gyerekcipőben járó számítógépes trükkjei, vagy akár az eredeti film kézzel felépített díszletei és kaszkadőrmutatványai valahogy még mindig sokkal igazibbnak hatnak, mint eme produkció fröccsöntött műanyag CGI-je.

Szóval bizonyos szemszögből nézve a Sötét végzet valóban a legjobb felvonás Az ítélet napja óta, ugyanakkor egy másikból meg mégsem elég jó, sőt, a sorozat elmúlt 16 évét figyelembe véve kb. olyan, mint halottnak a csók. Az a kevés pozitívum, ami kiemeli a harmadik, negyedik és ötödik rész borzalmasan huszadrangú posványából, arra már nem elég alkalmas, hogy betonbiztos létjogosultságot teremtsen neki. Ezek után is inkább a „jobb lenne, ha el sem készült volna” című súly felé billen a mérleg, bár a legjobb lenne visszaküldeni egy Terminátort a ’90-es évekbe, hogy pofozza oda Cameront az írógéphez, meg a kamerához, hogy csináljon egy normális harmadik részt.
Merthogy megint bebizonyosodott, hogy túl magasra lett téve a léc, és ismét értelmet nyert az a megállapítás, hogy a T2 után felesleges bármiféle folytatás. A Sötét végzet is teljesen szükségtelen, de legalább a tendencia javult. Ilyen tempóval a Terminátor 39 már egész jó film lesz.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
23. Alien  PlayStation.Community tag
2019.11.09. 16:46:28
LV10
Teljesen egyetértek az utolsó előtti mondattal, felesleges erőlködni a folytatásokkal, Cameron anno ezt a sztorit tökéletesen lezárta.
De Schwarcit sem kéne erőltetni, egyszerűen nem hiteles már ennyi idősen egy terminátor szerepben, az első kettőben az volt (konkrétan rá volt szabva), de most?!? Minek? Ráadásul nem győznek magyarázkodni, hogy miért öregedett meg (meg hogy mit keres ott egyáltalán)...Linda Hamilton is inkább volt alkoholista pacek mint Sarah Connor sajnos. Ráadásul végigkáromkodja filmet(?!?) Hol van ez a T2-ben nyújtott alakításától?!? Már a trailerben is gáz volt, ahogy ledobja a gránátot a hídról és nyugodtan, szemrebbenés nélkül elsétál a robbanás közepétől, tisztára mint egy képregényfilm. Nagyon hiányzik a Cameron féle kicsit lassabb történetvezetés, az epikus filmzene, a tét érzékeltetése és persze a jó érzésű, nem tolakodó humor.
Az akciójelenetek bár ütnek, de elképesztően gyorsan vannak vagdosva (ez amúgy általában a mai akciófilmek egyik nagy hibája), rengeteg alternatív kameraállás váltogatja egymást kapkodva szanaszétfilterezve, esküszöm az Imax hatalmas vászonja előtt ülve, sokszor azt sem tudtam/láttam mi történik.

Pozitívum, hogy Gabriel Luna messze nem volt annyira gáz terminátor, mint amilyennek először tűnt. Illetve Mackenzie Davis játéka határozottan kellemes volt (ő vitte a hátán a filmet szvsz).
És végre az Imax-ben komolyra tekerték a hangerőt, ami így brutális audio-élmény volt. Mindig ilyet várnék a moziktól.
22. Masamune  PlayStation.Community tag
2019.11.08. 16:18:18
LV14
+1
Válasz 19. Noob üzenetére:
Nekem a Genisys tetszett. Jobban mint a T3.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
21. Horvi  PlayStation.Community tag
2019.11.07. 12:05:20
LV2
Válasz 7. VictorVance üzenetére:
Pontosan így gondolom én is. Odatette a nevét mellé, de kb. ennyiben ki is merült a dolog. Az év csalódása nálam.
20. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.11.07. 01:31:21
LV7
:D
Az első mondatot látva kicsit megijedtem, hogy én nem ezt a filmet láttam.

De a cikket elolvasva megnyugodtam. Vagy mégsem.
Szal én már elengedtem ezt a sorozatot, ahogy SW-ből is csak 3+1 részt ismerek, a Terminátorból is van 2 és slussz. Az előző próbálkozáson legalább helyenként jókat röhögtem. Ez még ezt sem hozta. Szerencsére be is aludtam rajta rendesen.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
19. Noob  PlayStation.Community tag
2019.11.06. 22:06:37
LV6
+2
-1
"a Terminátor: Sötét végzet tényleg a legjobb Terminátor-film a második rész óta."

Szerintem a Terminator Megváltás jobb.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
18. Greg  PlayStation.Community tag
2019.11.06. 16:49:53
LV25
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
Én úgy érzem igen. De már lényegtelen mert nem ő rendezte sajnos.
LV426
17. Brundle_86  PlayStation.Community tag
2019.11.06. 15:47:20
LV1
+1
-1
A Terminator filmek olyanok mint a genderek. Sokan sokfélét tennének hozzá, de csak kettő igazi létezik.
16. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2019.11.06. 13:40:37
LV3
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Nekem az OG Cameron a kedvencem. Piranha II, legjobb.
2019.11.06. 12:46:21
LV1
Válasz 13. VictorVance üzenetére:
Ajánlanám egy fórumtársunk "színvonalas" blogját a filmről, van mit tanulni tőle... :D
14. Onimushaman  Szerkesztő
2019.11.06. 10:33:48
LV24
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Avatar. :D

Már fejben kész a nyócadik rész is.
señor
13. VictorVance  Szerkesztő
2019.11.06. 10:16:11
LV18
12. probi  PlayStation.Community tag
2019.11.06. 09:02:55
LV8
Ezt még nem láttam de szerintem a Salvation egész jó Terminátor film lett az új részek fényében.
11. VictorVance  Szerkesztő
2019.11.06. 08:52:20
LV18
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
Annyira én se, pedig amúgy az egyik kedvenc rendezőm. Szerintem ő se a régi már, csak ezt nála azért nem vesszük észre, mert 22 év alatt összesen két filmet hozott össze (bahhh). De nem baj, épp csinálja az Avatar-folytatásokat, 2048-ban talán nézhetjük is...
Örülünk?
2019.11.06. 08:51:15
LV1
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
nekem az a fontos, hogy szórakoztatott, nem pedig az, hogy összehasonlítsam egy huszonx éves filmmel.
9. Onimushaman  Szerkesztő
2019.11.06. 08:50:47
LV24
Válasz 4. Greg üzenetére:
Nem hiszem, hogy garancia lenne.
señor
8. Onimushaman  Szerkesztő
2019.11.06. 08:47:53
LV24
Nem volt rossz, lehet a témában tényleg két film volt csak. A nagy öregek élvezték, a poénok is ütöttek meg a gonosz terminátor Józsi is elég menő dolgokat adott elő.

Sarah Mexikóban: -Miért vannak itt ilyen sokan?
Új mexikói nem emlékszem a nevére hőslány: -Miért vagytok fehérek?
señor
7. VictorVance  Szerkesztő
2019.11.06. 08:44:25
LV18
Válasz 4. Greg üzenetére:
Szerintem Cameron már nagy ívben leszarja a Terminátort. A hype miatt ott virít a neve a stáblistán, hátha nem bukik akkorát a film (pedig de, bukott, és így több mint valószínű vége a sorozatnak), de összességében nem hinném, hogy annyira tevékenyen részt vett volna a munkálatokban. Ő már az első két részben elmesélte, amit el akart mesélni, innentől kezdve felesleges bármiről is beszélni.
Örülünk?
6. VictorVance  Szerkesztő
2019.11.06. 08:41:18
LV18
Válasz 5. SokadikProba üzenetére:
Az, hogy a film nézhető, igazából nem sokat segít a dolgokon, főleg a T1-T2 fényében.
Örülünk?
2019.11.06. 07:13:42
LV1
+1
Szerintem ez egy igenis nézhető film volt.
Hozta, amit elvártam.
Nem untam, nem vártam a végét, volt ahol hangosan röhögtem.
4. Greg  PlayStation.Community tag
2019.11.06. 05:27:22
LV25
Talán ha Cameron rendezte volna... és van egy normális forgatókönyv.
LV426
3. Dzson  Szerkesztő
2019.11.05. 23:29:43
LV6
+1
Klasszikus:

https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/[...]
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
2019.11.05. 23:01:50
LV1
Akkor megvárom a T39-et, addig kihagyom a részeket...
1. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2019.11.05. 21:15:11
LV15
Ahhh.....
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.
Exception (PS4, PSN)
2020.01.10. 14:00 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Platformer köntösbe bújtatott vírusirtás.