PlayStation.Community

2020.01.03. 12:11 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
Gőzpánkos zombiirtó stratégiák.

Az RTS zsáner olyan gyakorisággal képviselteti magát konzolokon, mint sivatagban a fóka, vagy mint a hegyekben a cápa. Ugyan hébe-hóba érkezik valami próbálkozás a kisebb fejlesztőktől, de az aranykorra (’90-es évek vége, ’2000-es évek eleje) jellemző minőségi alkotások, valahogy nem érkeznek. Mondjuk a legendás fejlesztőcsapatok már vagy nem léteznek (Westwood Studios), vagy teljesen mással foglalkoznak (Bizzard).
Éppen ezért örvendetes, amikor szeretett konzolunkra érkezik végre egy olyan cucc, ami játékmenetében hűen követi a régen lerakott alapokat, miközben témájában próbál valami újat mutatni. A Numantian Games They Are Billions című játékával játszva olyan klasszikusok törnek felszínre az ember emlékezetében, mint például az Age of Empire, a Warcraft, vagy a Command & Conquer. Csak sajnálatos módon egy igen fontos hozzávalót kifelejtettek a receptből.
A minimálisan megszellőztetett háttértörténet szerint az emberiség kolóniákra szakadt egy alternatív, gőzgépek technológiájára támaszkodó történelmi síkon. Ezek a kolóniák nem egymással állnak véres háborúban, hanem a zombik végeláthatatlan seregével szemben, ugyanis ebben a világban (is) a halottak feltámadtak, majd letámadtak mindent, ami él és mozog. Ahogy a játék címe is utal rá nincsenek kevesen, a rajzás megállításához pedig mindent be kell vetni.
A játékmenet a klasszikus épületépítős-nyersanyag kitermelős sémára épül. Egy központi épülettel kezdünk, illetve az azt őrző néhány katonával. Környezetünkben megtalálhatóak a nélkülözhetetlen nyersanyagoknak kifogyhatatlan forrásai, mint például az erdő, vagy a nemesfémekben gazdag ércmezők. Hogy megépítsünk egy épületet, ahhoz a felhúzásához szükséges kritériumokat (nyersanyag, munkaerő, stb.) el kell érnünk, különben az építkezés nem indul el. Építeni pedig csak olyan területre tudunk, ahova a Tesla torony segítségével elvezettük az áramot. Épületfajtából hat kategória áll rendelkezésre, mint például a védelmi építmények, a termelésért felelős objektumok, vagy a seregünket kiképző központok.
Szóval a központi épülettel és egy maroknyi katonával kezdjük virágzó kolóniánk felhúzását. Kezdésként a katonákkal érdemes bejárni a környéket nyersanyagforrások után kutatva, s közben a Tesla tornyokkal folyamatosan bővíteni a beépíthető terület nagyságát. Az erdők szomszédságába a faüzemet érdemes kiépíteni, tavak mellé a horgásztanyákat, az ércmezőre pedig értelemszerűen a finomítókat. Minden épülethez üzemeltető személyzet szükséges, tehát ha kifogyna a munkaerőpiac, akkor a lakosságot CSOK helyett lakósátrak felhúzásával ösztönözhetjük szaporodásra. Miközben szépen menedzseljük a nyersanyagok előállításának folyamatát közben ügyelni kell a védelemre is, ugyanis az élőhalottak kisebb hullámokban bejárkálnak tíz naponta megdézsmálni a lakosságot, és ahogy az lenni szokott, ilyenkor a csoszogók jelentéktelen létszáma egy nehezen megállítható hordává duzzadhat fel. Szóval falakat kell emelnünk kis birodalmunk köré és tornyokat telepítenünk, ahonnan katonáink távozásra ösztönözhetik az éhenkórász megboldogultakat. Minderre pedig nincs túl sok időnk totojázni, mivel a játékban csak úgy repkednek a napok és egy meghatározott idő után megérkezik a horda, aminek a látogatását túl kell élnünk, amennyiben sikerre szeretnénk vinni az ügyünket. Hogy a legkevesebbre mérsékeljük a kieső órák számát rendelkezésünkre áll az idő befagyasztásának művészete, amivel időveszteség nélkül kutakodhatunk az építés menüjében, valamint gondolhatjuk át stratégiánkat.
Játékmódból csupán egy kapott helyet a palettán, ez pedig a New Survive Game. Kezdetben meg kell adnunk, hogy milyen terepen kívánunk vitézkedni, mennyien legyenek az élőhalottak, valamint hogy mennyi idő múlva érkezzen a horda. Majd jönnek a fent leírtak. Ha túléljük a megpróbáltatásokat, akkor újfajta választható területek nyílnak meg. Igen, nincs semmiféle kampány, amin végigküzdhetnénk magunkat egy minimális sztorimesélés kíséretével. Egyetlen egy lehetőségünk van, hogy beállítjuk a fentebb leírt kritériumokat, felhúzzuk a kolóniánkat és túléljük a horda látogatását. Ennél azért jóval több szükséges ma már, még indie viszonylatban is. Multiplayer, vagy hasonló szintén nincs. A másik probléma, hogy RTS szinten csöppet túltolták a nyersanyag-menedzsmentet. Míg csak egy-két fajta anyag előállítására kellene figyelnünk, addig még rendben lennénk, de kilenc már cseppet túlzás. Persze ez csak az első pár elindított menetnél figyel be, ahogy tanuljuk a rendszert úgy válik egyre átláthatóbbá, kezelhetőbbé, olajozottabbá a szisztémát forgató kerekek mechanikája.
Kezelésre amúgy teljesen baráti a program, simán kezelhető a DualShockkal, de ha kívánjuk egy PC-s egeret is használhatunk. Hangulatilag miután a kezdeti frusztrációk erdején átverekedjük magunkat szórakoztatóvá válik a taktikázás és ha az ember anno csapatta a régi klasszikus játékokat, akkor kicsit úgy is érezheti magát, hogy hazatért. Látvány és hangzás terén sincs semmi probléma, gyönyörűen megfestett 2D-s objektumokból építi fel a gép a terepet előttünk, miközben az aláfestő zenék biztosítják számunkra a látottak atmoszférájának kiemelését. Egyedül a tartalom az, ahol teljes mértékben kivérzik a program, mint a hízó a karácsonyi ünnepek előtt.
A They Are Billions egy remek alapokkal és mechanikával operáló RTS program, ami ugyan némileg túlbonyolított menedzseléssel bír, de ugyanakkor kis tanulással megszokható. Szívesen ajánlanám a programot minden stratégiai-játék rajongónak, illetve azoknak, akik szeretnének ismerkedni a műfajjal, de mivel a cucc csupán egyetlen egy játékmódra támaszkodik ebben az árkategóriában, így csak a véresszájú stratégákat merem ösztönözni a vásárlásra. Mindenki másnak hamar az érdektelenség mocsarába fulladhat.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Blitworks
Fejlesztő: Numantian Games
Megjelenés: 2019.07.09.
Ár: 7.690Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.08GB
Web: http://www.numantiangames.com/theyarebillions/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. jofejsrac  PlayStation.Community tag
2020.01.03. 19:03:18
LV1
Életem első és utolsó játéka is amit "youtuber" hatására vettem meg early accessben (pc-re). Videó alapján tök jónak tűnt, tetszett a steampunk környezet is.
Viszont tartalmilag és játékmenet szempontjából is elég silány számomra.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
They are Billions
Blitworks
CSAK ÓVATOSAN