PlayStation.Community

2019.11.19. 08:46 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Mutánsok közt.

A videojátékok kezdetben interaktív, elektronikus, videomegjelenítéssel operáló játékok voltak csupán, amelyek története – ha egyáltalán volt – magában a programban nem is kapott helyett: az otthoni konzolok esetében a narratíva jelentős része a mellékelt füzetecskében leledzett. Idővel egyre ambiciózusabb és komplexebb történetek születtek, ma pedig már az eredeti felállás inverze is gyakori: összetett, mély narratív élményt kapunk minimális, vagy nemlétező játékmenet mellett. A Mutazione ennek a műfaji megközelítésnek a tökéletes példája, amely mindenki számára elérhetővé tesz egy mutánsokkal teli, de igazán emberi sztorit.
Egy évszázaddal ezelőtt egy masszív meteor zuhant egy nyaralószigetre, elpusztítva a lakosság jelentős részét. A túlélőkben azonban mutációk indultak, ami különös szerzetek létrejöttét eredményezte. A jelenben hősünk, Kai, levelet kap nagyapjától, aki családját hátrahagyva élete jelentős részét az itt létrejött közösségben, Mutazionéban töltötte. Az idős férfi haldoklik, Kai pedig azért indul a szigetre, hogy ott lehessen vele utolsó pillanataiban.
Az intro komor képet fest a kalandról, viszont szó sincs erről. Valójában egy meleg, szeretetteli és barátságos élményben lesz részünk, miközben bebarangoljuk a szigetet és megismerkedünk lakóival. A játékmenet minimálisra van csupaszítva: beszélgethetünk a helyiekkel, időnként kerteket gondozhatunk.
Mutazione közössége pár karakteres, jólelkű és jóhiszemű, de – még ha külsőleg nem is – ízig-vérig emberi jellemekből adódik össze. Ahogy beszélgetünk velük, megismerjük múltjukat, és fokozatosan válnak nüanszolttá jellemeik és kapcsolataik. Miu például egy macskaszerű vadász, akit a helyi kocsmáros, Spike fogadott örökbe; Tung egy nagydarab, zöld színű srác, akit apja elhagyott és teljesen rá van kattanva az olasz szappanoperákra; Jell-A a helyi tudós, aki a többiektől eltérően nem humanoid lény, hanem gombák szülötte, és így tovább.
A csendes játékok andalító, idilli bája övezi az egész kalandot. Mintha egy jó könyvet lapozgatnánk, úgy battyoghatunk végig komótosan a tompa, kellemes színekkel tarkított, lágy muzsikával kísért világban. A kézzel rajzolt grafika karakteres életet kölcsönöz a figuráknak, akik gondolatai a beszélgetések során chat-appok dialógusait idézi. Ugyan a végkimenetelre nincs hatással, mégis kiválaszthatjuk reakciónkat a párbeszédeknél.
A sziget egy misztikus rejtélyt is rejt, a helyi, zavarban lévő bioszféra életre keltéséhez pedig kerteket kell gondoznunk. A terepen szétszórt magokat begyűjtve és varázshangszerünkkel gyorsítva virágoztathatjuk ki a növényeket: minden növénytípus más-más hangon dalol nekünk, és más jellegű nótákat is igényel fejlődéséhez. Itt sem kell semmi komplexre számítani: pár gombnyomással bűbájos arborétumot rittyenthetünk. A kihívás hiánya ellenére mégis van valami kellemes a virágok elhelyezésében – valami nyugtató, ami miatt kedvünk van pár percet velük tölteni és elmélkedni.
A párórás sztoriban haladva megismerhetjük a szigetlakók múltját és részesei lehetünk jövőik építésének. A Mutazione komplex, érzelemmel teli és mély gondolatokat szőtt át szappanoperaszerű hangulattal, amely egyszerre tud felületesen szórakoztató és összetetten elgondolkodtató lenni. Néha kicsit lassú ugyan, és jellegéből fakadóan egy adott rétegnek készült, de annyi odaadást rejt, hogy nehezen lehet felróni neki. Karaktereik „emberiek”, és valós helyzetekbe csöppenhetünk. A „mutáns” köntös csak kihangsúlyozza a társadalmi jelenségeket, és hogy milyen is egy összetartó, de színes egyénekből álló kisközösség. Szerencsére ma már elszakadtunk a játékok idejétmúlt definíciójától, és teret adhatunk olyan szokatlan, alternatív élményeknek, mint ez a különleges gyöngyszem.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Akupara Games
Fejlesztő: Die Gute Fabrik
Megjelenés: 2019.09.19.
Ár: 5490 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.02GB
Web: https://mutazionegame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények