PlayStation.Community

2019.10.08. 11:43 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Színes tintákkal álmodni.

„Úgy érzem, hogy a hangulatommal képes vagyok irányítani az időjárást. Csak az a bajom, hogy a hangulatomat nem tudom irányítani.”

Nick Cave zenész idézete tömören, de szemléletesen mutatja a kreatív szellem motivációját. Az alkotások inspirációi gyakran olyan események, élmények, amelyek hosszú éveken, vagy akár egy életen át mély lelki nyomot hagynak, amely lehet pozitív vagy negatív hatású. A kreativitás sokszor a megszokottól eltérő lelki- és elmeállapotot követel meg, az alkotás folyamatakor pedig a kiegyensúlyozottságért kell erőfeszítést tennie a művészeknek. Fáradtságos, megterhelő, de egyszerre beteljesítő és euforikus, amikor megszületik maga az alkotás. Sokan azonban nem látják át, hogy mekkora erő, akarat és energia kell ehhez, és nem értékelik azokat, akik gondolatmenete és munkafolyamata eltér attól, amihez ők szoktak. A Concrete Genie egy rövid, de nagyon szerethető játék arról, hogy a kreativitás milyen hatalommal bír - építővel és pusztítóval egyaránt.

Történetünk hőse Ash, egy magának való srác, aki ideje jelentős részét rajzfüzetébe bújva tölti, ahol különböző lényeket – Genie-ket – rajzol. Szeret kijárni az elhagyatott Denska városába, mert kölyökként gyakran járt ide a szüleivel. Akkor még az élet zajától zsibogott, de olajkatasztrófa miatt, amely tönkretette a gazdaságát, ma már gyakorlatilag egy szellemváros. Ashen kívül azonban egy csapat fiatal is erre garázdálkodik, akik rongálnak és belekötnek mindenbe, ami mozog: egyik nap széttépik Ash füzetét, és felrakják őt egy vonatra, amely az állítólag kísértet járta világítótoronyhoz vezet. Az elkeseredett fiú ott döbben rá, hogy életre kelt utolsó kis kreálmánya, aki felruházza őt egy varázsecsettel, és megbízza, hogy „fesse” újra életre a várost, és hárítsa el az azt ellepő, megmagyarázhatatlan eredetű Sötétséget, amely lilás-feketén pulzáló, olaj- és indaszerű alakot öltve hálózza be Denskát.
A játékmenet alapja ez a „festés”, illetve enyhe mászkálós-ugrálós elemek. Karakterünkkel fellelhetjük – és gyakran meg is kell találnunk – a szétszóródott lapokat, miközben el kell kerülnünk az Ash-t zaklató bullykat. Denska kisebb régiókra van felosztva, és a továbbhaladáshoz teljesítenünk kell a feladatokat. Minden megszerzett lap egy új mintát tesz elérhetővé, amelyet a falakra pingálhatunk varázsecsetünkkel. A legtöbb felület festhető, így egy egyszerű gombnyomással előkaphatjuk a pemzlit, majd kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk odavarázsolni, és fel is rajzolhatjuk. A játék kötött elemekből dolgozik, így túlzottan nem engedhetjük szabadjára fantáziánkat, viszont könnyedén alkothatunk csodálatos, életteli képeket. Sziporkázó pillangókat, lédús almákat, andalítóan virágzó fákat vagy izzó napkorongokat teremthetünk a mocskos, lepusztult városba, amely hatására ragyogóbbá válik a valóság is, növények kezdenek burjánzani és fénypamacsok lengik be a teret. Alapvetően konkrét felületeken kell alkotnunk, hogy továbbjussunk, de semmi sem tart vissza attól, hogy kicsit elkószáljunk.

A tájakat azonban részben a címadó Genie-knek alkotjuk, akiket kötött pontokon kelthetünk életre. Kiválaszthatunk nekik egy testalkatot, feldíszíthetjük őket különféle elemekkel – hegyes szarvakkal, kajla fülekkel, kunkorodó farkakkal –, majd szabadjára engedhetjük őket Denska falain. Míg mi magunk térben közlekedünk, addig a Genie-k csak az összekapcsolt síkokon. Három különféle típusú lényt kreálhatunk, amely mind másban segít: a piros színűek például tűzzel rendelkeznek, és képesek felgyújtani akadályokat. Néha kérhetnek egy specifikus elemet, amit ha megrajzolunk, feltöltik ecsetünket varázsfestékkel, amellyel sokkal energikusabb alkotásokat vethetünk a falra, és olyan helyekre is pingálhatunk, ahova a Sötétség miatt nem lehetett volna.

A Genie-k nagyon jópofa, szerethető, bohókás kis lények, akik vidáman követnek, ahova tudnak, és boldogan szórakoznak saját síkukban. Bizonyos helyekre hívva őket felfesthetünk konkrét elemeket, amelyek ötletes interakciókat váltanak ki: például lapulevelek alá bújnak, elkerülve az esőt; vagy egymásnak dobják a zamatos almákat. A színkavalkád, az ötletes grafika és a Genie-k maguk egy szívmelengető hangulatot és személyiséget kölcsönöznek a játéknak, ami egyébként nem túl változatos.
A festés csak időnként igényel rendszert, így saját kreativitásunkon múlik, hogy csak mázolgatunk össze-vissza, hogy minél előbb továbbinduljunk, vagy – a korlátok keretein belül – igényesen rajzolunk. Utóbbira azonban nincs sok lehetőségünk, ugyanis a sokszor túlzottan egymásra hajazó elemek száma és mérete is korlátozott. A mázolások között laza, bár jól működő platformer elemek vegyülnek, illetve időnként egyszerűbb akciószegmensekkel is találkozhatunk. Időnk jelentős részét azonban vagy a tetőkön való mászkálással és ugrálással – elkerülve a rosszfiúkat és kitépett lapokat kergetve – vagy festegetéssel töltjük. A játékmechanika szempontjából egyébként egyértelmű inspirációk az Epic Mickey, a Jet Set Radio, illetve valamennyire az inFAMOUS is.
A Sony egyik legkisebb stúdiójaként emlegetett Pixelopus rengeteget törődéssel, gondoskodással és szeretettel hozta létre a Concrete Genie-t. Egyik fő tematikája az, hogy a kreativitás, az alkotás milyen világformáló erővel bír, és hogy milyen káros lehet, ha valaki, amiért ez nem látja át, bántani kezdi; illetve, hogy a negatív érzelmek miként testesülhetnek meg az elnyomottakban. Elég komoly témák ezek, de mint annyi aspektusa az alkotásnak, felületesen érinti csak őket a csapat – bár a rendelkezésre álló keretek és korlátozások között érthető. Mindezt azonban odaadással formálták meg a készítők, és érezni rajta, hogy mennyire fontos nekik nem csak a projekt, hanem a témák is, amelyeket tárgyalnak. Öt-hat órás játékideje bőven elég arra a célra, amit kitűztek, a kiváló grafikának, animációnak és hangulatnak - és nem mellesleg a nyomott árának - köszönhetően pedig remek bővítése a PlayStation 4 exkluzívók impozáns felhozatalának, és fenomenális második projekt az Entwined után. A felületesség ellenére elejétől végéig izgalmas, érdekes, és csodálatos érzéseket vált ki a játékosból, anélkül, hogy túlzottan leterhelné vagy frusztrálná - a magyar felirat pedig csak hab a tortán.

A PlayStation VR tulajok ezen felül egy rövid, bő órás élménnyel gazdagodhatnak, ahol síkban, illetve térben is életre kelthetik a világot az alapjátékból megismerhető barátságos színpaca társaságában. A galériában látható képek is demonstrálják, hogy milyen gyönyörű tájakat varázsolhatunk pár csuklómozdulattal: nem túl összetett ez a funkció, de dicséretes, hogy foglalkoztak a VR móddal, és ámulatba ejtő a színek tengerében bámészkodni.

A Concrete Genie üdítő a sok öldöklős videojáték közepette, és remek, hogy visszafogottabb, szolidabb, szűkebb módon foglalkoztak a készítők egy fontos témával, attól függetlenül, hogy bizonyos szempontokból egyelőre inkább egy kreatív gondolat csírája, mint műfajt felforgató opus. A team olyan, mint egy indie csapat, amely fokozatosan jut nagyobb támogatáshoz: persze ők nem függetlenek. Izgatottan várom, hogy hová tovább a PixelOpusnak, mert ötleteik és eszközeik is vannak, továbbá érzékük és empátiájuk is ahhoz, hogy az emberi lélek spektrumait és a kreativitás árnyalatait körbejárják.

(A játék Digital Deluxe változatát a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A sima verzió megvásárolható támogatónk, a PlatinumShop budapesti üzleteiben, vagy webshopjából meg is rendelhető. A zenét és egy rajzokkal teli digitális füzetet magába foglaló Digital Deluxe kiadás 11990 Ft-ért szerezhető be a PlayStation Store-ból.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2019.10.12. 14:41:18
LV7
Ja igen, ês ahogy lehetősêgem lesz megveszem mindenképpen!
"Örökké nem eshet"
7. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2019.10.12. 14:38:03
LV7
Nagyon kellenek ilyen játékok a mostani szétcseszett világban, hogy az ember önfeledten újra gyermeknek érezhesse magát, legalább pár óra erejêig...
"Örökké nem eshet"
6. soliduss  A Krónikás
2019.10.09. 08:34:11
LV25
Válasz 3. Ocelot_hun üzenetére:
csatlakozom... én is ezen a véleményen vagyok.
5. Sakamoto_14  A bölcs
2019.10.09. 08:31:52
LV20
Ez már az első trailerből is érdekesnek tűnt. Akkor marad is a listán.
4. TCr64EU  Choose life
2019.10.08. 15:21:01
LV22
+1
Válasz 2. seeYOUsoon üzenetére:
Unravel játékok?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
2019.10.08. 14:25:17
LV7
+1
Eddig is tetszett, de most még inkább megjött a kedvem hozzá. Valamikor a hónapban benevezek rá ahogy időm engedi.
Üde színfolt az őszi felhozatalban és végre egy picit más mint az eddigiek idén.
"Slaughter is the best medicine."
2. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2019.10.08. 13:20:52
LV5
Áá ez nagyon jó lett és tényleg nagyon kellett már egy vér-erőszak mentes szórakozás is.
..loading, please wait..
1. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2019.10.08. 12:28:24
LV21
Elő van rendelve, várom a héten. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Concrete Genie
Sony Interactive Entertainment
SZÍNARANY