PlayStation.Community

2019.10.02. 15:20 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Hozza a kötelezőt.

Az elmúlt években rengeteg kritika érte a FIFA sorozatot. Vitathatatlan, hogy az éves megjelenésre szánt fejlesztési időnem sok mindenre elég, viszont a minden esztendő szeptemberében teljes áron megjelenő szoftverért cserébe jogosan várnak el a játékosok plusz tartalmakat. A FIFA 20 legfajsúlyosabb újdonsági közé tartozik a felfrissített labdafizika, a még több tartalommal megtömött Ultimate Team, és nem utolsó sorban a Volta játékmód, aminek köszönhetően hosszú kihagyás után ismét belemerülhetünk az utcai foci világába. Az újítások minimum érdekesnek tűnnek, úgyhogy nézzük hát, hogyan gurul a labda az EA háza táján.

A leglényegesebb szempont a játékmenet, amely meghatározza az egész élményt, és amitől a FIFA az lesz, ami. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de a profi körítés mellett a stílus az, ami miatt évről-évre rengeteg ember vásárolja meg az éppen aktuális kiadást.
Túl nagy változásokat a játék ezen része nem indokol, a fejlesztők mégis hozzányúltak a labda fizikájához. Ha teljes reformról nem is beszélhetünk, de egy alaposabb ráncfelvarrást kapott, mind a röppályát, mind pedig a pattanást tekintve. Jóval realisztikusabb a labda irányváltása egy esetleges rossz beleérést követően. Könnyen előfordulhat, hogy egy későn időzített szerelő mozdulattal játékosunk beleér az ellenfél átlövési kísérletébe, aminek következtében a gellert kapott labda bezúdul a jobb felsőbe. Ez egy olyan nem várt módosítás, ami igencsak feldobta az eseményeket és emellett egy kis önfegyelemre is tanítja a túlzottan agresszív játékosokat. A némileg lassított tempó is jót tett az összképnek, aminek következtében egy átgondoltabb támadás-felépítés, vagy egy gyors passzokkal kijátszott védelem többet érhet „a pálya szélén végig futok és beadom” taktikánál.
A normál meccsek komolyságát méltó módon ellensúlyozzák a kick-off szekció alatt elérhető mérkőzés-módosító elemek. Ennek köszönhetően pedig kipróbálhatjuk, milyen egy FIFA Battle Royale, ahol a gólszerző játékosnak ki kell állnia, vagy ami még ennél is szórakoztatóbb, hogy egy olyan játékmódban rámolhatunk be egymásnak egy tucat gólt, ahol különleges képességeket kap a labda birtoklója. Haverokkal összeülve ezek az extrém módosítások rendkívül jópofák tudnak lenni, ha pedig nincs lehetőségünk offline kanapéfocizni, akkor az Ultimate Team lehet a jó barátunk, ahol úgyszintén elérhető az összes speciális típusú mérkőzés.
Természetesen emellett más újítások is felfedezhetőek a FIFA legtöbbet játszott, focista-gyűjtögetős UT módjában. Kapunk rengeteg új küldetést, amiket teljesítve értékes csomagokat, pénzt és dizájnelemet szerezhetünk meg. A tárgyak mellett a legfontosabb a tapasztalati pontok folyamatos gyűjtögetése, hiszen a frissen debütáló rendszer folyamatosan jutalmazza a szintlépéseket. Az ilyen apróságoknak és a heti frissítéseknek köszönhetően várhatóan minden lelkes focirajongónál ki fog tartani egy évig a legújabb UT.
Apróbb hibákat azért ide is sikerült belecsempészni, így fordulhatott elő, hogy teljesen más súlycsoportba tartozó játékosokkal felálló ellenféllel dobott össze a matchmaking több alkalommal is. Olykor egy Ronaldo-Messi-Neymar triót birtokló player szórta meg a belépő szintű kis csapatomat 10 góllal, máskor pedig én ütöttem ki ellenfelemet, aki láthatóan most kezdte a játékot.

Az élményt befolyásoló hibák kapcsán érdemes említést tenni a legnagyobb felháborodást keltő bakiról. Minden fórumon szüntelenül érkeznek a dühös vásárlók kommentjei, és az ezzel együtt járó negatív értékelések is. A probléma a karriermódban keresendő, ami szintén az egyik legkedveltebb szórakozási formája volt az adott FIFA részeknek, viszont jelenleg kvázi élvezhetetlen. A hiba a rotációból és a fiatal játékosok fejlődéséből fakad, mert a gépezetbe került néhány porszem miatt a legnagyobb csapatok is az alacsony értékelésű tiniket játszatják, így az igazán nagy együttesek sorra hullanak ki az első osztályú bajnokságokból. Fura és egyben érdekes bug, ettől függetlenül kellően tönkreteszi a karrier-élményt, így a részletes menedzser tervezőszekció és a néhány új animáció eltörpül a hibák okozta károk mellett. Reményeink szerint hamarosan érkezik a javító frissítés, addig is nézzünk körül a többi játékmód háza táján.
Ha az angol első osztályban passzolgatnánk vagy egy Európa Liga menetelésre vágynánk, akkor továbbra is indíthatunk egyéni kupákat, mint ahogy a Pro Club rész is változatlan, ámde élvezhető maradt, így továbbra is remek élményekkel gazdagodhatunk.
Az igazán nagy újítás, amire tulajdonképpen évek óta várunk, az az új FIFA Street eljövetele. Külön szoftver helyett az utcai focit a FIFA 20 egyik almenüpontjában találhatjuk meg, ez pedig nagyon korrekt a kiadó részéről. A játékmód neve Volta Football, ami inkább közelebb áll a rendes nagypályás foci lekicsinyítéséhez, mint egy teljesen újratervezett street élményhez. Végtelenségig összefűzhető cselek kivitelezése szinte lehetetlen, és az akrobatikus mozdulatok helyett is jobb eredményt fogunk elérni egy célzott lövéssel. A léc magasan volt, és kétségkívül látszik, hogy apait-anyait beleadtak a fejlesztők, hogy az új Volta rész sikeres legyen.

Alex Hunter kalandos sztorija után idén sem maradunk történetmód nélkül, nagy sztárok helyett viszont Vinícius Júnior és néhány valós utcai focis híresség fogja tarkítani a meglepően mozgalmasra sikerült Volta Storyt. A kezdés egy saját karakter generálásával kezdődik és tulajdonképpen a nulláról kell felépítenünk figuránkat és csapatunkat egyaránt, hogy a végén a legjobbak közé kerülhessünk. Az újdonságok palettája szerencsére nem csak néhány mérkőzésben és átvezetőben mutatkozik meg. A történetet bármikor félretehetjük és kedvünk szerint játszhatunk kupákat és egyéni mérkőzéseket akár többjátékos módban is. Ez pedig egy olyan funkció a FIFA 20-on belül, ami további extra szavatosságot ad azok számára, akik nem csak nagypályás fociban gondolkodnak. Véleményem szerint egy próbát mindenkinek megérhet, mert idén ez fogja jelenteni az igazi változást. A hibái és a kezdetlegessége ellenére a Volta egy merész próbálkozás az EA részéről, amit, ha tovább finomítanak később egy őrületesen jó játékmóddá avanzsálódhat.
Grafikai szempontból a program évek óta egy helyben áll, nincsen különösebb előrelépés, aminek következtében, ha rondának nem is nevezhető, de erősen idejétmúlt a látvány. Ezt méltó módon orvosolja a stadionokban lévő hangulat, ami igazi profi körítést ad a mérkőzésekhez. Ha unatkoznak a szurkolók, akkor jön a hullámzás, viszont, ha gólokat szerzünk, akkor hangos ovációval és éltető rigmusokkal hálálják meg. Minden csapatnál más-más zászlók és transzparensek lelhetők fel, ezek pedig mind hozzáadnak a remek körítéshez, ami a FIFA-hoz jár. Egyetlen kis hiányosság, hogy a Juventus kizárólagos licencei átvándoroltak a konkurenciához, ez pedig egy alapos érvágás a jogok tekintetében élen járó sorozatnak. A stadionok és a bajnokságok száma ettől függetlenül idén is megsüvegelendő, a UEFA hivatalos sorozatai, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga pedig csak tovább emeli a színvonalat. A válogatottak mennyiségével viszont továbbra sem vagyok kibékülve. A lista erősen hiányos, a mezek nem minden csapat esetében hivatalosak, ami pedig egy fájó pont, hiszen egy jó világbajnokságot sem tudunk lejátszani úgy, ha hiányzik a 2016-os ezüstérmes Horvátország.

A hibái ellenére a FIFA 20 továbbra is egy jó játék és érkeztek olyan frissítések, ami miatt érdemes lehet idén is megvásárolni a legújabb részt. Akik pedig kivártak, hogy mikor lesz végre valami nagyobb újdonság, azoknak bátran tudom javasolni az idei epizódot, hiszen az utcai foci jelenléte jó pár órányi pluszt ad a játékhoz. A legnépszerűbb Ultimate Team is kapott és kapni fog az év során annyi frissítést, ami miatt nem kell keseregnünk, a hibák mielőbbi kijavítását pedig csak remélni tudom. Summa summarum, én azt mondom: minden rajongónak idén is a gyepen a helye!
(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre bökve webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.10.03. 10:57:56
LV18
+1
10000ért premierkor. Ja, hogy nem annyi. Kár. Teljes árat nem adok érte. ;)
Köszi a tesztet!
Volta módot kipróbálnám szívesen, uh ha olcsóbb lesz, akkor lehet behúzom.
psn/sen id: pcpmate
2. Noname21  PlayStation.Community tag
2019.10.03. 07:03:13
LV13
+2
Az EA jóVoltából...
Rajzfilm látvány, robot mozgás, focis fortnite.
1. B_Renato97  Szerkesztő
2019.10.02. 18:59:07
LV4
Hivatalosan is letölthető a frissítés, ami rengeteg bugot javít. https://www.ea.com/games/fifa/fifa-20/news/pi[...]
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FIFA 20
EA Sports
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Hiánypótló utcai foci; felújított labdafizika; újabb évre elegendő tartalom a focirajongók számára
Negatívum
Súlyos karriermód bugok; Piemonte Calcio és hiányos válogatott lista; grafikai szinten nincs előrelépés