PlayStation.Community

2019.10.16. 19:27 PSC egyperces
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
A női lélek lecsupaszításának művészete.

A PQube által fejlesztett Kotodama: The 7 Mysteries of Fujisawa-ban a készítők sikeresen ötvözték a klasszikus japán vizuális-regény műfaját a színcserélős logikai-játékkal, s felöntötték a turmixot egy kis iskolás-misztikus történettel.
A sztori szerint új tanulóként érkezünk a Fujisawa Akadémiára, ahol elsőként egy csak számunkra látható-hallható démoncica üdvözöl minket. Később osztálytársnőnk körbevezet a suliban, majd találkozunk egy klubbal, aminek tagjai az intézmény hét rejtélyét próbálják megfejteni.

A játékmenet nagy részében az interaktív-regény dominál, azaz karakterekkel beszélgetünk, esetenként meg is választhatjuk, hogy mit válaszoljunk, vagy hogy merre menjünk. Néha ki kell csikarnunk a karakterekből az igazságot, s ebben a címben szereplő kotodama képességünk lesz segítségünkre. Itt jön a képbe színcserélős formula, amivel a tudatunkban megjelenő, de a valóságban éppen előttünk álló személy viselkedését befolyásolhatjuk, s ez által a dolgok alakulását is (értsd: siker esetén megy tovább a történet, ha elbukunk Game Over). A négyzetrácsos táblán ötféle színű gömb fordulhat meg, egyre rábökve azt kiemeljük, a felette lévők lejjebb kerülnek, és a kiemelt bekerül legfelülre. Ezzel a metódussal kell elérnünk, hogy legalább három egyforma színű golyó csússzon egymás mellé, ami után azok eltűnnek. Ezt a tábla mellett álló személy megörvendi, s ha sok törődést kap, akkor rétegekben elkezd megszabadulni az öltözékétől.
Nem, az alsónemű nem fog lekerülni, és hiába választjuk nemünknek az erősebbiket, bizony előfordul, hogy egy srácról kell eltüntetnünk az iskolai egyenruhát. Amint megtörtént a vetkőztetés nyertünk, de a meztelen igazságot már nem fogjuk látni, maximum csak megsejtetődik előttünk. Az efféle játékok rákfenéje, hogy nem feltétlenül kell okoskodni, mert randomizált össze-vissza rendezgetéssel is pazar kombókat lehet összehozni. Ez itt is fennáll, de a készítők egy lehetőségszámlálót építettek be az algoritmusba, ami limitálja a gömbcserék számát. Ha lenullázódik, akkor game over. Lépéseink mennyiségét csak az egyes ruharétegek leszedésével, illetve a különböző spéci képességek (például: csiklandozás) sikeres megtételével lehetséges növelni.

Hang-, és képvilágilag hozza a stílustól elvárható szintet, a karakterek nem pusztán kartonlapból kivágott mozdulatlan figurák, izegnek-mozognak, pislognak és száj mozgatva áradnak belőlük a Japán dialógusok. Voltaképpen minden aspektusban megállja a helyét a program, csupán a logikai részek képviselik magukat rettentő kevésszer a történet alatt, valamint a nehézségi szintjük is ugrásszerűen képes megemelkedni. Szerencsére a legyőzött karakterekről a történeten kívül is leránthatjuk a ruhadarabokat, amivel új öltözékeket hozhatunk be számukra. A történet tipikusan japános, számomra cseppet túl volt hígítva, s hamar érdektelenségbe fulladt a móka. Talán ha több lehetőség adódott volna a történet ívét megváltoztatni fontos döntések meghozásával, akkor kicsit érdekesebb lett volna a sztori.

A Kotodama: The 7 Mysteries of Fujisawa kifejezetten azoknak tudom ajánlani, akik szeretik ezt a japános vizuális-regény műfajt, valamint a logikai-játékokat. De azoknak is bejöhet, akik csak az egyikben érdekeltek. Viszont ha egyik zsáner sem kenyered, akkor hamar éhen halsz vele, mert valószínűleg nem ezzel a programmal fogsz rákapni az ízére.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: PQube
Fejlesztő: PQube
Megjelenés: 2019. 05. 31.
Ár: 7.490Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.13GB
Web: https://pqube.co.uk/kotodama/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. ColdHand  Szerkesztő
2019.10.16. 20:26:51
LV22
Válasz 1. jime üzenetére:
Mert nem vagy elég Japán. :D
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
1. jime  non-alcoholic
2019.10.16. 19:40:36
LV29
elképzelni nem tudom, hogy ilyen játékért valaki fizet :D
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Kotodama: The 7 Mysteries of Fujisawa
PQube
CSAK ÓVATOSAN