PlayStation.Community

2019.09.28. 19:40 Kedvcsináló
9 hozzászólás
Szerző: Masamune
Értékeld a cikket!
Végső fantázia újratöltve.

1999 nagyon erős esztendő volt a videojátékos felhozatal szempontjából! Rendkívül izmos kínálat vált elérhetővé a szürke PlayStationre: RPG viszonylatban jött a Chrono Cross, a Galerians, Parasite Eve 2 és a Fear Effect, valamint a Final Fantasy család nyolcadik része.
Emlékszem '99-re, nagyon jó év volt! Tizenkettő voltam és szerelmes... a PlayStationömbe! Muter egész nap nem volt otthon, én meg vadul toltam a Gran Turismo 2-t meg a Drivert ( a garázsból csak leírással tudtam kijutni). Ha meguntam, akkor jött a Resi 2, ami édesanyám nagy kedvence volt, illetve a Metal Gear Solid, amit pedig már nagyon unt...
Az első FF nekem bizony a nyolcadik rész volt - csak nem PS-en, hanem PC-n. Volt egy demólemezem valahonnan és azon ott figyelt a próbaverzió. Egy 576 Kbyte boltban láttam, ahogy játszanak vele és gondoltam én is kipróbálnám, mert jól nézett ki (a vonatos résznél tartott a srác). A demo abszolút a játék elején kezdett, a Squall vs. Seifer harccal (és a Liberi Fatali muzsikával), ami tök látványos volt, aztán viszont jött a játék maga és nem tetszett. Nem tetszett a körökre osztott harc, nem tetszett a mechanika, és nem tetszett a rendszer sem. Ezután teljesen eltemettem a Final Fantasy franchise-t.
Aztán jóval később minden megváltozott és VII-tel eljött a szerelem. Persze az angolom is sokat fejlődött és ennek köszönhetően még jobban beletudtam merülni a sztoriba. Szóval amikor újra nekiestem a VIII-nak, akkor már kondicionált elmével tettem - és teljesen más lett minden.

Az FFVIII természetesen még tradicionális keretek között készült el, ahol minden számozott rész egy teljesen új sztorival és új karakterekkel/ világgal rukkolt elő.
Főhősünk Squall Leonheart, a fiatal, 17 éves SeeD kadét. Ő a tipikus erős/csendes karakter némi antiszoc beállítottsággal. A Balamb Garden katonai akadémia tanulójaként varázslatokat és harci technikákat tanul, hogy azokat zsoldosként kamatoztathassa. Emellett a Balamb Garden az egyetlen olyan akadémia, ahol a tanulók hozzáférhetnek a Guardian Force nevezetű entitásokhoz. Ezek a hatalmas varázserővel rendelkező lények a korábbi részek summonjaihoz hasonlóan segítenek nekünk a harcban, de a használatuk mellékhatása az emlékek elvesztése, állítólag.
Éppen vizsgázni készülünk és a szépséges tanárnénink, Quistis mindjárt meg is dob minket két GF-fel, Shivával és Quazte... Quaciz... khmm... Quezacotllal. A vizsga a Fire Cave-ben lesz, ahol megszerezhetjük Ifritet. Vizsgánk végeztével készek vagyunk a végső vizsgára, ami Dollet-ben esedékes. A galbadiai hadsereg ostromolja a várost és Dollet felszabadításában veszünk részt. A küldetés lukra fut és visszavonulót fújnak nekünk, a galbadiaiak pedig aktiválnak egy régi antennatornyot, aminek egyenlőre nem ismert a célja. Ezt követően harcra kerül sor a torony tetején, majd menekülni kényszerülünk. A partot elérve egy remek intermezzo keretében biztonságba érünk. Elérkezik a végzősöknek rendezett bál, ahol Squall megismerkedik a pajkos szépségű Rinoával, akiről még nem sejti, hogy igen fontossá válik majd számára. A bál után pedig megkapjuk az első igazi küldetésünket az akadémia igazgatójától, Cidtől. Utunk ezúttal Timberbe vezet, ahol ismételten galbadiai katonák tartják a várost megszállás alatt, immáron több mint tíz éve. A helyi ellenállás vezére pedig nem más, mint Rinoa. Nah, innentől indul be igazán a határozottan (idő)csavaros sztori.
Oroszlánszív

Squall egy nagyon érdekes karakter. A hölgyek nagyon kedvelik, de őt ez nem kifejezetten izgatja, meg amúgy nagyon semmi sem, ami nem a küldetésével kapcsolatos. Gyakori szavajárása a „Whatever”, ami gyakorlatilag a "kopj le légyszi" szinonimája lehetne, legalábbis nála. Ez az alap. Aztán ahogy haladunk előre és csatlakoznak hozzánk mások is, illetve ahogy megnyílik a világ, úgy nyílik meg Squall is.
A karakterfejlődés egyébként nagyon erős pontja az FFVIII-nak. Talán az egyik legerősebb karakterfejlődéssel rendelkező rész. Ne értsetek félre, a korábbi epizódokra is jellemző volt, de Squallnál ez nagyon emberi. Rendkívül jól megírt karakter. A többiek is - Selphie kivételével - mind nagyon szimpatikusak. Igen, még Seifer is. Viszont Ultimecia a legsemmilyenebb gonosz....
Apropó, karakterek és dizájn: természetesen Nomura Tetsuya művészeti zsenijének köszönhetünk minden járművet, ruhát, övet, lányokat és fiúkat, summonokat és chocobókat, meg a szőrös-tollas kabátokat, illetve a szemközti hegeket. Aztán persze ne felejtsük el a muzsikát, amit Uematsu mester hegesztett. (A Liberi Fatalit volt szerencsém élőben is meghallgatni a Video Games Live-on és Distant Worlds-ön.)
A Draw és Junction rendszert leszámítva, amivel igazából lehet fejlődni, igazán megkedveltem a VIII-at és örülök, hogy visszatértem hozzá a korábbi csalódottság ellenére.
Continue?

A most kiadott változat egy Remaster, ami lényegében azt jelenti, hogy a grafikai bónusz és az újrakiadásokban mostanság divatos gyorsítás mellett az instant limit break és random encounter kikapcsolása funkciók kerültek bele. A karaktermodellek tehát nagyon szépek lettek, a harcok meg sokkal könnyebbek. Apropó grafika és játszhatóság: a grafikai tuning sajnos nem terjedt ki a pre-renderelt hátterekre. (Tudjátok, ilyenekkel operált anno a Resident Evil sorozat is csak sokkal jobb minőségben.) A Square-nek ez már akkor sem ment jól, mert úgy néz ki az egész, mint egy nagy adag chocobo kaki. A nagyobb felbontású hátterek, amik előtt a 3D-s modellek rohangálnak, mind elmosódottak. Egy Remasternél örültem volna, ha egy picit összébb kapják ezt, de ez nem sikerült. Minden nagyobb felbontásba került csak a hátterek nem.
Emellett azért egy ilyen játéknál a 4K-nak pl. Pro-n nem kellene problémának lennie, és a 30+ FPS-nek sem. Ennek ellenére még mindig csigalassú a játék, harc közben pedig botrányosan lassú. Olyannyira, hogy Squall Triggerei valamiféle input lagnak vagy fps-dropnak köszönhetően nagyon nehezen jönnek össze. Vagy én öregedtem meg, vagy valami nem stimmel, mert régen mindegyiket eltaláltam.
Ezen felül azt is meg kell említenem, hogy az irányítás és navigálás is borzasztó. Valamiért kivették a full analóg irányítást és emiatt marha nehéz odatöketlenkedned magad az NPC-k elé. A rezgést is felejtsd el. Nincs. (Úgy emlékszem, régen volt.) Ezek a dolgok nekem ilyen cashgrab hanyagságok. Nem akarok szemét lenni, de a sokkal korábban kiadott FFX Remaster határozottan jobban sikerült. Volt újra felvett zene, nagyon stabil framerate, és ugye az International változatot adták, ami teli volt extrával. Ez viszont egy teljesen hanyag munka, amit csak azoknak ajánlok, akiknek kimaradt az eredeti.
Az a nagy szerencséje ennek a a Remasternek, hogy az alapot nem tudta elrontani, csak hozzáadni. És bármennyire is legyek szigorú, nyilván nincsenek FFVII Remake elvárásaim, de ezt így ilyen formában... nos, remélem lesz patch vagy valami, ami azért javít egy-két dolgot.

Mindezek után ajánlom-e a játékot megvásárlásra? Igen. Ha kimaradt, akkor maximálisan. A harcok átugrálása és könnyítése, a sztorit megismerni vágyóknak mindenféleképpen plusz. A Triple Triad játék még mindig rohadtul addiktív. (Ne felejts el menteni a meccsek előtt, különben kitéped a hajad, ha vesztesz!) .A sztori és a karakterek még mindig figyelemreméltók. Ezért is nyomtam egy hosszabb leírást arról, hogy az eredeti játék milyen, mert inkább az adja el, mint ez a megcukrozott valami.
A Final Fantasy VIII egy klasszikus műremek, ami megérdemli a figyelmet minden JRPG kedvelőtől - Remaster hiányosságok ide vagy oda, ez még mindig igaz!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 5990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. martin  Főszerkesztő
2019.09.30. 20:08:42
LV27
Válasz 8. Onimushaman üzenetére:
Töröltem.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. Onimushaman  Szerkesztő
2019.09.30. 19:50:26
LV24
Válasz 7. martin üzenetére:
Spartacus sorozatnál valaki odaírta, hogy azért előre sajnálja a főhős halálát majd a végén. Többen rátámadtak a srácra, hogy lelőtte nekik a poént. :/
señor
7. martin  Főszerkesztő
2019.09.30. 19:22:08
LV27
... remélem ez nem volt spoiler. xD
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. GrayFox  Szerkesztő
2019.09.30. 17:12:46
LV9
Válasz 4. martin üzenetére:
Azt nem mernék már egy mai közönségnek 1:1 megcsinálni.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
5. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2019.09.30. 16:23:40
LV6
Válasz 4. martin üzenetére:
Ezzel mélységesen egyetértek, bár nálam a képzeletbeli dobogó az X, VI és VIII. Igen, a hetedik nincs közte, teljes blaszfémia.
物の哀れ
4. martin  Főszerkesztő
2019.09.30. 14:39:31
LV27
+3
-1
Válasz 1. zodiac55 üzenetére:
...vagy a hatodikat, mely úgy en bloc a legjobb kaland.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.09.29. 21:01:15
LV12
+1
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Én nagyon szeretem a hetedik részt, nagyon várom a remake verziót, de kicsit félek is tőle.

A CC... Annyira szép lenne, ha azt is megcsinálnák.
"Si vis pacem, para bellum."
2. Onimushaman  Szerkesztő
2019.09.29. 20:22:34
LV24
Válasz 1. zodiac55 üzenetére:
FF7 helyett a CC-t remakelték volna sírnék örömömben.
señor
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.09.28. 22:30:35
LV12
(nagylevegő)... a kilencedik résszel együtt ezt a részt szeretem a legkevésbé. Inkább a Chrono Cross-t adnák ki így... (szerintem).
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.
Exception (PS4, PSN)
2020.01.10. 14:00 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Platformer köntösbe bújtatott vírusirtás.
TOKYO GHOUL: RE CALL TO EXIST (PS4)
2020.01.08. 15:27 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Pay-to-Cry.