PlayStation.Community

2019.09.25. 14:06 Játékteszt
14 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Itt van az ősz, itt van újra... na, meg a foci!

Ha szeptember, akkor foci, hisz ez az a hónap, amely nem csak a nyár végét és a suli kezdetét jelenti. Az év folyamán felröppent híreket olvasva idén is kemény összecsapás várható a Konami és az EA Sports bőrbogyó kergetős játékai között.
A PES esetében a legtöbb újítás idén az amúgy is kiváló játékmenetet érintette. Új mozdulatok, cselek, és még kifinomultabb test-test elleni párharcok jöttek, melyekkel igyekeztek tökéletesíteni a fejlesztők a játékot, másrészről pedig behoztak egy új eSport játékmódot, ami a kezdőknek és hardcore labdazsonglőröknek is izgalmas újítás lehet. A kompetitív jelleg olyannyira körbelengi az új részt, hogy emiatt a játék neve is megváltozott némileg.
Kérem tisztelettel, megérkezett az új eFootball PES 2020!

Az idei évben egyértelműen a játékmenet csiszolásán volt a hangsúly, és ez meg is látszik. Azok a PES rajongók, akik eddig a lassabb, realisztikusabb játékmenetért szerették a Konami sorozatát, most egyenesen imádni fogják: rengeteg apró, a mozgásrepertoárt érintő változás, új cselek, és egy fokozattal lassabb játékmenet került a szoftverbe, ami miatt még szimulátorosabb élményt kapunk a pályán. Ehhez pluszba hozzá jönnek az új kamerapozíciók is.
Tulajdonképpen mostanra már teljesen eltávolodott egymástól a FIFA és a PES játékstílusa, amivel igazából semmi probléma nincs, hiszen ez teszi lehetővé, hogy mindkét game sikeres és eladható maradjon. A labda fizikájára és a kapusok realisztikus vetődésére nem fecsérelnék több szót, helyette inkább ajánlom megtekinteni a Magyarország – Szlovákia mérkőzés PES 2020 verzióját.
A sok fejlesztés és javítás közben sajnálatos módon sikerült egy olyan elemhez is hozzányúlni, ami véleményem szerint jól működött és inkább jobb lett volna, ha nem piszkálják. Ez nem más, mint a bírók viselkedése és a játékra gyakorolt hatása. A "becsúszás" és az "erőszakosabb szerelés" funkció igazából használhatatlan lett ebben a formában.
Az egész rendszer lecsupaszítva egy olyan algoritmusra emlékeztet, hogy ha bármilyen testi kontaktust érzékel a játék, akkor az szabálytalan. Lényegtelen, hogy az egy teljesen szabályos labdafedezés, vagy egy parádés becsúszó szerelés volt. A problémát szerencsére nem csak én észleltem, így van rá esély, hogy mire ezt olvassátok, frissítés formájában enyhítettek a bírok szőrös szívén.
Ha pedig már így szóba hoztam az időszakos frissítéseket, akkor érdemes megemlíteni a Matchday módot, aminek köszönhetően aktuális focis eseményeket játszhatjuk újra. Ötletes újdonság, amivel frissen tartható a játék és egy kis plusz motivációt is jelenthet a későbbiekre.

Személyes kedvencem az újítások terén az animációk kibővítése, így a karrier során is zseniális jelenetekkel találkozhatunk. Ezek az apróságok azok, amik miatt hitelessé válik az egész légkör és nem csak önismétlő gombnyomkodásból áll a virtuális foci. Örömteli pillanat látni, amikor Neuer kapus dühöngve ordibál a védőkkel a rossz helyezkedés miatt, vagy amikor Messi ököllel üti a gyepet a kimaradt ziccert követően. Az atmoszféra teremtésben tehát jelesre vizsgázott a 2020-as PES, ehhez pedig az is hozzájárult, hogy menedzser módban élő legendákkal is lehetünk, mint például Maradona vagy Matthäus. A sztori mondjuk úgy lett volna kerek, ha szinkront is kapnak ezek a nagy múltú figurák, enélkül viszont be kell érnünk a tátogás és a feliratozás kombóval. Ezen kívül minden maradt a régiben, csak a dizájnelemek változtak, és ez úgy összességében az egész játékról elmondható. Mindenben egy kicsit előrelépett a legújabb rész, és ez ha nem is hoz nagy változást, minimum gondolkodóba ejtheti a vásárlóközönséget, hogy beruházzanak az aktuális epizódra.
Kétség sem fér hozzá, a legtöbb munkát a Konami fejlesztői az új eFootball részlegbe fektették. Egy teljesen friss eSport módot hoztak be, ami mind a profiknak, mind pedig a kezdőknek érdekes lehet a rangsorolt rendszer miatt. Itt nem kell foglalkozni csapatépítéssel és csomagnyitogatással. Színtisztán a tudásunk van előtérben, így az se történhet meg, hogy egy gyengébb csapatot egy erősebbel párosít össze a rendszer. Nincs mikrotranzakció és játékosfejlődés, ennek köszönhetően tényleg csak a lecsupaszított mérkőzések maradnak. Ez lehet valakinek tetszeni fog - én személy szerint jobban szeretem a csapat-összerakó, nyitogatós játékstílust.
Szerencsére ennek is megvan a maga helye a MyClub menüpont alatt. Néhány új legendán és dizájnelemen kívül semmit sem változott a PES Ultimate Team-re erősen hajazó módja, ettől függetlenül a kötelezőt idén is hozza.

A szokásos, egy player irányítására épülő karrier, kupasorozat és edzések továbbra is rendelkezésünkre állnak. Ezek az elemek tulajdonképpen évek óta változatlanul működnek. A nyári átigazolásokat érintő frissítések folyamatosan érkeznek, efelől nem lehet panasz.
A másik kötelezően megemlítendő hiányosság a licencek kérdése. Idén is lett néhány új szerződés, melyek közül az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó a Juventus csapatával való kizárólagos megállapodás, aminek értelmében csak itt, a PES-en belül játszhatunk az zebrákkal.
A tömegesen hiányzó bajnokságokra továbbra is gyógyírt jelent az Option File, amit honfitársaink gőzerővel fejlesztenek, így hamarosan az NB1 teljes kerete is importálható lesz. A PES körül kialakult közösség tehát továbbra is maximálisan támogatva van a moddolási lehetőségeknek és az új online ranked rendszernek köszönhetően.
Ami a grafikát illeti, csak finomhangolások történtek. Az amúgy is pazar látvány idén egy kicsit még jobb lett. Főleg a hivatalos licenc birtokában lévő csapatok terén mondható el, hogy a játékosok és a stadionok is lehengerlően néznek ki. Ha két teljes mértékig támogatott csapatot eresztünk egymásnak, még az átvezető jeleneteket is érdemes végignézni, mert annyira megdöbbentően valóságosak a játékosok és az őket körülvevő környezet.
A zenék terén ugyanakkor már nem vagyok ennyire elragadtatva, néhány muzsika azért felszólal a menüben, de a lista igencsak szegényes, mint ahogy a meccsek alatti szurkolás is inkább látványban lett jobb. Néhány rigmust hallhatunk, ha ziccer helyzet van kialakulóban, vagy gól születik, de ennél többre ne számítson senki. Az alábbi videó alá azért bevágtam néhány szurkolást, csak a hangulat kedvéért és voilà, mennyivel jobb az összkép.

A legújabb eFootball PES 2020-as résszel játszva az álláspontom teljes mértékben megerősítés nyert: a két legnépszerűbb focis cím tökéletesen megfér egymás mellett a gépen. Köszönőviszonyban sincs a két stílus, és úgy gondolom, ez így van jól. A PES továbbra is a szimulátoros vonalat viszi tovább egy újragondolt online ranked szekcióval és pár apró fejlesztéssel. Akik szerették a korábbi részeket, azoknak továbbra is tudom ajánlani, csalódni nem fognak az biztos, az újakat pedig továbbra is tárt karokkal várja a Konami szoftvere. A döntés a ti kezetekben van!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre bökve webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. ballika  PlayStation.Community tag
2019.11.10. 15:02:39
LV1
Sziasztok!Az online meccsek félidejének a hosszát lehet állítani,vagy fix?Köszönöm a válasz!
Gt7winner
13. B_Renato97  Szerkesztő
2019.10.25. 14:48:59
LV4
Meglehetősen komoly frissítési csomagot adott ki a PES a napokban.
Teljesen ingyenes ráadásul.
https://www.youtube.com/watch?v=hChLFJMS3Hc
12. xXOistrakhXx  PlayStation.Community tag
2019.09.30. 16:11:16
LV1
Válasz 11. ZoTyA01 üzenetére:
Kértem de sajnos egyenlőre csak pénzért adják.. És ezért szerettem volna valaki olyantól kérni akinek megvan.
Psn id : Oistrakh_01
11. ZoTyA01  PlayStation.Community tag
2019.09.30. 15:55:48
LV4
Válasz 10. xXOistrakhXx üzenetére:
Azt a készítőktől tudod kérni a pesklubhungary-n.
10. xXOistrakhXx  PlayStation.Community tag
2019.09.30. 13:07:47
LV1
Válasz 9. ZoTyA01 üzenetére:
Köszönöm csak elfelejtettem leiírni hogy a magyar bajnokságot is szeretném játszani..
Psn id : Oistrakh_01
9. ZoTyA01  PlayStation.Community tag
2019.09.30. 13:04:45
LV4
8. xXOistrakhXx  PlayStation.Community tag
2019.09.30. 00:11:01
LV1
Valaki tud nekem segíteni egy option file-al? Nem kaptam csak ha fizetek erte..
Psn id : Oistrakh_01
7. Re-tech  PlayStation.Community tag
2019.09.27. 15:32:14
LV7
A liszensz problémák data transfer file-okkal orvosolhatóak javarészt.
Így jó néhány meccsel a hátam mögött azt mondhatom:elképesztően élethűek lettek maguk a mérkőzések.
A játékvezetők ténykedése tényleg idegesítő néha.
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
6. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.09.26. 07:10:33
LV1
Éljen!
5. ColdHand  Szerkesztő
2019.09.26. 01:15:54
LV22
Válasz 3. PDHiv üzenetére:
Kicsit feljebb már megtekinthető.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
4. B_Renato97  Szerkesztő
2019.09.25. 20:07:34
LV4
Válasz 3. PDHiv üzenetére:
Technikai hiba miatt késik a feltöltés. :(
3. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.09.25. 19:33:33
LV1
Hol a pes meccs, szlovékia magyarország?
2. B_Renato97  Szerkesztő
2019.09.25. 15:41:28
LV4
+1
Válasz 1. HTB üzenetére:
Én még mindig nagyon élvezem. Ahogy Onimushaman kolléga mondaná, még fiatal vagyok és lelkes. :D Lásd még videókat is csinálok, mert nincs jobb dolgom. xD
1. HTB  Szerkesztő
2019.09.25. 15:11:45
LV7
+1
leghálátlanabb feladat az évente megjelenő két focisjátékról nagyjából egyidőben tesztet írni, úgyhogy respekt érte (megelőlegezve, hogy a másikkal is te szenvedsz majd)
Just another freak in the freak kingdom
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
EFOOTBALL PES 2020
Konami
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Felfrissített játékmenet; összecsapások fejlesztett fizikával; új animációk; ikonikus futballedzők a Master League-ben
Negatívum
Túlzottan szigorú bírók; a szokásos licenchiány; a legtöbb játékmód évek óta változatlan; zenék és hangok