PlayStation.Community

2019.12.14. 11:02 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Das Geheimnis von Twin Peaks. Vagy valami ilyesmi…

Be kell vallanom, egészen furcsa érzések kerítettek hatalmukba, amikor elindítottam a Trüberbrook című indie stuffot, majd amikor a pár perces rövid bevezetés után mélyebben is megmártóztam a game világában és játékmenetében. Persze futólag utánanéztem az interneten, hogy voltaképp mivel is lesz dolgom, mielőtt leadtam volna az igényemet rá drága főszerkesztőnknél és főszerkesztő-helyettesünknél, de mégis, ahogy lepörgött az intro, lezajlott a főcím, és beindult a voltaképpeni történet és játék, úgy éreztem, mintha hirtelen egy időgépbe ültem volna, amely egy szempillantás alatt visszarepített 15 évvel korábbra.
A Trüberbrook ugyanis egy bagó költségvetésből összetákolt, csupán néhány embert megmozgató fejlesztőstúdió által tető alá hozott, előre renderelt hátterekkel operáló point-and-click kalandjáték, amely szerény büdzséje ellenére mégis pulzál a szenvedélytől, és a halovány sufni-feelinget a készítők mérhetetlen lelkesedésével és műfajtársai irányába mutatott rendkívül mély alázattal szeretné kompenzálni.
Tehát pontosan olyan cucc ez, mint amilyeneket a 2000-es évek elején-közepén készítettek, és bár ezen játékok stílusa egyre inkább feledésbe merül, azért időnként elő-előfordul egy-egy bátor próbálkozás, amely ezt a régmúlt dicsőséget szeretné újra visszahozni. Így talán nem csoda, hogy a Trüberbrook fejlesztői nagyjából 30 óra alatt össze is kalapozták a projektre kitűzött összeget a Kickstarteren – hiszen, mint mondtam, a stuff már eleve egy olyan bájos képi világot tár elénk, ami alapból mágnesként vonzhatja be a nosztalgiázni vágyó régi motorosokat és a laikus, de bátor vállalkozókat egyaránt.

Ha a grafikáról és a dizájnról van szó, abban a Trüberbrook vitán felül a csúcson jár. Érdekessége, hogy a játékban látható összes hátteret kézzel barkácsolták össze, majd ezeket a maketteket számítógépes technikával bedigitalizálták. A fejlesztők egy élő-lélegző világot teremtettek, tele színekkel és változatossággal (a díszletekhez valódi bevilágítást használta, ami csak tovább fokozza az élményt), ezekbe a pompás hátterekbe remekül simulnak bele a rajzfilmes hatású, kissé eltúlzott és groteszk karakterek. Az összhatás leginkább Wes Anderson filmjeit idézi – nem is rosszul.
Az alkotók azonban nem álltak meg ennyinél: a Trüberbrook valósággal hemzseg a jópofa kikacsintásoktól és utalásoktól, főleg a Twin Peaks rajongók találhatják meg benne a számításaikat (a fejlesztők egyébként rettenetesen nagy TP[/]-fanatikusok lehetnek, és ezt egy pillanatig sem akarják eltitkolni), dugig tömték az alkotást David Lynch legendás kultusz-sorozatára való állandó rámutatással/hivatkozással (miközben azért itt-ott X-akták utalást is kapunk), azonban ez csakhamar a visszájára fordul.
Mivel a Trüberbrooknak pont ez a legnagyobb gyengéje, ami, ha egy ilyen stílusú játéknál nem elég jó és nem működik eléggé, akkor alapjaiban képes tönkre vágni az egész produkciót: a történet. A rejtélyekkel, nyomozással és egyéb paranormális jelenségekkel fűszerezett cselekmény a címbéli német kisvárosban, Trüberbrookban játszódik a ’60-es években. Ide érkezik a főhős, Hans Tannhauser kvantumfizikus, aki egy lottósorsoláson (amin nem emlékszik, hogy részt vett volna) nyerte az utat a festői szépségű, látszólag alig néhány ember lakta településre. Az út egy kellemes, csendes és békés vakációnak indul, azonban ez már az első, hotelben töltött éjszaka után megváltozik: Hans szobájában ugyanis egy kísértet jelenik meg, és ellopja a jegyzeteit.
Így másnak hősünk rögtön nyomozni kezd, és közben nem csak a tolvaj kilétére, de a kisváros hátborzongató titkára is szép lassan fény derül.
Szóval az alaptörténet, bár nem túl bonyolult, még pont elmegy egy ilyen játékba hangulatfokozónak. Ahogy említettem, a képi világ is remek, ezerrel dübörög a klasszikus kalandjátékok feelingje – hát akkor mégis mi rossz történhet?
Minden adott tehát egy nagyszerű cucchoz, de ahogy fentebb fejtegettem, az a helyzet, hogy az írók annyira ráfeküdtek a folyamatos utalgatásokra és homage-ra, hogy amikor ezek nélkül kellene narratívát vezetni, egy csapásra megeszi a fene az egészet. Hamar kiderül ugyanis, hogy ha saját kútfőből kell történetet és párbeszédeket írni, akkor már nem klappolnak annyira a dolgok. A koncepcióról szép lassan lemállik a sűrűn felkent referencia-mennyiség, de a mögött igazából nincsen semmiféle egyedi vagy akár csak közepesen izgalmas művészi gondolatiság. A tökéletesen komolyan vehetetlen sztori és a rengeteg klisés jelenet még hagyján, de a fejlesztők a dialógusok terén sem brillíroznak túlságosan. Az amúgy legtöbb esetben választható párbeszédek abszolút semmilyenek (legalábbis a vicces utalgatásokat leszámítva), és ennek köszönhetően nem csak a fordulatok és a csattanók lesznek teljesen működésképtelenek, de a várva-várt és az ilyen játékoknál majdhogynem alapelvárásnak minősülő végső katarzis is elmarad.
Helyette a szereplők lökik a sematikus, ízetlen szövegüket (az egyébként erős német akcentussal dolgozó, egész tisztességes munkát végzett szinkronszínészek tolmácsolásában), és közben valahogy nem visz előre a történet, és nem tud eléggé vonzó maradni az amúgy kifejezetten rövid, maximum 4-5 órát felölelő játékidő ellenére sem.

A Trüberbrook tehát egy hangulatos (vagy legalábbis annak induló) játék, amelynek képi világa és nyugtató, fülbemászó zenéi egyből behúzzák a zsánerre éhes delikvenst, de ha a későbbi minőségről van szó az már bőven gyengébb és gyatrább színvonalon lett megvalósítva.
Kár érte, mert szép kis potenciál rejlett ebben a cuccban. Ugyanakkor a Trüberbrookot mégis megmenti valamennyire (illetve felhúzza egy három csillagos szintre) a bája. Az a báj, ami manapság rengeteg videojátékból hiányzik – és az, ami miatt szerettük annak idején a hasonló stílusú játékokat.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Headup GmbH
Fejlesztő: Headup GmbH
Megjelenés: 2019.04.17.
Ár: £24.99
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080i, 1080p
Demo: Nincs
Méret: 5.34GB
Web: http://trueberbrook.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények

MARTIN BELESZÓL
Kifejezetten cukinak tűnik.