PlayStation.Community

2019.10.16. 11:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Ebben a városban még Kunio-kun nőjével sem érdemes b@szakodni!

A mostanság debütált River City Girls egy patinás múltra visszavezethető széria oldalhajtása. A Kunio-kun szereplésével fémjelzett számtalan epizód évtizedek óta szórakoztatja a nagyérdeműt Japánban. Mostanra az ArcSystem Works (Guilty Gear és BlazBlue sorozat, Dragon Ball FighterZ) a szellemi jogutódja a szériának, melyből most a WayForward stúdió hozott egy játékot tető alá nekik. (A következő game-re, a River City Melee Match!!-re se kell már sokat várni, hiszen itt van a nyakunkon a megjelenése.) Bevallom, hogy a 2010-es Scott Pilgrim beat 'em uphoz hasonló minőséggel azóta se találkoztam, és csak reménykedni mertem benne, hogy megközelíti bármi valaha, akár csak valamennyire annak összetettségét és coolságát.

Misako és Kyoko, két heves vérmérsékletű középiskolás bőrébe bújva kell az elraboltnak vélt Kunio és Riki (a hölgyemények lovagjai) nyomába eredni, miközben a lányok agyonverik a városka lakóinak tetemes részét. Már a suliból is csak kiverekedve tudnak kijutni, ahol különféle szépfiúk, jó csajok, punkok, pompom-lányok állnak beléjük.
A helyszínek "szobákra" lettek osztva, ahol kedvünkre verekedhetünk. Ezeknek egy része le lesz zárva, amiket különféle mellékküldetések teljesítése, vagy a történet előre gördülése közben nyithatunk meg. Nagyszerű dolog, hogy a térképen szabadon mozoghatunk, a kerületek között pedig akár busszal gyorsutazhatunk. Ad egy jó kis csavargós életérzést a szabad mozgás, hiszen bárhova bármikor visszamehetünk körbenézni/felfedezni, ami nem töri meg a narratívát se.
Ugyancsak isteni a szoftver harcrendszere, ami a fejlődés és a tanulható repertoár miatt baromi változatosra sikeredett. A két csaj teljesen egyedi mozgáskultúrával és képességekkel rendelkezik, a csatározások így nem laposodnak el (plusz további két titkos karakter oldható fel az első végigjátszás után). Ehhez hozzátesz az ellenséges városlakók sokszínűsége is. Jaguármaszkos pankrátorok (Tekken), direktbe bénán beszélő robusztus gépemberek (Terminátor), ostoros nőstényördögök (Final Fight) és megannyi érdekes figura keresztezi az utunkat.
A képernyőn maradó utolsó tag néhány stricimaflás után annak rendje és módja szerint becsicskul, ha pedig kedvünk tartja, lepacsizva támogatóként használható egy bizonyos ideig. Ez egy jópofa dolog, de a gyakorlati hasznuk 50%, vagy rosszabb rátával működik, inkább csak jól mutatnak a kollekciónkban. Ugyancsak rengeteg - nem annyira hasznos - felszerelés is vásárolható a rosszarcúakból kipotyogó dollárhegyeknek köszönhetően. Megannyi bolt várja még, hogy kajáljunk egy jót (ilyenkor az első kóstolás megnöveli az alapstatisztikáink egyikét), de akár el is vihetjük magunkkal a finom falatokat. Elhalálozás esetén bukjuk az összeharácsolt lóvénk felét, de ha társunk észnél volt, akkor visszataposhatja habtestünkbe az éppen elillanni készülő lelkünket, ezáltal védve minket és a tárcánkat. Meghalni pedig nem is annyira bonyolult, hiszen a ránk támadó alakok elég jól és sunyi módon sebeznek, pillanatok alatt leamortizálnak, vagy mi verjük fejbe magunkat (vagy a partnerünket) egy visszapattanó tárggyal. Így azt mondom, hogy a Normal és Hard nehézségi szint között túl nagy különbség nincsen.

A Scott Pilgrimhez hasonlóan a River City világa és szereplői remekül lettek megalkotva. A környezet változatos és élettel teli, a mellékszereplők és boss figurák is frenetikusak. Az egyik ilyen zenész hölgyeménynek rendre felcsendülnek a dalai a képernyőkön, a dialógusok viccesek és modernek. A pixelart stílus is lenyűgöző, igényes munkáról ad tanúbizonyságot. Egyben van a stuff, sosem eszik szét vagy válik unalmassá. A műfaj kedvelői megnyalhatják a 10 ujjukat a program nyüstülése közben!

Amiben túllép a River City Girls a Pilgrimen, az a szabadabb játékmenet és gyorsabb tempó. Itt 4 fő helyett csupán 2-re rúg a maximális játékosok száma, az akciógombot pedig képesek voltak rátenni a drága fejlesztők az ütést is használó Négyzetre, amivel a képernyők között közlekedhetünk, így nem egyszer adott okot mérgelődésre, hogy ütlegelés közben át akart menni karakterünk a következő mapre. A lehívható társak sem életképesek, mint azt írtam, de összességében ki kell jelentenem, hogy egy beat 'em up királynő foglalhatta el a képzeletbeli trónt.
Minden elfogultság nélkül hatalmas kedvencemmé vált az alkotás, amit nyugodt szívvel tudok ajánlani, ha egy retró érzésű videojátékra vágytok.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: WayForward Technologies
Fejlesztő: WayForward Technologies
Megjelenés: 2019.09.05.
Ár: 9190 Ft
Játékosok száma: 1-2
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.39GB
Web: https://wayforward.com/rivercitygirls/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Janinja82  Mérges Sárkány
2019.10.17. 10:31:37
LV3
+1
Válasz 1. ralphcliff75 üzenetére:
Coopban valami brutál hangulatos
Letehetetlen emellett a karakterek a bossokkal együtt nagyon vicces és egyedi kis világot alkotnak
1. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2019.10.16. 18:36:42
LV3
Ez pompás mókának tűnik. Be lesz szerezve. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
River City Girls
WayForward Technologies
SZÍNARANY