PlayStation.Community

2019.09.18. 14:21 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Chester013
Értékeld a cikket!
Szegény ember Zeldája.

Videojátékokon felnőni marha jó dolog volt a kilencvenes évek második felében. Hódítottak a platformerek, amik épp akkor nőtték ki 2D-s kereteiket és léptek a harmadik dimenzióba, ahol aztán őrültebbnél őrültebb új ötletekkel leheltek új életet a zsánerbe. Spyro, Crash, Rayman, Croc, Donkey Kong, Super Mario 64, vagy épp a legendás Ocarina of Time, minden platformra jutott egy csomó gyöngyszem.
Azt a gyermeki bájt és játékosságot, valamint érzést, amit ezek a címek akkor nyújtottak, manapság leginkább az apró indie címek tudják legjobban megismételni, így különösen örültem az Effie megjelenésének, ami a Zelda klónok egyik legjobban sikerült képviselője.

A játékon már az első pillanatban látszik, hogy honnan merített ötletet a fejlesztő, ugyanis ha egy mostani akció-kaland címet nézünk, akkor mindegyik cím hosszú háttér-történettel, mellékszereplők tucatjaival, hosszú és csavaros történettel, valamint több tízórányi játékidővel bombáz meg minket. Nos, az Effie nem ilyen. Baj ez? Nem feltétlenül: az Effie azt a korszakot idézi fel, amikor még minden egyszerű volt.
Hogy a Zelda hatás még szembetűnőbb legyen: a címadó Effie nem a főszereplőnk. Effie az a kislány, akinek hősünk, a zöld köpenyes (ugyan honnan?) Galand előad egy mesét. Egy történetet, amiben egy boszorkány, Melira elátkozza az ifjú Galandot, aki nemtörődömsége miatt öregségre lett kárhoztatva. Elveszett fiatalságára szinte lehetetlen újra rálelnie, amennyiben nem oldja fel Oblena királyságát Melira átka alól, ám amennyiben helyén van a szíve, talán nem is annyira lehetetlen ez a küldetés, mint elsőre látszik. Ismerős felállás, ugye?
Ami ezt követi, az sem túl csavaros, illetve minél több dolog derül ki, annál kevésbé értelmes, és érdekes. A lényeg, hogy Galand hamarosan egy mágikus pajzs birtokosa lesz, ami egy svájci bicska praktikusságával bír, így nem pusztán védekezésre, hanem támadásra is szolgál, sőt még az utazásunk során is segít, ugyanis mágikus szörfdeszkaként használva suhanhatunk vele a játék aprócska open world térképén. A támadásnak több változata is elérhetővé válik ahogy előrehaladunk a játékban, a kis és nagy ütés mellé két erősebb területre ható csapásnak is mesterévé válunk, a védekezéssel pedig egy kék erőteret vonhatunk magunk köré kis időre.
A mókás szellemekkel és goblinokkal való harc azonban csak afféle mellékes tevékenység az ugrabugra és felfedezés monotonitásának feldobása gyanánt. Mint említettem, a játék egy apró királyságban játszódik, ahol a fő városokat kell megszabadítanunk a boszorkány átka alól. Ez úgy néz ki, hogy a városok azok a szintek, ahol a történet előre gördül, ezek lineáris platformszegmensek, több-kevesebb ugrándozással és gyűjtögetéssel, minimális fejtörővel, és némi harccal. Az ugribugri és a harc picit fapadosnak érződik, elsősorban az animációk darabossága miatt, ám teljesen megszokható pár perc után, könnyű ráérezni még úgy is, hogy nyoma sincs a mai játékok polírozottságának. A fejtörők már nem ennyire vészesek, leginkább csak megfelelő sorrendben kell gombokat nyomkodni, vagy kulcsokat megkeresni, ezzel pedig egyáltalán nem fapadosabb, mint némelyik AAA cím mostanában.
Ha letudtunk egy város, és kipucoltuk onnan a gonoszt (minden esetben Melira sejhaját kell a szintek végén elporolnunk), akkor oda már nem térhetünk vissza, így amennyiben mindent össze szeretnénk gyűjteni, akkor résen kell lennünk, és minden sarokba be kell kukkantanunk. A felszabadítandó városok között pedig a világban további gyűjtögetni valók várnak, amik közt lehetnek kincsek, feljegyzések, arénaharcok, valamint versenyek is, amiken a légdeszkaként használt pajzsunkon vehetünk részt.

Tartalmilag sajnos nem túl acélos az Effie, fél tucat város megtisztítását követően már a játék legvégén járunk, és a viszonylag szemrevaló grafikai körítést kivéve mai szemmel igazán kiemelkedő dologgal sem találkoztunk. A játék mentségére legyen mondva, hogy bosszantó hibái sincsenek, a fapadossággal szinte előnyt kovácsol magának: jelen formában az Effie lehet a legjobb választás egy kezdő játékosnak, aki éppen ismerkedni próbál a platformerekkel és akció-kaland játékokkal.
Egyetlen egy dolgot viszont kiemelkedő magabiztossággal tettek az Effie fejlesztői: megidézték azt a korszakot, mikor még minden egyszerű volt, a kilencvenes évek végének platformereit, ez a játék egy igazi időutazás abba a korba, amikor gyerekként a hasonló címeken nőttünk fel…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Inverge Studios
Fejlesztő: Inverge Studios
Megjelenés: 2019.06.04.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p,1080i,1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.52GB
Web: https://www.effiegame.com
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2019.09.18. 14:36:06
LV3
Bugokat leszámítva korrekt kis alkotás.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››