PlayStation.Community

2019.09.15. 12:50 Kedvcsináló
29 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
A vonzás szabályai.

Mi számít megcsalásnak? Egy kapcsolatnak folyamatosan fejlődnie kell vagy elég szinten tartani a boldogságot? Mi van akkor, ha mást akar a két fél, de mégis ragaszkodnak egymás társaságához? A megszokás átok vagy áldás?

Bár az indie címek előretörésével minden eddiginél szélesebb körből merítenek témát a kortárs játékok, ilyen húsba vágóan valóságos kérdésekkel még mindig, nagyon, nagyon, NAGYON ritkán lehet találkozni. Érthető hát, hogy az Atlus szokásos vizuális cukormázával és egy kiválóan megírt történettel megspékelt Catherine c. alkotása 2011-ben miért tudott akkorát ütni és az is teljesen világos, hogy 8 év elteltével miért küldik újra csatába ezt a különös párkapcsolati drámát a Catherine: Full Body tálalásában.

Vincent 32 éves, van egy közepesen sz*r melója, egy Katherine nevű kedves barátnője, akivel immár 5 éve együtt van, és debil haverjai, akikkel együtt lóg a helyi kocsmában. Annak ellenére, hogy elméletileg évek óta boldog kapcsolatban él, Vince kvázi az agglegények életét éli; érthetetlen módon egyedül lakik egy kis mérete ellenére is masszív rendetlenségi faktorral rendelkező lakásban, kihasználja, hogy Katherine elképesztő lelkesedéssel sürög-forog körülötte, és minden este vakra issza magát a Stray Sheep-ben.
Sajnos az „idill” darabokra esik, amikor egyik este feltűnik Catherine, a csábító szőkeség, és pillanatok alatt annyira elcsavarja hősünk fejét, hogy Vince egyszer csak arra eszmél, anélkül, hogy komolyabban belegondolt volna, simán megcsalta azt a nőt, akivel az elmúlt 5 évet töltötte. Kissé bonyolítja a dolgokat, hogy mindezzel párhuzamosan Katherine bejelenti terhességét, és akkor még ott van a rejtélyekkel övezett Rin is, aki szintén olthatatlan vonzalommal tekint a helyzetet kezelni képtelen Vincentre.
Ja, és mellesleg kering valami furcsa pletyka is egy átokról, ami kifejezetten a párjukat megcsaló férfiakra sújt le és természetesen a büntetés nem más, mint az elég csúnya áldozatokat maga mögött hagyó kínhalál.
A felvázolt szituból más körülmények között lehetett volna egy véget nem érő szappanopera, vagy akár egy gagyi vígjáték is, az Atlus azonban szerencsénkre a saját útját választotta és egy roppant különös logikai játékba oltott, kvázi visual novelként tálalta a történetet. A főbb történéseket zsírprofi anime betétek, illetve a játék engine-jével készített átvezetők segítségével élheted át, melyek kiemelkedő minősége miatt akkor is átélhetővé válik Vince kálváriája, ha amúgy a való életben nem kerültél még hasonló helyzetbe (persze…).
A játék napokra és éjszakákra van osztva: előbbiekben kapnak helyet az említett átvezetők, míg az esték során (már amennyire egy közepesen nagy kocsma engedi) szabadon mozoghatsz és te döntöd el mivel töltöd az idődet. Beszélgethetsz a barátaiddal és a bár törzsvendégeivel / személyzetével, beleölhetsz órákat egy árkád masinába, a padló alá ihatod magad és teljes mértékben te döntöd el miképpen reagálsz a beérkező üzeneteidre. Felveszed azt a hívást, amiről tudod, hogy Katherine számon fogja kérni rajtad az esti italozást, bátorítod vagy lerázod a folyamatosan fehérneműs képekkel bombázó Catherine-t, vagy esetleg teljes figyelmed Rinnek szenteled?
Ebben a játékban nincsenek jó és rossz döntések, viszont minden egyes mozzanatod hatással bír a befejezésre. Szerencsére nem kell a sötétben tapogatóznod azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban haladsz, hiszen minden egyes ilyen apró fordulópont után a játék megmutatja, hogy válaszod alapján Katherine vagy Catherine felé teszel lépéseket. Rin ugye ebből a szempontból kissé speciális, hiszen az eredeti címben ez a karakter nem szerepelt, így teljesen más módon kell majd felé közelítened. Az új idők szelének engedve, egy igazán különleges románc lehetőséget rejt magában a rikító rózsaszín paróka, melyről többet nem szeretnék elárulni, hátha valakinek nem spoilerezték le a csattanót az előzetes infók.
A sztori újdonságairól tehát már beszéltünk, de mi van a játékmenettel? Amikor leszáll az éjszaka Vincent egy furcsa rémálomban találja magát, melyből egyetlen módon juthat ki: egy furcsa logikai játékban kell részt vennie, melynek tétje szó szerint élet és halál.
A feladat eleinte egyszerűnek tűnik, hiszen akárcsak mondjuk a Q*bertben, egy kockákból álló építmény tetejére kell feljutnod, ám hamar kiderül, hogy mindezt könnyebb mondani, mint megcsinálni… Egyszerű fel-le ugrálás helyett / mellett lehetőséged nyílik a blokkok eltolására és elhúzására is, így építve magadnak egy szabályos vagy éppen absztrakt elemekből álló lépcsőt, melyekkel egyre közelebb kerülsz az átmeneti megkönnyebbülést jelentő pihenő területekig, majd végül az ébredésig. A blokkok ráncigálása közben nem árt észben tartani, hogy ebben a furcsa világban nem olyan módon érvényesülnek a fizika törvényei, mint ahogy azt megszokhattuk, kész szerencse, hogy a szintek között sorstársaid hasznos tippekkel és mászási technikákkal látnak el, melyek segítségével leküzdhetővé válik még a legnagyobb akadály is (vagy ha nem, még mindig ott a lehetőség arra, hogy nullára csavard a kihívás mértékét a nehézségi fokozatoknál). A minél több infó begyűjtése már csak azért is szükséges, mert idővel elporladó, robbanó és csúszós blokkokkal is találkozni fogsz, nem is beszélve arról, hogy (normal fokozattól kezdve) a pálya alja folyamatosan hullik majd a mélybe, ezzel ösztökélve a minél gyorsabb és hatékonyabb technikával történő mászásra. Az éjjelek végén emellett meg kell majd küzdened egy-egy boss-szal is, akik Vincent legnagyobb félelmeit testesítik meg és különböző speckó támadásokkal pakolnak rá pár lapáttal a kihívás mértékére.
Főszereplődnek szerencsére megvannak a saját eszközei a nehézségek kiegyensúlyozására, ezek egyrészt a pályán elszórt power upok képében jelennek meg, a legnagyobb segítség azonban a (fehér párnák gyűjtögetésével növelhető mennyiségű) „Undo”, mai a nevéhez hűen visszatekeri az utolsó pár lépésedet, így ha mérhetetlen bölcsességedben bezárod vagy kinyiffantod magad, lehetőséget kapsz arra, hogy korrigáld a hibáid. Mindezek természetesen a legkevésbé sem jelentenek újdonságot a játékot korábban már teljesítő rajongóknak, őket is meg fogja viszont lepni az ún. remix mód, melyben szimpla blokkok mellett több kockából álló alakzatok egyszerre történő mozgatása is lehetővé válik.
Minden szint után egy templomszerű bizarr pihenő területre kerülsz, mely nem csak arra jó, hogy kicsit szusszanj a mentális erőpróbák között, de ezek a részek kulcsfontosságúak a történet szempontjából is. A furcsa rémálom-világban Vincent a legkevésbé sincs egyedül, hiszen számtalan hasonló cipőben járó (értsd: párját megcsaló) társával osztozik a vég nélküli blokktologatásban. A többi embert Vincent különböző személyiségjegyekkel felruházott bárányokként látja (és vice versa), akiknek béka... akarom mondani bárány segge alatti morálját neked kell feltornásznod. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy mindenkivel minél többször kell beszélgetned, eltalálva a dialógusválasztásnál a delikvensnek megfelelő választ. Amennyiben minden klappol, társaid következő éjszaka is feltűnnek a rémálom-világban, ha viszont valakinél elmarad a lelki segély, akkor bizony együtt kell élned azzal a gondolattal, hogy az illető halála csakis a te lelkeden szárad.
Kissé unfair módon nem csak az (rém)álmok világában kell pesztrálnod sorstársaidat, hanem a valóságban is (természetesen az összes mellékszereplő ugyanabba a kocsmában tölti az estéit, mint Vincent - micsoda meglepetés), azonban elég egy rossz válasz vagy elmulasztott alkalom a beszélgetésre és az illető máris az áldozatok listáját gyarapítja majd, így érdemes gyakran használni a manuális mentés lehetőségét, ha szeretnéd az összes eltévelyedett lelket megmenteni. Az egyre bonyolultabbá váló fejtörők szüneteiben a játék különféle keresztkérdéseket tesz fel a párkapcsolatok milyenségével kapcsolatban, melyek kiértékelésekor a saját válaszod mellett a többi gamer reagálását is látod egy diagram formájában.

A körülbelül 10 órán keresztül kanyargó, fordulatokban gazdag történet konklúziója elvárható módon 100%-ban attól függ, hogy milyen reakciókat adsz a különböző szituációkra, így akár több, mint húszféle befejezést hozható be attól függően, hogy milyen szinten kötelezed el magad egyik karakter felé. Ha még nem játszottál a játékkal érdemes felkészülni egy teljes őrült elemekben gazdag konklúzióra, az egyszerű párkapcsolati dráma ugyanis szép lassan átfordul valami sokkal misztikusabb dologba…
A magas újrajátszhatósági faktorral rendelkező sztori mellet lehetőség nyílik a bárban szereplő Rapunzel kipörgetésére is, melynek 150 szintje bőven tartogat kihívásokat, emellett pedig akár egy társaddal karöltve offline, vagy netes multiban is nekivághattok a Babel kimaxolásának, melynek randomizált elrendezése és élesen emelkedő nehézsége garanciát jelent arra, hogy csak a legkitartóbb játékosok érjenek az immár online játékmóddal is rendelkező kihívássorozat végére. A Colosseum ezzel szemben egy igazi csatatér, ahol összemérheted a tudásod a többi játékossal.
A Catherine szerencsére nem öregedett rosszul, így a Full Body látványvilága nem hagy kívánnivalót maga után. Ahol kell felhúzták a grafikát, az anime betétek még mindig zseniálisan jól néznek ki, a gameplay átvezetők pedig ugyanolyan cringy érzetet keltenek. Nyilván a cucc meg sem közelíti a PS4 képességeinek csúcsát, de ezt mondjuk senki nem is várta el.
A hangokról csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni, a fejlesztők a legjobb szinkronszínészeit eresztette rá a projektre, ami meg is látszik, hiszen mindegyik karakter önálló személyiséggel rendelkezik. Szintén nem érheti rossz szó a zenéket, a jazzes vagy éppen a horrorfilmek hangulatát magukban hordozó darabok klasszikus Atlus hangulatot teremtenek, így ha csípted a Persona sorozat muzikális oldalát (is), rögtön otthon fogod érezni magad.
A Catherine: Full Body egy új lehetőséget kínál arra, hogy az előző generáció egyik legegyedibb játékát a kor elvárásaihoz igazított formában próbáld ki, így nem is kérdéses, hogy érdemes-e beszerezned ezt a csodálatosan elvont kultklasszikust.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre bökve webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
29. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.09.22. 20:14:41
LV18
PS3-on elkezdtem, de nem fejeztem be ... azóta is a bárányokat számolom.
Catherine-t akarom! ;)
( PS4-en szívesen be..... ;) )
psn/sen id: pcpmate
28. Tidus-Famous  PlayStation.Community tag
2019.09.22. 19:40:41
LV1
Anno PS Plus által vittem végig,de mindig sóvárogtam egy "eredeti"példányért....és ez valami gyönyörű.
De boldog lennék egy ilyen szép nyereménynek ! :)
27. MagicT
2019.09.21. 23:33:49
LV1
Nagyon tetszik a játék a beszámolók alapján! :)
Biztos vagyok benne, hogy tartalmas és szórakoztató játékélményt nyújtana számomra! :) Ennek most valóban nagyon örülnék! :)
26. Kenshinxxx  PlayStation.Community tag
2019.09.21. 23:17:06
LV4
Nemes egyszerűséggel szeretnék mást megajándékozni ezzel a játékkal, hogy ugyanazt az élményt átélje amit én is.
Valószínűleg innen. 8)
your simple words just don't move me
25. gnrmica  PlayStation.Community tag
2019.09.21. 22:12:13
LV1
A Catherine volt az első játék, amit PS3-m végig toltam és eddig a legmaradandóbb élményt okozó játék is. Hiába volt szinte minden pályán olyan érzésem, hogy az adrenalintól majd kiugrik a szívem, annyira hevesen vert, sose adtam fel egy pályát se normál módon, addig mentem neki újra aznap, amíg nem sikerült. Ezt az élményt újra szívesen átélném PS4-n is, főleg az új lehetőségekkel bővítve. :)
24. Ciracchi  PlayStation.Community tag
2019.09.20. 12:19:53
LV1
Kedvenc játékom volt PS3-on és most PS4-en is. Rettentően egyedi és különleges minden tekintetben (játékmenet, sztori, puzzle, endingek). Az Atlusban még nem csalódtam, legyen szó akció, kaland, rpg vagy ritmusjátékról mindegyik műfajban nagyszerű címeket tett le az asztalra. Annak ellenére, hogy a Catherine és a Persona széria más jellegű játékok számomra ugyanazt a vibe-ot hozta mind a kettő. A Catherine-el játszottam korábban és amikor elkezdtem Vitán a Persona 4 Golden-t teljesen elkapott az a hangulat amit anno a Catherine-nél éreztem.
Szóval ha a Persona bejött és még nem játszottál a Catherine-el akkor mindenképpen érdemes lehet adni neki egy esélyt.
23. Lucas  PlayStation.Community tag
2019.09.19. 12:49:49
LV1
A PS3-verziót végigvittem, nagyon tetszett. Tényleg olyan egyedi és kreatív, amilyennek mondják! Szívesen végigvinném ezt az új változatot is, jó lenne megnyerni.
22. TnT  PlayStation.Community tag
2019.09.18. 21:40:54
LV6
Válasz 20. totyak üzenetére:
Nem csoda, az egy nagyon menő bari
21. BigRedButton  PlayStation.Community tag
2019.09.18. 21:36:26
LV1
Igazi gyöngyszemnek tűnik, csupa pozitív értékeléssel, véleménnyel. Sajnos nem volt még hozzá szerencsém, de talán most .. ;)
20. totyak  PlayStation.Community tag
2019.09.18. 19:29:50
LV1
A nyereményjátékban furcsa módon elsősorban nem a játék miatt, hanem a plüss bari miatt indultam, de azért frankó lenne a birka mellett a játékot is tolni.
19. Asher  PlayStation.Community tag
2019.09.18. 13:54:52
LV2
Annyira beteg egy játék, hogy egyszerűen kötelező darab.
PSN ID: Asher0482
18. jackie
2019.09.17. 19:45:21
LV1
Végre összejönne egy édeshármas :) Viccet félretéve. A nagy open world dömping után jól esne egy kis kalandozás Catherinevel. Gondolkozni is kell benne, meg kell becsülni az ilyen gamet.
17. marcogi  utazó
2019.09.17. 15:07:53
LV9
A játék nagyon megmozgatja az agyat. Gyorsan kell jó döntéseket hozni, ezért szerettem ezt a játékot és most ezért szeretném újra átélni azt az izgalmat, mint az első végigjátszáskor.
A szövevényes sztori meg még rá tesz egy lapáttal az egészre. 10/10 játék.
couchsoldier
16. Hagymalovag  PlayStation.Community tag
2019.09.17. 13:17:55
LV1
Atlus, what else? Miőség különleges felső fokon, ki ne szeretné gyarapítani velük gyűjteményét. Imádlak Persona V.
15. CountofHell  PlayStation.Community tag
2019.09.17. 10:50:15
LV15
Az összes Shin Megami Tensei Persona játékot végigjátszottam az első kivételével ami a Revelations címet kapta.
Nagyon szeretem a Persona játékok miatt az Atlus-t mert a legjobb minőségi J-RPG játékokat kreálta a stúdió és csak a legnagyobb címekkel tudom egy szinten emlegetni, olyanokkal mint a Final Fantasy vagy a Dragon Quest.
Továbbá játszottam a stúdió egyéb spin-off rpg játékaival is, olyanokkal mint a Shin Megami Tensei Lucifer's Call ( Nocturne ) vagy a Digital Devil Saga 1-2.
A Catherine egy teljesen más próbálkozása az Atlus-nak, egyáltalán nem szerepjáték és a stúdió neve garancia a minőségre, ezért érdekel a játék.
PSN - CountofHell_HUN
14. gugello  PlayStation.Community tag
2019.09.17. 10:41:12
LV14
Nagyon egyedi játék, szívesen végigtolnám! :)
- lazíts ha bírsz -
13. Igjoe  Extremely Solid
2019.09.16. 22:08:37
LV3
Nagyon tetszett PS3-on szinte minden tekintetben. Most, hogy kiadták újra, feljavítva +szálakkal, szeretném megint átélni és fizikai formában is birtokolni.
12. Lacc  PlayStation.Community tag
2019.09.16. 21:14:24
LV1
PS3-ra kölcsön kaptam ezt a játékot, de csak egyszer volt alkalmam végigjátszani. De ez alatt is megfogott a játék története, atmoszférája és játékmenete is. Ez a kiadvány a plusz tartalmakkal újra felébresztette azt az érzést, hogy jó lenni megint elmerülni ebben a világban.
11. Burzum  PlayStation.Community tag
2019.09.16. 20:44:01
LV2
Szeretem a különleges játékokat és ez a párkapcsolati téma pont olyan, amit még videojátékban sosem éltem át.:) Régóta szemezek vele, szal ez az upgrade-elt verzió tökéletes lenne az elkezdéséhez.
10. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.09.16. 19:46:30
LV2
Mert ízig vérig japán, elég merész megoldásokkal. Egy SJW dominálta világban és videojátékpiacon üde színfolt. :)
ヤレヤレ、ダゼ。
9. Janinja82  Mérges Sárkány
2019.09.16. 18:57:35
LV3
Tesommal vagy tesómékkal ha sikerül leülünk játszani - vagy filmezni, de az most mindegy. Igen nehéz megtalálni a mindenki számára megfelelő alkotást. Na de komolyan a Chatherine témája, megvalósítása, egyedisége kit ne érdekelne?
8. Biribiri  PlayStation.Community tag
2019.09.16. 18:12:42
LV1
A ps3-mas verzával nagyon sokat játszottam. A story, a grafika, a játékmenet mind nagyon bejött, de az eredeti japán nyelv hiánya mégis kicsit rontott az összélményen.
Nagyon szívesen kijátszanám ezt az új verziót, érdekelne Rin story-ja és az új anime cutscene-ek, de már csak a választható japán nyelv miatt is.
Tell Your World
2019.09.16. 16:57:20
LV1
PS3-on az egyik kedvenc játékom volt, nem szeretem nagyon az animéket, nincs is velük gondom, de ez nagyon megfogott. A képi világa, a karakterek, maga a szituáció is sok férfinek ismerős lehet a való életből (nekem nagyon), főleg, hogy csak 4 befejezést tudtam kicsikarni kb. 8 végigjátszás után. Na és azért akarom (nem szeretném, akarom!) ezt a játékot, mert plusz egy csaj is a képbe kerül (nem egyszer történt velem olyan, hogy 3 csajt fűztem egyszerre), a plusz logikai nehezítések meg rátesznek egy lapáttal, hogy ez is meglegyen. Jelenleg most sokallom az árát, ahhoz képest, hogy azért sokat adtak hozzá a játékhoz, de nem akartam még megvásárolni. Pontosan ezért szeretném megnyerni, egy nagyon nekem való játékról van szó. :)
6. TnT  PlayStation.Community tag
2019.09.16. 13:16:27
LV6
Rég játszottam már hasonlóan beteg alkotással, ezért nagyon örülnék, ha megnyerném a játékot a Cenega Hungary és a PSC szervezésében. Osztva, lájkolva!!négy!
5. Kenshinxxx  PlayStation.Community tag
2019.09.15. 19:20:17
LV4
30 órát csak beletettem ebbe is. Megmondom őszintén, Rin nekem nem hiányzott. A játékmenet még mindig király.
your simple words just don't move me
4. martin  Főszerkesztő
2019.09.15. 19:10:49
LV27
+1
Válasz 3. Burzum üzenetére:
Holnap figyelgesd a főoldalt...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Burzum  PlayStation.Community tag
2019.09.15. 17:25:13
LV2
Biztosan be fogom szerezni. Ebben a genben már nem akarom kihagyni.
2. Onimushaman  Szerkesztő
2019.09.15. 13:20:22
LV24
Nagyon élveztem ismét, de kertvárosi gyerek lévén az új karaktert elhajtottam.
señor
1. martin  Főszerkesztő
2019.09.15. 13:15:30
LV27
Bárcsak több ilyen bátor játék lenne.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Journey to the Savage Planet (PS4, PSN)
2020.02.25. 13:23 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Békével jöttem! (Á, dehogy!)
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
10 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?