PlayStation.Community

2019.10.28. 19:55 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Super Meat Boy light.

Pontosan már nem emlékszem, de úgy dereng, hogy a Super Meat Boy egyike volt azoknak a játékoknak, amik nemcsak elfogadtatták, de meg is szerettették velem az indie műfajt. Lekötött, elszórakoztatott, és teljesen elvarázsolt. A 8-bit jellegű grafikával és a hozzá minőségileg tökéletesen passzoló melódiákkal mindent át tudtak adni, amit csak lehetett. Nem volt szükség nagyzenekarra, meg ray tracingre. Közhelyes vagy sem, azt nem tudom (nem is érdekel), de legbelül végre ugyanaz a kis lurkó voltam, aki elveszett a "Fenevad árnyékában", valamikor a '90-es években.
Miért hoztam ezt most fel, kérded? Mert a Necrosphere Deluxe tesztelése közben többször is eszembe jutott a fentebb említett remekmű. Hasonló a grafika, hasonló a zene, néhol hasonlóan nehéz próbatételek. Az érzelmeim viszont teljesen közömbösek iránta. Hogy ezt most a piac telítettsége miatt érzem, esetleg a miatt, hogy csak nyomokban tartalmaz eredetiséget, vagy a sokat látott szemeimnek ez már kevés, azt már nehéz megmondani. Ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a saját "marhára tapasztalt" és sokat látott mivolta, szubjektív érzései, és az erőltetett, "én vagyok a Tesztelő" objektív szemléletmód között.
Szóval a Necrosphere Deluxe grafikája a célnak tökéletesen megfelel, a zenéi fülbemászóak és bűbájosak (a tálalás tehát tipikus), a történet pedig kit érdekel. (Ki szeretnénk jutni a Necrosphere-ből, ahova halálunk után kerülünk. Ki az élők közé.) Viszont egy kis kurázsit fel lehet fedezni az irányításban, ugyanis platformer lévén csak két gombbal tudunk operálni. Mehetünk jobbra, meg balra. Elsőre elég bénán hangzik, főleg, mert nem sétahorror a műfaj. De megijedni nem kell, természetesen lehet majd képességekre szert tenni a későbbiek folyamán (előre ugrás, jet-pack, faltörés). Ez jobban hangzik, de a khmm... sz*póroller csak ekkor indul be igazán, mert ezek segítségével csak egyre nehezebb szituációkba csöppenünk.
A bonyolultabb műveleteknél viszont már kiütközik a játék leggyengébb tényezője, az irányítás. Balra és jobbra vagy az "L1" és "R1", vagy a d-pad "balra" és a "Kör" lenyomásával van lehetőségünk. Igen, jól látod... Balra: balra nyíl, jobbra: Kör. Oké, meg lehet szokni (én az L1-R1 kombinációt preferáltam), de amint lehet ugrani, a kényelmetlenség hatványozódik, mert gyorsan, egymásután kétszer kell lenyomni hozzá az adott gombot, amit vagy bevesz a controller, vagy nem. Nem is értem, miért nem lehet rendesen rászabni a d-pad-ra a vezérlést. Butaság.
A megoldandó platformer részek időnként nehezednek csak be, nem végig "Mission: Impossible" a Necrosphere, így csak húsz percenként akartam összemorzsolni a vezérlőt. Ami viszont jó húzás tőle, az a "Metroidvania" jelleg. Igaz, csak lightosan van jelen, de a térkép hiánya gondoskodik majd a sok fel-alá császkálásról.
Nyilván képességfüggő, de ez a kaland hosszra meg sem közelíti a Super Meat boy-t. A kevéske gyűjthető tárgy megszerzésével megnyíló extra nehéz bónusz szinttel együtt sem tesz ki 3-5 óránál többet, de legalább ezáltal nem is tolják túl. Így is volt már egy-két ismétlődő elem.

Ár-érték arányban azt gondolom, hogy rendben van a szoftver. Arra tökéletes, hogy enyhítse a stílus iránti étvágyat egy nagyágyú megjelenéséig (igen, rád nézek 7000 pályát tartalmazó Super Meat Boy Forever).

(A Necrosphere Deluxe cross-buy, így ha megveszed, akkor mindkét platformon játszhatod. A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Sony Music Entertainment (Japan) Inc.
Fejlesztő: Cat Nigiri
Megjelenés: 2019.01.31.
Ár: 2490 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 250.88MB
Web: https://www.catnigiri.com/necrosphere/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Necrosphere Deluxe
Sony Music Entertainment (Japan) Inc.
ÁTLAGOS

MARTIN BELESZÓL
A trailer nagyon raj!