PlayStation.Community

2019.09.13. 10:43 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Most akkor nézzem vagy játsszam?

A Stranger Things egyike azon filmeknek és sorozatoknak, ahol egyértelműen érezni a videojátékos hatást. Alkotói azon generáció tagjai, akiknél a hétköznapok része volt a fények és zajok kavalkádját árasztó játéktermekben érmékkel tömni a gépek feneketlen gyomrát, később pedig, az otthoni konzolok elterjedésével a kanapén, bekucorodva a barátokkal nyomkodni a kalandokat. A történet mellett az esztétika és kivitelezés egyaránt hordozza új és régi videojátékok sajátosságait, így elkerülhetetlen volt, hogy – a kör egyfajta bezárulásaként – szülessen egy interaktív adaptáció: ez lett a Stranger Things 3: The Game. (Egyébként van egy határozottan szórakoztató, 2017-es, kizárólag okostelefonokra készült Stranger Things: The Game is.)
Az alkotás gyakorlatilag egy az egyben a harmadik évad – kritika [a]ITT[/a] – cselekményét dolgozza fel, ami egyszerre pozitívuma és hátránya is. A kaland nyolc fejezete a sorozat epizódjainak felel meg, és minimális eltéréseket leszámítva gyakorlatilag kockáról kockára „pixelesíti” a történéseket.
A sztori tehát tömören: a Willt tavaly megszálló gonosz még most is hatással van Hawkins lakosaira, és a srácoknak újból meg kell menteniük városukat, amelyet több szempontból is felforgat a Starcourt bevásárlóközpont. A BonusXP rengeteg melót fektethetett bele abba, hogy ilyen remekül ültesse át az egész élményt, retrósítva.
(Lábjegyzetként azért kitérnék egy kis anakronizmusra: a játék a kései SNES alkotásokra hajaz, a sorozat azonban 1985-ben játszódik. Akkor még a NES sem jelent meg Amerikában, nemhogy a SNES, ami csak 1991-ben – plusz az ilyen grafikájú játékok még ahhoz képest is pár évvel később kerültek piacra.)

A Stranger Things 3: The Video Game egy izometrikus nézetű bunyós kalandjáték, ahol felváltva kell rosszfiúkat és -lényeket agyonvernünk, illetve logikai feladványokat teljesítenünk – akár egyedül, akár valaki mással. Kiváló kooperatív élmény, főleg manapság, amikor alig találni helyben is együtt játszható mókákat, ráadásul mindezt könnyed megvalósítással érték el a fejlesztők. Eleinte pár karakter érhető csak el, majd később ez a szám tizenkettőre duzzad. Mindenki eltérő hagyományos és speciális támadással dúsítja az arzenálunkat, míg vannak, akik a problémamegoldáshoz és közlekedéshez is kellenek: Dusty például gázsprével fújja arcon a monstrumokat, képes rájuk küldeni egy robbanó kisrobotot, és hackeléssel ajtókat is ki tud nyitni; Jonathan ököllel veri a rosszakat, fényképezőjének vakujával pedig meg tudja szédíteni őket; Eleven pedig pszichikai képességekkel tud egyszerre több gonoszt is kiiktatni. A felhozatal így elég változatos és ötletes, bár vannak, akik egy idő után haszontalanná válnak, és a készítők törekedhettek volna a kiegyensúlyozottabb megvalósításra.
Egy gombnyomással bármikor válthatunk a hősök között, és egyszerre mindig ketten vannak a képernyőn. Ha egyedül nyomjuk, akkor egyszerű parancsokkal határozhatjuk meg, hogy mit tegyenek, míg a második játékos bármikor átveheti az irányítást. Ez egy kiváló funkció: partnerünk egy gombnyomással beléphet, és ugyanúgy kiléphet, amikor csak akar. Érezhető, hogy két játékosra találták ki, mert párban sokkal szórakoztatóbb, illetve a monotonitást is töri, ha közben beszélgetünk, szórakozunk, vagy épp a feladványokon agyalunk.
Alapvetően kisebb nyitott területeket járhatunk be a kaland során, és ilyenkor a játékosok egymástól függetlenül barangolhatnak. Gyakorlatilag mindent szétzúzhatunk, ami a pénzszerzést segíti elő: vagyonunkból pedig az életbenmaradáshoz szerezhetünk tárgyakat, vagy hozzávalókat vásárolhatunk a felszerelésünkhöz. Csapatunkat különböző – sajnos a karaktereken nem látható – tárgyakkal szerelhetjük fel, amelyek erősítik képességeiket: ez egy jópofa elképzelés, amivel mindig aktuális gárdánkhoz igazíthatjuk eszközeinket, hogy a lehető leghatékonyabban vágjunk neki küldetéseinknek: vannak „egyszerűbb” dolgok, mint az életnövelő sütőkesztyű, viszont találkozhatunk kreatívabbakkal is, mint a férfi karakterek sebzését vegyi támadássá alakító bajnoki öv, ami egy böfögőversenyről származik. Általánosságban a játék tele van ötletes és humoros utalásokkal magára a sorozatra, illetve a 80-as évekre, így a kor szerelmesei – vagy „veteránjai” – bőven találnak érdekességeket és utalás-bonbonokat.

Alapvetően (aránylag) túl hosszúra sikerült az alkotás. A sorozat nyolc részével annyi órát is vesz igénybe, és körülbelül ennyi idő volt nekünk is lenyomni az összes mellékfeladattal a kalandot. Viszont mivel pontosan ugyanazt a narratív élményt nyújtja, mint a széria, kissé megkérdőjelezi létezésének okát, leszámítva azt, hogy egy remek akció-kalandra sikeredett. Szórakoztató játszani vele, bár a vége felé kicsit túlzásba esik a program az ellenségekkel, illetve időszakosan önismétlővé válik; a sztori szempontjából pedig semmi új nincs benne, így célszerű inkább megnézni még egyszer az évadot, ha izgalmas cselekményre vágyunk.
Egy másik hiányossága a zene és a hang: alig van pár szám, és azokat kell folyamatosan hallgatni, ami frusztrálóvá válik egy idő után. Hasonló a helyzet a hangeffektekkel is – frusztráló zajok gyűjteménye, és néha inkább azért nem használtam egy karaktert, hogy ne kelljen hallgatnom a zajt, amelyet csap.
Együtt egy szórakoztató, működőképes és élvezetes, remek harcrendszerű játék a Stranger Things 3: The Game, amely túlzottan kötődik a forráshoz, és kevéssé mer kísérletezni. Jó a humora, tele van utalásokkal, és akik szerették például a Zombies Ate My Neighborst, az Earthboundot vagy a River City Ransomot, azok otthon érzik majd magukat benne. Akik pedig párjukkal vagy barátjukkal nyomnának valami könnyedebbet együtt, azoknak is remek lehetőség. Grafikailag lenyűgöző átültetése egy remek évadnak, és bárcsak szabadabbra engedték volna fantáziájukat a BonusXP-nél. Remélhetőleg a következő projektben ez a technikai és játékmechanikai háttér valami egyedibbel találkozhat.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: BonusXP / Netflix
Fejlesztő: BonusXP
Megjelenés: 2019.07.04.
Ár: 5490 Ft
Játékosok száma: 1-2
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 905.45 MB
Web: https://bonusxp.com/games/strangerthings3thegame/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Stranger Things 3: The Game
BonusXP / Netflix
ÁTLAGOS