PlayStation.Community

2019.09.05. 15:21 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
A PC-k immáron a konzolokat is bevették!

A számítógépek összeállítása manapság már nem csak annyiból áll, hogy néhány alkatrészt összedobálunk egy dobozba. Hardcore körökben komoly "művészet" a gépépítés, melybe a vizuális tuning is nagymértékben beletartozik.
Persze nem kell túl messzire menni, ha csillogó, villogó, világító rgb-ledekben úszó gépet akarunk látni. Ezt saját bőrömön is tapasztaltam, amikor a múlt héten unokatestvérem masináját korszerűsítettem. Na nem úgy, ahogy gondolnátok, hiszen a PC-s berkekben réginek számító, 5 éves videokártya megmaradt és újabb processzorra se tellett. Az újdonság varázsát az üvegablakos gépház, a világító ventilátorok tömkelege, valamint a szivárvány minden színében pompázó led-szalag jelentette. (A probléma persze nem a dizájnolásban van, hanem inkább abban, hogy ha például körbetekerünk karácsonyfa izzókkal egy PS3-at, attól az még nem lesz se erősebb, se gyorsabb.)
Tesztem alanya, a PC Building Simulator ezzel szemben tényleg mindenre lehetőséget ad. Összerakhatunk akár több milliós gépet is a legdrágább komponensekkel, baró világítással, vízhűtéssel, vagy amit csak szeretnénk. Határ a csillagos ég, illetve szekrényünk tárhelye.
Első és legfontosabb, hogy itt most nem kell profinak lenni és minden alkatrész specifikációját ismerni. Bőven elegendő, ha érdeklődünk a téma iránt, viszont a tapasztaltabbak se fognak unatkozni az Overclock és egyéb tuning lehetőségeknek köszönhetően.
Akármilyen szinten is állunk, jó kiindulási alap a tutorial mód. Itt részletes betekintést kapunk a játék működésébe. Megtanulunk CPU hűtőt felszerelni, videokártyát a helyére illeszteni és kábelezni, mindezt pedig kényelmesen a kanapén terpeszkedve sajátíthatjuk el.
Ezt követően a karrierünk - és egyúttal Tom boltjának, azaz munkahelyünknek - felfuttatása lesz a cél. Az elején persze már az is nagy szó lesz, ha néhány gépet ki tudunk pucolni és a vírusokat eltávolítjuk. A bolt nem túl fényes hírneve okán a nagy bizniszek csak később jönnek, és azokat is csak a megfelelő értékelési szint megszerzése után tudjuk elvállalni.
Kezdetben olyan egyszerű feladatokat kapunk, amivel bárki könnyen belerázódhat a dolgok menetébe. Memóriabővítés a nagyi gépébe, a gyereknek új videokártya a játékokhoz, ha pedig már megvan a kellő reputáció, akkor jönnek az olyan megbízások, amikor a nulláról kell működő gépet építeni - az igazán nagy lóvét pedig ez fogja hozni.
Ha viszont már unalmasnak tűnne a keretek között történő építgetés (a profitot szem előtt tartva), akkor jöhet szóba a Free Build mód. Ennél az összes alkatrész a rendelkezésünkre áll és azt építhetünk, konfigurálhatunk és hajthatunk szét, amit csak akarunk. A 2080Ti + 9900K csak a kezdet! A legdurvább Ryzen és Intel platformokon rakhatunk össze profi vízhűtéses masinát 128GB RAM-mal. Amit a pénztárcánk nem bír el a való életben, azt itt megcsinálhatjuk.

Tartalmi szempontokat nézve sok panaszunk nem lehet a játékra. Az alkatrészbázis folyamatosan fejlődik, szinte hétről-hétre jönnek az újabb frissítések. Ettől függetlenül mondjuk továbbra is hiányoznak olyan alapdolgok, mint például az optikai meghajtók, az integrált videokártya, hogy egy netezős géphez ne kelljen gamer cuccokat belepasszírozni a számítógépbe.
Ezek persze csak szőrszálhasogatások. A jól működő alap adott, a karrier pedig ötletesen fel van építve. Ráadásként pedig őrületes mennyiségű licencelt alkatrészt használhatunk: tulajdonképpen a bolt díszletei is hivatalos magazin borítókból és dobozokból állnak. A folyamatos, partnerekkel való egyezkedés és közös munka miatt rendszeresen bővül az eszközkészlet, ez pedig nekünk játékosoknak csak még színesebbé teszi palettát. A nagyok közül már mindenki meglátta a lehetőséget a PC Building Simulatorban, így olyan nagy gyártók termékeivel dolgozhatunk, mint az Asus, a Gigabyte, az AMD, az Intel, az Nvidia, és a Razer, csak hogy egy párat említsek.

Ami a játék grafikai oldalt illeti, szimulátoros körökben nem mondható csúnyának. Apró élsimítási gondok viszont sajnos belerondítanak a képbe, és túl sok ventilátor egyidejű használata esetén hajlamos frame dropra a program. Ez PC-n játszva sincs másképp, ami viszont zavaró volt, hogy nagyon érezni az irányításon a konzolos portolást. Kontrollerrel navigálni szerelés közben valami borzalmas. (Az operációs rendszerben ugyanakkor még nem vészes a tájolás.) Olyan érzést kelt, mint amikor kontrollerrel netezünk, de a pici csavarokat megfelelően eltalálni és ki/be tekergetni valami kínszenvedés. Az egérhasználatnak konzolon nem sok helye van, ezt a nézetet én is osztom, viszont ez egy tökéletes példa a kivételekre. Szerencsére a játék teljes mértékben támogatja a rágcsálókkal való irányítást (talán nem véletlenül).
Multis eventeket és egyéb speciális kihívásokat ne keressünk a programban, egyelőre a karrierünk az, ami a játékidő nagy részét kifogja tenni. Ettől függetlenül, egy „ki mit épített” online képmegosztó funkciónak örültem volna. A másik, amit hiányoltam, hogy hiányoznak az internetes rádiók, amiket nagyon szuper módon beleépítettek a PC-s verzióba a fejlesztők, itt viszont hiányoznak. Ott saját irodai gépünkről lehetett váltogatni a több száz csatorna közül, így mindenki kedvére hallgathatott azt, amit szeretne. Nem nagy dolog, sőt egy Spotify könnyen helyettesítheti, de ott kifejezetten jópofa megoldás volt, itt viszont marad az a pár gyári zene és a ventik süvítő hangja.
Tiszta sor, hogy aki szereti a számítógépek világát, vagy csak érdeklődik a téma iránt, annak ez a szimulátor igazából kötelező darab. A tartalmat érintő folyamatos bővítések futószalagon érkeznek és emellett az ár is igen kedvező. Összességében egy remek, ízig-vérig szimulációs programmal van dolgunk, ahol végre konzolon is megtapasztalhatjuk a PC-s élet minden csínját-bínját... csak aztán a végén nehogy átpártoljunk az "ellenséghez"!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: THE IRREGULAR CORPORATION LTD.
Fejlesztő: Claudiu Kiss
Megjelenés: 2019.08.13.
Ár: 5490 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 5.71 GB
Web: https://www.pcbuildingsim.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. ColdHand  Szerkesztő
2019.09.06. 09:51:00
LV22
+1
Válasz 4. Greg üzenetére:
Minden játék rétegjáték. Csupán a rétegvastagság más és más.
...a többit képzeld hozzá.
4. Greg  PlayStation.Community tag
2019.09.06. 09:17:50
LV25
Mindig tetszenek az egyedi játékok és az eredeti ötletek most mégis úgy érzem ez nem az én játékom. Ez nagyon rétegjáték. ;)
LV426
3. martin  Főszerkesztő
2019.09.05. 21:19:59
LV27
Fura, de nagyon érdekes.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. B_Renato97  Szerkesztő
2019.09.05. 19:47:15
LV4
Válasz 1. ColdHand üzenetére:
A lényeg, hogy működjön a többi csicsa csak utána jön. A játékban meg a piszkos melót magától elvégzi helyettünk a gép. :D
1. ColdHand  Szerkesztő
2019.09.05. 19:26:09
LV22
+1
Köszi a tesztet Renátó! Már a videódat megnézve rájöttem, hogy kb. egy évtizeden keresztül tök hülyén kábeleztem be a cuccot. :D
...a többit képzeld hozzá.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PC Building Simulator
The Irregular Corporation Ltd.
REMEK