PlayStation.Community

2019.08.23. 10:46 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Szellem a gépben.

A nézőpont a történetmesélés egyik kulcseleme. Egy krimi esetében a rosszfiú szemszögéből megérthetjük, hogy miért teszi azt, amit tesz; míg az áldozaton keresztül a fájdalmat és szenvedést élhetjük át; a nyomozó látószöge pedig egy kiegyensúlyozottabb képet adhat. Egy biztos: számít, hogy kin - vagy min - keresztül figyeljük a történéseket. Az Observation egy űrállomás karbantartásáért és felügyeléséért felelős mesterséges intelligencia optikáját használja arra, hogy egyedi látószögből tárjon elénk egy izgalmas sci-fi logikai kalandot.

A történet a többnemzetű, címadó Observation űrállomáson játszódik, amely a közeljövőben kering a Föld körül. Ennek az állomásnak az integrált mesterséges intelligenciája SAM (Systems Administration and Maintenance). Őt - ezt? - irányítjuk, és a történet elején, ismeretlen okokból kifolyólag a Szaturnuszhoz repíti az állomást. A rejtélyekkel és izgalmakkal teli sztori alapját egyébként a bolygó egyik sarkán található, valódi, hatszög alakú felhőmintázat adja, amely misztikus értelmet nyer a cselekmény kibontakozása során.
SAM alapvetően az állomás kiszolgálója, így a személyzet parancsait teljesíti: ezeket most már főleg Emma Fisher orvostól kapja, aki az esemény után próbálja megérteni, hogy mi történt, és hogy hova tűnt a legénység többi tagja. A hagyományos, point-and-click kalandokhoz hasonló játékmenetet követve megfelelő rendszerekre kell csatlakoznunk, hogy a szükséges információkat beszerezzük. Gyakran különböző időzített ügyességi vagy logikai feladványokat kell megoldanunk: pontokat kell összekötnünk, számadatokat kell megfejtenünk, és így tovább. A komplex technikai jelleget idéző felépítés remekül fonódik össze a játék világával és sztorijával, így tényleg azt érezhetjük, hogy SAM-ként összetett és bonyolult számításokat és feladatokat teljesítünk.
Idővel nem csak fix, a személyzet által megjelölt pontokon, hanem szabadon is közlekedhetünk az állomás moduljai között. A fejlesztőcsapat kiválóan valósított meg viszonylag alacsony költségvetésből egy hiteles és élethű esztétikát: a szereplők arcai kissé elavultnak tűnhetnek, de remek szinkronjuk kárpótol.

Az Observationt játékmenetének és prezentációnak remek párosítása teszi kimagaslóvá. Thriller jellege nem hirtelen rémületekre épít, hanem a fokozatos, nyomasztó és klausztrofób légkörre. A szűk modulokban hideg fényekkel villogó monitorok és rideg, hófehér falak merednek ránk, miközben különös készülékek és műszerek tarkítják a folyosókat. A távolban a Szaturnusz az egyetlen viszonyítási pont, és mindent felölel a végtelen űr. Itt, a semmi közepén partnerünk az említett Emma, akivel egymást támogatva és segítve lelhetünk csak válaszokra. Manuálisan ő tud eszközöket kezelni és újabb funkciókkal felruházni, míg a számítógépes rendszer felügyelőjeként SAM - tehát a játékos - az, aki segítheti Emma továbbhaladását. Ahogy halad a játék, egyre több alrendszer érhető el, komplexebbek a feladatok, és nagyobb a rálátásunk is mindenre. Ez a gép-ember dinamika nagyon egyedivé és szórakoztatóvá teszi a játékot, amely lendületet néha akasztja csak meg pár nehezebben értelmezhető feladvány vagy felesleges szakasz.
A perspektíva tovább fokozza az izgalmakat, ugyanis folyamatosan azon morfondírozhatunk, hogy SAM milyen mértékben befolyásolta idáig a történéseket, és hogy a gépbe zárt szellemként mi valójában igazi tudatként jelenünk meg a rendszerben, vagy csupán egy automatizált szisztémát üzemeltetünk.

Az Observation azért különleges, mert megragadóan mesél el egy érdekes és összetett történetet, miközben feladványaival megdolgoztotja az agytekervényeket, nyomasztó és feszült hangulatával pedig fenntartja az izgalmat - hatórás játékidejével pedig mindezt úgy, hogy nem nyújtja el.

A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!

Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: No Code
Megjelenés: 2019.05.21.
Ár: 7490 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 7.43 GB
Web: https://observationgame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.08.25. 10:20:39
LV17
Jól hangzik.
psn/sen id: pcpmate
2. Dzson  Szerkesztő
2019.08.23. 21:02:10
LV6
Most jó játékok vannak akciózva.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
1. TCr64EU  Choose life
2019.08.23. 10:56:25
LV22
És most pont akciós, 4.590 Ft-ért vihető.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Observation
Devolver Digital
SZÍNARANY