PlayStation.Community

2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"

(A bevezető részlet Kányádi Sándor Költögető című verséből)

A muzikalitás és a videojátékok összefonódása nagy múltra tekint vissza. A Guitar Hero széria központi játékmechanikájává tette a zenére történő ritmikus gombnyomogatást, de az ütemek a pörgős akciójátékokban is gyakran visszaköszönnek. A Songbird Symhpony ezúttal könnyedebb utat nyújt a játékosoknak a zene ösvényeinek bejárására.
Hősünk Birb, egy madárka, akit egy páva nevelt, bár ő egyértelműen nem az. Kitalálja hát, hogy megkeresi valódi szüleit, amiben segítségére van a Bagoly: ehhez viszont egy ősi ereklyét kell beindítani. A masinához Birbnek meg kell tanulnia a világ madarainak hangjait, ami egy bűbájos kalandot jelent pelyhes pajtásunknak.

A játék alapvetően egy könnyed, meseszerű platformer, ahol alapvetően egyszerű, néhol - ritkán - pedig váratlanul komplex "tologatós" feladványokat oldhatunk meg a továbbjutáshoz. Pici cimboránk ugrálni és a levegőben finoman siklani tud, légáramlatokon meg termikelni, így ezen készségei szolgálják a továbbjutást. Vannak ajtók vagy felületek, amelyek a megfelelő ütemű csivitelésre nyílnak ki, amely alapját a háttérben csicsergő zene adja. Az élmény másik központi eleme a madarakkal való "dalpárbaj". Az új hangok eltanulása, illetve más szituációk vezethetnek ilyen összecsapásokhoz.
Ebben az esetben ellenfelünk (vagy épp partnerünk) egy dallal indít, és a régi filmekhez vagy karaokekhoz hasonlóan a szövegen egy pötty pattog, utalva arra, hogy mikor melyik szó hangzik el. Mivel csak zene van a játékban, ezért ez segít elképzelni, hogy a Disney-szerű dalszövegek hogyan hangozhatnának, és akár magunkban, akár hangosan danázhatunk a dallammal együtt. A szöveget követi maga a ritmusjáték szegmens, amikor a másik nótáját kell megismételnünk úgy, hogy időben nyomjuk meg az aktuális gombokat. Ahogy haladunk a sztoriban és több hangot tanulunk el, úgy válnak összetettebbé a zeneszámok mind a felépítés, mind a gombok száma szempontjából. Alapvetően időre kell benyomnunk, vagy benyomva tartanunk a gombokat, de ezek vizuális megjelenítése változik: ahogy az a képeken is látszódik majd.
Egy dolog nagyon fontos: nem igazán lehet elszúrni a játékot. A könnyed hangvételhez ez a fajta laza felfogás is társul, így akkora kihívást jelent csupán, amekkora fontosságot tulajdonítunk neki. (Utólag minden nótát újra játszhatunk, javítva a pontszámunkon.)
Vannak igazán kellemes és dúdolható dalok, míg mások egészen felejthetően, de a Songbird Symphony kiválóan hozza azt a meseszerű, bűbájos hangulatot, amelyet kitűzött céljául.
Ehhez sajátos, élénk színekkel operáló képi világa is jelentős mértékben hozzájárul. Birbbel erdőkön át a tengerpartig, hegyes csúcsokig és vulkánbelekig jutunk, ahol az életteli színek csak úgy vibrálnak. A remek környezethez pedig a szerethető karakterek társulnak, akik tréfásak és bohókásak: a pingvinek és a kéklábú szulák táncpárbajokat vívnak a tengerpart uralmáért, a kazuár bús balladákat zeng, a lúd pedig gondolásként fuvaroz a tavon. A madarak stílusa és jelleme különféle zenei ágazatokhoz köthető, bár ezt sajnos maga a zene nem tükrözi: hiába lóg a fux a szarkabanda egyik tagján, nem hallunk hip-hop zenét. A történet is igazodik a barátságos, szeretni való hangulathoz, és az elfogadásról mesél, a Disney-ből megismert szerethető giccsel együtt.

Az eredmény pedig egy ideális hosszúságú, szórakoztató és szerethető kaland, ami egyedül és családdal is kiváló. Néhol ugyan indokolatlanul és váratlanul bedurvul a játékmenet, és lenne helye a több zenei elemnek és kevésbé önismétlő feladványoknak is, de a felfedezés öröme, a jópofa gyűjtenivalók, madaras témája és az általános muzikalitása igazán különlegessé teszik a Songbird Symphonyt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: PQube
Fejlesztő: Joysteak Studios
Megjelenés: 2019.07.25.
Ár: 4490 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Van
Méret: 1.46 GB
Web: https://joysteak.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.08.19. 06:06:36
LV12
Imádom az ilyen játékokat, nagyon kellemesen hangzik.
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››