PlayStation.Community

2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Értékeld a cikket!
Retro majomkodás.

Jelen tesztalanyom egy 1989-es klasszikus(?) 2D platformjáték újrafeldolgozása, amelyben az eredeti művet grafikailag felújították, a többi részt pedig – elvileg – érintetlenül hagyták. Hazudnék, ha azt mondanám, valaha is találkoztam volna vele annak idején, és amennyiben esetleg láthattam is volna valahol, mély nyomot nem hagyott bennem akkor (sem).
A frissítés következményeként különböző retro-megjelenítési formákat is tettek a programba. Amíg azonban a műfaj egyik nagyjának számító Rayman Legends-ben pl. ez egy, a játékmenetet erőteljesen megnehezítő jutalomelemként volt beépítve hardcore gamerek számára, itt a dolog degradálódott egyszerű lehetőségnek…
Az igen gyors bevezető képsorokból azt láthatjuk, hogy valamiféle inka-maja kinézetű, gonosz felsőbb erő elrabolja nőnket, minket pedig majommá varázsol, ki tudja, milyen okból. A feladat természetesen a különböző szintek teljesítésével ezen negatív események visszafordítása.

Karakterünk tud ugrani, mászni – sőt, ha a pálya úgy kívánja, akkor úszni is –, illetve golyót köpni különböző irányokba, amivel szinte mindent meg lehet oldani; főleg, amikor felszedjük az ezt ideiglenesen felerősítő upgrade-et. A nehézséget a helyenként nem teljesen pontos irányításon kívül az ellenség időnként váratlan feltűnése mellett a mentés teljes hiánya, illetve az életek száma fokozza.
A szintek teljesítésével ugyanis csak annyit érünk el, hogy életünk elfogyása után, a klasszikus „Continue?” felirat megjelenésével az aktuális pályán tudjuk folytatni a játékot, ha erre vágyunk. Furcsának találtam azt is, hogy elhalálozásunk esetén körülbelül ugyanott tudjuk folytatni menetelésünket, ahol a végzetes baleset ért minket, az okozó ráadásul ezután sokszor már nem tűnik fel újra, mintha sikeresen fölé tudtunk volna kerekedni.
A nehézségi fokozat állításával életeink száma erőteljesen csökken, míg a pályákon található ellenfelek száma nő, illetve a játékmenet is kissé mintha gyorsabb lenne, de a nehézségre leginkább csak az első van hatással.
Azzal viszont, hogy nem lehet menteni és később folytatni, legalább szintenként a kalandot, teljesen kiismerhetővé, kissé korlátozottá tették a játékot. Meg hát ugyan ki az, akinek a továbbjutás reményében a harmincadik alkalommal történő újrakezdés miatt nem lohad a kedve? Hát nem hiszem, hogy sok ilyen létezik.
Többjátékos mód nincs semmilyen módon, kizárólag pontgyűjtés van saját magunk számára, amelyet az ellenségek megölésével és a gyümölcsök felszedésével növelhetünk.

Őszintén szólva eléggé erőltetettnek, fantáziátlannak éreztem az egész játékot. Nem volt olyan eleme, amivel azonosulni tudtam volna; igazából nem is értem, miért ezt választották „újrahasznosítás” végett - hacsak nem a valószínűleg alacsony licenc-ár miatt...
Természetesen, ha valaki Toki-fan volt 30 évvel ezelőtt, vagy akár ennek a friss kiadásnak a hatására lett az, tőlük elnézést kérek akkor is, ha speciel nem érzem úgy, hogy a hiba ezúttal az én készülékemben lenne. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi kínálatból – szerintem – sokkal több és jobb lehetőség van válogatni, mint anno 1989-ben, márpedig ez a game akkor sem volt a "csúcson".

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Anuman Interactive
Fejlesztő: Anuman Interactive
Megjelenés: 2019.06.11.
Ár: 5590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 469.89MB
Web: https://www.microids.com/game-toki/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. martin  Főszerkesztő
2019.08.11. 23:42:42
LV27
Én ennél valami nagyobb truvájra emlékeztem...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. ColdHand  Szerkesztő
2019.08.11. 21:33:19
LV22
+1
Válasz 4. Bandage_520 üzenetére:
A traumákon nincs mit megszépíteni. :)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
4. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2019.08.11. 16:47:50
LV5
Nem gondoltam, hogy van ismeri. És még emlékeznek is rá... de ezek szerint az idő nem mindent szépít meg. :-)
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.08.11. 08:56:00
LV12
Megannyi szuper klasszikust lehetne felújítani, miért pont ez? A régi változatot is utáltam, ez sem egy erős valami...
"Si vis pacem, para bellum."
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.08.11. 08:17:43
LV17
Kimarad.
psn/sen id: pcpmate
1. Lackooo  Hackerman
2019.08.10. 22:51:06
LV16
Fú hogy utáltam ezt anno a játékteremben is, hozzád érnek azonnal halál... :D
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Toki
Anuman Interactive
CSAK ÓVATOSAN