PlayStation.Community

2019.08.04. 12:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Sanada
Értékeld a cikket!
Mesebeli állatok a technikai rémálom földjén.

Egy korábbi tesztemben talán már pedzegettem, hogy még a menthetetlenül rossz játékokhoz is próbálok nyitottan, jóhiszeműen viszonyulni. Tudom, pontosabban gondolom, hogy minden egyes játék elkészülte, különösen manapság, több ember közös munkájának időt, pénzt és energiát sem nélkülöző gyümölcse. A rossz programok okát legfőképp a kis büdzsének, az amatőr fejlesztőknek, a hibás designbéli döntéseknek, a megjelenési határidők miatt elkapkodott fejlesztésnek tudom be, de alapvetően nem feltételezem, hogy bármelyik csapat szándékosan dobna a piacra egy direkten trágya játékot, tudva azt, hogy abból nyilvánvalóan bukta lesz (jó persze, vannak azok az esetek amikor megkérdőjelezhető marketingfogásokkal - pld. kamu trailerekkel - próbálják tudatosan megtéveszteni a játékost, de ez inkább a kiadók sara, mintsem a fejlesztőké).
Ennek tudatában pedig, még ha nem is célom, hogy a borzalmas játékok renoméján bármit is szépítsek - mint tesztelő, úgy érzem kötelességem őszintén leírnom azt, hogy egy játék értéke meglátásom szerint kb. hol helyezkedik el -, de próbálok a képzeletbeli mérleg jó tulajdonságok összegző serpenyőjében találni valamit még akkor is, ha a negatív oldalon az ellenpár alja már a földet verdesi is.
Nos, mindezt csak azért írom le, mert tesztünk jelenlegi tárgya igencsak kifogott rajtam ilyen téren, vagyis hiába próbáltam találni benne bármi érdemit, az szinte teljesen elveszett az alatt a masszív foscunami alatt, amit a program a játék során nyakunkba önt. Hölgyeim és uraim, hadd mutassam be pár szóban az PS4 éra talán eddig legborzalmasabb játékát, az Eternity: the Last Unicornt!
Maga a stuff stílusát tekintve egy erősen kommersz fantasy világba helyezett akció-kalandjáték. A történet ismertetésétől eltekintenék, egyfelől mert annyira végtelenül jellegtelen és klisés alapokra építkezik (északi mondavilágra hajazó fantasy világban az általunk alakított elf csajszi próbálja megmenteni az utolsó unikornisokat), másrészt szerintem a lőtéri kutyát se érdekli különösebben, tudván azt, hogy ezzel egy maroknyi emberen kívül soha senki nem fog játszani.
...mert ha rám hallgatsz, neked ehhez a játékhoz soha semmi közöd nem lesz: a Last Unicorn ugyanis szinte minden elemében még csak egy elfogadható minimumot sem képes hozni.
Mert hát nézzük például rögtön a grafikát: a trailereknél már sokaknak feltűnhetett, hogy a game kinézetében olyan, mint egy jó 18 évvel ezelőtti PS2-es cucc, mind magát a minőséget, mind a botrányosan gyenge animációkat tekintve. Tesztelés közben sem tudtam egyébiránt eldönteni, hogy akkor most direktbe akar ilyen retro jellegű lenni, vagy ennyire tellett a büdzséből, de igazából mindegy is, a végeredmény abszolút siralmas. Alacsony felbontású textúrák tömkelege, 2D-s sprite elemek odahányva háttérnek az előtérben lévő 3D-s modellek mögé, pár frame-ből álló animációk, és hasonló "nyalánkságok" mindenhol: jómagam nem igazán hiszem, hogy 2019-ben túl sok ember érezne késztetést, hogy ilyen módon nosztalgiázzon.
Ha a grafika szar, akkor nem is tudom milyen keresetlen szavakkal illethetném az audio szekciót. Szinkron, mint olyan, nem létezik (sem a főbb, sem a mellékszereplők esetében), de még a narráció esetében sem; minden egyes dialógus csak egyszerű szövegként jelenik meg a képernyőn. Ez viszont egyértelműen a spórolás számlájára írható, máskülönben nem tudnék választ adni arra, hogy például a főbb, történetet előrehajtó átvezető "animációk" mért csak abban merülnek ki, hogy egy könyvből olvasgatjuk a cselekményt síri csendben.
Egyébként, hogy ne legyek túl szőrös szívű (bár ez már annyira nem oszt, nem szoroz), a zenék még szinte egész elfogadhatóak, de nagyjából itt ki is merül minden pozitívum, amit a játék kapcsán el tudok mondani.

Na, de a végére hagytam a "legjobbat", ami felteszi a habot a képzeletbeli szartortára, és ami a maradék lelkesedést is képes kiölni bármelyik játékosból. Ha ugyanis a fentebbiek nem szegték volna még eléggé a kedved, akkor elárulom, hogy mindennek tetejébe még totál játszhatatlan is.
Kezdjük ott, hogy a kamera fix szögekből követi az eseményeket, amit nem is igazán értek, hiszen a háttér nem pre-renderelt (azaz "állóképes"), és gyakorlatilag semmi sem indokolja, hogy miért ezt a megoldást választották. Merthogy csak a baj van vele: harc közben a főhősnőnk állandóan kitakarja az ellenfeleket (na nem mintha a küzdelem nem lenne amúgy is necces - ellenfeleinket képesek vagyunk befogni és körözni körülöttük á la Dark Souls, ami azonban itt a rögzített kamera miatt kész rémálom); a főbb karakterek, tárgyak képesek teljesen elveszni a környezetben; valamint brutál szar a tájékozódás, de olyannyira, hogy az egyes főbb útvonalak nincsenek fókuszba állítva (így aztán sokszor meg se látod őket); és hogy még nehezebb legyen, semminemű térképpel nem szolgál a játék.
S mintha mindez nem lenne elegendő, még olyan kicseszésekkel rukkol elő a játék, mint hogy ha lelöktek a földre, akkor az amúgy igen lassú felkelés animáció közben ellenfeleink simán tovább tudnak gyepálni bennünket...
Azt hiszem nem is kell tovább ecsetelnem, miért tartom az idei év (vagy talán a generáció) egyik legrosszabb programjának az Unicornt, miért nem tudom a bevezetőben említett jóhiszeműség ellenére sem semmilyen szinten védeni a programot. Igazából, még ha az audiovizuális szekció netán rendben is lenne, akkor sem számíthatott volna jobb megítélésre tőlem, lévén a játszhatóság gyakorlatilag annyira a béka segge alatt van 20 méterrel, hogy minden a játékkal töltött perc nettó kínszenvedés. Fogalmam sincs, hogy jelenhetett meg egy játék ilyen állapotban manapság, ki feltételezte azt, hogy ez így ebben a formában menni fog; igazából lényegtelen is, de tény, hogy ez a "bottal sem" kategória. Létezésének paradox módon egyetlen pozitív vonzata, hogy kiváló negatív példaként képes szolgálni arra vonatkozóan, hogy hogyan ne csináljunk játékot 2019-ben. Nem is meglepő módon a népszerűbb videomegosztókon sok streamer fel is kapta a cuccot, mondván nézzétek, itt a világ legrosszabb játéka. Ki tudja, talán pont a gyengeségével akart kitűnni a tömegből, de egy biztos: időt és pénzt erre a drága szabadidődből ne áldozz, ezernyi jobb, hasonló cuccot találni a Sony negyedik generációs konzolmasináján.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: 1C Publishing
Fejlesztő: Void Studios
Megjelenés: 2019.03.05.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 8.31GB
Web: https://eternity.voidstudios.com.br/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Eternity: The Last Unicorn
1C Publishing
INKÁBB NE

MARTIN BELESZÓL
Az indexképek keresgélése közben volt egy olyan flessem, hogy ez egy bizarr tündés-unikornisos cosplay-pornó.