PlayStation.Community

2019.07.23. 10:07 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Végy egy sajtízű dildót, egy extra nagy kondomot, és egy patkányt...

A Nap alatt mindig jelenlévő újat nekem mostanság többek között a Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry című alkotás jelenti, melyet még az év elején néztem ki magamnak. Részben annak okán, hogy már jó ideje szemezek Larry sorozatával, de mind ezidáig sajnálatos módon elkerültük egymást. Pedig ahogy nézem, sármosnak csak a legnagyobb jóindulattal (vagy egy végtelenségig felpimpelt Timber profilkép kapcsán) nevezhető hősünk a '80-as évek végén látott napvilágot, és már legalább tíz önálló játékot mondhat magáénak, melyek minden elképzelhető platformon kiadásra kerültek. Én igazából annyit tudtam, hogy túlnyomórészt point & click a széria, melyben gondolkodni kell – egyik sincs ellenemre.
Mindegy, ami késett, nem múlt el, a Wet Dreams Don’t Dry digitális verziója ugyan nem egy Larry-szakértő gépében landolt, de legalább mindenféle előítélet vagy felfokozott rajongói várakozás nélkül álltam neki. És bár órák kellettek, mire belejöttem, megérte, hogy teljesen segítség nélkül törtem magamnak az utat, mert így tényleg szinte minden titokra saját magamtól jöttem rá. Lentebb látni fogjátok, ez miért számít figyelemreméltó teljesítménynek.

A Wet Dreams Don’t Dry történetének elején Larry – számomra ugyan nem teljesen érthető módon – egy időkapszulaként funkcionáló bunker segítségével jut 1987-ből 2018-ba, gyakorlatilag egy szempillantás alatt. Kiinduló bázisunkat Lefty koszlott bárja jelenti, melynek tulajdonosa Larry régi barátja, és az ő segítségével teszi meg hősünk az első, tétova lépéseket a 21. század kaotikus, elsősorban a digitális technológiára, a mobiltelefonokra, a közösségi oldalakra és az ismerkedős appokra épülő világában. Ám miután Larry kézbe kapja az első PiPhone-ját, szinte rögtön a nők után veti magát, és élete célja nem más, mint a Prune (az Apple játékbeli változata) egyik fejese, Faith kegyeinek elnyerése, mely hölgy Timber (általunk ismert neve Tinder) pontszámok és szintek alapján válogatja ki randipartnereit. A Timber szintlépés egyetlen módja pedig a sikeres hódítások, melyekhez a csajokat az applikáció segítségével gyűjtjük be.
Mindehhez a helyszínt New Lost Wages kies városa jelenti. Amikor új ismerősünk van, és vele közösen lájkoltuk egymást, megnyílik számunkra az adott új lokáció – többek között egy vegán bár, egy szexshop, egy flancos edzőterem, parti móló, exkluzív éjszakai klub –, ahol vele találkozhatunk. A többi szereplő rendkívül karakteres, mindenkinek saját személyisége van, és eszméletlen jól meg vannak rajzolva. A dialógusok szerintem egyenesen zseniálisak, sokat lehet nevetni, a jelen popkultúrára történő utalások sem ritkák.
A beszélgetésen túl a játékmenet másik fő alkotója a rejtvénymegoldás.... ami elég kemény dió. A kontroll tekintetében már alapból nincsenek a szánkba rágva a dolgok... az okés, hogy az R3-mal nézzük meg, a környezet mely részeivel tudunk interakcióba kerülni, az L1/R1-gyel cserélgetjük a nálunk levő tárgyakat, az L2/R2-vel pedig a környezet objektumait; viszont én arra csak napok után jöttem rá, hogy a bal analóggal szabadon mozgathatjuk a kurzort, nemcsak az L2/R2-vel. Ez tuti nem lett elmondva, mert minden ilyet fel szoktam írni, amikor játékot tesztelek.
Életbevágóan fontos egy másik dolog, melyet ugyancsak nem tartalmaz a betanító rész: a nálad levő tárgyakat úgy tudod kombinálni, hogy megnyitod az eszköztárat, az X-szel ráböksz az egyik cuccra, majd a Háromszöggel tudod összepróbálni egy másikkal. Persze lesz időnk mindezt begyakorolni és a tökélyre fejleszteni a későbbiekben. Elsősorban azért, mert sok esetben a rejtvények megoldása szinte minden logikát nélkülöz.
Vegyük a jelen cikk címét alkotó dildót, kondomot és patkányt. Bocsánat, hogy ezzel spoilerezek, ezeket valóban össze kell kombinálni, és a szerencsétlen rágcsáló végül fulladás nélkül túléli a kondomba történő bezárását. Úgyhogy szerintem lesznek playerek, akik segítséghez fognak folyamodni, de nekem az a stratégiám, hogy először is mindent mindennel kombinálok (egyszer-kétszer iszonyúan meglepődtem, amikor így sikeresen kreáltam új objektumokat), másrészt minden cuccomat a környezet összes elérhető pontján, ide értve a karaktereket is, kipróbálok. Időigényes, de azt gondolom, eképpen mégis magam oldom meg, és nem segítséggel.

A Wet Dreams Don’t Dry gyakorlatilag a mostani modern világot figurázza ki, egész jópofa módon. Szinte mindennek megvan a saját változata: Instacrap, Farcebook, Timber, Unter. A Prune almalogója mondjuk inkább egy női nemi szervre emlékeztet, a cég felhőkarcolója pedig péniszre... nem mintha nem ezekbe az alakzatokba botlanánk bele lépten-nyomon, ennek ellenére mégsem tűnik ízléstelennek vagy túl soknak a játék.
A képeken láthatjátok, hogy a grafika elképesztően jó, hihetetlenül művészi, és gyönyörű színes minden. A szinkron minden szereplőnél rendkívül színvonalas, bár Larry orrhangja pöttnyit irritálóvá válhat a végtelen számban kivitelezett tárgykombinálást kommentáló „Those two things don’t work together”, „They can’t be combined”, és néhány egyéb társuk sorozatos ismételgetése kapcsán. Bár én mindig azt mondom, a legjobb dolgokban is kell lennie valami rossznak.
Összességében rendkívül jól szórakoztam ezzel a cuccal. Minden Larry-rajongónak ajánlom, a hozzám hasonló, új keletű érdeklődők pedig ugyancsak bátran essenek neki!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 11990 Ft)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. martin  Főszerkesztő
2019.07.31. 09:39:30
LV27
Válasz 5. trx üzenetére:
De Larry az időgép miatt nem öreg.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. trx  PlayStation.Community tag
2019.07.30. 22:42:22
LV12
Válasz 4. martin üzenetére:
Larry se. :)
We all feed on tragedy
4. martin  Főszerkesztő
2019.07.28. 19:48:07
LV27
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Penge bácsi nem öreg.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. VictorVance  Szerkesztő
2019.07.28. 18:22:16
LV18
Válasz 2. martin üzenetére:
Larry mán' kiment a divatból. Öreg, mint Penge bácsi.
Örülünk?
2. martin  Főszerkesztő
2019.07.28. 18:13:14
LV27
Azt hittem, a spriccelő arany pénisz az indexképen nagyobbat fog menni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. HolfyTeebee  PlayStation.Community tag
2019.07.23. 10:34:31
LV4
Köszi a tesztet, kíváncsivá tett. Régen az első négy résszel sokat játszottunk, szívesen bújnék ismét a jó öreg Larry bőrébe :)
Annak külön örülök, hogy teljesen jóra értékelted, mert az utóbbi próbálkozások igen gyengére sikeredtek.
Keresztet fogok a majmának, azt PÁFÓ! :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LEISURE SUIT LARRY: WET DREAMS DON’T DRY
Assemble Entertainment
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Látványos grafika; remek dialógusok; sok fejtörő; karakteres szereplők
Negatívum
A rejtvénymegoldás olykor nagyon nehéz és kissé logikátlan; nincs automatikus mentés

MARTIN BELESZÓL
Pet, azért kellett az időgép, mert Larry már egy kevésbé potens úr lenne, ha a korábbi Larry Laffer játék (1996) után most kezdene újra csajozni.