PlayStation.Community

2019.07.29. 12:35 Kedvcsináló
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Magányos utakon.

Amikor a független fejlesztők végeláthatatlan mennyiségű játékát böngészem, általában mindig azok a címek fognak meg először, amelyek vizuális stílusa némileg eltér a megszokottól, esetleg olyan rendhagyó, művészi képi világgal rendelkeznek, amelyekre kevés példa adatik.
Pontosan így futottam bele a FAR: Lone Sails című indie-kalandba, amely a - trailer megtekintését követően - nagyjából 10 másodperc alatt lopta be magát a szívembe. Nem is volt kérdés, hogy amint adódik rá lehetőség, biztosan végigzongorázom; ez így is lett. Nos, szokták volt mondani, hogy a látszat néha csal, ám szerencsére ezúttal azért ez nem (teljesen) igaz.

A FAR alapvetően egy oldalnézetes logikai-kalandjáték, amelyben karakterünket irányítva kell a rendelkezésünkre álló, Okomotive nevű járművet menedzselünk a továbbjutás érdekében (egy kis easter egg: az Okomotive egyben a fejlesztőstúdió neve is).
A világot látszólag valamiféle katasztrófa sújtotta, amelynek éreztetéséhez a lehengerlő látvány kellőképp asszisztál. Mivel gyalogszerrel a pusztaság hátrahagyása szinte lehetetlen volna, a jármű karbantartása és üzemanyaggal ellátása lesz a legfőbb feladatunk. Bizonyos esetekben ki kell oltanunk a működése során keletkező tüzeket, vagy meg kell várnunk, míg lehűl a motor, ám a legnagyobb agytornát az üzemanyag megszerzése és beosztása jelenti. Járművünk szerencsére minden utunkba eső tárgyat "megeszik", a könyvektől kezdve az olajos hordókig, ám nem minden tölti fel ugyanannyira az üzemanyagszintet - ez jelenti az első bonyodalmat. A "későbbiekben" némileg már nehezebb lesz ezekhez hozzájutni, és amennyiben nem megfelelően gazdálkodtunk, bizony sétálnunk kell a következő lelőhelyig és vissza - ez pedig nem túl szórakoztató.
Némely esetben a továbbjutást kisebb-nagyobb fejtörők is nehezítik, ezek abszolválása azonban nem különösebben jelent nagy kihívást, inkább csak arra szolgálnak, hogy változatosságot vigyenek a játékmenetbe. Ettől függetlenül egészen jól harmonizálnak a játéktérrel, apróbb kivételekkel. Leginkább úgy tudnám meghatározni, hogy a talányok nagy része érezhetően a világ részét képezi, néhány azonban nem érződik a játék szerves részének, inkább hat időhúzásnak.
Ezzel pedig elértünk a leginkább sarkalatos ponthoz: ez a játékidő. Természetesen nem lehet minden játéktól több tíz órás "menetidőt" elvárni, a FAR azonban bő három óra alatt teljesíthető, elejétől a végéig. Ez nem mindenki számára lesz szimpatikus - gondoltam érdemes, ha ezt még a vásárlás előtt tisztázzuk.

Mindennek ellenére egy fantasztikus, látványos és hangulatos játékkal van dolgunk. Minden egyes szakasz egy kis műalkotás, saját aprólékos részleteivel és titkaival. Ez a sejtelmes kaland egyértelműen nem való mindenkinek, ám azok, akik negatívumai ellenére megtalálják benne a számításukat, nem fognak csalódni. Egy melankolikus, magával ragadó élmény ez, amelynek tetőpontja ugyan nem tart sokáig, ám az odavezető út és a minket végigkísérő légkör, zenék és tájak bőségesen kárpótolnak ezért - nem beszélve a játék üzenetéről és tanulságáról.

A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!

Kiadó: Mixtvision
Fejlesztő: Okomotive
Megjelenés: 2019.04.02.
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.51 GB
Web: https://www.far-game.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Greg  PlayStation.Community tag
2019.07.29. 20:50:20
LV25
Hangulatos cucc....
LV426
3. martin  Főszerkesztő
2019.07.29. 13:39:21
LV27
Kapott elismerést rendesen, szépen ki van dekorálva a weboldal.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.07.29. 13:20:00
LV18
Klassz.
psn/sen id: pcpmate
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.07.29. 12:48:24
LV12
Nagyon érdekes, tényleg átjön a képekből a magányosság érzése.
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››