PlayStation.Community

2019.07.22. 13:44 PS+ játékbemutatók
13 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
100% nosztalgia.

Örültem a lehetőségnek, hogy írhatok a Horizon Chase Turbo-ról és ezáltal bemutathatom nektek. Ennek mibenléte abban keresendő, hogy a mai high-tech, 4K-s, VR-os, RTX-es világban sokan észre sem veszik ezt a remek játékot. (Amin nem is csodálkozom, mert első ránézésre egy élettelen, műanyag, felesleges game-nek tűnik.) Ha hozzávesszük, hogy eredetileg iOS rendszerről lett átültetve, akkor pedig szinte behozhatatlan hátránnyal indul.
Egy dolgot viszont leszögeznék már itt az elején: ha soha nem volt dolgod a '90-es évek arcade, vagy 16-bites autóverseny címeivel, akkor számodra nem sok érdekességet tartogat a HCT; úgy is fogalmazhatnék, hogy "egy csillag". De, ha videojáték veterán vagy (vagy fiatal korod ellenére élsz-halsz a retró programokért), akkor van egy jó hírem: a címszereplő sokkal több mint, aminek látszik!
Top Gear, Out Run, Lotus Turbo Challenge. Ha jártál játékterembe vagy sokat nyüstölted régen az Amigád, SNES-ed, vagy Mega Drive-od, akkor több, mint valószínű, hogy ismerősen csengenek eme címek, sőt szép emlékeket is őrzöl róluk. A HCT tökéletesen másolja ezek alapjait, eldobja a nem kívánatos részeit (pl. időlimit), és nyakon önti akkora tartalommal, hogy ha harminc évvel ezelőtt így jelent volna meg, még ma is ettől zengene az ipar.
Összesen 12 ország 109 pályáján lehet versenyezni, ami között nincs két egyforma futam! Nem csak szerkezetileg, de dizájnra is különböző a legtöbb, ami szép munka (esőt, havat, de még váltakozó napszakokat is kapunk).
A futamok folyamán a helyezésünkből, összegyűjtött tokenjeinkből és megmaradt üzemanyagunkból kikalkulált pontokból tudunk újabb verdákat vásárolni. Összesen 32 jármű van, amik között nem csak sportjárgányokat találni, hanem munkásautót létrával a tetején, VW bogarat, DeLoreant, vagy éppen a Batmobile-t is. Ezek mind eltérő tulajdonsággal bírnak (végsebesség, gyorsulás, kezelhetőség, üzemanyag kapacitás, nitro) és még speciális futamok segítségével fejleszthetők is.
A legtöbb esetben az újabb kocsi mindig jobb is, így később visszamehetünk a korábban még nehéz versenyekre, így még több pontot begyűjtve (amire elég nagy szükség van). Nesze neked szavatosság, és akkor ez még csak egy játékmód (World Tour).
A Playgroundban ugyanakkor olyan kihívások vannak, amik teljesen eltérnek a hagyományosaktól és ezek időnként cserélődnek is (tükrözött pálya, nitrót adó érmék, hiányzó HUD, stb). Itt (is) versenyezhetünk ismerőseink vagy idegenek szellemverdái ellen.
A Tournament módban értelemszerűen bajnokságokat játszhatunk, amik versenyei között nincs lehetőség vasat cserélni, a World Tourt kipörgetve pedig megnyílik az Endurance variáns, ahol is az összes pályán végig kell menni egyhuzamban, amolyan survival módban (itt nagyon kell figyelni, hogy minimum ötödik legyél, meg az üzemanyagra, amiket a pályákon lehet "felvenni").
És még nincs vége a lehetőségeknek, ugyanis van osztott képernyős mód, így akár egyszerre négyen is szánthatjuk az aszfaltot. A kiváló szavatosságot említettem már?

A game grafikailag telitalálat, nagyon jól áll neki ez a megjelenítés. Másodmagammal volt szerencsém kipróbálni, itt azért már jobban kell fókuszálni az eseményekre, mert így már sűrű a kép. Két tippem van: a néha előforduló szövegbuborékokat ilyenkor kapcsoljuk ki és válasszunk olyan kocsit, ami laposabb, mert ezek nagyon sokat kitakarnak a képből.
Audio-téren semmi extra, a hangeffektek szokványosak. A játék zenéit bár egy igazi veterán komponálta (Barry Leitch - kb. egy tonna Amiga, C64 és PC játék muzsikájáért felelős), nekem nagyon ismétlődőnek és egykaptafának tűnt, de lehet, hogy egyedül vagyok ezzel. Az irányítás kétélű lett, mert míg maga a vezérlés pofon egyszerű, ráadásul sokat rásegít a program, addig az ütközés-érzékelések nem egyértelműek. Ugyanannál a szituációnál többféleképpen is viselkedhet a fizika, ami azért zavaró (volt, hogy állóra fékeztem egy apró súrlódásnál, de előfordult, hogy tovalökött).
Ahol elcsúszik még kissé a dolog az a mesterséges intelligencia. Van, mikor hagyja magát, de van, hogy hiába hozod be, megelőzni már nem tudod. Ráadásul, ha rájön a szemétkedhetnék, akkor mindig bevág eléd, ha előznél és teszi ezt úgy, hogy nem is lehet hátranézni...

Ezeket leszámítva, mint fentebb írtam már, egy hangulatos, tartalmas és kihívásokat bőven tartogató játék lett a Horizon Chase Turbo, ami nyilván semmilyen téren nem tudja felvenni a versenyt a mai autóversenyzős címekkel, de a célközönséget elég jól kielégítheti.

Kiadó: Aquiris Game Studio
Fejlesztő: Aquiris Game Studio SA
Megjelenés: 2018.05.16.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Van
Méret: 379 MB
Web: https://www.horizonchaseturbo.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Quentaro  PlayStation.Community tag
2019.08.04. 12:17:55
LV5
Amikor PS4-en ilyen stuffokkal játszok - amihez még egy közepes mobil is erős lenne - azért elgondolkodom... Valami nem stimmel! Legutóbb a Tetris Effect volt ilyen.
Egyébként szórakoztató, meg minden. A Top Gear feelinget nagyon hozza.
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
12. Matichku  PlayStation.Community tag
2019.07.24. 08:42:00
LV14
Megjött az első DLC is a Summer Vibes, 609 Ft.
Nil Satis Nisi Optimum
11. HolfyTeebee  PlayStation.Community tag
2019.07.24. 08:31:28
LV4
Válasz 9. Dzson üzenetére:
Bocsáss meg, még tudatlan voltam. És Atarin nem volt autós játékom :D
Keresztet fogok a majmának, azt PÁFÓ! :)
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2019.07.24. 03:44:33
LV14
+3
A mesterséges intelligencia kapcsán valóban sokszor éreztem a szemétkedést, mintha hús-vér játékostárs lenne és direkt velem akarna kicseszni. Máskor meg kés a vajon effektus. Érdekes élmény volt, hogy szenvedtem a sportkocsikkal aztán ugyanott simán hozom a futamot a létrás járgánnyal. :)
Jó kis játék, haverok idejével versenyezni pedig plusz rátesz egy lapáttal a hangulathoz. Pár óra játék után rendesen lefárad kezem, mert nem fékezek senki kedvéért... :)
Nil Satis Nisi Optimum
9. Dzson  Szerkesztő
2019.07.23. 20:59:25
LV6
Válasz 8. HolfyTeebee üzenetére:
PC suxx, ha Lotus akkor Amiga. :)
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
8. HolfyTeebee  PlayStation.Community tag
2019.07.23. 06:43:20
LV4
Nekem a régi pc-s Lotus 3 ugrott be róla, amivel nagyon sokat játszottam, csak ettől a játékmenettől már jojózik a szemem.
Keresztet fogok a majmának, azt PÁFÓ! :)
7. ColdHand  Szerkesztő
2019.07.23. 04:01:14
LV22
Nyüstöltem, remek játék!
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
6. Janinja82  Mérges Sárkány
2019.07.22. 22:50:38
LV3
Megjelenés után már meg is. Volt véve, kisfiammal nyomtuk is
5. martin  Főszerkesztő
2019.07.22. 20:57:04
LV27
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
PS Plus-ban ingyen van e hónapban.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Onimushaman  Szerkesztő
2019.07.22. 18:28:32
LV24
Nagy csíptem a Yakuza Zeroban a régi klasszikust, ha lesz egy kis időm ránézek.
señor
3. HUN_hatrix  The Saboteur
2019.07.22. 17:34:53
LV29
Válasz 1. martin üzenetére:
Engem is meglepett.
Jópofa arcade cucc.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
2. VictorVance  Szerkesztő
2019.07.22. 15:57:57
LV18
A képek alapján hangulatosnak tűnik.
Örülünk?
1. martin  Főszerkesztő
2019.07.22. 13:46:34
LV27
Meglepően király játék. Ami a legjobban tetszett, hogy a kormányozhatóság fejlesztésével kanyarbevétel közben is lehet még az íven korrigálni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Horizon Chase Turbo
Aquiris Game Studio
REMEK