PlayStation.Community

2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Végtelen történet.

A Stranger Things váratlanul robbant be a köztudatba 2016-ban: izgalmasan és üdítően ötvözött már jól bejáratott sablonokat, egy olyan műfaji hibridet eredményezve, amely a krimik, a misztikus thrillerek, a sci-fik valamint a horrorok elemeit ötvözte a gyerekeknek és tiniknek készült filmek tulajdonságaival. Az eredmény egy szórakoztató, izgalmas, és a kiváló színészi játéknak köszönhetően maradandó nyári élmény lett. Második évada már nem hatott annyira frissnek, de a Duffer fivérek - a sorozat alkotópárosa - remekül folytatta karakterei történetét: és ez teljesen igaz a frissen debütált harmadik évadra is.
A kétéves kihagyás a színészeken és a cselekményen is kitűnik: ifjú hőseink beléptek a klasszikus tini-fázisba, az asztali szerepjátékok és játéktermi maratonok helyett elkezdte érdekelni őket a romantika, míg az idősebb korosztály a középsuli után munkába állt. Kedvenceink élik hétköznapjaikat, azonban újra különös(ebb) történések ütik fel a fejüket Hawkinsban, hőseink pedig újabb kihívásokkal kell, hogy szembenézzenek.

A Stranger Things 3 követi az előző két széria képletét: a popkultúra svédasztaláról habzsolva hoz létre egy új élményt, megfűszerezve a modernitás sajátosságaival. Érdekessége egyfajta "pszeudo-nosztalgiája", ami gyakorlatilag azokban is kiválthat "emlékeket" és érzéseket, akik nem hogy nem a '80-as években nőttek fel, hanem még nem is éltek akkor. E mellé a különleges hangulat mellé társul egy leheletnyi, a háttérben meghúzódó enyhe szatíra. Míg a "nagy klasszikusok", amelyekből merít az akkori zeitgeistot közvetítették, addig a Stranger Things alkotói tudatosan emelnek át elemeket, amikkel a '80-as évek, az amerikanizmust és militarizmust éltető Reagan-korszak finom kritikáját is megfogalmazhatják. Szó sincs itt komplex elemzésről vagy átütő értékelésről - egyszerűen egy félig romanticizált, félig kikarikírozott betekintés a múltba, amely azt mondja: "Igen, tényleg voltak ilyenek akkor."
A sorozat lelke a szerethető - vagy épp gyűlölhető - karaktereiben rejlik, akiket izgalmas új irányokba tereltek az írók. Mike és El csókcsatáitól borul ki állandóan az imádni valóan zsörtölődő Hopper és kér segítséget Joyce-tól; Max és Lucas már sokadik szakításán van túl; Dusty hihetetlennek hangzó barátnőjéről számol be hazatérve a táborból; míg Will inkább csak játszana tovább a Dungeons & Dragonsszel. Nancy és Jonathan a helyi lapnál dolgoznak elviselhetetlenül szexista és arrogáns főnökök mellett, míg a szívtipró Steve az egyik legjobb új karakter, a bájosan intelligens és vicces Robin kollégájaként gürizik az újonnan nyílt bevásárlóközpont, a Starcourt egyik fagyizójában. Hőseinket ebből az alaphelyzetből indítják útnak furcsa jelenségek az új évadban, és megszokott, vagy épp új felállásban kezdenek nyomozni, ki-ki a maga rejtélye után.
Ennek a struktúrának köszönhetően végig szórakoztató és rejtélyes tud maradni minden epizód, még akkor is, ha néhol egészen kiszámíthatóvá válik. A színészek alakításai és a köztük lévő kémia a még jól bejáratott kapcsolatokat is frissen tartja, és szórakoztató látni azt is, ahogy korábban egymástól távolabb álló figurák kerülnek együtt szokatlan helyzetekbe. Maradt a kellemes melankóliával kevert humor is, és általános téma a felnőtté válás és általánosságban a változás: amitől egy-két momentum igazán ütősre sikeredett. Mindennek keretet ad a társadalmi szintű átalakulás a plázák egyre nagyobb elterjedése miatt is, illetve az általános változások.
A Duffer-fivérek továbbra is szemezgetnek a popkultúra közismert alkotásaiból, így a témában jártas rajongók Steven Spielberg és John Carpenter munkásságának hatását is felismerhetik például a Terminátor egyértelmű inspirációja mellett.

A Stranger Things 3 tökéletes sorozat a nyárra: a színészek kiválóak, a látvány pazar, és a hangulat fantasztikus. Műfajok, érzelmek és érzések keveredése ad ki valami igazán különlegeset, amely egyszerre ódivatú és új, kiismert de friss, megszokott de szokatlan. Az epizódok - kisebb-nagyobb butaságok mellett is - nézetik magukat, és lehetetlen nem pár nap alatt ledarálni. Akinek az előző évad sem tetszett, ugyanúgy önismétlőnek érezheti, viszont a rajongók számára egy fergeteges folytatás, amely azt is bebizonyítja: amíg van motiváció és inspiráció, lélek és pátosz, addig nagyon sokáig lehet folytatni a sorozatot. Remélem, hogy most nem kell megint két évet várni...
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. wooltur  PlayStation.Community tag
2019.07.20. 18:23:44
LV16
Nekem alapvetően tetszett az évad, de érezhetően kifulladt már a téma, nem bír el ennél többet.
R.I.P. Brúnó :-(
5. ColdHand  Szerkesztő
2019.07.18. 01:01:09
LV22
Válasz 4. NEXUS0001 üzenetére:
Amikor a végén rázendítettek a Neverending Story-ra, az már fájt. Szerencsére a többi szereplőnek is.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
4. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.17. 23:31:38
LV7
Én is végig szenvedtem. Sajnos kb szó szerint.
Olyan szinten szétesett, ami már szomorú. Az előző két évad gyak kedvenc sorozataim egyike.
Most kb. 3 részen keresztül nem történt semmi, csak sejtelmeskedés, hogy na mi jön.
Hát még is mi? Azt talán meglepi, aki nem látta az előző 2 évadot. Addig meg tiniszerelem fájdalom minden mennyiségben.
Aztán a köv 4 részen keresztül egyszercsak észnélküli darálás. Sajnos ez az akció sem túl látványos, elég alacsonyköltségvetésű fíling, az előző évadokhoz képest. A szünetekben meg a fejtörőt az jelenti, hogy a szereplők egyik része homlokráncolva próbálja kitalálni azt, amit a másik része és a néző is tud. Ilyenkor kell kimenni sörért. De az is lehet, hogy inkább az akció jelenetek közben. Végül is tök mindegy mert egyikkel sem veszít semmit az ember.
Végén meg megállíthatatlan nyáltenger.
És kb ennyi.

Kár volt.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
3. ColdHand  Szerkesztő
2019.07.14. 20:27:06
LV22
Most daráltuk le az egész évadot. Az előző két évad jobban tetszett. Üthetett volna ez is, de annyi helyen túltolták a poénkodást, hogy már nekem volt kínos.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
2. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.14. 03:37:16
LV7
Profi kritika.
Az első évad nakem is nagyon beütött. Abmásüdik se volt rossz, néha kicsit a karakterek elveszítették az itaktságukat, autentikusságukat.

Vegyük észre, hogy ez gyak egy Az klón. Azzal a különbséggel, hogy ez valóban jó és értékes horror film, és egy hiteles 80as évek beli környezetet épít fel, az Az című mozifilm meg nem.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
1. Burzum  PlayStation.Community tag
2019.07.13. 22:41:37
LV2
+1
Az első évadtól oda-vissza voltam, marhára szerettem! A második már valahogy döcögősen indult, el kellett telnie 2-3 résznek, mire újfent lelkesedni kezdtem érte. Ez a harmadik meg már nagyon nem adta. Szerintem már nagyon túltoltak benne mindent és nem kéne már erőltetni tovább...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.