PlayStation.Community

2019.07.31. 10:36 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Rétegjáték.

A filmművészet kezdetekben, a technikai hiányosságok miatt, elvontabb, kevésbé egyértelmű, gyakran expresszionista elemeket alkalmazó műveket termelt ki. Ezen alkotások készítői komplex üzeneteiket és elképzeléseiket a korlátozott eszköztár ellenére - vagy pont amiatt - kreatív megoldásokkal tárták az új műfaj iránt érdeklődők elé. Rétegelt, sokatmondó, és a mai napig elemezhető klasszikusok születtek.
A Layers of Fear 2 ezen filmek szellemiségében született meg, hol a rosszabb, hol a jobb elemeket átemelve.
Ez a folytatás nem függ össze konkrétan elődjével, és inkább tematikáját, témaválasztását és megvalósítását tekintve nevezhető második résznek. Hasonlóan a Bloober Team 2016-os élményéhez, ebben az esetben is alapvetően csak mászkálnunk kell - a "sétaszimulátorok" képviselője tehát. A környezet és minimális dialógus mesél, amiket időnként megtör egy-egy lehelet gyenge logikai feladvány.

Szótlan hősünk egy sikeres színész, akit egy különc technikáiról ismert géniusz rendező hív meg egy utasszállító hajóra. Az alkotó a színészi berkekben arról hírhedt, hogy szereplőit különféle próbafeladatok elé állítja. Hamar kiderül azonban, hogy a vízjáró sötét titkokat rejteget, karakterünknek pedig szembe kell néznie múltjával ahhoz, hogy felépíthesse karakterét. Időnként döntések elé állít a program: hallgathatunk a rendezőre, vagy járhatjuk saját utunkat. Ezeken a kötött pontokon dönthetjük el, hogy egyéniségünk levedlésével felvesszük-e a karaktert, vagy a szerep lelkületét feláldozva fogadjuk el valódi mivoltunkat.
A Layers of Fear 2 hű címéhez, és ugyan a játékmenet valóban a minimumok minimuma, a narratíva egy sokrétű, átgondolt élményt ad. Fő problémája azonban, hogy egy végigjátszás csak a felszínét karcolja a beleszőtt üzeneteknek, ami miatt elsőre egy - főleg az első részhez képest - kaotikus, érthetetlen maszlagnak tűnik.
Utunk során főszereplőnk múltja elevenedik meg, átitatva pszichéjének aktuális állapotával, mindez a filmes esztétika szűrőjén keresztül.
Ez néhol igazán egyedi és kreatív formát ölt, mint például amikor Fritz Lang 1927-es expresszionista eposzának, a Metropolisnak ikonikus Moloch jelenetét interpretálják az alkotók, vagy amikor Alfred Hitchcock Psychójának zuhanyzós képkockájából merítve utalnak sötét történésekre. Van viszont, hogy "legyen benne, hogy benne legyen" alapon, indokolatlanul és öncélúan tesznek utalásokat, ilyen, amikor előveszik Stanley Kubrick klasszikusát, a Ragyogást, vagy az 1902-es Utazás a Holdbátt, Georges Méliès-től. Több filmesztétikai és filmtechnikai megnyilvánulás teszi átgondoltabbá az élményt, az apró nüanszok pedig akkor nyernek teljes értelmet, ha többször végigsétájuk a hajót.

Pont emiatt érdekes feladat már önmagában ajánlani a játékosoknak - vagy épp lebeszélni őket - a Layers of Fear 2-t. Átgondolt, kreatív és ha nem is rémisztő, de alkalmanként igazán nyomasztó. A mondanivaló számos réteget ölel fel, amelyek mind másképp értelmezhetőek. Mindehhez viszont többször át kell szenvednünk magunkat egy igazán fantáziátlan játékmenetű alkotáson, amelyből elsőre ráadásul alig értünk valamit - pláne, ha a filmtörténet nem szerves része érdeklődési körünknek. Ha viszont jártasak vagyunk a témában, és türelemmel látunk neki, akkor egy igazán összetett alkotással találkozhatunk, ahol elégtelen játéktervezés találkozott hátborzongatóan ötletes történetírással és világépítéssel. Ez egy rétegjáték, a szó minden értelmében - és épp ezért kicsit sokat is kérnek érte.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Bloober Team
Fejlesztő: Gun Media
Megjelenés: 2019.05.23.
Ár: 9190 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 12.54 GB
Web: https://layersoffear2.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Burzum  PlayStation.Community tag
2019.08.01. 18:55:59
LV2
Az első rész tetszett, noha azért nem dobtam el az agyam tőle. Ha fillérekért fogják adni, valszeg beszerzem ezt is.
3. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2019.08.01. 09:28:39
LV5
Válasz 2. Lotar üzenetére:
Szinte tökéletes séta-horror, ne hagyd ki ;)
..loading, please wait..
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.07.31. 19:00:18
LV17
Az elsőt viszont végigtolnám. :)
psn/sen id: pcpmate
1. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2019.07.31. 14:58:02
LV5
Nagyon gyenge lett, meg sem közelítette az előző rész hangulatát, a történet is feleslegesen bonyolult és unalmas. Mintha a fejlesztők maguknak készítették volna xD
..loading, please wait..
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Layers of Fear 2
Gun Media
ÁTLAGOS