PlayStation.Community

2019.07.10. 09:16 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Újabb esztendőnyi formaautózás.

Az évenként megjelenő játékok kapcsán a legnehezebb feladat a folyamatos megújulás és az emberek meggyőzése arról, hogy érdemes ismét teljes áron befizetni a friss élmény reményével. Ez a recept akkor működik megfelelően, ha érkezik az új résszel annyi újítás, ami ismét vásárlásra ösztönzi a rajongókat.
Az idei F1 2019 esetében az igazán nagy fejlesztés a Formula 2 teljes szezonjának eljövetele. Egyebek mellett a grafikán is fel lehet fedezni némi finomhangolást, főleg a fényjáték és a visszatükröződések terén. A trendekhez hűen a többjátékos rész sem maradt ki a jóból, így egy sokkal összetettebb élményt kaphatunk hús-vér pilóták ellen is. Fejlesztésekből tehát nincs hiány, a fő kérdés már csak az, hogy minderre megéri-e újból kifizetni a borsos árat.
A válaszható palettát színesíti a Legends Edition, amihez az alapjátékon túl kapunk néhány extrát. Pár régi F1 gép és egy izgalmas Senna-Prost csata is párosul a legendák által kiegészített változathoz. Az élmény autentikus, a hangulat megvan, de a játékidő nagy részét úgysem a retró-sarokban fogjuk elütni.
Az évek óta egyre csak bővülő, klasszikus autókból álló felhozatal dicséretes, de már tavaly is látszott, hogy kezd elhalványulni az újdonság varázsa. Idén valami több kell a sikerhez és ezt a kódmesterek is pontosan tudták, így végül teljes egészében belekerült az idei kiadásba az F2, amire korábban még nem volt példa. Újszerű élményt hozott, mint néhány évvel ezelőtt a régi évek autóinak kipróbálása. Vitathatatlan, hogy az ilyen átgondolt és több rétegben kibontható újítások viszik előre a játékokat. Ez jelen helyzetben sincs másként, így a külön játszható bajnokság mellett a karrierünk első pár lépcsőfoka is a Formula 2-ben kezdődik. A Dallara egyenautók által biztosított fair feltételeknek köszönhetően tényleg csak a legjobbak kerülhetnek fel a száguldó cirkusz versenyzői közé. Tulajdonképpen egy kisebb történetmódot kell végigjátszanunk, hogy csatlakozhassunk az első komolyabb F1 csapatunkhoz.
A kezdeti eseményeket több helyen videóátvezető töri meg. Ami viszont inkább meglepő, hogy tudat alatt vártam a rövid videós bejátszásokat és az egyéni küldetéseket, amik lendítenek az eseményeken, de sajnos egy idő után már egyáltalán nem jött semmilyen kis kedvcsináló videó vagy feladat. Ettől függetlenül az irányt nagyon jól eltalálták, és akár egy hosszabb sztori módot is el tudnék képzelni a jövőben, mert meglepően jól illeszkedik az F1 botrányokkal és drámai szituációkkal tarkított világához.

A szokásosnak mondható átigazolásokat és a legfrissebb pályákat érintő változásokat is természetesen tartalmazza a legújabb rész. Az autók, az idei évhez hűen, egy kicsit gyorsabbak lettek, a hibrid energiaelosztási-rendszer pedig még átláthatóbb. Ez kiemeltem fontos, mert vannak pályák, ahol a koncentrálás miatt nincs idő folyamatosan a kormányt tekergetni és az adatokat leolvasni.
A szabadedzések alkalmával idén is lehetőségünk nyílik mindenféle hasznos gyakorlókört megtenni. Megfelelő gumikezelést, pályaív ismeretet, kvalifikációs gyakorlást és sok más, hasonló edzésprogramot tudunk futtatni, amelyek sikeres teljesítése után kutatási pontokat kapunk. Ezeknek a pontoknak a megfelelő helyre való elköltése kifejezetten fontos az év közben kialakuló fejlesztési harcban. Ha most barátkozunk a versenyzés hátterével, és biztosra akarunk menni, akkor kérhető gépi segítség annak kapcsán, hogy mikor és mire érdemes költeni a pontokból. A játék ezen része nem változott a tavalyi epizódhoz képest, inkább finomhangolások történtek. A futamokat követő interjúadás sem maradhatott el, aminek segítségével változtatni tudunk a megítélésünkön és azon, hogy egyes csapatok mit gondoljanak rólunk. Az első néhány ilyen esemény után már automatikusan fogjuk tudni, melyik válaszra milyen szintű honoráció jár. Könnyen kiismerhető ez a része karriernek, és egy idő után, ha elmúlik a változatosság, hamar felüti a fejét az unalom és az X-gomb püfölése – a gyorsabb tovább haladást szem előtt tartva.
Az irányítás igazán élvezetes mind kontrolleren, mind pedig kormányon. Roppant finoman kell gázt adni vagy fékezni, , ha a legtökéletesebb kört akarjuk összehozni. A jó hír, hogy ez az alap DS4 kontrolleren is kivitelezhető, csupán az élmény lesz más a kormányhoz képest.
Ami a nehézséget és a stílust illeti, beállíthatjuk a rásegítések kikapcsolását, a kanyarlevágások szigorítását és a törés szintjét: egyszóval mindent, és így átformálható a játék élménye a mi ízlésünknek megfelelően. Én valahol középtájon találtam meg a számomra tökéletes konfigurációt. Szükséges néhány gyors verseny a finomhangolásra, de ezt leszámítva hamar letudható a kötelező beállítás. Aki pedig teljesen zöldfülűként vágna bele a formaautók világába, annak se kell aggódnia, mert sok remek, kezdőket támogató segítség, és egy nagyszerű tutorial is a rendelkezésükre áll.
Az irányítás és a nehézség mellett az autók technikai beállítására is lehetőségünk van, természetesen csak a parc fermé szabályain belül. A valós szituációk játékba ültetése mindig is egy bizonyos plusz élményt adott, így nálam alap dolog volt beállítani a biztonsági autó jelenlétét és a felvezető kört. Ezeknek a plusz kiegészítéseknek a bekapcsolásához 25%, vagy a feletti versenytávot kell beállítani – ezt érdemes szem előtt tartania annak, aki élne ezekkel a lehetőségekkel. Ha nem jutna időnk lenyomni egy teljes futamot, akkor lehetőségünk nyílik a verseny közben történő mentésre is, ami mindenképpen egy hasznos dolog.

A grafika javulását méltató mondatok szinte minden évenként megjelenő stuff esetén megtalálhatóak, akár a dobozok hátulján, vagy a hírekben. Idén, az F1 2019 esetében ez nem csak humbug és reklámszöveg. A legkomolyabb fejlesztés és javulás a fényeffekteken vehető észre. Az éjszakai pályákon, ahol reflektorok tömkelege világítja meg a pályát, ez a fejlődés hatványozottan észrevehető. Elképesztően jól néznek ki az esti pályák, a hangulat briliáns, Abu Dhabi látványossága, a Yas Hotel például valami elképesztően néz ki az estében, de a Monaco partjain lévő híres alagútban való száguldás közben beszűrődő napfény is pazar hatást kelt. A pálya melletti környezetre se lehet panasz, futamvégi tűzijátékok, díjátadók, zászlókat lengető szurkolói tömegek és sok más apróság várja a játékosokat, ami miatt a hétvégi futamok hangulata pompásan átjön. A boxutcában lévő szervizes kollégák mozgása kissé robotikus, ezzel egyelőre nem foglalkoztak a kódmesterek, de remélhetőleg jövőre ez is javításra kerül, és akkor már tényleg nem tudok majd mire panaszkodni.
A korábbi évek fejlesztéseit figyelve az vehető észre, hogy igen komoly újítások érkeztek a multi módhoz és ezt idén tényleg révbe ért. Egyedileg összeállított festéseket oldhatunk ki és bővíthetjük a multis szuper-licenc kártyán található kupák mennyiségét. A lehetőségek tárháza kifejezetten nagy és sokrétű, aminek köszönhetően a multira vevő kanapépilóták jó pár órát el tudnak ütni a játék ezen részlegén. A fő attrakció az e-sport menüpont, ahol nyomon követhető a hivatalos versenynaptár és a korábbi futamok felvételei is megtekinthetőek. Ahhoz, hogy mi is profikká válhassunk, sok gyakorlás kell, erre pedig a legjobb hely a rangsorolt verseny. Itt azért jóval kevesebb a rajt utáni "török-zúzok", torpedó-hozzáállású virgonc, mivel az ilyesfajta ökörködésért büntetőpont jár, előbb vagy utóbb pedig egy nagyon kellemetlen csoportba fogunk tartozni és csak olyanokkal fog összedobni a játék, akik hasonlóan negatív mentalitással tessékelnek majd ki a sóderágyba. Tehát a hosszútávú siker érdekében érdemes vigyázni magunkra és másokra is, különben rossz vége lehet a türelmetlenkedésnek.

A generációváltás küszöbén a Codemasters is tisztességesen odatette magát egy olyan F1 játékkal, amivel idén is bebizonyították, hogy nagyon jó helyen vannak a száguldó cirkusz hivatalos engedélyei. Több, kisebb fejlesztés mellett a tartalmi bővítést se vették félvállról és a többjátékos mód is kapott egy alaposabb ráncfelvarrást, ezzel pedig PS4 eddigi legjobb Formula 1 játékát tették le az asztalra. A karrier sztorisabbá tétele kellemesen dobja fel a monoton pillanatokat, ez az irány pedig meglepően jól áll a programnak.
Összességében, a két rész közötti egy év alatt tud annyi újat adni a játék, letettek annyit a készítők az asztalra, hogy azt mondjam, ez minden F1-et kedvelő egyénnek kötelező vétel, függetlenül attól, hogy birtokolja-e a tavalyi részt vagy sem.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre bökve webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2019.07.13. 16:52:18
LV5
Codemasters egy ideje végre jó úton jár (szerintem), mintha évekig tartó mély álomból ébredtek volna fel.
5. martin  Főszerkesztő
2019.07.12. 10:04:00
LV27
Meglepő, hogy a PSC közönségét már egy F1 game sem érdekli...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. HolfyTeebee  PlayStation.Community tag
2019.07.12. 01:55:26
LV4
+1
Gondoltam, hogy te fogod elkövetni a tesztet ;)

Igazából minden benne van, amit tudni kell. Tavaly kimaradt, a 17-essel mai napig pörgetek pár kört.
Ami a lényeg... tele volt a padlás az online versenyekkel, ez az úgymond GTS lopás, hogy rangsorol, kikkel versenyezz, nagyon jól hangzik!
A 17ben szinte kimaxoltam offline, amit lehet, de az online trophyk, valljuk be, idegfeszítőek a sok inkorrekt játékosnak köszönhetően.
Sajnos a barmokat nehéz elkerüni, de ez egy jó kezdeményezés. Külön örülök a grafikai javulásnak, pláne az új tv-m miatt, de az F2 tényleg üde színfolt lesz a régi autók mellett.

Köszi a tesztet, valószínű, hogy lassan a kosárba kerül a játék ;)
Keresztet fogok a majmának, azt PÁFÓ! :)
3. Onimushaman  Szerkesztő
2019.07.10. 10:54:35
LV24
Válasz 2. B_Renato97 üzenetére:
Sport meg autós téma fogyaszthatóbb úgy számomra, de jó rég volt már videód is!
señor
2. B_Renato97  Szerkesztő
2019.07.10. 10:49:35
LV4
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Szóval azt mondod videoteszt formájában jobban átélted volna a dolgokat? :D
1. Onimushaman  Szerkesztő
2019.07.10. 10:18:12
LV24
Mozgásban biztos szupi a látvány, de néhány kép az átlagost se üti meg nálam.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
F1 2019
Codemasters
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Licencelt Forumla 2 bajnokság; finomhangolt karrier mód; hatalmas javulás a bevilágítás terén
Negatívum
Idejétmúlt interjú-mechanika; olykor roncsderbi hangulatú multiplayer