PlayStation.Community

2019.07.06. 08:28 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
A világunk tele van csöcsökkel!

A világunk véget ért. Egy ilyen címnél mégis mire számíthatsz? Akciójátékra hatalmas óriásrobotokkal? Pixelgrafikás platfomerre, vagy éppen egy körökre osztott RPG-re? A megoldást ezen zsánerek egyike sem rejti, hiszen a pQube legújabb remeke egy klasszik' visual novel.

Az események középpontjában Reiji Misaki, a teljesen átlagos diák áll, aki szabadidejében egy aprócska játékfejlesztő stúdiónál gyakornokoskodik. Legújabb feladata a cég forradalmian új AR headsetjének tesztelése, melynek összes funkciója kimerül abban, hogy viselőjének kedve szerint bugyira vetkőztesse és iskoláslány ruhákba bújtassa az összes szexi csajt. A „kísérlet” közepén azonban furcsa dolog történik, majd hősünk rengő mellek erdeje helyett hirtelen egy poszt-apokaliptikus világban találja magát, ahol az épületek romjait Misaki barátainak kifeszített holttestei díszítik, és egy angyalszerű nő egy kriptikus üzenettel bombázza meg az érthető módon kissé zavarodott srácot.
A valóságba visszatérve Misaki betudja ezt a kis intermezzót a képzelet játékának, ám később egyre furcsább dolgok kezdenek el történni a fejlesztőstúdió tagjaival és a képzelet, valamint a valóság határai szép lassan elkezdnek összemosódni…
Ugyan ez a felütés nem tűnik túlságosan eredetinek, de a későbbi történések egy valóban izgalmas játék képét festik le, melynek azonban egyetlen igazi hibája visszatartja attól, hogy klasszikussá, vagy akár csak szimplán komolyan vehetővé váljon.

A fanservice, mint olyan, a japán játékok elkerülhetetlen velejárója, különös tekintettel a visual novel stílusra, így a műfaj rajongói már megszokták / elfogadták, hogy pár pajzán utalás minden hasonló játéknál befigyel. Sajnos az Our World Is Ended. ezt olyan szinten túlzásba viszi, ami már az első fél óra után már komolyan zavaróvá válik.
A főszereplő „csak” egy igazi tutyimutyi perverz, akinél már csak sokkal rosszabb karakterek vannak az efféle játékban. Konkrétan szinte percenként hangzik el valamilyen szexuális, vagy a női nemet lealacsonyító utalás, néhol leheletnyi pedofíliával körítve, így ha agyfaszt kapsz az objektifikációtól, kerüld el jóóóó messzire ezen teszt alanyát.
Igazán sajnálatos, hogy a nyálcsorgatás ilyen hangsúlyos módon jelenik meg a játékban, mert alapvetően kifejezetten érdekes kérdéseket vet fel a sztori és az átlagosnál részletesebb kidolgozást kaptak a karakterek is, akik természetesen egy-egy anime sztereotípiát testesítenek meg a goth csajtól az öntelt főnökön át az álomvilágban élő túlsúlyos srácig. A prezentáció szintén kifejezetten igényesre sikerült, a hátterek és a karakterek elképesztően részletes kidolgozást kaptak, és bár animáció csak minimális szinten van a játékban, minden képkocka és a teljes UI olyan profin van megcsinálva, hogy egyszerűen jó ránézni.
A pozitívumok sorát erősíti a japán nyelven elérhető szinkron is, mely még inkább átélhetővé teszi a körülbelül 20 órán keresztül kanyargó történéseket.

Sajnálom az Our World Is Ended.-et. Sajnálom, mert ez a cím lehetett volna a Steins; Gate méltó utódja. Sajnálom, mert láthatólag nem kevés energiát öltek a prezentációba teljesen hiábavalóan, mert az ízléstelen poénkodás lesz az egyetlen, ami a gamerek zömében meg fog maradni a játékkal kapcsolatban. Nagy csöcstoleranciával rendelkező HC visual novel rajongók persze tehetnek vele egy próbát, hátha beüt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 14990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.07.09. 19:22:42
LV2
Válasz 11. MolonLave üzenetére:
Az uchi és soto mint olyan, mindenhol megvan Japánban, de ez nem melegspecifikus. Meg ugye milyen szinten uchi. Aki uchi, azzal nem a masu vagy keigo t használják. De az, hogy pontosan MIKOR lesz valaki uchi vagy soto, na ez elér régiónként. Hokkaido-i japántanárom pl. azt mondja, hogy Északon, ill. Kansaiban koránt sem olyan merevek. Nem az uniformizmus a menő, hanem az egyediség. Senki nem nézi, hogy ki milyen családból való, mert anno ugye, a legtöbb bűnözőt Északra száműzték, így ott teljesen okafogyottá vált a származás. Kansai, vagyis Osaka régió meg megint más, de az eredmény hasonló. A Kantou-i emberek amúgy mérhetetlenül lenézik a nem-Kantouiakat. Ez nem holmi Pest és vidék viszony, hanem jóval mélyebb gyökerű náluk. Ergó, Kantouban, Tehát Tókió és környéke valóban kirekesztőek, még turistákkal is. Pl. ismerősöm, aki egy teljesen átlagos srác, mikor kint volt 2 évet, elég sok kellemetlen dolgot tapasztalt Tókióban. Rendszeresen felálltak mellőle, h leült valahol, háta mögött, de olykor előtte össze is súgtak. Mikor átköltözött Kobeba meg, ennek pont ellenkezőjét tapasztalta.
ヤレヤレ、ダゼ。
11. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2019.07.09. 17:09:32
LV3
Válasz 10. Itachi üzenetére:
Nyilván nem homogén, de még ma is nagyon meghatározó az uchi-soto: ez kiválóan leképeződik a hivatalos álláspontokban és a politikában is, de rengeteg egyéb példát lehetne hozni.
10. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.07.08. 23:53:01
LV2
Válasz 9. MolonLave üzenetére:
Ez nem egészen így van. Kantou régióban esetleg. Ott tényleg ez a mentalitás. Ott minden uniformizmus, minden, a "jó családból" származás stb. De pl. Kansai régió vagy esetleg északabbra Hokkaido, ott teljesen más a felfogás. Japánok sem egy homogén halmaz.
ヤレヤレ、ダゼ。
9. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2019.07.08. 12:52:47
LV3
Válasz 8. Itachi üzenetére:
Ez Japánban egyáltalán nem így van. Eszméletlenül zárt és konzervatív: nyíltan nagyon kevesen vállalják, és akik igen, azokat rendszerint megveti a társadalom. Nem kaphatnak rendes állást, és így tovább. A popkultúrában ábrázolt felfogásmód teljesen eltér attól, ami a japán hétköznapi valóság. Nem véletlenül létezik náluk a "kiálló szögeket be kell verni" mondás: ergo aki nem az előírt normákhoz idomul, azt vagy így, vagy úgy homogenizálni kell. És itt még nincs szó sem a rasszizmusról, vagy a burakumin kérdésről.
8. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.07.07. 22:31:38
LV2
Válasz 7. martin üzenetére:
A léte. Az, hogy valaki meleg vagy sem, az egy abszolút lényegtelen téma. Csak a nyugati meg muszlim világban(vagyis mindenhol, ahol Ábrahámita vallások a jellemzőek) van ennek bármi jelentősége. Érdekes valahol.
ヤレヤレ、ダゼ。
7. martin  Főszerkesztő
2019.07.07. 21:02:28
LV27
Válasz 6. Itachi üzenetére:
Mármint ott melyik része a természetes?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.07.07. 20:08:49
LV2
Válasz 5. martin üzenetére:
Engem sem. Tőlem a LGBTQ csinálhat amit akar, nem vagyok konzervatív. Engem békén hagynak ezzel én is őket, élni és élni hagyni.:) Japánok jól csinálják, ott ez nem is téma, mert annyira természetes, ezért olyan extremitásra sincs szükség, hogy vonulás...
ヤレヤレ、ダゼ。
5. martin  Főszerkesztő
2019.07.07. 15:16:51
LV27
Válasz 4. Itachi üzenetére:
Nem járok, nem érint a téma.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.07.07. 14:15:06
LV2
Válasz 3. martin üzenetére:
Ugyan, elég meleg volt így is, plusz nem is tudtam róla, hogy tegnap volt. Hétvégéimet szigorúan sajtómentesen élem. Elég ami hétköznap eláraszt. Jó volt?
ヤレヤレ、ダゼ。
3. martin  Főszerkesztő
2019.07.07. 13:40:36
LV27
Válasz 2. Itachi üzenetére:
Pide-on kint voltál?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.07.06. 16:07:37
LV2
Nagyon helyes, hogy ilyen is kijön. Nem szabad ezeket az autentikus japán értékeket mint az ecchi veszendőbemenni hagyni. Mikor a világot a pc, sjw, vérfeminizmus és egyéb kultúrmarxista agymenések elárasztják, üde színfolt a jó öreg hímsovinizmus, toxikus maszkulinitás(?) és tsa..:) Ide már csak egy 80-as évekbeli Scwarzi vagy Stallone film kell és a világ megint rendben lesz :D
ヤレヤレ、ダゼ。
1. martin  Főszerkesztő
2019.07.06. 10:58:32
LV27
A képeken némelyik szöveg igen kemény.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
OUR WORLD IS ENDED.
PQube
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Kiváló prezentáció; érdekes sztori
Negatívum
Végtelenül túltolt szexizmus