PlayStation.Community

2019.07.01. 12:40 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Ezek a zsaruk tényleg sötétek!

Akik a ’90-es években töltötték gyerek-, vagy fiatalkorukat, minden bizonnyal emlékeznek rá, hogy annak idején a Men in Black – Sötét zsaruk című mozifilm mennyire menő volt. Egy egyszerűbb és bizonyos szempontból talán ideálisabb éra hírnökeként egy csapásra kultuszdarabbá nemesedett, mindezt úgy, hogy bár egy képregény sorozat alapján készült (gyorsan tegyük hozzá, hogy egyrészt az eredeti alapanyag hangvételéhez nem sok köze volt a filmnek, másrészt a premier előtt a kutya sem tudott erről a szériáról, és utána sem futott be valami nagy karriert) szinte már eredeti ötleteken alapuló produkciónak is nevezhetnénk – ami anno azért még nem volt annyira ritka a nyári blockbusterek között, mint manapság.
Szó, ami szó, a film a maga idejében kiváló szórakozásnak bizonyult (igazság szerint ma sincs sok szégyenkezni valója, sőt!), és ahogy egy minden magára valamit is adó, felhájpolt hollywoodi szuperprodukcióhoz illik, természetesen mindenki erről beszélt, mindenki látni akarta, a csapból is ez folyt a korabeli filmes magazinoktól kezdve az orrba-szájba vetített tévés reklámokig bezárólag, és mivel a főszerepet az akkori világ abszolút első számú szupersztárja, Will Smith játszotta, több nem is kellett a sikerhez.
Ezen kívül a Men in Black univerzuma és szabályrendszere remekül ki volt találva a (sokak szerint a valóságban is létező) fekete ruhások titkos szervezetével, a high-tech kütyükkel (a neutralizáló pl. egyértelműen a mozgóképes történelem egyik legemlékezetesebb kelléke), a mindenféle idegen lénnyel, a sziporkázó karakterekkel (Vincent D’Onofrio Edgar-öltönye felülmúlhatatlan), és a könnyed, sallangmentes, teljesen magától értetődő humorral, ami példa nélkül simult bele a koncepcióba.

Így hát kevesen húzták a szájukat, amikor kiderült, hogy készül a folytatás – azt meg még kevesebben gondolták, hogy ez a téma egyszerűen nem bír el egynél több filmet.
Az eredeti ugyanis annyira megismételhetetlen lett, hogy még az azt dirigáló Barry Sonnenfeld rendezőnek sem jött össze még egyszer a bravúr. Viszont azt az MIB2 számlájára lehetett írni, hogy legalább volt valamilyen, szemben a jó tíz esztendővel később született harmadik epizóddal, ami meglepően humortalanra, unalmasra és semmitmondóra sikeredett. Addigra már Will Smith sem volt akkora név, és az sem segített túlzottan a végeredményen, hogy szegény Tommy Lee Jones minden jelenetben úgy nézett ki, mint aki épp készül meghalni, és minden olyan pillanatban, amikor csak mozdulatlanul ült, vagy állt, azért aggódtunk, hogy vajon él-e még.
Az MIB3 fiaskója után nehéz volt elképzelni, hogy képesek lesznek még egyszer összehozni egy ennyire sematikus, se íze-se bűze filmet, de a tisztességes iparos F. Gary Gray (aki a Straight Outta Compton és a Halálos iramban 8 után elhitte, hogy megint tud rendezni) magabiztos vigyorral adta át a sörét az előző részek alkotóinak, és egy olyan működésképtelen, piszkosul monoton produkciót nyomott ki magából, ami még úgy is hatalmas csalódás, hogy alapból sem vártunk tőle túl sokat.
A Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül eredetileg egy MIB/Jump Street crossover lett volna, Channing Tatum és Jonah Hill főszereplésével, de a producerek végül többé-kevésbé maradtak a bevált sémánál, így egy tradicionálisabb MIB-filmet készítettek, ami… nos, hogy folytatás, spin-off, vagy esetleg valamiféle soft-reboot, azt nem igazán lehet eldönteni, bár ezen nem is érdemes gondolkodni egy másodperc erejéig sem.
A sztori mondhatni a szokásos, azzal a különbséggel, hogy az ügynökség immár egy egész világra kiterjedő szervezetté terebélyesedett, amely természetesen a Föld minden részén igyekszik felvenni a harcot a galaxis különböző pontjairól érkező fenyegetésekkel, és megóvni a boldog tudatlanságban élő emberiséget. Szóval az új MIB ismerős lapokat dob be: megint veszélyben a bolygó, megint megpróbálják leigázni a civilizációt, szóval megint meg kell állítani a rosszfiúkat- és lányokat.
És megint itt van nekünk egy fekete öltönyös páros, ezúttal egy Tessa Thompson alakította újonc, aki elszántan igyekszik, hogy a titkos szervezet tagjainak számát gyarapítsa, nyilván ő a legokosabb, legtökösebb és legkeményebb személy mind közül, rajta kívül nagyjából mindenki folyton-folyvást rossz helyen szimatoló dilettáns marha, és ennek apropóján be is került egy buta szőke nő a filmbe (aki egyben az említett páros második fele), ahogy a régi szép időkben, csakhogy őt ezúttal Chris Hemsworthnek hívják.

Nem mintha amúgy különösebb baj lenne a színészekkel, épp ellenkezőleg: Hemsworth és Thompson is hozza, amit kell, mindenféle görcsös erőlködés nélkül, kisujjukból kirázva és álmaikból felkeltve is rutinból alakítják a komikummal megbolondított figurákat (nem csoda, eddigi karrierjük jó részében mást se játszottak, csak ilyen karaktereket), még Liam Neeson is beugrik a megszokott és szarrá koptatott mentoros-tanítgatós szerepkörben – valami azonban mégsem klappol a filmmel.
Egyszerűen nincs meg benne a lendület, totálisan üres, ritmustalan, érdektelen, az égvilágon nem rendelkezik semmiféle hajtóerővel, így aztán az alig két órás játékidő minimum kétszer olyan hosszúnak érződik. Már-már tényleg megdöbbentő, hogy mennyire nem képes igazi, összetett filmként működni, hiszen kb. az egész forgatókönyv pár perces szegmensekre lett felfűzve, ezért inkább tűnik egymástól független videoklip-válogatásnak, vagy egy „legjobb jelenetek best of-nak”, mint egységes koncepciójú mozinak. Persze a „legjobb” jelzőt itt csakis kőkemény idézőjelekkel szabad értelmezni, és csakis önmagához érdemes mérni az új MIB-t, vagy legalábbis az előzőt két felvonáshoz.
De ahogy korábban is említettem, nem jobb, sőt, nagyjából ugyanolyan, mint a harmadik rész, de az a két ismerős főszereplő miatt legalább nyomokban emlékeztetett a nagyszerű eredetire, bár a poénokat már ott is nagyítóval kellett keresni, itt nemkülönben. Mindent összevetve van belőle vagy kettő, nem meglepő módon azok miatt sem fogjuk a térdünket csapkodni és a röhögéstől fuldokolni.

Azt mondjuk gondolni sem mertem volna, hogy erre a filmre pont az alig fél percig tartó feminista célozgatás miatt fogok emlékezni. Igen, nyilván az új MIB sem menekülhetett meg ettől az egyre borzalmasabb emancipációs marhaságtól, úgy látszik, hogy ez a lassan mindent elsöprő hullám már eljutott odáig, hogy a kitalált filmbeli női karakterek már az egyszerű szavak jelentésével sincsenek tisztában (a la X-Men: Sötét Főnix), és mindenhol mindenben az őket elnyomó erőszakos férfitársadalom fenyegetését látják.
Na nem mintha ettől rosszabb, vagy jobb lenne a produkció, de legalább segített benne, hogy alig fél nappal a megtekintése után még fel tudjak belőle idézni valamit. Mert, amellett, hogy se jónak, se rossznak, még csak simán idegesítőnek, vagy irritálónak sem mondanám: egyszerűen piszkosul semmilyen, dögunalmas, álmosító kínpad. Az viszont némiképp felemelő, hogy legalább saját nevét nem rombolja le – igaz, ez a széria gyakorlatilag már a második résznél megdöglött.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Tuco  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 10:27:04
LV1
Válasz 2. martin üzenetére:
Na azért attól függ, hogy kéri térden állva
5. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.07.01. 22:02:24
LV18
Borzasztóan fárasztó film lett... 10/1
psn/sen id: pcpmate
4. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.01. 21:09:26
LV7
Nekem bejött a film! Ha egy igazán mély, tartalmas, hosszú alvásra vágysz, akkor feltétlenül nézd meg! XD
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
3. Greg  PlayStation.Community tag
2019.07.01. 16:01:57
LV25
Az első kettőt néztem meg és mivel a második már valóban gyengébb lett a harmadikat nem erőltettem. Ezt sem fogom.
LV426
2. martin  Főszerkesztő
2019.07.01. 14:06:35
LV27
Akkor sem nézném meg, ha kycsim térden állva kérné.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.07.01. 13:38:15
LV11
Nagyon jót aludtam rajta a moziban!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.