PlayStation.Community

2019.06.28. 12:36 Cool-Túra
53 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A szovjet módszer gazdaságosabb.

1986: a hidegháború lassan a végéhez közeledik, a berlini falon kicsi, de mégis vészjósló jelentőségű repedések tapasztalhatóak, a Szovjetunió fű alatt már haldoklik, a fegyverkezési versenynek hála pénzügyileg egy ideje mindkét végéről égeti a gyertyát, soha véget nem érő harcot vív Afganisztánban, miközben hébe-hóba már a békéről tárgyalgat a rivális nagyhatalommal, akik eltökélték, hogy financiálisan fogják tönkretenni a vasfüggönyön túli nemzetet.
És nem mellesleg, egy átlagosnak induló tavaszi napon az Ukrajnában található csernobili atomerőművet váratlan robbanás rázza meg, amelynek következtében radioaktív felhő teríti be, nem csak Kelet-és Közép-Európát, de Nyugat-Európa bizonyos részeit is. Ennek köszönhetően a katasztrófa a becslések szerint nagyjából 30-40 ezer ember életét követelte, arról nem is beszélve, hogy a tragédiának mindmáig tartó hatásai vannak, a lakhatatlanná vált Pripjaty városától kezdve az évtizedek óta felhalmozódott sugárzás mértékén át a politikai következményekig bezárólag.
Mihail Gorbacsov, az SZKP korábbi főtitkára 2006-ban elmondta, hogy szerinte a csernobili atomerőmű-baleset volt az oka a Szovjetunió összeomlásának, és bár ezen kijelentése egy kissé túlzó lehet, az tény, hogy a ’86-ban történtek igazi fordulópontot jelentettek a világtörténelemben. Mintegy utolsó, nagy záróakkordja volt ez egy több mint fél évszázadig tartó rendszernek, ami nem szólt másról, mint a hamis biztonságérzetről, a kollektív néphülyítésről és az orbitális hazugságokról, amelyekről végül már hiába tudták, hogy hazugságok, mégis mindenki elhitte őket.

A Csernobil című ötrészes minisorozat főleg ennek a korrupcióra és tekintélyelvűségre épülő, a kollektivizmus ideáját hangoztató, de közben az egyéni érdekeket szem előtt tartó rendszernek a bukását vizsgálja, egymástól eltérő perspektívákon keresztül.
Sorsok, életutak, társadalmi osztályok, különböző hatalmi pozíciókban lévő emberek önnön tragédiája segítségével meséli el, hol valós karakterekkel, hol pedig fiktív toldalékokkal a megtörtént eseményeket, és Craig Mazin író a több szálon futó, néha más-más terepekre kalandozgató cselekményt a rengeteg meghatározó figurával együtt zseniálisan fogja össze egy kerek, egységes egésszé. A megannyi nézőpont tökéletesen szolgálja a széria feszes narratíváját, és számtalan hasonló tévésorozattal ellentétben, amelyek gyakran elkövetik azt a végzetes hibát, hogy a különböző történetfonalak túlontúl szerteágazóvá válnak, így az összkép végül nem kicsit hézagos lesz, a Csernobil példaértékűen használja a karaktereit, akik közül néhányan csupán tényleg csak rövid epizódszerepeket kapnak, mégsem érezni azt, hogy lehetett volna még tovább fejtegetni a sorsukat, vagy esetleg árnyaltabbá tenni őket.
Épp ellenkezőleg, a röpke, de mégis fontos jelenlétük teszi igazán koherenssé a koncepciót és hatásossá a baleset súlyát, így gyakorlatilag összességében mindegyik karakter nélkülözhetetlen tagja a történetnek – a tűzoltók, az aggódó feleségek, a helyszínre kirendelt bányászok és a sugárfertőzött állatok lelövésére kiküldött likvidátorok ugyanúgy, mint a tudósok, az atomreaktornál dolgozók és a magas rangú pártfunkcionálisok.
Persze már a legelején felmerült a kérdés, hogy ezt az egész büdös nagy szovjet világot, a horizontot uraló, fekete füstöt okádó gyárkéményekkel, a rusnya, lepusztulásnak indult üzemekkel és a tipikus, már-már börtönszerűen egységes, lehangolóan szürke kelet-európai lakótelepekkel vajon mennyire sikerül majd átlátni a messzi Hollywoodban, egy luxusvillában, a szikrázó napsütéses kék ég alatt és a pálmafák között, a sorozatnak mégis a korabeli ábrázolás a legnagyobb erőssége.
Mind díszletekben, mind jelmezekben, mind pedig korabeli hangulatban kivételes precizitással idézik meg a nagyotmondásra és féligazságokra épülő társadalmat, ahol a „minden ember egyenlő” című kommunista eszme nemhogy félrement, de nem is létezett soha, ha úgy tetszik, tökéletesen működésképtelen – ennek ellenére a nép mégis eleve tényként kezel mindent, ami a felsőbb hatalom, a párt hazugsággyárából kikerül. Az egész szocializmus és több mint fél évszázadnyi kőkemény kommunizmus van beleágyazva ebbe a sztoriba, minden jelenetet, minden párbeszédet és minden apró rezdülést (ez persze főleg az egytől-egyig kiváló színészek érdeme is) átitat az az átkos kelet-európai depresszió.
Az a megfáradt, keserű, szomorúan vigadó hozzáállás, az a „tudjuk, hogy minden szar, már jóval előttünk is szar volt, de nincs mese, mi is annak a rendszernek a részei vagyunk, amelyért apáink és nagyapáink is az életüket adták” attitűd – és ez a legkevésbé sem bújtatott üzenet nem csak átélhetőbbé teszi a Csernobil, hanem bizonyos szempontból nyugtalanítóan aktuálissá is.

Persze az óriási hype mellett valamivel nehezebb kihallani a produkcióból ezeket a témákat, hiszen az utóbbi néhány hónapban a Trónok harca befejező évadján kívül másról sem szólt az internet, mint erről a sorozatról. Szinte már példátlan rajongás és (szerény véleményem szerint egy kissé túltolt) felmagasztalás övezte a Csernobilt, és eme dicsfény középpontjában leginkább a valós történések aprólékosan precíz visszaadása, illetve az áldozatok tragédiájának szívfacsaróan durva bemutatása állt.
Valószínűleg pontosan az utóbbi dolog okán eredeztethető ez a mélyen elismerő fogadtatás (hiszen a tény, hogy mindez nagyjából tényleg így történt, már eleve maradandóbbá és hatásosabbá teszi az összképet), és bár egy icipicit talán meredeknek tűnhet, hogy sokan minden idők legjobb tévésorozataként hivatkoznak a Csernobilra, arra kétségkívül jó volt, hogy hiteles képet adjon a 33 éves esetről, illetve kellőképpen felhívja rá a figyelmet, mivel eddig nemigazán készült méltó feldolgozás a témában. Utóbbi össze is jött, és attól függetlenül, hogy a produkció semmi újat nem mond a baleset körülményeiről és úgy en bloc az atomenergiáról sem, hirtelen a fél világ reaktortechnikus és atomszakértő lett.
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben csak most jöttek rá, hogy „jé, úgy 30 esztendővel ezelőtt tényleg volt egy ilyen katasztrófa, mennyire durva már” – és lemerném fogadni, hogy a nézők majdnem a fele totál abban a hitben van, hogy Csernobil konkrétan Oroszországban található.

De ez a sorozat minőségének szempontjából vajmi keveset számít. A gyakran előforduló hatásvadász stílust és a nagy ritkán fel-felbukkanó hollywoodi giccset leszámítva a Csernobil egyértelműen és vitán felül az idei év egyik üde televíziós színfoltja, amiről még jó ideig beszélni fognak, és amit még jó ideig nem fognak elfelejteni. Nagyszerűen mesél a múltról, de a múlton keresztül a jelenről is, és ezáltal rámutat arra a nyugtalanító és hátborzongató gondolatra, hogy talán valamikor a mostani, vagy valamelyik jövőbeli generációnak is meg kell majd fizetnie a hazugságok keserű és fájdalmas árát.
Ironikus, hogy ezt pont egy olyan korszak megidézésével próbálja a tudtunkra adni, amiben még a szovjet törpe is óriási volt…
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
53. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.05. 15:37:18
LV7
Válasz 52. total üzenetére:
Őöööö.... mikor is írtam én ilyeneket? Nem azt írtam, hogy békés lenne, hanem hogy bizonyos szempontból érthető a szovjet/orosz vezetőkre jellemző magasabb szintű agresszió, a nyugattal szembeni szkeptikusság. Még egyszer mondom vezetőkre.

Ahogy nem kell elhinni mindent, amit az előző rendszerben oktatás álcába bújtatott propagandaként nyomattak, ez igaz arra is, ami a másik oldalról jön. Kis távolságtartás sosem árt.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
52. total  PlayStation.Community tag
2019.07.03. 19:31:22
LV1
Válasz 51. NEXUS0001 üzenetére:
Látom, hogy egy békés és jóakaratú Oroszország/ Szovjetúnió él a fejedben, akárcsak a szovjet mesekö.. akarom mondani történelemkönyvekben. De azt ugye belátod te is, hogy tíz-húsz ezer brit, francia, amerikai katona mindössze csepp a tengerben ott ahol hat millió felfegyverzett orosz katona állt egymással szemben plussz az őket támogató több tízmillió orosz polgár..
Ahhoz mindenesetre vajmi kevesek, hogy miattuk, ahogyan te fogalmaztál “vérben szülessen az ország” és ők okozzanak több milliós orosz veszteséget..
51. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.03. 09:15:01
LV7
Válasz 50. total üzenetére:
Értem, szóval azt mondod, hogy hirtelen több 10 000 francia, amerikai, brit, japán, lengyel.... katona a kormányaik tudta nélkül egyszercsak kivett magának alkotói szabadságot és katasztrófarlturistáskodott egyet a nagy Oroszországban. Hát ez is egy nézőpont, csak marha messze van a valóságtól. A britek pl. a saját erőforrásaik szűkössége miatt kérték fel az amcsikat, akik szintén küldtek 13 000 embert.

Nyilván a Müncheni egyezményben tetületi előnyük nem volt a briteknek, franciáknak, csak azt gondolták, hogy azzal hogy hagyják a németeket garázdálkodni kis országok kárára ők megússzák a konfliktust. Elkövetni egy bűnt vagy látni de semmit nem tenni ellene az kb ua. a hétköznapok során. Azonban ez nagypolitika, itt nem kell hogy érzelmek játszanak. Más kérdés hogy a politikusok mindezt később hogy kommunikálják, hogy motiválják az állampolgáraikat. Ez csak egy show.

Nincs olyan, hogy bűnös nép, sem az oroszok, a németek , vagy a britek, amcsik nem azok. Ha kialakul egy erő koncentráció azt előbb utóbb be fogják vetni. Ahogy az amcsik is beavatkoznak Afganisztánban, Irakban, a közelkeleten, Venezuelában, Ukrajnában.... csak hogy az utóbbi idók kongliktusait nézzük.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
50. total  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 21:12:50
LV1
Válasz 49. NEXUS0001 üzenetére:
Jól mondod. Részt vettek Francia és Britt erők. De nem Franciaország és Brittannia harcolt Oroszország ellen, hanem a cári fehérek hívására, a fehérek oldalán az ő parancsnokságuk alatt harcoltak Francia és Britt katonai csapatok. A bolsevikok ellen, akik tulajdonképpen a fennálló törvényes rendet igyekeztek megdönteni..
Nem véletlenül hívták polgárháborúnak nem pedig Orosz-Britt vagy Orosz-Francia háborúnak.
A Müncheni egyezmény mindössze a béke reményével kecsegtette a gonosz britteket és franciákat, azonkívül egyetlen talpalatnyi földdel vagy fonttal sem igyekeztek jól járni. Ezt összehasonlítani azzal, amit az oroszok és németek tettek, mondjuk az egymás között felosztott Lengyelországi Katinyban, ahol konkrétan tízezer lengyel tisztet lőttek árokba, hogy azután a mai napig egymásra mutogassanak hitványul..
Szóval lehet, hogy más is kezet rázott az ördöggel, de nem mindenki adta el a lelkét neki.
A szovjetek militarizmusa nem reakció, hanem az orosz vérben örökletesen létező agresszió. Nézz a térképre. Nem a szél hordta össze azt a nagy vörös foltot ot Európa és Japán között. Vagy nézz bele a hírekbe. Csak az elmúlt 10 évben megtámadták Grúziát, Moldáviát, és Ukrajnát és csatoltak el mondvacsinált indokokkal területeket tőlük.
49. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 18:22:30
LV7
Válasz 46. total üzenetére:
Pedig de. Francia és brit erők is részt vettek az intervencióban.
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Civil_W[...]
Churchill már ekkor azt mondta, hogy a Szovjetuniót már a bölcsőben el kell pusztítani.

A II. VH nagyon jól példázza, hogy minden nyertes kezet fogott legalább egyszer az ördöggel, amíg a végső szövetségi rendszerek kialakultak, a kérdés valóban csak az, hogy a nyertesek közül is ki számít még a gonosz kategóriájába?

Nem csak a Molotov-Ribbentrop paktum volt ott, hanem a Müncheni egyezmény is, amikor Csehszlovákia feldarabolásához a franciák és a britek is áldásukat adták.

Az is igaz, hogy a Szovjetunió/Sztálin nem áldozatok voltak, hiszen arra játszottak hogy a II. VH-ban a nyugat kivérzik, de a megkötött paktumokkal ebből a csetepatéból kimaradnak, majd ők a legyengült ellenfeleiket könnyűszerrel legyőzik.

Arra céloztam inkább, hogy a nyugat mindig is ellenségesen állt a Szovjetunióhoz, így bizonyos szempontból a militarizmusuk, csak reakció. Ez az ellenségkép aztán a mai Oroszországra is át lett örökítve, ami sajnos megakadályozza, hogy rengeteg mai konfliktus békés megoldását.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
48. Greg  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 15:16:29
LV25
Válasz 47. total üzenetére:
Holdbázis szerintem még jódarabig nem lesz. Jóval nehezebb egy ilyet összehozni mint gondolnánk.
LV426
47. total  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 14:48:14
LV1
Válasz 45. Greg üzenetére:
Tényleg! A Challenger is.. Az meg jól visszavetette az űrkutatást. Lehet, ha akkor nem megy el az amerikaiak kedve az egésztől már lenne holdbázis.
46. total  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 14:41:50
LV1
Válasz 42. NEXUS0001 üzenetére:
Huh..
A forradalmat követő polgárháborúban nem vett részt a nyugat. A Lenin által vezetett bolsevikok( vörösök)harcoltak a cárhoz hűséges és nyugatos fejlődést kívánó erők ( fehérek) ellen. Azért is hívják polgárháborúnak..
A második világháborúval kapcsolatosan már sokkal több a tévhit itthon, hiszen mi is a szovjetek által diktált történelemkönyvekből tanultuk a második világháború eseményeit. Ez pedig azt a propagandisztikus koncepciót hírdette aminek egyetlen célja a szovjetek tisztára mosása volt, így tehát a szovjetúnió ártatlan áldozata volt az imperialista hatalmak konfliktusának illetve a náci agressziónak.. Ezzel szemben kiderült a háború után felszabadult dokumentumokból, hogy sztálin konkrétan hasznot akart húzni a háborúból, és 1939-41 között nyersanyagokat adott el( olaj, acél) a hitleri Németországnak. Ezt ugye nem tanították a szocialista országok iskolái, de tény, hogy London bombázásánál szovjet üzemanyagot használtak a luftwaffe gépei, a tigris tankok pedig részben szovjet acélból voltak gyártva.
A másik elhallgatott és undorító sztálini húzás pedig a Molotov-Ribbentrop paktum keretein belül megkötött titkos záradék( 1945 után megtalált náci arhívumban) amelyben jó szövetségesekhez illően felosztották Európát egymás között. Sztálin részéről konkrétan Finnország, a balti államok, Lengyelország fele és Besszarábia volt a nettó haszon..
Így történt, hogy 1941-re, mire hitler meggondolta magát és végül megtámadta a szovjeteket Európa már ki volt véreztetve, sztálinnak pedig a szövettségesek partraszállásáig egyedül kellett szembenéznie volt üzlettársával.
Nem véletlen, hogy nyugaton a szovjetúniót és a náci Németországot egyformán háborús bűnösnek tartják a 2 világháborúban betöltött szerepeiket miatt.
45. Greg  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 13:47:12
LV25
Válasz 44. total üzenetére:
Nem volt egy jó év ez a 86... Csernobil, Challenger... bár ez utóbbi azért nem volt akkora volumenű.
LV426
44. total  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 13:19:23
LV1
Válasz 43. Greg üzenetére:
A robbanás április végén történt, mi meg május közepén jöttünk haza.
Az volt a durva, hogy kint Moszkvában csak homályos félinformációk voltak, hazajöttünk a szüleimmel, itthon meg azonnal szóltak, hogy ne vegyünk bizonyos friss zöldségeket, mert ez meg ez történt a ruszkiknál..
43. Greg  PlayStation.Community tag
2019.07.02. 09:05:38
LV25
Válasz 41. total üzenetére:
Már itthon voltatok mikor a katasztrófa történt ?!
LV426
42. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2019.07.01. 21:27:42
LV7
+1
Válasz 41. total üzenetére:
A film valóban tűéles precizitással lett kidolgozva és a rendszer szellemisége is tökéletesen meg lett jelenítve. Ugyan ez az abszurditás egy másik alkotásban is zseniálisan be van mutatva. Filmvígjátéknak tűnik pedig nem az: Sztálin halála.

Másrészt tegyük hozzá, hogy a Szovjetuniót úgy támadta meg a nyugat már a kezdetektől, hogy annak több milliós áldozata volt támadásonként és összesen mondjuk 3X:
- Forradalmat követő polgárháborúhoz kapcsolódó intervencióban, 1979-20-ban.
- Német támadás a II. VH alatt.
- Gyak a Hidegháború, ahol ugyan közvetlenül nem támadták meg őket, de Churchill a Fultoni-beszédében, asszem 1946-ban, megadta a Nyugat ilyen irányultságát.
Tehát a Szovjetunió vérben született, vérben nőtt fel, a kormányok nem kommunikáltak a nép felé, hanem gyak olyan háborús propagandát folytattak, ami nyugaton is volt a háborúk során.

És tegyük még hozzá, hogy azért az USA-ban, ha nem is a 80-as években, de a 60-as/70-es években még volt a feketékkel kapcsolatos szegregáció, üldözés, gyilkosságok (lásd Martin Luther King meggyilkolása). És bizonyos szempontból ez ma is meg van.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
41. total  PlayStation.Community tag
2019.07.01. 18:46:44
LV1
+3
Én gyerekkoromban 6 évet kint éltem Moszkvában. 1980 -tól 86-ig. Ismerem az oroszokat és testközelből láttam a szovjetúniót. Ez a sorozat HIHETETLEN precízitással mutatja be azt a fajta mentalitást amely akkoriban uralkodott abban az országban. A kisemberek kiszolgáltatottságát, a hatalomhoz tíz körömmel ragaszkodó csinovnyikokat, a mindent atható hazugságot.
Hazudtak a népnek a nyugatról, hazudtak a saját eredményeikről, hazudtak az “emberarcú” szocializmusról. Mindenről csakhogy uralmon maradhasson a párt és az abból hasznot húzó szűk vezető réteg.
És hogy miért nem láttak át a szitán az emberek?
Azért, mert Lenin és a bolsevikok jól kitalált ideológiát gyúrtak nekik Marx és Engels kisérleti filozófiájából. Ellenséget kreáltak az orosz népnek, előbb egy egész társadalmi osztály képében, majd amikor kiírtották őket, a nyugatból. Márpedig, ha ellenség van, akkor összetertás is van. Lemondásokkal, dacos ellenálással nyomorogtak egy nemes cél érdekében, amit az állami propagandagépezet csepegtetett a nap minden percében az emberek fejébe. Egész épületeken átívelő plakátok hírdették az igét, napi sugárzású politikai tévéműsorok melyekben nem csak az aktuális eseményeket muttatták be, hanem azt is, hogy hogyan kell azokról gondolkodni. A szovjet tévében a nyugat hanyatlott, az amerikaiak naponta verték a négereket, a katonáik pedig naponta öltek vietnámiakat sercegős arhív felvételeken egy húsz éve végetért háborúban.. De mi volt akkor, ha egy amerikai film hátterében modern felhőkarcolókat látott a büszkén nyomorgó szovjet polgár? Vagy elégedett jólszituált nyugati polgárokat a szép autóikban esetleg egy párizsi kávéházban ücsörögve, vagy szörfözve az atlanti óceán partján?
Hát nem látott. Csak gondosan válogatott nyugati filmek törhették át a szemfüles cenzorok szigorú tiltásait. A kritérium egyetlen szempontra volt kihegyezve. Legyen benne nyomorúság. Legyen benne az amerikai társadalom szélére kisodródott kisember, aki belehal a nyugati civilizáció által diktált hamis gyilkos versenybe.. és mivel hollywoodtól nem áll messze a hatásvadász kritikai hangvétel, láthatták az elvtársak sírni Jack Lemmon-t, Jane Fondát főbe lőni saját magát és meghibásodott amerikai atomerőművet majdnem átolvadni a földgolyón keresztül egészen Kínáig..
Hogy ne lettek volna biztosak a saját felsőbbrendűségükben?! A nyugat rohad, a létező szocializmus pedig minden rendszerek legélhetőbb, legigazságosabb, szinte meseszerű képződménye.
Ebbe az idillbe robbantott hatalmas lyukat a csernobili katasztrófa, amely pontosan azt mutatta meg, hogy hamis alaptalan lózungokkal nem lehet valódi sikereket elérni..
A sorozat legvégén idézik Gorbacsovot, aki úgy vélekedett, hogy az erőmű katasztrófája nagy valószínűséggel hozzájárult az egész rendszer bukásához is.
40. ColdHand  Szerkesztő
2019.06.30. 21:06:38
LV22
Válasz 39. zodiac55 üzenetére:
Engem valahogy nem. A város kiürítése, illetve az utolsó rész végén a valódi felvételek sorozata jobban meg-megindított. Bár lehet inkább csak a zene miatt.
...a többit képzeld hozzá.
39. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.06.30. 20:42:22
LV12
Válasz 38. ColdHand üzenetére:
Engem rettenetesen megviselt.
"Si vis pacem, para bellum."
38. ColdHand  Szerkesztő
2019.06.30. 20:24:07
LV22
Válasz 34. zodiac55 üzenetére:
Az kb. olyan lenne, mintha egy könyvből kimaradna pár fejezet.
...a többit képzeld hozzá.
37. martin  Főszerkesztő
2019.06.30. 19:12:51
LV27
Válasz 36. Tuco üzenetére:
Kb. annyit ér az ő megmentős játékuk, mint a szívószál betiltása. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
36. Tuco  PlayStation.Community tag
2019.06.30. 18:40:25
LV1
Válasz 35. martin üzenetére:
Pont az a lényege a filmnek, hogy egy elbaszott faszkalap politikus és egy ugyanilyen tudós, hogy jön rá arra, hogy többet számit az emberiség mint a kicsinyes pártérdekek és mindent kockára téve próbálják megmenteni az emberiséget.
Sajnos ez ma is éppolyan aktuális mint 33éve.
Hiába volt rendszerváltás.
35. martin  Főszerkesztő
2019.06.30. 16:10:37
LV27
Válasz 34. zodiac55 üzenetére:
Nem fogom megnézni. Nem érdekel, hogy pusztítja el lépésről-lépésre az emberiséget és az élővilágot pár elbaszott faszkalap politikus.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
34. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.06.30. 16:01:14
LV12
Válasz 33. martin üzenetére:
Ha egyszer mégis, akkor a negyedik részt hagyd ki... Két napig nem tértem magamhoz.
"Si vis pacem, para bellum."
33. martin  Főszerkesztő
2019.06.30. 15:02:07
LV27
Válasz 32. Tuco üzenetére:
Inkább megnézek valami természetfilmet a kismacskákról. Az való nekem, nem ez a nyomorúság.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
32. Tuco  PlayStation.Community tag
2019.06.30. 12:37:16
LV1
Válasz 1. martin üzenetére:
Én nem hagynám ki a helyedben Martin, mert zseniális. Még úgy is baromi izgalmas és lebilincselő, hogy Én személy szerint zsigerből gyűlölök mindent ami kommunista a gyerekkori élmények miatt.
31. ColdHand  Szerkesztő
2019.06.30. 12:08:41
LV22
Válasz 30. zodiac55 üzenetére:
És sajnos nem nagyon akar kikopni.
...a többit képzeld hozzá.
30. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.06.30. 11:24:42
LV12
Válasz 29. VictorVance üzenetére:
Volt rá 50 év, beleépült a mentalitásba.
"Si vis pacem, para bellum."
29. VictorVance  Szerkesztő
2019.06.30. 11:11:31
LV18
Válasz 28. Greg üzenetére:
Tök mindegy ki csinálta, a lényeg, hogy nem ők voltak. Ezt a sírig tartó heves magyarázgatást és felelősség-hárítást pl. mi is nagyon szépen eltanultuk.
Örülünk?
28. Greg  PlayStation.Community tag
2019.06.30. 10:45:24
LV25
Válasz 23. ralphcliff75 üzenetére:
Igen állítólag (szerintük) a CIA csinálta. :D
LV426
27. marcogi  utazó
2019.06.29. 21:00:27
LV9
Akit jobban érdekel a téma, annak ajánlom, hogy olvassa el a Csernobili ima című könyvet Szvetlana Alekszijevics-től.
couchsoldier
26. MrZ  La Peste Noire
2019.06.29. 19:44:48
LV12
Jó vót.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
25. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 18:02:39
LV3
Válasz 24. gabe82_ üzenetére:
Én is megnézném, mert szeretem a komédiákat. Mondjuk az oroszokat nem kimondottan kedvelem. :)
24. gabe82_  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 17:20:19
LV16
Válasz 23. ralphcliff75 üzenetére:
Igen. De meg fogom nézni, az biztos. Kíváncsi vagyok, pontosan miért is érezték úgy, hogy kell egy saját verzió, de van egy sejtésem. Mondjuk ezzel inkább öngólt rúgnak, és maguk teszik hitelesebbé az amcsi változatot szerintem. Jön a sorozatháború.
23. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 17:01:06
LV3
+1
Válasz 22. gabe82_ üzenetére:
Ahol kiderül, hogy ez mind az USA műve. :)
22. gabe82_  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 15:12:08
LV16
Állítólag készül az orosz verzió is.
21. Greg  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 09:28:27
LV25
Válasz 17. ColdHand üzenetére:
Nah közben megtaláltam egész jónak tűnik részletes a látvány csak gondolom ez sokaknak kevés volt. Mármint az hogy ennyiből áll az egész.
LV426
20. Onimushaman  Szerkesztő
2019.06.29. 09:25:51
LV24
Válasz 17. ColdHand üzenetére:
Alienationben helyszínként szerepel a városka.
señor
19. Greg  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 09:13:48
LV25
Válasz 17. ColdHand üzenetére:
Mi volt a címe ?!
LV426
18. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 08:35:36
LV15
Válasz 17. ColdHand üzenetére:
Majd újra előveszik... :)
17. ColdHand  Szerkesztő
2019.06.29. 08:32:44
LV22
Válasz 16. Greg üzenetére:
Van egy játék PS4-re, amiben bejárható a Csernobil környéke. Nem lett túl sikeres, pedig VR-ben bejárható még a reaktor is.
...a többit képzeld hozzá.
16. Greg  PlayStation.Community tag
2019.06.29. 07:23:08
LV25
Válasz 15. HUN_GERGO üzenetére:
Csernobil (ha minőségileg nyúlnak hozzá) még mindig sikertéma. És ez így is lesz. Hamarosan jön egy FPS is a témában és borítékolható hogy a figyelem középpontjában lesz.
LV426
15. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 23:44:48
LV15
Kissé elkéstetek vele... már lerágott csont. :)

Amúgy nekem is tetszett, de nem tenném a személyes kedvenceim közé.
14. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 21:11:03
LV1
Nekem azért tetszett mert végre úgy éreztem, hogy a világba kiáltom a szocializmust, főleg nyugatra. Minden pillanata otthonos, a kórház ahol szülnek, a vezetői ülések légköre, a kisember nyomora ahogy rajtuk élősködik a hatalom, a becsvágy, a ruhák amiket szüleim és én hordtunk... senki ne gondolja, hogy nyugat jobb. Sehol nem szeretik a népet, hanem félik. Kúltúráltabban vagyunk, vannak elnyomva.
13. xerox  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 19:15:11
LV18
Válasz 12. xerox üzenetére:
Sőt!
https://www.youtube.com/watch?v=1iP-QHA8Ni4
psn id: zomimi78
12. xerox  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 19:09:54
LV18
Gondolom ennek hatására felkerült a Csernobil öröksége... c. 2011-es magyar dokumentumfilm is az áruházba.
Azzal lesz majd kerek a történet.
psn id: zomimi78
11. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 18:24:32
LV3
Válasz 9. Lotar üzenetére:
Olyan arcok nálunk is voltak a Kőolaj finomítóban. Sógor, koma, jó barát alapon kapnak pozíciót. Mondjuk én is így kerültem be anno. :) :)
10. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 18:03:58
LV17
Válasz 9. Lotar üzenetére:
Sry, le vagyok fáradva.
psn/sen id: pcpmate
9. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 18:03:09
LV17
Még az utsó részt nem láttam, de minőségi. Nyomasztó nem kicsit, meg nem gyengén idegesítő. A sok "hülye" miatt -pl. cipőgyáras pali hatalmi pozícióban...nem kicsit idegesítő.
psn/sen id: pcpmate
8. SteveY  the gunner
2019.06.28. 17:54:13
LV22
+1
Semmi baj, elvtársak. Csak egy kicsit jobban meg kell mosni a paradicsomot. Ha jól emlékszem ezt mondták nekünk annó. :)
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 16:33:58
LV12
Javaslom a Csernobili ima elolvasását is. Évekkel ezelőtt olvastam, soha nem gondoltam volna, hogy ilyen baromi jól megcsinálják ezt.
"Si vis pacem, para bellum."
6. ZoleG  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 16:14:38
LV1
én ma néztem meg! jól megcsinálták szerintem
5. panelproli  PlayStation.Community tag
2019.06.28. 14:45:46
LV1
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
meg fog történni ez szinte 100% !!! orbánék megcsinálják, ezek örültek, ha kell felrobbantják de a hatalomért mindenre képesekk!
4. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2019.06.28. 14:43:27
LV21
+1
Elkéne már kezdeni bassza meg. Igaz, egy délelőtt túl van rajta az ember.
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Monkey King: Hero is Back (PlayStation 4)
2019.10.21. 20:26 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: martin
Égi rangra emelkedett, de szíve nem elégedett; majd egyenlő lett az éggel, de nem nyugszik meg békével.
Whipseey and the Lost Atlas (PS4, PSN)
2019.10.21. 16:26 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Rózsaszín szemesostoros.
Yakuza 3 Remastered (PS4, PSN)
2019.10.19. 19:25 Kedvcsináló
6 hozzászólás
Szerző: Sanada
A sárkány hanyatlása.
Vacation Simulator (PS4, PSVR, PSN)
2019.10.19. 17:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Napfény járja át a szívem újra / Csak egy szál VR-t hoztam el az útra
Frostpunk: Console Edition (PS4, PSN)
2019.10.18. 08:11 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Jégvarázs.
Kotodama: The 7 Mysteries of Fujisawa (PS4, PSN)
2019.10.16. 19:27 PSC egyperces
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
A női lélek lecsupaszításának művészete.
Contra: Rogue Corps (PS4, PSN)
2019.10.16. 12:08 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MrZ
A furcsán öregedő katonák.
River City Girls (PS4, PSN)
2019.10.16. 11:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Ebben a városban még Kunio-kun nőjével sem érdemes b@szakodni!
TOM CLANCY'S GHOST RECON: BREAKPOINT (PS4)
2019.10.13. 21:43 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Eltörött a mécses.
WARHAMMER: CHAOSBANE (PS4)
2019.10.12. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Sanada
Tegyél rendet csatabárddal!