PlayStation.Community

2019.07.01. 12:54 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Dark Solus.

(A játék PlayStation VR nélkül is játszható, de ajánlott hozzá a headset. A teszt a VR verzió alapján készült.)

A 2100-as évek derekán, miközben szeretett Földünk megsemmisül, az emberiség már rég új lakhelyét keresi az űrben. Szerencsétlenségünkre a minket szállító hajó megrongálódik és becsapódunk egy közeli planétába.
Magunkhoz térve szinte ki sem látunk a roncsokból. Egyedüli túlélőként eltökéljük, hogy bárhogy' is legyen, de jelet küldünk társainknak, de előtte természetesen nem ártana megismerni a bolygót, hiszen túl kell, hogy éljük a mindennapokat egy ismeretlen égitesten.
Felfedezéseink során aztán egy letűnt civilizáció nyomaira bukkanunk. Lehet, hogy más is túlélte velünk együtt a balesetet? Lehet, hogy nem is annyira "letűnt" az a civilizáció? Lehet, hogy járt már itt ember korábban?
Ha szerinted eddig érdekes a történet, akkor ezt még megfejelném azzal, hogy kalandunk virtuális valóságban (is) játszható, néha képes megidézni a legendás Myst sorozatot és még csak nem is rövid (Legalábbis VR címként.) Nem 3-4 órás mókáról van szó, hanem 15-16 órásról. Alsó hangon!
"Túlélő" címként a felderítés mellett figyelnünk kell szervezetünk igényeire is és megkeresvén a megfelelő tápanyagforrásokat, bejuttatni azokat szervezetünkbe. Ez nem túl bonyolult, lépten-nyomon beléjük lehet botlani. (Legalábbis az általam játszott 50%-os nehézségi szinten. Feljebb már gázosabb a szitu.) Arra is figyelnünk kell nehogy megfagyjunk, vagy megsüljünk. A tűzrakás segíthet, de később találni kristályokat, amik hőt adnak, vagy hűtenek. A tárgykészítés is jelen van, de ez sajnos nagyon puritán lett. A szoftvernek talán a legegyszerűbb és legdedósabb crafting rendszere van, amihez valaha is szerencsém volt. (Még gyorsan ledarálnám a többi negatívumot, hogy utána békében éltethessem a játékot.) A feladványok is rém primitívek, az esetek döntő többségében a megoldás kulcsa sokszor csak pár lépésre van (szerkezeteket működtető tárgyak pl.), és a csapdák is olyanok, hogy középen lyuk, amiből karó lövell ki, vagy négy medvecsapda(!) és tessék, kerüld ki. A game ezen része elég béna. Sajnos a nagy bolygófelfedezés igen jelentős hányadosa katakombákban, épületekben, barlangrendszerekben teljesedik ki, amiket szintén sajnáltam, mert amúgy jól bánik a nyitott terekkel a program.

Ha már viszont nyitott tér: a dinamikusan változó időjárás, a természeti jelenségek, és a hatalmas méretek ábrázolása kiválóan sikerült! (De csak VR-ban.) Lenézni egy magaslatról, megcsodálni egy közeli bolygót a naplementében, vagy menekülni egy hurrikán elől - mind lélegzetelállító! Mikor nézegettem az általam készített képeket, nem akartam elhinni, hogy ilyen bénán és egyszerűen néz ki a például a tornádó. Ugyanakkor majd' beszartam, mikor megláttam, hogy közeledik felém, a nyakam kitörtem, hogy láthassam a tetejét. Még a hideg is rázott, mert tényleg óriásinak és pusztítónak tűnt.
Itt akkor megjegyezném még a perfekt hanghatásokat is, ami a szintén kiváló zenei anyaggal együtt harapható atmoszférát teremt. A kutakodás és felfedezés így első osztályú lett.
Az irányítás elsőre elég kusza volt, de meg lehet szokni és elsajátítani. Ha szédülésre hajlamosak vagyunk, akkor lehet teleportálgatva menetelni is és bizonyos fokonként forgolódni is, de természetesen a Move vezérlőkkel el lehet érni egy FPS játékhoz majdnem méltó irányítást is (igencsak hiányoznak az analógok a Move irányítókról). Kontrollerrel csak a VR sisakot nélkülözve irányíthatjuk hősünket. (De nem ajánlom annak mellőzését, mert nagyon sokat levon az élményből.) Ez annak is köszönhető, hogy vizuálisan bár nem a rossz kategória a grafika, de az igazán jót sem éri el. (VR-ban mondjuk ez nem ütközik ki annyira.)

Összességében tehát egy hangulatos, hosszú, a tér mélységével ügyesen bánó, de a sok belső helyszín miatt esetenként vontatott (volt, hogy öt percig csak kutyagoltam előre mindenféle külső inger nélkül), és bizonyos elemeiben kiforratlan játékot kapunk. Ha szereted a Myst vonulatot és van VR-od, akkor ajánlom figyelmedbe (de csakis akkor).

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Grip Digital S.R.O.
Fejlesztő: Grip Digital S.R.O.
Megjelenés: 2017.09.18.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.94GB
Web: http://www.thesolusproject.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Onimushaman  Szerkesztő
2019.07.04. 05:39:13
LV24
Válasz 3. DrZaius üzenetére:
Ja ja!
señor
3. DrZaius  Szerkesztő
2019.07.03. 17:52:01
LV3
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Kell készíteni egy éles követ, h átvágd a kerítést. VR nélkül sokat nem ér...
2. Onimushaman  Szerkesztő
2019.07.01. 23:54:34
LV24
VR-ba az első kerítésen nem jutottam át, kétszer volt rage quit. Aztán elindítottam nélküle, de ott meg más a játék. :D
señor
2019.07.01. 13:22:00
LV1
Eddig nem is hallottam róla, pedig hangulatosnak tűnik a cucc, fel is rakom a wishlist-emre. Nem is vészes az ára, pláne a hosszához képest, sort kerítek rá tuti!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
The Solus Project
Grip Digital S.R.O.
REMEK