PlayStation.Community

2019.06.08. 10:50 Cool-Túra
11 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Szörnyek keringője.

Annak ellenére, hogy milyen nagy rajongója vagyok az Álomgyárnak, Hollywood az utóbbi években rendre rácáfol arra a meggyőződésemre, hogy nyári blockbustereivel képes még felhőtlenül elvarázsolni a közönséget, képes a negatív kritikákból leszűrni a lényeget, és tud mást is, mint csupán végletekben gondolkodni.
Vegyük például a DC-filmuniverzumot: három darab, anyagilag még egészen szép sikereket elért, de összességében csalódást okozó produkció után a kritikusok és a nézők nem győzték pocskondiázni az alkotókat és a koncepciót. Gyenge forgatókönyv, gyenge karakterek, erőltetett epikus-töltet, agyatlan történetvezetés, túl komor, túl sötét, túl komoly, satöbbi.
A stúdió és a producerek vették is az adást, csak épp rosszul: kirúgtak egy rakás szakembert (akiknek amúgy vajmi kevés szerepük volt abban, hogy ezek a filmek rosszul sikerültek), a főkolomposok maradtak a helyükön, viszont a képi világ színesebb lett, a hangvétel pedig könnyedebb és viccesebb. Az eredmény: ügyetlen Marvel-majmolás, ugyanannyira buta forgatókönyv, csak épp most már a szuperhősök nem az esőben szomorkodnak a borús ég alatt, hanem vigyorogva poénkodnak, miközben pusztul a fél világ – mindeközben arra senki sem jött rá, hogy egyáltalán nem a felnőttesebb és borongósabb megközelítéssel volt a baj.
De említhetném akár a Prometheust is: saját frencsájzához képest egy teljesen új irányba indult el, ami persze sokaknak nem tetszett, és az asztalt verve követelték a híres xenomorphokat. Erre Ridley Scott bácsi mit csinál? Ahelyett, hogy folytatná az előző filmet, és elegánsan fonná össze azt az Alien-mitológiával, elegánsan leszarja az előzményt, tehát az égvilágon semmit sem magyaráz meg belőle – de azért rak bele egy Alient, hadd örüljön a jónép.

És bár a helyzet korántsem ennyire borzalmas a Godzilla II: A szörnyek királya esetében, azért néha-néha mégis erősen kísértenek benne ezek a precedensek.
A 2014-es Godzillát elég sokan savazták amiatt, hogy a hegynyi méretű szörnyek összecsapása helyett szinte egész játékideje alatt az emberi szereplőkre koncentrált, akiket egyébként rettenetesen gyengén írtak meg, ráadásul a rinyáláson, a rácsodálkozáson, és az ide-oda szaladgáláson kívül nem is nagyon csináltak mást. És mivel a zúzás háttérbe szorult, kvázi többször láthattuk szegény Godzilla lábkörmét, vagy füstbe, ködbe és hamuba burkolódzó sziluettjét, mint magát Godzillát. Pedig a koncepció egyáltalán nem volt rossz, és Gareth Edwards rendező többségében zseniálisan használta fel a jól ismert suspense-elemeket.
Nem mutatta meg rögtön a hatalmas szörnyet, hanem szépen apránként, lassacskán adagolva adott róla teljes képet, amelynek köszönhetően nem csak a címszereplő jelenléte lett hatásosabb, de a gigantikus monstrumokhoz képest csupán jelentéktelen, apró hangyákként küzdő emberek tehetetlenségét is jobban át lehetett érezni a megelevenedett pokolhoz hasonló várospusztítás, a hasztalanul lövöldöző, üvöltöző katonák, a rakétákat szóró vadászgépek, a több emelet magasra felcsapódó lángcsóvák és a leomló toronyházak közepette.
Akár még egy remek katasztrófafilm is kikerekedhetett volna belőle, ha Edwards nem tolja túl, és nem redukálja le csupán néhány percre a tényleges szörny-bunyót (amiből mellesleg a füst- és köd-effektek miatt alig lehetett látni valamit), na meg, ha a kamera nem váltott volna folyton az emberi szereplőkre pont a legizgalmasabb pillanatoknál.

A producerek az egyébként egészen tisztességes anyagi siker és a fanyalgás mellett is többségében pozitív kritikai fogadtatás ellenére megértették a gondokat, és láthatóan megpróbálták kiküszöbölni a csorbát – persze a maguk sajátos, nem minden esetben ígéretes értelmezési módján.
Ami a Godzilla II esetében körülbelül annyit jelent, hogy a suspense-elemek helyett (amik így a második részre eleve értelmüket vesztették) tényleg megkapjuk azt a féktelen, durva és látványos szörnypornót, ami korábban elmaradt. Cserébe viszont nagyjából minden más maradt ugyanolyan: az emberi karakterek papírízű archetípusok, akiket a forgatókönyv egyik helyszínről a másikra rakosgat, miközben görcsösen próbálja elhitetni velünk, hogy több is van ezekben a szereplőkben, minthogy a méretes titánok összezördüléseinek katalizátoraként működjenek.
De a szokásos sablonfigurákról van szó csupán: van itt minden, a mezei MacGyvertől kezdve a szigorú nézéssel megáldott könyörtelen ökoterroristán át a szenvedélyes tudósig bezárólag, aki egyszerre csodálja és féli ezeket az istenszerű ősi teremtményeket – és akinek ez nem lenne elég, még a szegény ember Dr. Ian Malcolmját (Jurassic Park) is sikerült a történetbe passzírozni. Ami amúgy nem is annyira rossz, sőt, egész tűrhető, bár az emberi szál ezúttal is elég ergya, de még mindig fényévekkel kidolgozottabb, mint az előző filmben.
Az írók megkíséreltek valami aktuális társadalmi üzenetet csempészni a sztoriba, ami cseppet sem ördögtől való gondolat, hiszen a klasszikus Toho-féle filmeket is mindig ilyesféle geopolitikai és ideológiai témák mozgatták. Ami a japánoknak az atomkor és a Hidegháború volt, az az amerikai verzióban a túlnépesedés, a klímaváltozás, a globális felmelegedés és a környezetszennyezés, amelyekkel mostanában egyre több hollywoodi szuperprodukció foglalkozik.
Ennek apropóján a Godzilla II sztorijában egy radikális csoport úgy dönt, felébreszti a bolygó különböző pontjain szunnyadó titánokat, hogy így visszaálljon a természetes rend, ugyanis az emberiség rákos betegségként élősködik a Földön, és ahogy szaporodik, úgy zsigereli ki minduntalan a világot, teszi tönkre a környezetet, az anyatermészetet és saját fajtáját is. A titánok elszabadulásával aztán papírforma-szerűen érkezik a káosz és a pusztulás, komplett városok válnak percek alatt a semmivé, természeti katasztrófák egész sora követi egymást, az emberek pedig szó szerint úgy hullanak, mint a legyek. A 2014-es filmben a legmerészebb becslések szerint is maximum néhány millióan halhattak meg, itt azonban milliárdok vesznek oda, és bár a PG-13-as korhatár okán ebből nem sokat láthatunk, mégis hatásosan sikerült átadni a reménytelen, borongós világvége-hangulatot. Szerencsére ezzel kapcsolatban a jelenkori Álomgyár talán legirritálóbb becsípődését is hanyagolták, azaz a karakterek nem sütnek el minden második percben egy infantilis, vadbarom viccet (illetve egy-kettő azért nagy ritkán becsúszik, de ez még tűrhető), nem mosolyognak vidáman, miközben körülöttük szép lassan annyi mindennek.
Összességében az eseményeknek megfelelően viselkednek: a horizont lángol, az ég leszakad, a föld remeg, pusztul az emberiség, mint disznók a vágóhídon, csupán kis semmiségeknek tűnnek a gigászi szörnyetegek tombolása közepette.

Mert végül is mindenki a zúzás miatt ül be erre a filmre, felesleges lenne titkolni. Megkockáztatom, a Godzilla II eddig csont nélkül az idei esztendő leglátványosabb blockbustere és elég kétséges, hogy sikerül-e még 2019-ben ennél durvább, vagy legalábbis hasonló minőséget produkálni.
Azt nem lehet mondani, hogy az alkotók ne akarták volna kielégíteni a műfaj rajongóinak és CGI-vel teletömött hangos és brutális szörny-bunyókra szomjazó nézők igényeit: gyakorlatilag mindent bevetnek a közönség megnyerése érdekében. A most is önmagát meghazudtolni képtelen, nevéhez és méretéhez hű, szinte már önálló egyéniséggel működő címszereplőn kívül bevetik a Toho-történelem legnépszerűbb kreatúráit, többek közt Mothrát, Rodant és Ghidoraht, és őket látva nagyon nehéz elhinni, hogy létezik olyan fan, akinek minimum nem dobban meg a szíve, vagy nem szökik könny a szemébe, amiért ezeket a kultikus szörnyeket egy nagy költségvetésű hollywoodi moziban üdvözölheti.
Mert valljuk be, a Toho-filmeknek megvan a maguk bája, nézzük őket, szeretjük őket, értékeljük őket, nem egyet elnyűhetetlen klasszikusként tartunk számon, de mégis, ugyanezeket a figurákat, majdhogynem ugyanezt a receptet egy több száz milliós, profi effektekkel megpakolt amerikai blockbusterben látni: kuriózum! Meg is kapja mind a négy bestia a saját nagy pillanatát, Rodan belépője például magasan viszi az egész filmet, méltó vetélytársa a Kong: Koponya-sziget helikopteres összecsapásának.

Attól függetlenül, hogy a Godzilla II látványban és akcióban sokkal többet nyújt, mint elődje, ez összességében még mindig egy „két lépést előre, egyet hátra” példázat, néhány jobb és néhány rosszabb pillanattal. Utóbbiért főleg a már említett végletesség hibáztatható a legjobban: úgy látszik Hollywood, ha nem gyerekes és erőltetett poénokkal hergeli a népet, akkor erőtlen drámát tol a szörnyetegek talpa alá – mondjuk, nem mintha ez amcsi találmány lenne.
Igen, ebben a filmben is vannak hülyeségek bőven, de az egész egy óriási tisztelgés a mára már legendás Toho felé, plusz amekkora bődületes marhaságokat találtak már ki a japánok is (pl. Mechagodzilla, óriás molylepke, detektívtörténet egy szörnyfilmbe ágyazva, hogy csak a legemlékezetesebbeket említsük) – véleményem szerint ezek mellett a Godzilla II sem sokkal rosszabb, mint bármelyik Toho-produkció.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. mui-ruy  PlayStation.Community tag
2019.06.18. 15:00:44
LV3
Nekem nagyon tetszett. A zenéjét sokat fogom hallgatni. Bear McCreary a GoW után ismét mesterművet komponált.
10. wooltur  PlayStation.Community tag
2019.06.09. 22:57:58
LV16
Válasz 3. jime üzenetére:
Sztem te véletlen az első filmet nézted újra. :-D
R.I.P. Brúnó :-(
9. Onimushaman  Szerkesztő
2019.06.09. 10:13:51
LV24
Válasz 6. martin üzenetére:
Volt Godzilla filmben normalis, ertekelheto emberi szal?
señor
8. VictorVance  Szerkesztő
2019.06.08. 20:57:14
LV18
Válasz 5. Greg üzenetére:
A filmből kiderül, hogy miért mozog ennyire gyorsan.
Örülünk?
7. martin  Főszerkesztő
2019.06.08. 20:42:32
LV27
Most tényleg ő lett a Király.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. martin  Főszerkesztő
2019.06.08. 20:39:20
LV27
+1
Megnéztem. A szörnyes betétek nálam 9/10, minden idők eddigi talán komolyabb kaijū mozija.
Godzilla brutális, mindent bevillant: atomic breath, radioactive ray, atomic ray, nuclear beam és nuclear pulse. Sírtam végig
Mothra TÖKÉLETES megjelenés, elképesztő kamikaze attack. Sírtam végig.
Rodan pazar. Ghidorah remek. Mindkettőnél tetszik a megjelenő "jellem". Mosolyogtam végig.

Minden más a filmben, ami emberekkel, vagy a cselekménnyel, esetleg annak logikájával kapcsolatos, az olyan irritálóan szemét szar fos, hogy az vérlázító.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. Greg  PlayStation.Community tag
2019.06.08. 20:14:19
LV25
Már az előzetese alapján iszonyat gáz ez a film. :D Arról nem is beszélve hogy 2:05-től irreálisan gyorsan mozog a Godzi... mintha nem is lenne súlya....
LV426
4. Onimushaman  Szerkesztő
2019.06.08. 19:33:48
LV24
Válasz 3. jime üzenetére:
Mas filmet neztunk lehet. Jobb lett volna tobb nappali resz zuzassal, de hogy ne lett volna semmi koltoi tulzas.
señor
3. jime  non-alcoholic
2019.06.08. 18:19:04
LV29
-1
utáltam a filmet. a nagy összecsapások nem tudom hol történtek meg, ebben a filmben biztos nem :D
ahogy elindult volna valami, 10 másodperc után már azt kellett nézni, hogy az emberek mit csinálnak, vagy csak épp bambán bámulnak a levegőbe. közben nézhettünk pikkelyeket a háttérben. és ezt minden egyes harcnál képesek voltak eljátszani, még a végén is, hatalmas csalódás, az előző rész végén a harc fényévekkel jobb volt.
..hogy lehetett ezt igy elbalfaszkodni...
"wake up, you're dead!"
2. Onimushaman  Szerkesztő
2019.06.08. 16:11:17
LV24
+1
Válasz 1. martin üzenetére:
Mothra igazi hercegnő.
señor
1. martin  Főszerkesztő
2019.06.08. 10:59:47
LV27
Rodan belépője komolyabb, mint Ghidorah-é? Hát ez meg hogy lehet? Nem a Háromfejű Titán uralja a filmet? És Mothra milyen? Tényleg királynői?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.
Exception (PS4, PSN)
2020.01.10. 14:00 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Platformer köntösbe bújtatott vírusirtás.