PlayStation.Community

2009.09.29. 10:15 Cool-Túra
76 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Egy bogár élete.

Kezdjük a legfontosabbal. NEM Peter Jackson rendezte a District 9 című filmet, akármennyire is erre játszik rá a reklámkampány. Az enyhén megalomániás rendezőóriás (szó szerint – tudom szemét vagyok megint) a District 9 esetében csupán a produceri feladatokat vállalta el, ám ennek is van némi súlya, hiszen Jackson nem szokta csak úgy odadobni a nevét minden második gagyihoz, amivel megkeresik. Jól leszpojlerezve a továbbiakat, ez most sem történt meg.

A District 9 furcsa állatfaj. Első pillantásra a Cloverfield és a [REC] sikerét meglovagolni igyekvő áldoksik legújabb darabjának látszik, aztán felvillant egy erős társadalomkritikus vonalat átváltozós horror elemekkel vegyítve, míg végül a szálak egy bitangerős akció sci-fiben érnek össze. Az események katalizátora Wikus Van De Merwe, az MNU nevű gátlástalan fegyvergyártó cég egyik alkalmazottja, akit a vállalat legújabb akciójának élére neveznek ki meglehetősen váratlanul (aranyos poén, hogy az igazgató a következő jelenetben el is mondja: az előléptetésnek semmi köze nem volt ahhoz a tényhez, hogy Wikus véletlenül pont az ő lányát vette feleségül). A nyápic, tipikus irodista férfi feladata a nyolcvanas években Johannesburg közelében kényszerleszállást végrehajtott űrhajó, szabályosan gettóba zárt (innen a film címe) rovarszerű utasainak átcsoportosítása. Erre azért van szükség, mert a helyi humanoidok egyre hangosabban adnak hangot azon meggyőződésüknek, miszerint nem kívánják otthonukat megosztani holmi űrből jött idegenekkel, akik történetesen a kinézetükön felül is teljesen máshogy viselkednek, mint a „normális” emberek. Wikus lelkesen beleveti magát a feladatba és megpróbálja a garnélának csúfolt, hatalmas karmokkal rendelkező lényekkel aláíratni a kilakoltatási parancsot (mega abszurditás #1) és vidáman hasonlítja popcornhoz a még ki nem fejlődött egyedek lángszóróval való közvetlen találkozásakor hallható pattogó hangot (mega abszurditás #2: a folytatás). Röviden összegezve: egy orbitális méretű seggfej. De egy percig se féljetek, mivel a srác véletlenül magára spriccel egy adagot a garnélák szupertitkos szeréből, melynek hatásaként lassan maga is idegenné válik, ha addig nem boncolják fel a kormány lelkes tudósai, magas anyagi haszon reményében.
Egy csodával felérő menekülést követően Wiki az egyetlen helyre inal, ahol viszonylag biztonságban érezheti magát: a 9-es körzetbe. Itt találkozik a Christopher Johnson nevű garnélával és lám micsoda fordulat, immár a saját bőrén tapasztalhatja meg a borzasztó faji előítéleteket hatását.
Ezt a sztorit úgy vászonra vinni, hogy annak különálló részei ne oltsák ki egymást, szinte lehetetlen vállalkozás, ezért is meglepő, hogy Neill Blomkampnak viszonylag tapasztalatlan direktorként miképpen sikerült ép bőrrel megúsznia. Igaz, ott volt számára a hazai pálya előnye (a District 9 egy korábban általa rendezett Alive in Joburg nevű rövidfilmből készült), de ez nem magyarázza meg, hogyan kerülhette el a kezdő rendezőkre jellemző összes veszélyes csapdát. A film tempója mindvégig roppant feszes, a műfajok keverése értő kézre vall és az erkölcsi mondanivalót is sikerült olyan formában beleszuszakolni, hogy az ne sértse az olcsó hollywoodi fogásokra érzékenyebb emberek szemét. Ennek ellenére a cucc kellően komoly etikai és etnikai kérdéseket boncolgat, melyeket a jelenlegi meglehetősen robbanékony politikai helyzetre vetítve, nem nehéz azonosulási pontot találni a néző földrajzi lokációjától függetlenül... Persze a moralizálás mellett jut hely az akcióra is, főleg az utolsó fél órában, amikor is a sztori turbó sebességbe kapcsol, te meg csak kapkodod a fejed a sosem látott fegyverek, lépegetők, nagy és még nagyobb űrhajók láttán. Az erőszak ábrázolása néhol eléggé nyers jelenetekben teljesedik ki, nem ritkák a leszakadó végtagok, viszont a gore elemek használata mindig csak jól indokolt esetekben történik, így a sokkoló hatás nem kopik el a játékidőben egyenes arányban. Ehhez (is) kapcsolódóan a speciális effektek kidolgozása megfelelő, főleg a költségvetés viszonylagos szűkösségéhez képest és bár a lények elsőre furcsán mókásnak tűnnek... később is furcsán mókásnak tűntek, csak éppen akkor ez már nem zavart.
Feltételezem színészileg nem lehetett túl nagy kihívás a District 9-ban való szereplés, legalábbis a vásznon nem sok látszik a próbálkozásból, a főszerepben feszítő Sharlto Copley mondjuk elég hitelesen fut, ordít, sír, lő, átkozódik és esik kétségbe, valamint a jellemfejlődése is hihető, a többiek viszont egész egyszerűen nincsenek elég jól kidolgozva ahhoz, hogy komolyabban foglalkozni érdemes legyen velük. Majdnem kifelejtettem Christopher Johnson figuráját, aki géppel alkotott volta ellenére, hitelesebb alakítást nyújtott, mint a hús vér emberek... na jó, csak majdnem, de a játékidő második felére sikerült az animátoroknak elérni, hogy élő, lélegző figuraként tekintsek rá, ami nem kis teljesítmény. Le a kalappal a Weta előtt!

Valahol itt kéne kiborítanom a bilit, de azon kívül, hogy nem értem mire fel került egy elég éles áldokumentumfilm / fikciós filmváltás a cuccba, nincs mit lehordanom, ez itt most telitalálat! Szép volt fiúk, türelmetlenül várom a folytatást, ami a film 126 milliós bevételét látva valószínűleg érkezni fog, legalábbis, ha hihetünk Neill bejelentésének. Fingers crossed.

District 9
Műfaj: akciósci-fidrámahorror
Rendező: Neill Blomkamp
Szereplők: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt és több millió űrlény
Mozipremier: Szeptember 24.
Web: D-9
Trailer: District 9
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
76. Kirari
2010.02.19. 21:52:02
LV1
Nagyon jó film volt, én a végén majdnem elsírtam magam. :) Szerintem 10/10, mert realisztikus, és nem egy ilyen agyonkampányolt semmitmondó sz*r. :)
75. Weapon25  PlayStation.Community tag
2010.02.04. 18:06:49
LV2
ez jo lehet ez a film
@z impulzus függő
2009.10.08. 00:35:28
LV3
Premiernapon láttam. Ennek több oka is van:
- bírom Peter Jackson munkásságát (igen, még az Ízlésficamot is :D)
- bírom Neill Blomkamp munkásságát (mondjuk kisfilmjei voltak, de azokat nem most, hanem már évekkel ezelőtt ismertem, lásd az Alive in Joburg-ot vagy a Tempbot-ot)
- ez a páros állt volna a Halo film mögött (véleményem szerint sok köze van ennek ahhoz, hogy Blomkamp a Dél-Afrikai Köztársaság szülötte és a Halo sztori egy része ott is játszódik - és talán az sem véletlen, hogy a film forgatókönyvébe 5 hónapot öltek és közösen készítették el a Halo 3 előtti összekötő rövidfilmet, a Halo: Landfall-t).

A film k*rvajó volt. A komoly etikai kérdéseket pont annyira feszegették, amennyitől még nem lett "halivudi". A látvány elsőrangú. Az erőszak nem öncélú. Igazából örülök a film naturalizmusának, elvégre ez manapság már nem olyan jellemző - a legtöbbször a korhatár-besorolások diktálnak, nem a rendezői szabadság. Örülök, hogy bekerült ez az apartheides vonal (erre számítottam is az Alive in Joburg után, gondolom ottani lakosként elég mély nyomot hagyhatott Neill-ben a téma). A filmnek nincs sok emlékezetes szereplője, viszont Wikus szinte egyedül eviszi az egészet a hátán (legalábbis ami párbeszédeket és a jellemeket illeti). Remek ötleteket pakoltak a filmbe (gondolok itt most az apartheid átültetésétől kezdve az idegen lényeken át egészen a fegyverekig rengeteg mindenre). És nem utolsó sorban remek atmoszféra társul az egészhez.
Az egész egy szép, kerek alkotássá állt össze. Ezt vártam.
73. SiC  PlayStation.Community tag
2009.10.07. 20:19:05
LV14
Korábbi előzetesek és a film első 10 perce után továbbra sem tudtam elhinni, hogy most ez "komoly" film akar lenni. Amint megláttam egy idegent, elkezdtem röhögni, folyamatosan az járt a fejemben, hogy ez csak vicc, ők sem gondolják komolyan.
Aztán rávettem magam és végig néztem és nem bántam meg, tényleg van benne valami, nagyon jó kis film.
"paraszt a dumam, a te bajod ha nem erted"
72. EmpiHUN  Driftrocker/BF Veterán
2009.10.06. 20:36:21
LV13
Imádom ezt a filmet!!! Rég volt már egy olyan film ami ennyire nagy érzelmi hatással volt rám!
Mindenképpen kiemelkedő alkotással van dolgunk! :)
A Birodalom örök!... khm.. Hupsz!
71. zolika  HALF NINJA
2009.10.05. 21:04:06
LV9
Tegnap megnéztem moziban és rég nem láttam ennyire jó filmet !!!
Anthony Hopkick :D
70. eszg_  Szerkesztő
2009.10.04. 22:53:04
LV13
Válasz 68. synapse üzenetére:
Ha megfigyelted, csak az eleje volt doksi szerű, után átváltott normál játékfilmes stílusra. A kettő közti ugrás viszont valóban elvesz kicsit a film értékéből és hangulatából.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
69. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2009.10.04. 21:27:09
LV7
Válasz 67. pdw üzenetére:
"Se eleje, se vege, ertelem es kovetkezetesseg szinten hianycikk."

Hát igen, csak úgy mint a való életben is.
:D
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
2009.10.04. 19:25:41
LV1
az akciójelenetek és az effektek egyszerűen pazarok. a legjobb amit az utóbbi időben láttam.

nekem csak az nem tetszett benne, hogy ilyen idióta dokumentumfilm-szerű volt az egész. ha tényleg 1 igazi mozifilmnek forgatják le (tehát nincsenek ilyen ostoba bejátszások, stb) akkor egy sokkal jobb film is lehetett volna. persze ez szvsz.
de ettől függetlenül nagyon tetszett. igaz a mindenképpen látni kell kategóriát nálam nem érte el, de aki szereti az akció/sci-fi filmeket, az 1 próbát szerintem mindenképpen tegyen vele. :)
psn id: anyadlohaton
67. pdw  ist krieg!
2009.10.04. 17:52:54
LV11
Válasz 66. xerox üzenetére:
Mi meg pont tegnap neztuk meg ezt is es a Hasonmast. Mig az utobbi egy teljesen elvezheto ambar egyszernezos film volt, ez a szemet meg az elotte letolt sor arat sem erte meg.
Se eleje, se vege, ertelem es kovetkezetesseg szinten hianycikk.
66. xerox  PlayStation.Community tag
2009.10.04. 15:15:53
LV18
Kár, hogy nem keveredtem hamarabb ide. Tegnap vaciláltunk, hogy ezt nézzük, vagy a Hasonmást. Az utóbbinál és egyben rosszul is döntöttünk.
psn id: zomimi78
2009.10.04. 10:05:42
LV2
Nekem nem esett le az állam tőle, de egész jó volt. Szerintem nem kéne folytatni. Vagy legalább is azt a szálat nem, hogy meggyógyítják a csávót.
a.k.a. Bandee23
64. cybergolyo  PlayStation.Community tag
2009.10.04. 00:46:53
LV1
Horrornak nem mondanám inkább akció sci-fi.
Nekem tetszett
Malacvető RULEZ :)
63. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2009.10.02. 17:55:02
LV7
Válasz 60. ticsi üzenetére:
Én ma néztem meg.

Ugyan ez az effekt volt, az emberek csak ültek egy darabig aztán csak úgy megszokásból felkászálódtak, de még mindenkinek csak pörgött az agya.

A mai felhozatalban simán megérdemli a 10 pontot, még ha sablonos is volt. De egy enyhén parodisztikus film, hogy a faxomba ne legyen sablonos!?:)

Lehet belőle Kult film.
Nekem, mint irodakukacnak már most az:D
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
2009.10.02. 11:27:26
LV4
Megfogom nézni ha lesz rá időm!!!
Lag-Cheater Fucker Shogun
61. ticsi
2009.10.02. 10:29:20
LV2
Válasz 60. ticsi üzenetére:
Mármint amikor felkapcsolódik a film után a lámpa.
60. ticsi
2009.10.02. 10:28:38
LV2
tegnap néztük moziban, 15-20 perc kellet, hogy ráhangolódjak viszont aztán elkapott beszippantott és nem engedett végső sokkig.
Rég láttam olyan filmet amikor felkapcsolódik a moziban a film és az emberek még tátott szájjal ülnek egy darabig majd egyszercsak észbekapnak, hogy vége.
Döbbenet jó, iszonyatosan profi, látványos, mocsok nyomasztó psychológiailag sokkoló alkotás.
Rengeteg utalással és rejtett fikával.
Év filmje.
59. Luke  PlayStation.Community tag
2009.10.02. 09:14:00
LV2
Half-Life-ot is megcsinálhatnák így!! :)
Luke
58. pank2
2009.10.02. 03:32:01
LV2
Válasz 57. neoraiden üzenetére:
egyet értek veled
PSN ID: paradilaci
2009.10.01. 15:34:15
LV3
Fantasztikusan jó, 10/10. Szerintem mérföldkő.
"Wait until they get a load of me!"
56. metadata  PlayStation.Community tag
2009.10.01. 10:20:43
LV15
Vannak benne hibák, de ezek ellenére nagyon tetszett a film. Főleg az hogy nem akartak megmagyarázni mindent a történetben(hogy jöttek ide, miért nem használták a fegyvereiket).
FatHead
55. hzs74  PlayStation.Community tag
2009.10.01. 02:06:50
LV4
a film végén nem tudtam mást mondani mint:

huuuu bazdmeg! aaaaszta.... MIVAN????

nem tudom eldönteni, tetszett, vagy nem? ??? mindenesetre megnézem még egyszer...
utálom a szinglit!
2009.09.30. 22:55:42
LV1
zseniális darab.
kötelező.
53. Lara  beauty junkie
2009.09.30. 20:49:05
LV26
azóta sem láttam. pótolni kell. :D
2009.09.30. 17:02:25
LV4
Válasz 51. raoul üzenetére:
LOL? :D
Absolute Metal Gear Solid
51. raoul
2009.09.30. 15:22:17
LV2
Válasz 47. Bula üzenetére:
ne viccolj, az már lejárt lemez.
50. Liki
2009.09.30. 12:37:57
LV1
Fallout+Half Life feeling
Notbad xD
49. csavar  PlayStation.Community tag
2009.09.30. 12:22:05
LV1
Kultusz film!
"Minden aminek kezdete van, véget is ér."
48. Ombika
2009.09.30. 11:58:44
LV11
Igazabol en ugy ultem neki ennek a filmnek,h nem vartam sokat tole, de legalabb nem a megszokott filmhez volt szerencsem! Kicsit Half Life atelessel neztem vegig! :) Nekem nagyon bejott!
1stPSN ID:BTH_Ombika, USA ID: Ombika UK: Ombika_US
47. Bula
2009.09.30. 11:22:12
LV10
Van ez a Becstelen Brigantyk.

Vagy az nem banneres?
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
46. leslie21  PlayStation.Community tag
2009.09.30. 10:48:40
LV11
Jó film, tetszett, minőségi darab.
2009.09.30. 10:15:44
LV2
A megvalositassal sok bajom nem volt,inkabb az irto gagyi puhakoteses tortenet ami zavart.Szeretnem ettol a rendezotol tobb komoly Sci-Fi feldolgozasat latni a jovoben.Ahogy latni a technologia adott egy Alapitvany sorozat megalkotasahoz.
2009.09.30. 09:50:46
LV5
Válasz 26. Makker üzenetére:
Dehogyisnem!

Igazad van.


Csak anyira felbosszatott potom fél perc leforgása alatt, hogy még a nevét sem tudtam megjegyezni, totál agymosás. Szám-szám.


Sorry! Kösz a kiigazítást.
Kis kacsa für Dich...
43. neno0204  PlayStation.Community tag
2009.09.30. 09:38:51
LV1
Nagyon jó film. Én is megnézettem már minden ismerősömmel és csak pozitív visszajelzés volt :)
42. Johnny  PlayStation.Community tag
2009.09.30. 07:31:39
LV5
Tervbe vettem a filmet, ezek szerint jól sikerült.
Hömpörö apor ündürüxi!
41. karfiol  PlayStation.Community tag
2009.09.30. 00:37:22
LV19
Ez a film az Alive in Joburg című rövidfilm alapján készült, amit szintén Neill Blompkamp rendezett és szerepel benne Sharlto Copley, a District 9 főszereplője is. Itt megnézhető a teljes, 6 perces rövidfilm, ami 2005-ben készült: http://www.youtube.com/watch?v=iNReejO7Zu8
40. cybergolyo  PlayStation.Community tag
2009.09.30. 00:03:05
LV1
jó film, csak kicsit kérdőjeles fejjel lehet nézni
2009.09.29. 23:49:16
LV2
Válasz 37. martin üzenetére:
Ne lé má ilyen szívtelen ! :D
after several lucky shot and a few cheat codes ...
2009.09.29. 22:05:31
LV6
Válasz 33. Tomee üzenetére:
Nem vagy egyedűl!Nekem se tetszett összeségében,a vége jó volt az akció miatt,az eleje debil,a mondanivalója : volt de minek?:S
37. martin  Főszerkesztő
2009.09.29. 21:39:58
LV27
A két legjobb barátommal néztem meg a filmet. Órákig a hatása alatt voltunk, és mint később kiderült, mind a hárman más miatt. Nekem az apartheid vonal jött át a legjobban, de úgy, hogy megnéztem a "dokumentumfilm-klipeket" a weboldalon. Az, amikor a feka nyomja, hogy az idegenek furcsa hangokat adnak ki éjjel, és ettől félnek a kis feka gyerekek, az elkefélt komoly. Szerinetem ne jöjjön vissza az alien, és az akcentusos tünjön el örökre a tömegben. Ez így volt jó, elég, kerek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2009.09.29. 21:02:00
LV11
Na majd meglesem mert érdekel.
"If You only Knew Where I Just Been and what I Saw
35. Dh1
2009.09.29. 20:54:15
LV1
A foszereplo nagyon jol jatszott!
Nalam 10/10 ...

De a tortenet ... 10-bol 3-as csak

Rem gyenge sztori ... hacsak jovore nem jon a folytatasa, azzal kikuszobolhetik a csorbat ... talan

Baromira vartam a filmet es nem erte meg ...
34. eszg_  Szerkesztő
2009.09.29. 20:21:41
LV13
Válasz 14. kobe üzenetére:
Azt csak azoknak tartogatom, akik megérdemlik... :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
33. Tomee
2009.09.29. 19:31:22
LV2
akkor én vagyok az egyetlen akinek annyira nemjött át, szeretem a szkifit, szeretem az akciót, értettem is hogy mire akar kilyukadni a film, nincs is semmibajom vele, de nem hagyott bennem mély nyomokat.
2009.09.29. 18:50:33
LV2
LÁTNI KELL!!!!!!!!!!!
31. Masamune  PlayStation.Community tag
2009.09.29. 18:10:17
LV14
Én tegnap láttam és azt kell mondja, hogy ebben az évben az eddigi legjobb mozis élményem, történet, látványvilág, és ez a két karakter. Mellesleg akarok kis éliengyereket. :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
30. Makker
2009.09.29. 18:08:08
LV5
megnézte ma. nagyon izgalmas volt. Rám nagyon hatott ez a film
Online gaming will return BEFOREMay 31st 2055
29. Syro  PlayStation.Community tag
2009.09.29. 18:02:19
LV4
így most már megnézem :)
28. Sektor  PlayStation.Community tag
2009.09.29. 17:52:28
LV3
Megyek a moziba be!
Mixing.Dj/Progressive
27. Makker
2009.09.29. 17:17:14
LV5
Válasz 26. Makker üzenetére:
tárgytalan
Online gaming will return BEFOREMay 31st 2055
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Wreckfest: Drive Hard. Die Last. (PS4, PSN)
2019.11.17. 00:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Régi idők roncsderbije.
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
10 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.
WWE 2K20 (PS4)
2019.11.05. 07:49 Komment
7 hozzászólás
Szerző: HTB
GLOW - Gigantic Losers of Wrestling.