PlayStation.Community

2019.06.07. 09:55 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: Masamune
Értékeld a cikket!
Bézbóz ütővel...

Megvallom nektek őszintén és férfiasan, hogy utálom a sportjátékokat. Minden tiszteletem azoké akik szeretik őket, de valahogy a motorsportokon kívüli játékok soha sem izgattak. A baseballhoz meg vajnyi kevés közöm van... Amit tudok róla, azt leginkább a Nagy Csapat című filmből tudom, amiben Charlie Sheen és Wesley Snipes játszott, meg a Yakuza sorozatból. A japánok amúgy imádják a baseballt, 1872 óta az egyik legnépszerűbb sportjuk, amit egy angol professzor mutatott be nekik egy tokiói akadémián. Az Amerikai Egyesült Államokban egy picivel korábban kezdődött a baseball, az 1850-es évek tájékán és változott azzá mára, amit úgy hívnak, hogy National Pastime.

Kis intróm elején már leszögeztem, hogy nem igazán vagyok szakavatott szakértője a témának, de azért egy picit utánalestem a történelemnek a teljes fogalmatlanság elkerülése végett. A tesztet is igyekszem nektek úgy összegezni, hogy számomra mit ad egy laikus szemével.
Azt tudnotok kell - ha eddig esetleg nem tudtátok -, hogy az MLB sorozat teljes mértékben Sony exkluzív. 2006-ban indult a sorozat még PlayStation 2-n és azóta minden évben kapnak a rajongók egy frissítést az aktuális csapat/játékos felállásokkal. A sorozat 14. tagja ezúttal Bryce Harperrel, a Philadelpia Phillies külső védőjével mutogatja magát.
A Phillies-szel együtt 30 csapatot vehetsz irányításod alá. Itt van mindenki, tehát aki a sport rajongója, annak nagyon jó lesz. Külön fanservice pl. a Moments, ahol legendás meccseket és legendás pillanatokat élhetsz át, természetesen legendás csapatokkal. A Moments-ben különféle jutalmakhoz juthatsz, amivel a Diamond Dinasty csapatodat tudod menedzselni, erre külön kitérek majd. Azt mondják, hogy mivel a játék irányítása sokat lett könnyítve, ezért neten a profik ellen esélyed sincs. Nos, sajnos ezt nem volt lehetőségem kipróbálni, mert szobát nem találtam, viszont másokat meg láttam nyomatni és elég kiegyenlítettnek láttam a meccseket.
A Moments-ről érdemes egy picit többet beszélni, mert véleményem szerint az egyik legjobb eleme a játéknak. Egyszer ugye itt van a Storylines, amiben a múltba visszarepülve játszhatunk le meccseket, előre beállított csapatokkal és körülményekkel. Itt a történelem az egyetlen, amit megváltoztathatsz. A meccsek előtt kapunk egy kis történelmi kommentárt és persze hangulatos felvételeket azokról a pillanatokról, amik emlékezetessé tették a baseball-t.
A Fantasy a modern játékosokat dobja össze a nagy klasszikusokkal és Hall of Fame tagokkal.A Moments játszható elemei a játék során kerülnek megnyitásra és az év során folyamatosan bővítve lesz új tartalommal, úgy néz ki teljesen ingyenesen.
A Diamond Dinasty egyfajta játékos gyűjtögetős mód, amivel ugye neten lehet májerkedni. Ez a játéknak tipikusan azon része, ahol ha szeretnél, akkor a zsebedbe nyúlhatsz és költhetsz, de ez nem kötelező. Azért sem, mert a játékmódok mindegyike folyamatosan jutalmaz.
A Daily Mission, Collection és Moments játékmódokban teljesített küldetésekért ugye csillag jár, amit a DD-ben játékosokra költhetsz el. Program Stars-ból 100 és 200-ból lehet Gold csomagot bontani, 300-ból pedig Diamondot. A játék során ugye XP is jár, amiből szintén csillag lesz és ehhez csak játszani kell. 9 napi egymásutáni játék pedig ingyenes csomaggal jár.
Menetelés a Győzelembe... vagy októberbe.
A March to October játékmód egy új adaléka a sorozatnak, egy letisztult kampány módnak felel meg, ami egy előre megadott csapattal végigkísér a teljes szezonon. Ezt úgy kívánja elérni, hogy a szezon „legfontosabb játékait és pillanatait” tapasztald csak meg, a felesleges rizsát kivágva. Nos, ez a formula működik is meg nem is. Nem állíthatsz az alapbeállításokon, nincs szabad csapat management csak játékon belül, és ettől egy picit homogén az egész. Szerintem. De, és ezt ki kell hangsúlyoznom, amennyiben csak ütögetni kívánsz és nem bajlódni a „felesleges” beállításokkal... nos, akkor itt a te játékmódod. Ha viszont igazi játékot akarsz, akkor irány a Show.

A Road to the Show - állítólag - idén az eddigi legjobb. Nos, mivel a korábbi részeket nem ismerem, ezért nincs hasonlítási alapom. Viszont valahogy így képzelek egy sportjátékos campaignt. Saját karakterrel, sztorielemekkel, és teljes mértékű karaktergenerálással. A kis törpém után csak úgy kapkodnak a nagy klubok, persze ezért - és a végén a Hall of Fame-ért - meg kell dolgozni. Nagy figyelmet fordítottak a csapatoddal való kapcsolatodra, ez párbeszédeken és egyéb dolgokban nyilvánul meg. Ez a játékelem kihat a játékodra is, mert a személyiséged fejlesztése és természetesen kimaxolása, különféle perkekkel jár.
Négy darab tulajdonságod van, amit fejleszthetsz különféle mini-játékokkal. Captain, Heart and Soul, Maverick és Lightning Rod. Az első kettő az egész csapatra vonatkozó bónuszokkal jár, míg a másik kettő pedig a játékos képességeidre fekteti a hangsúlyt. Mind a 4 tulajdonságból származó perket használhatod és kell is ahhoz, hogy sikerre vidd a csapatodat. Ez a rész rendkívül szórakoztató, csak ajánlani tudom.

Szót kell ejtenem még a Retro Mode-ról, ami a klasszikus prüntyögös 2D-s baseball játékok szellemiségét kívánta megidézni és ezt igazán jól teszi. Régi hangeffektek, old-school HUD és játékmenet, bájos.
A game grafikája tűéles: minden mez, logó, felirat és minden tökéletesen látszik. A játékosok már egy más tészta. Ebben úgy gondolom, hogy az EA sokkal erősebb. Itt, amennyiben a játékos nem rendelkezik valami különlegességgel, ami természetesen csak az arcán tud megmutatkozni, úgy a prezentáció szerintem igen szegényes. A karakterek mozgása, az arénák és minden, amitől ez a játék baseball, a helyén van, csak a játékosok arcára van panaszom. Csak engedjétek demózni és látni fogjátok egyből, hogy miről beszélek. Olyan, mintha egy élő meccset néznél, minden rohadt jól néz ki, jók a zenék, jó a kommentátor és a játék folyamatossága a lassításokkal és egyéb replayekkel, de ez nem sikerült jól. Amúgy ha már demo mode, bármikor elkezdhetsz benne játszani, ha úgy tartja a kedved. Roppant ötletes.
A sorozat múltját figyelembe véve igen impozáns az, amit kapunk, mert tartalom van dögivel és az is folyamatosan bővül. Az irányítás, habár testre szabható, egy picit szerintem nehézkes. Az ütések és a dobások szempontjából legalábbis. Gyakorolni persze lehet, szóval minden csak gyakorlás kérdése. Amivel igazán gondod lehet, azok a szabályok. Mit kell pontosan csinálni, mi a feladatod. Nem ártana egy akadémia mód, ahol mindent elmagyaráznak, mert igazából leginkább ez volt a problémám, hogy semmit sem tudok erről a sportról. Ezt kifejezetten hiányoltam. De mindezek ellenére a Major League Baseball 2019 igen parádés. Szóval dőlj hátra, és élvezd a Műsort!

(Ezt a játékot a PlayStation Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 17990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.09.25. 07:06:08
LV18
Klassz lesz! :)
psn/sen id: pcpmate
5. Masamune  PlayStation.Community tag
2019.07.11. 18:47:51
LV14
Válasz 3. Re-tech üzenetére:
Persze, hogy meg :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
4. Re-tech  PlayStation.Community tag
2019.06.10. 21:38:02
LV7
:D
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
3. Re-tech  PlayStation.Community tag
2019.06.10. 21:37:53
LV7
Válasz 2. Masamune üzenetére:
Megoldottad Bugris problémáját?
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
2. Masamune  PlayStation.Community tag
2019.06.10. 18:14:36
LV14
Válasz 1. Re-tech üzenetére:
Azt en is nagyon csiptem :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
1. Re-tech  PlayStation.Community tag
2019.06.09. 05:33:13
LV7
+1
A Nagycsapatot rojtosra néztem vhs-en annó és annyira megkedveltette velem ezt a sportot,hogy a haverokat is megfertőztem vele.Kis idő múlva mindenki szabálykönyvet olvasott,bézbózütőnek alkalmas bunkósokat kutattak(pl törött billiárd dákók,széklábak)és hamarosan lent a flaszteron ki voltak jelölve a bázisok.Mentek a homerun-ok,kis híján sokszor az ablakok bánták. :)
Az egyetlen amcsi sport,ami megfogott.
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
MLB THE SHOW 19
Sony Interactive Entertainment
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Parádés tálalása egy nagy múltú sportnak, kizárólag PlayStation 4-en
Negatívum
Néha nehézkes az irányítása és nincs oktató módja