PlayStation.Community

2019.06.09. 14:05 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Small Theft Auto: Hawaii.

Hogyha azt mondom, Grand Theft Auto, minden bizonnyal a legtöbbeknek valamelyik frissebb epizód jut az eszébe az elmúlt bő évtizedből. Legyen szó a lehengerlő Trevor-Michael-Franklin triumvirátus eszeveszett kalandjairól, a GTA IV bármely zakkant főhőséről, esetleg az őket megelőző CJ-ről vagy Tommy Vercettiről, egészen biztos, hogy a háromdimenziós, nyílt világú bűnöző-szimulátor játékok valamelyike sejlik fel az emberben. Ezzel nincs is semmi gond, ám nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a széria gyökerei a "felülnézetes" első és második résszel (+ a melléjük csapódó GTA: Londonnal) kezdték meg terjeszkedésüket.
Ezt a kis háttérinfót csak azért fontos feleleveníteni, mert a Vblank Entertainment korábbi játéka, a 2012-es Retro City Rampage, ezt az irányvonalat követte, mondjuk úgy, sokat kölcsönzött és adott hozzá a formulához (a felvonultatott videojátékos easter eggekről nem beszélve). Most, 2019-ben, közel hét év elteltével, kezeink közé kaphatjuk az említett játék eszmei utódját, amely nem kevésbé elvetemült és szórakoztató. Ez a Shakedown: Hawaii!

A Shakedown nem titkolt célja agyontolt klisékre építkezni, olyannyira, hogy azokat maximálisan az arcunkba tolja. Adott főhősünk, egy kiöregedett vállalkozó és író, akinek a cégei nem képesek lépést tartani a modern világ által diktált üzleti irammal. Ez már csak azért sem kedvező, mert elég szép tartozást görget maga előtt és, hacsak nem szeretne teljesen csődöt jelenteni, ki kell találnia valamit. A történet őt és hasonlóan minden hájjal megkent fiát követi (akit szintén irányíthatunk), miközben megpróbálják kezelni a helyzetet. A nyílt világú akciójáték szintén a "klasszik gétéás" nézetet használja, ám ezúttal sokkal szebben kidolgozott 16-bitben, remekbe szabott környezettel és animációkkal. Célunk nem bonyolult: minden olyan konkurens üzletet és vállalkozást elnyomni, eltiporni, megsemmisíteni, magunk mögé utasítani és bekebelezni, amely valamilyen "modern hülyeséget" alkalmaz a vásárlói megnyerésére - a főhős szavaival. Hogy mi tartozik ez alá? Például a webshopok, amelyek miatt az emberek nem járnak (a tulajdonunkban lévő) boltba, a VR szórakoztatóközpontok, ahol a fiatalok töltik az idejüket és minden átkos előfizetős szolgáltatás, amellyel csak lehúzzák az embert. A listát folytathatnám, de valószínűleg világos a recept: egy görbe tükör a mai trendeknek és szokásoknak.
A játék feladatai nem túl változatosak: menj el A-ból B-be, szerezd meg ezt, öld meg/robbantsd fel/verd szét azt, vásárolj meg valamiféle ingatlant. A prezentáció és a körítés azonban annyira addiktívvá és vonzóvá teszi ezt a koncepciót, hogy nem lehet érte haragudni, már csak azért sem, mert egy küldetés ad-hoc módon néhány perc alatt teljesíthető. A Shakedown nem akarja, hogy a játékos órákat beleinvesztáljon egy ültő helyében, gyors és szórakoztató, bármikor lehet vele menni egy kört. Ettől független természetesen hosszabb távú lehetőségek is biztosít.
Amikor épp nem sanyargatjuk a település lakosságát, akkor menedzselhetjük a bizniszeinket. Ez a már említett ingatlanok vásárlását takarja: minden megvett épület generálja a pénzt, a későbbiekben pedig kiegészítéseket vehetünk hozzájuk, ezzel növelve a bevételük szorzóit. Számtalan ilyen "üzleti lehetőségbe" belevághatunk a játék során, ennek hozadéka pedig néhány perc üdítő nyugalom a hatalmas forgatag közepette. Pénzünket továbbá elverhetjük mindenféle ruhákra, kiegészítőkre, élettöltőkre és fegyverekre, ahogyan azt elvárná az ember. Mindezek mellett apróbb minijátékok teszik változatosabbá az ámokfutást, ilyen például, amikor lemegyünk az edzőterembe, kipróbáljuk a VR-játéktermet, TV-s szereplés vállalunk, de akár a klasszikus védelmi pénzek beszedésével is foglalkozhatunk. A maximalisták bevállalhatják a különböző kihívások teljesítését is, amelyek ugyan hasonlóan gyorsak, mégis kitolják a játékidőt és teljesebbé teszik az élményt.
A Shakedown mindezek tetejébe viszont olyannyira tesz a kötöttségekre, hogy már a játék kezdetétől elérhetjük a főmenüből a Free Mode-ot, ahol végtelen pénzzel és minden elérhető gyilkolóeszközzel felszerelve randalírozhatunk kényünkre-kedvünkre.

A Vblank világot ugyan nem fog váltani ezzel a címmel, ám szégyenkezniük sincs miért. Egy szórakoztató, pörgős és hangulatos kalandot tettek le, amely kellőképp kritikus és pikírt humorral ostorozza a jelenkor vívmányait és szokásait - ezzel pedig indirekt módon valahol a játékost is. Ezzel azonban az égvilágon semmi gond nincs, ugyanis nem merül izzadtságszagú filozófiai mélységekbe. Lövöldözünk, robbantgatunk, rendőrök elől menekülünk a fantasztikus zenékre, mindeközben pedig remekül szórakozunk. Amennyiben a leírtak számodra kedvező feltételek és nem bánod, hogy mindez nem egy RPG komplexitású játékmenettel párosul, a Shakedown fixen neked való lesz.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Vblank Entertainment
Fejlesztő: Vblank Entertainment
Megjelenés: 2019.05.13.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080p
Demo: Nincs
Méret: 281.69MB
Web: https://www.vblank.com/ShakedownHawaii/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.06.13. 13:35:09
LV18
Klassz. Ilyeneket kellene IGC-be adni. :)
psn/sen id: pcpmate
2. Nova  vas Normandy
2019.06.10. 14:15:53
LV14
Már a könyvtárban figyel, valamikor sorra is kerül.
" I'm my own worst enemy "
1. ALF22  Son of Liberty
2019.06.10. 09:50:57
LV26
Tetszik. Tuti beszerzős.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Shakedown: Hawaii
Vblank Entertainment
REMEK