PlayStation.Community

2019.06.12. 09:33 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Budget röplabda.

Őszintén bevallom, egy kezemen megtudnám számolni, hogy hány röplabda témájú videojátékhoz volt eddig szerencsém. Jobban mondva egy ujjamon, ugyanis a jelen tesztalanyon, a Spike Volleyballon kívül még csak bele sem kóstoltam eme sportág virtuális rejtelmeibe. Tudomásom szerint eme program megjelenéséig PlayStation 4 konzolon amúgy is hiánycikk volt a röplabdás game, így annyiból szerencséje van a Black Sheep Studio fejlesztőinek, hogy produktumuknak legalább nincsen komolyabb konkurenciája – illetve szó szerint semmilyen konkurenciája nincs.
Na, nem mintha különösebben nagy rajongótábora lenne ezeknek a stuffoknak: a szomorú igazság sajnos az, hogy a röplabda népszerűsége köszönőviszonyban sincs például a fociéval, a baseballéval, a rögbiével, vagy éppen a golféval, valahol a sor legvégén kullog, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy viszonylag tényleg kevés videojáték készült ebben a témában. Valószínűleg ez az oka annak, hogy végeredményben (sajnos-nem sajnos) a Spike Volleyball egyáltalán nem egy nagy költségvetésű AAA-cím. Így hát FIFA mélységű metodikát és kezelést totál felesleges elvárni tőle, ahogy a tartalmas, több tízórányi szavatosságról is le kell mondanunk, ha befizetünk rá. Szóval nem árt lefektetni a megvétele előtt néhány kompromisszumot (akinek igényeit ezek után nem sikerül kielégíteni, annak még mindig ott vannak a Dead or Alive széria vonatkozó epizódjai), többek közt a technikai tulajdonságokat illetően, mivel, bár a stuff néhol egészen kellemes, de gyakran előforduló hibái felett kifejezetten nehéz szemet hunyni.
Attól függetlenül, hogy sosem volt még a kezemben röplabdás játék, annak idején az általános iskolában elég sokáig űztem ezt a sportot, és habár komolyabb szintre sosem jutottam el (igaz, nem is nagyon vágytam rá), maga a sportág tökéletes kikapcsolódásnak bizonyult, főleg a tavaszi-nyári szezonban, ráadásul a játékszabályok sem annyira bonyolultak. Ennek köszönhetően a legtöbb ember szinte percek alatt bele tud rázódni, és ugyanez igaz a Spike Volleyballra is. Egy rövid tréning-meccs után egykettőre otthon érezzük magunkat a pályán, a szisztéma nagyjából ugyanaz, mint a hasonszőrű alkotásokban.
Nincs kulcsszereplő, az egész csapat egy emberként van jelen a pályán, és egy összefüggő tudatként mozog. A lényeg, mint általában, úgy most is az időzítésen van: a megfelelő alkalmakkor, a megfelelő csapattaggal kell átütnünk a labdát az ellenfél térfelére, lehetőleg úgy, hogy az ne tudja rendesen viszonozni. Meccs közben váltogathatunk a játékosok között, attól függően, hogy számításaink szerint hová érkezik majd a labda. És máris itt az első gond: a game fizikája néha egész tűrhető, máskor meg egyenesen rettenetes. A fejlesztők nem voltak túlságosan precízek, végeredményben semmiben sem, így gyakran előfordul, hogy nem éppen oda érkezik a labda, ahová kellene, máskor teljesen meghülyül, és szinte fénysebességgel száguld át a pálya egyik végéből a másikba, totál váratlanul és irreálisan. A labda szinkronizálása nem sikerült valami jól, ahogy a karakterek animációja is hagy maga után némi kívánnivalót, a hálónál álló három védőjátékos is inkább tűnik egyszerre felugró élettelen fabábúnak.
És akkor a grafikáról még szó sem esett. A helyszínek aránylag kidolgozottak, szép kis színkavalkád jellemzi a pályákat, amik szerencsére kellően változatosak, bár, ahogy az lenni szokott a sportjátékok műfajában, nem kell semmi egyedire, vagy komolyra gondolni. A képi világ inkább hangulatos, mint jó, a pályák relatíve részletesek – a játékosok már nem annyira.

A karrier-módban is a szokványos feladatunk lesz: szép sorjában le kell győznünk az ellenfeleinket, így előre lépkedhetünk a világ-ranglistán, miközben a sikeres bajnokságokon való átverekedés közben új játékosokat toborozhatunk a csapatunkba. De azon kívül, hogy a game mélységének illúzióját keltse (hozzá kell tenni, ez nem megy valami jól neki), nincs túl sok értelme.
Az online-rész szolgál még némi tartalommal, a My Team mód keretein belül saját csapatot szervezhetünk magunknak, akár férfi, akár női játékosokkal, elkészíthetjük saját logónkat és egyenruháinkat is. A multiplayerben azért szépen el lehet bohóckodni, de mivel a lehetőségek eléggé szűkre vannak szabva, garantáltan hamar rá fogunk unni az egészre.

Egyébiránt, ahogy fentebb említettem, a röplabda a valóságban sem annyira népszerű sport, jobban mondva a többi labdajátékhoz képest, ami részben meg is magyarázza, hogy a Spike Volleyball miért nem tudja hosszabb ideig fenntartani a gamerek érdeklődését.
Egy ideig nincs különösebb probléma vele, összességében nem rosszabb, mint bármelyik középkategóriás sportjáték, igaz, nem is jobb azoknál. A sportág szerelmeseinek azért okozhat kellemes perceket, és pár órás kikapcsolódásnak bőven megteszi. Ugyanakkor nem emiatt a stuff miatt fogunk rajongók lenni, másrészt az mindenképp bebizonyosodott, hogy röplabdázni élőben határozottan jobb, mint virtuálisan, a tévéképernyő előtt ülve – főleg egy ilyen minőségű cucc után.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Sotre-ból, ára 17990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.06.12. 21:42:45
LV17
Válasz 1. Richard üzenetére:
Még mindig az a csúcs a kategban.
psn/sen id: pcpmate
4. Matichku  PlayStation.Community tag
2019.06.12. 17:06:52
LV14
Már megint ezek a Csernobil hasonlatok. Hány kezemen mennyi ujj van? :)

Egyébként a magyar kézilabdában is alig vannak magyar kézis lányok, nemhogy ebben a játékban. :)
Nil Satis Nisi Optimum
3. Richard  PlayStation.Community tag
2019.06.12. 14:27:17
LV5
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Ki akarja irányítani ezt a pár gyógyegeret? :D
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.06.12. 11:30:54
LV11
Válasz 1. Richard üzenetére:
Én is a nagy s*ggű csajokat hiányolom a játékból.
1. Richard  PlayStation.Community tag
2019.06.12. 09:53:14
LV5
A DoA Extreme Beach lengő dudáival nem tudja felvenni a harcot....
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SPIKE VOLLEYBALL
BigBen Interactive
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Rövid ideig működő koncepció és hangulat; hangulatos helyszínek; autentikus meccs-feeling
Negatívum
Nagyon hamar unalomba fullad; elbaltázott fizika; kevés játékmód; díszletbábú-effektus

MARTIN BELESZÓL
Na de a magyar kézis lányok benne vannak-e...?