PlayStation.Community

2019.05.24. 15:30 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
California Love.

A 2Pac és Dr. Dre által a csodálatos, '90-es évek derekán megénekelt kaliforniai életérzés megtapasztalásának vágyával ütöttem fel a múlt csütörtökön, azaz május 9-én végre kiadásra került, harmadik Life is Strange 2 felvonást, a Wastelands-et. Az előző epizód, a Rules ugye azzal zárult, hogy hőseinknek sajnos tovább kellett állniuk szerető nagyszüleik meghitt otthonából, és a következő részre vonatkozó ízelítőből lehetett tudni, hogy Sean és Daniel most Kalifornia felé veszik az irányt. Sean, az idősebbik fiú célja továbbra is az, hogy eljussanak az elhalt apa származási helyére, a mexikói Puerto Lobosba, ám ehhez továbbra is pénzre van szükség. A piszkos anyagiak előteremtésére kevés rosszabb helyet tudok elképzelni egy marihuána farmnál, de hát érthető, hogy jóval kevesebb izgalomra adna okot, ha egy videojátékban hősünk mondjuk egy autómosóban vagy élelmiszerboltban töltött dolgos hétköznapjait kísérhetnénk figyelemmel (a Simset leszámítva persze.) A fivérek tehát egy ilyen drogtermelő paradicsomba kerültek jórészt új hippi barátaik, Cassidy és Finn közvetítésével, akikkel a Rules epizódban már találkoztunk. Az általam kíváncsian várt „longbeach in tha house” és hasonló érzések itt nem kerültek kielégítésre – jó arra a GTAV -, vörös fákkal teli erdőben múlik el az a pár óra, amelyben a Wastelands eseményei játszódnak.

Mivel szokás szerint jó sok idő telt el az előző és az aktuális rész megjelenése között, egy, a tragikus események bekövetkezte előtti, idillikus képpel indul az új fejezet, ami tulajdonképpen megelőlegezi a Wastelands-ben elmesélteket, egyben egyfajta visszatekintésként szolgál. A legfontosabb mozzanat – és ezt inkább kedvcsinálónak szánom, nem spoilernek –, hogy Sean és Daniel között a viszony most megromolni látszik. Azt gondolom, hogy ez teljesen független attól, a korábbiakban milyen döntéseket hoztunk meg az öcsivel kapcsolatban, mennyire bántunk vele jól vagy rosszul. Mivel több hónap telt el a karácsonyi időszakhoz képest, és Sean naplója alapján sok minden történt, érthető, hogy mindkét fiú gyorsan felnő, és – legalábbis lelkiekben – már Daniel sem kisgyerek. Ő mégis úgy érzi, hogy a bátyja akként kezeli őt, így hát szimpatikusabb számára, ha egy másik felnőtt figura, mégpedig Finn felé fordul, aki mellett érettebbnek érzi magát. Mivel hőseink most egy, a marihuána farmon dolgozó hippik közösségében, erdei táborban él, a korábbiaknál is szigorúbban kell hallgatniuk Daniel különleges képességéről. Ami egyébként gyakorlás nélkül is láthatóan szinte elképesztő ütemben fejlődik, és természetesen megint köze lesz egy olyan epizód záráshoz, mely a legizgalmasabbnak tűnik a második széria eddigi történetében.
Mint mindig, a mellékszereplők most is zseniálisak. Érdemes a táborlakók mindegyikével elbeszélgetni (természetesen még a sátraikban is kémkedhetünk), a legkülönfélébb sorsokról, megható mozzanatokról szerzünk majd tudomást. A hippi lány, Cassidy és Sean között már a Rules-ban érezhető vonzalomnak hála Cassidy-t is jobban megismerjük, és a személyiségének a mélysége párhuzamba állítható a korábbi Life is Strange széria hősnőinek kidolgozottságával. Finn pedig, aki mindkét testvérhez közel kerül, már csak az odáig vele történtek miatt is önálló protegonistává válhatna. Mindkét hippi esetében a szinkronmunka egész egyszerűen csodálatos, bár ezt minden egyes részről írott cikkemben megemlítem, mert egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni.

Ugyan a Life is Strange mindig is narratíva- és látványvezérelt alkotás volt, a játékmenet apró újításait részletezve említeném meg egyrészt a most is visszaköszönő rajzolást, másrészt egy, a marihuána farmon űzött, a kannabisz, azaz kender termésének pucolását célzó tevékenységet, mely tulajdonképpen időre történő történő gombnyomkodás az L2 és R2 igénybevételével, plusz még az ollót is le kell mosnunk időnként. Továbbá van még némi alapfokú tárgykeresgélés, majd használás útján realizálódó rejtvénymegoldás.
Bár nálam minden játék abszolválási ideje legkevesebb másfélszer annyi időt igényel, mint a normál playereknek, a Wastelands-szel jómagam is megvoltam egy laza vasárnap délután – de ez a néhány óra megint több és főleg mélyebb mondanivalót tudott közölni, mint mondjuk a Days Gone húsz óra alatt. Nem kérdéses, hogy a LIS-hívőknek meglesz és jól fognak vele szórakozni. California, here we come!

(Ezt a kiváló játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható az epizód külön a PlayStation Store-ból 2490 Ft-ért, vagy az egész évad 11990 Ft-ért. Az első és a második epizód ára ugyancsak 2490 Ft és 2490 Ft. Ha esetleg már lecsaptál a nyitófejezetre, akkor 9899 Ft-ért fizethetsz ba a maradék négy részre.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2019.05.28. 18:31:15
LV4
Megvárom a teljes évadot, és remélem ezt is kiadják lemezen!
I love games!
3. Petunia  Szerkesztő
2019.05.28. 10:21:50
LV12
+1
Aki még nem kezdte el, most már lehet, jobb, ha összevárja az egész évadot... Elég nagy szenvedés mindig a következő részre várni, átlag 2 hónapot. :)
Endure and Survive
2. zola0306  SonsOfSaRock
2019.05.27. 20:47:13
LV16
+1
Válasz 1. DrZaius üzenetére:
Mindenképpen!
Hatalmas!
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1. DrZaius  Szerkesztő
2019.05.27. 12:34:16
LV3
Pótolnom kéne ezt a szériát...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Life is Strange 2 - Episode 3
Square Enix
SZÍNARANY