PlayStation.Community

2019.05.20. 15:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Értékeld a cikket!
Azok a '90-es évek...

Emlékszem, gyermekkoromban hosszú órákat töltöttem rajzfilm csatornák nézésével. A kilencvenes évek közepén születtem, emiatt szerencsém volt az első hullámos Nickelodeon és Cartoon Network sorozatokhoz, amik már az anyanyelvünkön beszéltek. Ren és Stimpy show, Fecsegő tipegők, az eredeti Pindúr pandúrok; jó volt TV-t nézni. Emellett szólt a rap és a hip-hop, megjelent a PlayStation, és a kínai boltok is tele voltak népszerű japán szériák másolataival.
Ebben az évtizedben látta meg a napvilágot a ToeJam & Earl is Sega Genesis-en; a játékban Földre szállt űrlény-rappereket kellett navigálni és segíteni őket űrhajójuk megjavításában. Tökéletesen áthatotta a kor jellege a stuffot, emellett egyfajta görbe tükröt is tartott a popkultúra felé. Összesen három számozott rész jelent meg, majd jött a csönd.
...egészen mostanáig, ugyanis 28 évvel az első játék után, 2019-ben közösségi kalapozás segítségével jelent a ToeJam & Earl: Back in the Groove nevű „újraértelmezés”. Bár a legutóbbi, 2002-es epizód 3D-s platformerként operált, a jelenlegi game teljesen visszakanyarodik a gyökerekhez.
A történet szerint ToeJam és Earl egy „kölcsönvett” űrhajóval föld-körüli pályára állnak, hogy TJ barátnőjét lenyűgözzék, de a Föld túl csendes számukra, ezért mega-hangszóróikkal próbálják feldobni a hangulatot. Ez eléggé balul sül el, amikor a hangszóró gomb helyett véletlenül a fekete lyuk generátort sikerül lenyomni. A Föld helyén örvény keletkezik, beszippantva mindent. TJ és barátai is új helyen ébrednek, viszont tétlenkedni nincs idő, össze kell rakni az űrhajót!
Minden visszakanyarodik tehát a kezdetekhez, így a Back in the Groove-ot joggal hívhatnánk akár ToeJam & Earl Remasternek is, hisz a játékmenete szinte tökéletesen egyezik az eredetivel. Űrhajónk darabkáit kell összegyűjtenünk különböző szintek között; lifttel fel-alá mozogva. Ezzel visszatért a '90-es évek hangulata is, minden színes-szagos (szó szerint is, van bélgázzal bélelt fokozat), és a görbe tükör is újra előkerült.

A készítőknek valahogy sikerült elérniük, hogy a nosztalgia keveredjen a jelenlegi generáció fricskáival: a földiek többségének célja a korai halál; és ezt okozhatja egy drónt irányító fiatal fiú, vagy esetleg egy telefonaddikt, aki nem lát semmit, de félelmetes pontossággal próbál nekünk jönni; de jelen van a tipikus anyuka, aki bevásárló kocsijában bőgő kislányát lenyugtatva átmegy rajtunk. Rengeteg az agresszív földi, viszont békére lelhetünk Ghandi meditatív körében, vagy segítségre a Bölcs Répaember személyében. A felfedezésről és kitapasztalásról továbbá az ajándékok gondoskodnak, amik bárhol, bármikor előfordulhatnak, és különböző pozitív-negatív effektekkel bírnak. A játéknak vége, ha az űrhajó darabkái összegyűlnek, de ennek elérésére még a legnehezebb, normal módon is minden szerencsénkre szükség lesz.
Az első campaign teljesítése után egyre nagyobb terjedelmű pályákat nyithatunk meg, ezzel is nehezítve a dolgunkat és növelve a kihívást. Összesen 9 karakter közül választhatunk, mindegyikük különféle képességekkel és attribútumokkal rendelkezik, amiket szintlépéssel tudunk majd erősíteni.
Játékunkat hosztolhatjuk online, vagy csatlakozhatunk is másokhoz, viszont ehhez sajnos nem volt szerencsém, ugyanis világszinten nem volt senki, aki éppen játszott volna.
Sajnos ebből eredendően erős negatívum a monotonitás, ami már az első fél óra alatt jelentkezni fog, mert bár az ellenfelek viccesek és sok fajta van belőlük, célunk így is ugyanaz marad: az űrhajó darabjainak gyűjtése, majd futás a következő szintre. Másokkal játszva érdekesebb lenne, de egyedül repetitív. Emellett gyakran lesz probléma, hogy az ellenfelek képesek a támadásra, mi viszont ritkán tudunk védekezni, és ezt a rendszer kihasználja, gyakran küld ránk több ellenséget. Van lehetőség osonásra, ami általában egyáltalán nem működik, vagy szerezhetünk pénzért segítőt, aki viszont a kedves földieket is eltünteti. Van egy Hyperfunk Zone nevű bónusz zóna is, ha megtaláljuk, itt viszont túl sok irányítási lehetőségünk nincs: vagy összemegyünk és lassulunk, vagy hagyjuk, hogy menjen az egész magától, túl sok értelme nincs.
A zene és a grafika tökéletesen emlékeztet a régi nickelodeonos mesékre, viszont a hangulat vulgárisabb, de szórakoztató.
Ha éltél már a kilencvenes évek környékén, valószínűleg tetszeni fog a game, és aki szerette a széria első részét, annak kötelező, mindenki másnak kihagyható. Nem rossz, de a monotonitás nem sokat segít a helyzeten - viszont ideig-óráig szórakoztat a cucc.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: HumaNature Studios
Fejlesztő: HumaNature Studios
Megjelenés: 2019.03.01.
Ár: 6490Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.85 GB
Web: https://www.tjebackinthegroove.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.05.20. 16:03:09
LV12
Válasz 1. martin üzenetére:
Anno még a MegaDrive-os résszel tettem próbát, káosz a köbön. Ez sem tetszik...
"Si vis pacem, para bellum."
1. martin  Főszerkesztő
2019.05.20. 15:34:37
LV27
Nagyon fura. És bizarr.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
ToeJam & Earl: Back in the Groove!
HumaNature Studios
ÁTLAGOS