PlayStation.Community

2019.05.11. 10:14 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Online pacaviadal.

Igaz, hogy a Puyo Puyo széria már 1991-től kezdve részese a gamer világnak, mégsem tartozik a legismertebb címek közé, legalábbis itt, Európában. Ennek azaz oka, hogy Japánt igencsak ritkán hagyta el azóta, nekem is csak a 2004-es, PlayStation 2-re megjelent Puyo Pop Fever személyében volt hozzá szerencsém. Ha mégiscsak ismerős a játékmenet, az annak köszönhető, hogy a hazánkban is népszerű, 1997-es, playstationös Super Puzzle Fighter II Turbo viszonylag pofátlanul koppintotta a mechanikát.
Nehéz megszámolni, hogy a Madō Monogatari címmel ellátott (mifelénk Sorcery Saga-ként érdemes keresni PS Vita rendszeren) dungeon-crawler szerepjátékaiból átemelt kis pacákkal hány felvonást is készítettek, majdnem bele is tört a bicskám. Minden mellékvágánnyal együtt több mint 25 részt, illetve portot sikerült megszámolnom, ami nem kis szám. Mióta a SEGA tulajdonában van a széria (1998), már több mint 25 millió példányt értékesítettek (mind digitálisan és fizikai formában) összesen, és a mobilos f2p részek is dollármilliókat termelnek havonta.
Ekkora sikerek után, úgy tűnik, hogy végre Európa szerte is komolyabban szeretnének nyomulni, és ehhez a remek választásnak tűnő Puyo Puyo Tetris nagyban hozzá is járult. A 2017-es "puzzle crossover" baromi jól sikerült, így már vártam az online kihívásokkal kecsegtető Puyo Puyo Champions eljövetelét.
A PPC nem új felvonásként üzemel, ugyanis két korábbi rész, a Puyo Puyo 2 (1994) és a Puyo Puyo Fever (2003) játszhatóak benne. A logikai játék alapja az, hogy ha legalább négy egyforma színű, bájosan pislogó slime kerül egymás mellé, akkor azok eltűnnek és ezáltal ellenfelünknél színtelen hulladék paca képződik, amit csak úgy tud eltüntetni, ha közvetlen mellette elbontja a sajátjait. Ha láncba, egymás után több színes Puyo-t is bontunk, akkor jóval több szemetet kap riválisunk, és ha eléri a plafont, akkor számára véget ér a menet. A Fever mindezt annyival bolondítja meg, hogy ha a ránk váró átlátszó pacákból le tudunk faragni az által, hogy bontogatjuk szépen a sajátjainkat és kombózunk (mintha mondjuk counter attackolnánk), akkor növekszik egy bizonyos mérce, ami ha bekapcsol, akkor egy darabig előre legyártott szetteket kapunk, amiket ha ügyesen elbontunk jól meg tudjuk keseríteni ellenlábasunk életét.

Játékmódok közül van egy jó pár variáns. Mehetünk gép ellen, megválasztva a számukat (2-4), egymás ellen lokálisan, akár négyen is egy képernyőn, és természetesen online a világ másik pontján élő ellen. Az első esetben nem árt kitapasztalni, hogy kiket választunk ellenfélnek, mert a karaktereknek különböző a habitusuk és intelligenciájuk. Az MI az esetek döntő többségében rendben üzemel, de ritkán előfordul, hogy nagyon látványosan hagyja magát, vagy pont ellenkezőleg, nem hagy nyerni. Ez nem is annyira számottevő, de egy alkalommal csak bámultam, úgy kinyírta magát. Random ledobálta az elemeket és kb. fél perc alatt ki is esett. Persze utána nem tudtam megverni...
Haver vagy családtag ellen játszva viszont nagyon élvezetes tud lenni! Volt lehetőségem harmadmagammal kipróbálni, hát mit ne mondjak, igazán jó móka volt. Hirtelen többre nem is vágytam, színtiszta '90-es évek hangulat lett úrrá rajtam. Ha sikerül nyolcan összeülni, akkor akár pedig bajnokságot is rendezhetünk. Ezt nem tudtam kipróbálni sajnos, de jó lehet egy házibulin bedobni.

Lássuk, milyen az online rész, hiszen erre lett kihegyezve az egész (Japánban nem véletlen Puyo Puyo eSports a címe). Azt kell, mondjam, hogy megfelel a várakozásoknak, sőt én nem is vártam ennyi mindent. Random is megmérettethetjük magunkat, instant fejest ugorva a kihívásokba, de a szűrők segítségével megtalálhatjuk ideális partnerünket is. Ki lehet választani, hogy melyik résszel játszanánk, milyen pinggel operáljon ellenfelünk, veterán vagy esetleg kezdő legyen-e. Ha szobát csinálunk, akkor pedig a minimálisan a szabályokba is belenyúlhatunk. Van lehetőség visszavágóra is a menetek végén, figyeltek mindenre. Megnézhetjük a ranglistákat (ha beállítottuk nemzetiségünk, akkor az arra lebontottat is), illetve mások feltöltött visszajátszásain is csodálkozhatunk egy sort. Kamilláztam rendesen egy-kettőnél. Full sebességgel nyomták, szerintem egy perc alatt lehoztak annyi elemet, mint én egész eddigi életemben és hosszú percekig ment az adok, kapok, gigászi kombóláncolatok közepette. Sehol nem vagyok ezekhez a gamerekhez képest. A visszajátszásokat amúgy folyamatosan menti a gép és egész részletekbe menően indexeli is, így könnyen kikereshetőek a nagyobb látványosságok.
Sajnos itt meg kell említenem az egyik negatívumot is. Nem is annyira a játék hibája, de azért fájó pont, hogy egyelőre igencsak kevesen játszanak a PPC-vel. Nem egyszer kénytelen voltam félőrült, alázós japánok ellen játszani, akik finoman szólva is kivégeztek. Még friss ez az epizód, így remélem, hogy a több mint baráti ár végett gyorsan el fog terjedni majd.
Kusztomizációkból is kijut bőven. A temérdek avatar kép mellett (tényleg sok), választhatunk háttereket és zenéket is, de még a kis pacák kinézetén is változtathatunk (Sonic formák, emberkék, kockák, de még a Space Channel 5 űrlényei is visszaköszönnek).

A maximális értékelést csak azért nem tudom megadni neki, mert keveslem a két játékstílust, amik ráadásul még csak nem is újak, valamint az egyjátékos módja nagyon puritán lett (igaz nem ez a profilja, de azért jobb lett volna még egy kis offline tartalom), illetve nem úgy tűnik, hogy nagyon támogatná az újoncokat. De ezeket leszámítva egy nagyon élvezetes és aranyos címről van szó, cukor grafikával és opcionális japán hanggal, bomba áron, csak legyen otthon valaki veled, hogy tudjatok játszani.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: SEGA EUROPE LTD
Fejlesztő: Sonic Team
Megjelenés: 2019.05.07.
Ár: 3090 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 770.51MB
Web: http://puyo.sega.com/champions/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. DrZaius  Szerkesztő
2019.05.30. 13:17:51
LV3
Most akciós a Puyo Puyo Tetris, érdemes azt is megnézni, mert az is nagy fun
http://store.playstation.com/en-hu/product/EP[...]
3. martin  Főszerkesztő
2019.05.13. 10:38:36
LV27
Egy régebbi epizódját próbáltam, kiválóan játszható és remekül átlátható game.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2019.05.12. 20:24:21
LV6
A Yakuza 6-ban ez volt az egyik minigame, előtte nem is hallottam róla. Az elején nagyon utáltam, mert túl gyorsan végzett velem az ellenfél, de aztán ráéreztem az ízére. Akkor el is játszottam a gondolattal, hogy beszerzem a japánoknál kijött verzát, de ha már lokalizálták, akkor inkább ezt veszem meg. Az ára kifejezetten baráti.
物の哀れ
1. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.05.11. 12:04:15
LV11
Királyság és még olcsó is. Szerintem nem lesz túl sikeres mifelénk, így a jövőben is megmaradnak a killer japók az online módban. De local multira jó lesz!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Puyo Puyo Champions
SEGA EUROPE LTD
REMEK