PlayStation.Community

2019.05.10. 14:00 Játékteszt
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
A bánat verjen meg!

Nemrégiben pont azon gondolkodtam, hogy mennyire megváltozott a verekedős játékok megítélése; milyen gyökeres változásokon estek át kb. másfél generáció alatt; és úgy en bloc: mennyire kevés értékelhető cím jelenik meg ebben a kategóriában. Míg egy Street Fighter, Tekken vagy egy Mortal Kombat még mindig a maga irányába tudja fordítani a tekinteteket egy új epizód hallatán, nem gyakori, hogy új versenyző lépjen a ringbe és próbáljon meg újat mutatni a zsáner kedvelői számára.
Az Omen of Sorrow ennek az embert próbáló feladatnak ment neki teljes erővel, amelyhez olyan klasszikus karaktereket hívott segítségül, mint például Adam (Dr. Frankenstein szörnye), Mr. Hyde, Quasimodo vagy Imothep. Az azonban megkérdőjelezhető, mennyire sikerült ezt jól kivitelezni.

A játék alapvetően 1-1 elleni küzdelmekkel operál és nagyban támaszkodik az adott szereplők különleges képességeinek repertoárjaira - a'la Mortal Kombat, a készítők le sem tagadhatnák, hogy innen inspirálódtak. A történetet előadó sztorimód elkezdése után egy rövid tutorial fogad, ahol az alapvető mozgásokat, a hozzájuk tartozó gombokat és egyszerűbb gombkombinációkat tanulhatunk. Ezt érdemes megfejelni némi külön gyakorlással a practice menü alatt, ugyanis - sajnos vagy nem sajnos - a játék pont a karakterek repertoárjainak gerincét nem magyarázza el: a különleges képességek és lehetőségek használatát, váltását. Egy olyan karakter esetében például, mint Mr. Hyde, aki különféle "főzeteket" képes használni, ez elengedhetetlen lenne. Mindössze ezen főzetek neveit tudjuk meg, azt nem, hogy mire jók és hogyan tudjuk esetlegesen kamatoztatni. Ezt mindenki elképzelheti a többi karakterre is levetítve: némelyik könnyebb, más nehezebb.

Ahogyan azt játszva érzékelhetjük, az Omen of Sorrow elsőre nem tűnik többnek egy véletlenszerűen gombnyomkodós, győzelemért imádkozós középsz@r eresztésnek, ám mégis lehet benne kellő mélységet találni. A kevés karakter egészen jól van egymáshoz optimalizálva, meg lehet találni a kihasználható különbségeket és sarkalatos pontokat. Amennyiben ezt megértjük és kitapasztaljuk, elég jó meccseket lehet játszani. Ez az online-ról sajnos nem mondható el feltétel nélkül, a teszt során sajnos nem túl sok meccset sikerült találnom és azon kevés sem ment zökkenőmentesen. Remélhetőleg erre több figyelmet fordítanak és megfelelő patch-ekkel látják el.
Sajnos a puritán körítésnek köszönhetően az Omen of Sorrow még így sem mondható egy kimagasló címnek. A bizonyos határok közé korlátolt karakter-felhozatal nem lesz mindenki számára csalogató (ráadásul a játék nem mindenkit mutat be kellően) és a puritán bunyót leszámítva, nem sok teendőnk akad a játékban. A korábban említett sztori mód elég nyögvenyelős, száraz és kidolgozatlan, minden komolyabb körítés nélkül. Ez elmondható gyakorlatilag a játék teljes atmoszférájára, nagyon érződik rajta a költségvetés, pontosabban, annak hiánya. Szegényes látványvilág, kopott, jellegtelen pályák és hátterek, a hangok és zenék felejthetőek (már, amikor szerepelnek egyáltalán a játékban). A karakterek közti párbeszédek is elég viccesek, az pedig a cseresznye a tejszínhab tetején, hogy ez az egész próbálja magát komolyan venni és vetetni. A legkultikusabb trash-filmek hangulatához tudnám hasonlítani az összképet, hogy ez dicséret vagy inzultus, döntse el mindenki saját ízlése alapján. Summa summarum: tényleg csak akkor érdemes tenni vele egy próbát, ha már unjuk a megszokott bunyós címeket és esetleg épp akcióban van. Amennyiben el tudunk vonatkoztatni a zavaró tényezőktől, egynek elmegy a cucc, ám teljes áron kerülendő.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ban, ára 10490 Ft. Ha vásárlás előtt kipróbálnád, elérhető egy online demo is.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
OMEN OF SORROW
Soedesco
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Érdekes karaktereket enged egymásnak; változatos képességek
Negatívum
Összecsapottnak hat; nem emelkedik ki igazán semmilyen szempontból az átlagból; nehézkes netes multi