PlayStation.Community

2019.05.16. 12:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
A kis csillag és az apró szikla kalandja.

Úgy tűnik szaporodóban van a kooperatív élményre kihegyezett logikai-platformjátékok állománya. Nemrég írtam a Degrees of Separation programról, amiben egy lány és egy fiú kalandját élhetjük át, gyönyörű 2D-s látvány kíséretében. Most jött el az idő, hogy górcső alá vegyük a Henchman & Goon új játékát, a Pode-ot, ami némileg emlékeztet az előbb emlegetett címre.
Eme történet egyik szereplője egy csillag, aki rendkívül zokon vette, hogy lekerült az égboltról. Visszatérésében egy kis darab szikla fogja segíteni, így együtt vágnak neki a misztikus hegynek, hogy annak barlangrendszerét bejárva eljussanak a hegytetőre, ahonnan a kis csillag hazatérhet.

A pályaszerkezet egy főteremre, és az abból nyíló nyolc területre tagolódik. Az ezt megelőző tutorial szegmens, valamint az említett területek kisebb termek alkotják. Egy terem voltaképpen egy rejtvény, amit ha megoldunk, akkor mehetünk a következő megoldandó feladat felé, és így tovább. Ha egy terület összes pályáját megoldottuk, akkor visszaérkezünk a központi terembe, ahol a fő rejtvény megoldásával járó változás miatt (például kihajtott egy nagyobb növény, amin feljebb tudtunk kapaszkodni) tovább haladhatunk más területek bejárata felé.
Karaktereink képességei szerencsére eltérnek egymástól, mozgásrepertoárjukban csupán a gyaloglás, az ugrás, és a speciális erőtér kiterjesztése egyezik meg, a szereplők között pedig instant válthatunk. Az ugrás szerintem nem szorul komolyabb magyarázatra, az erőtér viszont megér egy-két mondatot, ugyanis ezzel a speciális képességgel manipulálhatják a környezetet a karakterek. Csillagunk erőterében virágok burjánzanak el a termőtalajon, amik néha platformokként funkcionálnak, kőfej barátunk ugyanezen képességének hatására kristályok sarjadnak a sziklafalakból és kapcsolók aktiválódhatnak. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy míg a kis csillag az élővilágra van közvetlen hatással, addig sziklánk a terep élettelen részeit manipulálhatja. Amennyiben barátaink – gombnyomásra – kéz a kézben haladnak, úgy erőtereik fúzióba lépnek egymással, és speciális módon alkalmas változtatni a környezeten. Eltérnek viszont abban, hogy míg a kőfej képes tárgyakat magába szippantani, és úgy elcipelni – akár a kis fénylő gömböt is –, addig csillagunk csak az ejtőernyőzésre (értsd: lassabban ereszkedik ugrás után) képes. Ahogy haladunk területről-területre, úgy nyílnak meg a képességek, amik egy újabb változót hoznak az előttünk akadályt képző rejtvények abszolválásában. A továbbjutások megoldásai szépen, fokozatosan nehezednek, nincs olyan, hogy hirtelen vált Fekete Pákó szintjéről Stephen Hawkingére.
Tevékenységünket a kamera egy képzeletbéli sínen követi, ergo nincs lehetőségünk a nézetet kedvünkre csavargatni. Ezzel az a probléma jön elő néha-néha, hogy nem mindig látni a pontos irányt, amerre nyomnunk kell a kart egy ugrásnál, hogy elérjük a kívánt célt.
Grafikailag stílusos, mesés 3D-s megjelenítést kapunk, csupán az a gond, hogy a képfrissesség nem nagyon kúszik 30fps-nél nagyobb fordulatszámra – holott ilyen látvány mellett illene –, ami meg még nagyobb probléma, hogy gyakran esik az előbb emlegetett sebesség alá indokolatlanul. Persze ez nem teszi játszhatatlanná a kalandot, de szemet tud szúrni.
Maga a kezelés nem okoz különösebb gondot, bár a később megszerzett extra képességekkel már sikerült több ízben is összekevernem a gombokat, minek hatására egy platform szegmenst kezdhettem elölről.
A két kis lény hangja cuki, a zenék pedig úgy nyugtatják a lelket, ahogy a nagyi sodrófája simítja el a rétestésztát. Egyedül játszva csupán egy logikai feladványokkal teletűzdelt mesét nyomhatunk végig, de a DoS-hoz hasonlóan ezt is egy mellettünk ülő (élet)társsal az igazi végignyomni. Mivel ellenfelek, vagy bármi más, ami az elhalálozás sötét gondolatával kecsegtetne nincs a játékban, csupán a feladatok feletti agyalásra, és a kivitelezésre kell koncentrálni. Szóval nincs a cuccban semmi, ami frusztrálná a játékosokat. Maximum egy adott rejtvény megoldása kergethet az őrületbe, de nem nagyon találkoztam a végigjátszás alatt komolyabban megakasztó feladatokkal. Olyan biztos lesz, hogy hiába sejtjük a megoldást, valójában csak egy kis igazítás szükségeltetik a tervben, hogy abszolváljuk a feladatot, és míg erre rájövünk, addig képes az ember felverni a saját vércukrát.
Ugyanakkor még meg kell említenem a nem túl változatos helyszínek adta keserű szájíz érzését. Ugyan történetileg a játék csak egy hegy belsejében játszódik, és a készítők törekedtek az egyes területek dizájnjában némi változatosságot beiktatni (más színű falak, más fajta díszítő elemek, stb.), a harmadik-negyedik pályától kis mértékben ugyan, de rá tud törni a monotonitás érzése a kalandorokra. Szerencsére a feladatok változatossága ezt némileg korrigálja a nagyjából 5-6 órás kaland alatt.
A szavatosságot még kitolhatjuk, ha a pályákon fellelhető, kétfajta begyűjthető cucc felkutatására adjuk a fejünket. Mindegyik helyszínen más és más mennyiségben fordulnak elő, de ezt nyomon követhetjük a tapipad lenyomásával előhozható kis menüben, ahol pontosan látni, hogy hol-mennyi motyót hagytunk el. Gombnyomásra még oda is teleportálhatunk az adott szegmenshez. Szóval minden kényelmi funkciót megkapnak a maximalizmussal, illetve OCD-vel megáldott vállalkozók.

A Pode a DoS-hoz hasonlóan egy mesés, agresszivitástól mentes utazásra invitálja a játékosokat. Ahogy Ember és Rime kalandját, úgy a kis csillag és a szikla kálváriáját is érdemesebb egy társsal végignyomni, így ez a produktum szintén alkalmas a videojátékok csodálatos világától az érdektelenség mocsarába sodródott családtagok bevonására. De ha szereted az agymunkát, és nem bánod, ha a tálalás közelebb van az atom-cukihoz, mint a fotorealisztikushoz, akkor egyedül is jót fogsz szórakozni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Altered Ventures
Fejlesztő: Henchman & Goon
Megjelenés: 2019.02.19.
Ár: 7390 Ft
Játékosok száma: 1-2
Kép: 720p
Demo: Nincs
Méret: 2.81GB
Web: http://www.podegame.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények