PlayStation.Community

2019.04.26. 11:37 Cool-Túra
15 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Néha jobb, ha a megfilmesíthetetlen regény megfilmesítetlen marad.

Stephen King (alias a XX. század egyik legnagyszerűbb írója) könyveiből mindig is előszeretettel és nagy elánnal csemegézett Hollywood, már egészen a művész pályafutásának kezdetétől, a ’70-es évektől, azonban a tény, hogy a különböző, legváltozatosabb és legsokrétűbb gárdákkal készülő adaptációk közül több volt a csapnivaló, mint a zseniális, egyáltalán nem segített annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy van-e még értelme hozzányúlni ezekhez a történetekhez.
Természetesen az Álomgyárnak ennek ellenére esze ágában sem volt leállni, viszont az utóbbi időkben lényegesen kevesebb King-adaptáció látott napvilágot, mint eddig – és azok többsége sem volt túl acélos. Aztán 2017 végén jött az Az, és nem csak az bizonyosodott be, hogy a közönség még mindig vevő a kingi horrorra, hanem az is, hogy megfelelő emberekkel és a kellő alázattal még egy megfilmesíthetetlennek (vagy most már inkább tévesen annak gondolt) könyvet is lehet jól, sőt, zseniálisan a mozivászonra adaptálni. Ezzel új lendületet kapott a King-gépezet is, így a producerek a film bemutatója után egy hónappal gyorsan zöld utat adtak a Kedvencek temetőjének is, amelynek említett társához hasonlóan szintén volt egy korábbi verziója, és szintén azt állították róla, hogy ezt a sztorit egyáltalán nem mozgóképre találták ki.
Csak míg előbbi sikeresen rácáfolt a most már sikeresen megdőlt elméletre, addig utóbbi csupán azt bizonyította be, hogy ezt a tetemet felesleges volt megbolygatni – azaz jelen esetben stílszerűen jobb lett volna, ha a halott halott marad.

A Kedvencek temetője 2019-es verziójában nagyjából minden úgy maradt, mint a könyvben, de azért a cselekmény szolgál némi meglepetéssel azok számára, akik olvasták a regényt, vagy esetleg látták a régi filmet. Ismerős helyzetekkel, ismerős karakterekkel és ismerős eseményekkel kezdünk, azaz a leosztás úgymond már otthonosnak mondható, az új lakóhelyükre boldogan megérkező tipikus amerikai minta-családdal, Creedékkel, új otthonuk felderítésével, a kedves öreg szomszéd megismerésével, aztán a birtokukhoz tartozó, titokzatos és hátborzongató állattemetővel, ami „visszahoz dolgokat”, és miután hatalmába kerítette az elkeseredett családapát, egy csapásra véget vet mindenféle idillnek, amelyet ez a família valaha is fűzött saját jövőjéhez.
Közben itt-ott felbukkan egy-két elem és történés, ami eredetileg „nem úgy vót'”, ezek egy része némiképp indokolt és egyáltalán nem rossz ötlet (sőt, még a film amúgy közepes minőségét is majdnem felhúzza egy kicsit), másik része pedig maximum csak a hájphoz járult hozzá, érdemi szerepe nincs. Például az előzetesekben látható gyerek-szekta csupán egy üres alibi, egy (rosszul használt) hangulatfokozó kellék, ami jó, ha kétszer megjelenik, akkor is csak másodpercekre.
Azt mondjuk le sem tagadhatná ez a film, hogy a 2017-es Az inspirálta (mi több, valószínűleg annak hatalmas sikere nélkül el sem készült volna), ugyanakkor egyáltalán nem ugyanaz a kávéház a kettő (sem az eredeti regények, sem a belőlük leforgatott korábbi adaptációk), mivel amíg a Pennywise-zal szembeszálló Lúzerek Klubja és a tagok külön személyisége, jellemábrázolása, csetlés-botlása a felnőtté válás rögös útját jelképezte, és King úgy írta meg az egészet, hogy velős monológokon, párbeszédeken, vagy itt-ott elejtett félmondatokon keresztül is tökéletesen átjöttek ezek a témák, addig a Kedvencek temetője mondanivalója és lényege csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jön át verbális formában. A halál, a gyász, a bűntudat, a mérhetetlen fájdalom és a fokozatos megtébolyodás súlya (egy-két ritka kivételtől eltekintve, lásd pl. az itt is elég parásra sikeredett Zeldát) a főszereplők gondolataitól és a ki nem mondott szavaktól volt annyira hatásos.
Ennél fogva ez az adaptáció nagyjából ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint az előző feldolgozás. Tudom, hogy sokan nagyra tartják, de véleményem szerint már a ’89-es film sem volt soha klasszikus: minden törekvése ellenére csak felületesen volt képes betekintést nyújtani a Creed-család tragédiájába – és ebből a szempontból nyugodtan kezet foghatna a 2019-es változattal.
Egy ideig még csak-csak próbálkozik, hogy közelebb hozza a nézőhöz az említett témákat, de mikor elfogy a puskapor és egyértelművé válik, hogy sem a fröcsögő vér (Victor Pascow ebben a filmben igencsak brutális, de jelentősége valahogy elvész két jelenet között), sem pedig Creedék tragédiájának érzékeltetése nem elég az üdvösséghez (bár utóbbinál nemigen lehet eldönteni, mi lett volna jobb, ha így hagyják, vagy ha merész módon megmutatnak mindent premier plánban), az alkotók végső mentsvárként bevetik az utolsó reménysugarat, ami még adhat valami izgalmat. A horrort.

Ez viszont aligha segít a filmen, hiszen az eredeti regényben sem a horror és a brutalitás volt az elsődleges, sőt, majdhogynem csak keretként szolgált, csinos kellékként a mögöttes tartalom hatásosabb prezentálásához. Így pont egy ilyen sztori esetében alkalmazni olcsó jump scare-eket és kamu-ijesztgetéseket (amik a jelenkori horrorfilmek egyik, ha nem a legnagyobb gyermekbetegségei), egyenesen a legrosszabb ötlet.
A 2019-es Kedvencek temetője ennek köszönhetően mindaz lett, ami a könyv sose volt: ritmustalan, stílustalan, felesleges horror-elemekkel teletűzdelt adaptáció (igazából valószínűleg megint azok járnak majd jól, akik nem olvasták a regényt), ami híján van mindannak a félelemnek, emberiességnek, vágynak, szeretetnek és gyarlóságnak, amely annyira meghatározza az alapanyagot. Egyvalami miatt azonban mégis dicséretet érdemel: az Ellie-t alakító kislány és a Church-öt játszó macska (aki itt egy gyönyörű, valóban egyéniséggel rendelkező Maine Coon) zseniális teljesítményt nyújtanak. Csak sajnos egy tök átlagos filmben. Ennél azért mindkettejük óva többet érdemelt volna. És mi, nézők is.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. TCr64EU  Choose life
2019.04.27. 12:15:16
LV22
+1
Tita.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
14. wooltur  PlayStation.Community tag
2019.04.27. 07:56:02
LV16
Még nem láttam a filmet, a régit se, előbb a könyvet akarom elolvasni.
Vannak regények amiket nem lehet filmvászonra felvinni. Ezek szerint ez is olyan.
King munkássága meghatározó a modern irodalomban, de sajnos nagyon önismétlőek a művei. Aki olvasott 3-4 King könyvet az nagyjából az egész pályafutására rálát: kísértetek, ufok, ősi gonosz, pszichopaták forognak a főszereplőket kínzó lelki gyötrelmek körül. Nagyon ritka az újszerű ötlete, gyak a Búra alatt óta semmi extrát nem írt. Én bevallom meguntam Kinget, főleg mert szinte minden könyve feleslegesen túlírt, de a Kedvencek temetője azért érdekel. :-)
R.I.P. Brúnó :-(
13. VictorVance  Szerkesztő
2019.04.27. 00:17:49
LV18
Válasz 12. ColdHand üzenetére:
De minden bizonnyal még így is jobban tetszhetett neked, mint nekünk :D
Örülünk?
12. ColdHand  Szerkesztő
2019.04.26. 23:59:23
LV22
A film végén tanult társaim azt ecsetelték, hogy ez a film biztos csak annak jön be, aki se a könyvet nem látta, se a régi filmet nem olvasta, majd rám néztek. Mondtam, hogy nem, nekem se jött be. :)
...a többit képzeld hozzá.
11. ColdHand  Szerkesztő
2019.04.26. 23:57:10
LV22
Válasz 10. Onimushaman üzenetére:
Ismert egy rövidebb utat. :D
...a többit képzeld hozzá.
10. Onimushaman  Szerkesztő
2019.04.26. 21:41:02
LV24
A kiscsaj hatborzongatoan jatszott, a macska ia zseni volt. Nehez vagy nem eri meg ezt a regenyt megfilmesiteni.

Spoiler

A vegen a gyerek hogy huzta at a mutert a farakason? :D
señor
9. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2019.04.26. 19:44:46
LV11
Teljesen egyetértek a cikkel! A régi és az új film szinte ugyanazoktól a hibáktól szenved. Ellenben nekem az Az sem nyerte el a tetszésem. A bohócot alakító színész megérte a pénzét, de a többi karakter semmi kimagaslót nem nyújtott. A régi Az-ban is a bohóc mentette meg a filmet mellesleg. Azért bízom egy jobb folytatásban.
Mindig legyen egy "B" terv!
8. MrZ  La Peste Noire
2019.04.26. 19:35:08
LV12
A macska az egyetlen pozitív dolog ebben a filmben, amúgy meg egy rakás szar a négyzeten. A popcorn finom volt.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
7. vkrisz  PlayStation.Community tag
2019.04.26. 19:08:24
LV12
A cikk megint telitalálat, teljesen egyetértek a leírtakkal. Aki olvasta a könyvet, az óriásit csalódott a moziváltozaton, minden hiányzik belőle, ami a könyv lényegét adja, szinte semmit sem tud visszaadni abból, amiről az valóban szólt, a gyászról, feldolgozhatatlan tragédiáról, traumákról, az ebbe belerokkanó elméről. A könyvben ezek úgy voltak leírva, hogy abba még most is beleborzongok. Aki viszont a könyv ismerete nélkül ül be a moziba, az még egész jól szórakozhat, szerintem a mostani tucathorrorok között egész jól megállja a helyét.
Hogy King mennyire nagyszerű író, azon nagyokat lehetne vitázni, az tuti, hogy a könyveit viszik, mint a cukrot, szinte mind sikerlistás, aztán az, hogy ezeknek a könyveknek mekkora a valódi szépirodalmi értékük, az már más tészta, mindenesetre megkerülhetetlen szereplője a modern irodalomnak.
We have a city to burn.
6. cue  PlayStation.Community tag
2019.04.26. 18:44:26
LV1
King mindig is a világteremtéssel és a benne élők részletes bemutatásával (szerethetőségével) alkotott nagyokat - soha nem a “horror” volt a lényeg. Ebből a filmből is “csak” ez maradt ki, a többi benne van... csak így minek?
Az utolsó harmad történet átcsavarása volt az egyetlen dolog, ami tetszett - bátor lépés, meglepő és meglepően működő.

Valaki egyszer csinálhatna egy Dark Tower open world játékot... :)
5. VictorVance  Szerkesztő
2019.04.26. 14:27:09
LV18
Válasz 3. Zsolt üzenetére:
Mondják rá egy "páran", gondolom nem ok nélkül.
Örülünk?
4. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2019.04.26. 14:22:43
LV5
Megnézem mindenképp, főleg a maine coon miatt, otthon is van 4 :D
..loading, please wait..
3. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.04.26. 13:24:09
LV11
+1
-1
Stephen King a XX. század egyik legnagyszerűbb írója, LOL. A gagyi bestseller-írók között úgy-ahogy elviselhető, de számomra csalódás volt minden, amit tőle olvastam. Az alapötletei általában jók, ezért csinálnak belőlük filmeket.
2. Dzson  Szerkesztő
2019.04.26. 11:57:49
LV6
https://www.youtube.com/watch?v=DbCYsEMg09o
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
1. martin  Főszerkesztő
2019.04.26. 11:48:59
LV27
+1
Már csak a cicás képek miatt megérte. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
We. The Revolution (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:07 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Én. Az igazság?
Solo: Islands of the Heart (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:00 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Pár kapcsolat, párkapcsolat.
BORDERLANDS 3 (PS4)
2019.09.19. 10:07 Játékteszt
4 hozzászólás
Szerző: HTB
Martin Looter King.
Képregény - Thor: A mennydörgés istene
2019.09.19. 09:49 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az összes istennek pusztulnia kell!
Effie (PS4, PSN)
2019.09.18. 14:21 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Chester013
Szegény ember Zeldája.
NBA 2K20 (PLAYSTATION 4)
2019.09.17. 13:18 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy kosaras naplója.
RAD (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:55 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Mondd, te milyen mutációt választa… hagyd a francba, kapsz valamit a kosárból!
Super Blood Hockey (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:43 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Kocahokizóknak?
Catherine: Full Body (PlayStation 4)
2019.09.15. 12:50 Kedvcsináló
27 hozzászólás
Szerző: eszg_
A vonzás szabályai.
PlayStation - itt a Tokyo Game Show 2019 menetrendje
2019.09.15. 10:00 [TGS] 2019
20 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Időpontok és a teljes ismert játéklista.