PlayStation.Community

2019.04.22. 10:33 Cool-Túra
20 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Az igazi Marvel Kapitány!

A Warner DC-univerzumának legújabb (immáron szám szerint hetedik) darabja, a Shazam! teljesen átlagosan, ugyanakkor a felszín alatt kifejezetten beszédesen indít: ahelyett, hogy a szokásos, az utóbbi néhány DC-filmben bevetett számítógépes animációval kezdene (amely felsorakoztatja mindazokat a szuperhősöket, akik már a filmes univerzum részét képzik, és azokat is, akik minden bizonnyal majd csak később fogják), rögtön belecsap a közepébe, és a jól ismert logók után egyből elkezdhetünk meggyőződni arról, hogy a stúdiónak sikerül-e egy újabb korrekt, ne adj isten szórakoztató képregény-mozit letenni az asztalra, és (csak halkan, nagyon-nagyon óvatosan jegyzem meg) ami talán még a jobb Marvel alkotásokkal is felveszi a versenyt, vagy esetleg újabb baklövést követnek el a félreértelmezett koncepcióval – a Warnert ismerve mindkettő benne volt a pakliban.
Viszont az utóbbi időben azért tapasztalható némi pozitív javulás a DC filmuniverzum háza táján, egyrészt most már nem csak attól hangos az internet, hogy melyik filmjük premierjét tolták el már ötvenedjére, milyen rendezőket és írókat tettek újabban lapátra, milyen színészek hagytak ott egy-egy szerepet még a forgatás megkezdése előtt, hasonló nem sok jót ígérő nyalánkságokkal egyetemben, másrészt a sorozatos bukták után már az a kijelentésük sem volt annyira ördögtől való, hogy a csapatos produkciók helyett egyelőre inkább a szóló-kalandokra szeretnének fókuszálni, és ezek egyáltalán nem, vagy csak néhány kószán elejtett félmondat erejéig fognak kapcsolódni egymáshoz – hogy utóbbi jó-e, vagy rossz, azt mindenki döntse el maga.

Eszemben sincs ezredjére is hosszú bekezdéseken keresztül Zack Snyderen köszörülni a nyelvemet, de tény, hogy van egy olyan, egyébként, ahogy észrevettem, évről-évre szűkülő réteg, akik még mindig egy korszakos zsenit, egy látnoki erejű tehetséggel megáldott szuperembert látnak benne, az általa rendezett DC-filmek keltette negatív hullámot annak tudják be, hogy a fikázók egyszerűen még nem nőttek fel az ő magasrendű művészetéhez, nem értik azokat a fennkölt gondolatokat, amiket közvetíteni akar a nézők felé, meg amúgy is elvakult, hőzöngő Marvel-fan az összes, vagy csak simán barom.
És ez a saját véleményét folyton-folyást hangoztatni akaró gőgös tömeg habzó szájjal követeli Az Igazság Ligája három órás Snyder-féle változatát, mer’ az tutkóra jobb, mint a mozis verzió, mivel egyébként is teljesen rendben volt az, amit ez az ember leművelt ezekkel a karakterekkel.
Csak hát, ha minden olyan faszán ment volna (és a gyengébbek kedvéért: nem, nem a sötét atmoszféra és a búskomor hangulat volt a baj), ahogy ők gondolják, akkor idén nyáron már az önálló Batman-mozit néznénk, Ben Affleck rendezésével és főszereplésével (meg talán a Green Lantern Corps is rajta lenne a sínen), és több mint valószínű, a második Liga-film is nagyban készülne. Helyette a DC finoman kísérletezget, nem is annyira rosszul: tavaly az Aquamannel már bebizonyították, hogy tudnak ők, ha akarnak, a könnyed és vicceskedő hangvételt pedig tovább folytatják a Shazam!-ban is, jobban mondva ez esetben a mérleg inkább a humor és a gyermeki bájjal beoltott coming-of-age témakör felé dől.
Ahogy néhányszor már Onimushaman kollégám is rámutatott, a Shazam! olyan, mint egy késő ’90-es és egy kora 2000-es évekbeli Rob Schneider-vígjáték: több más, erre a produkcióra is jellemző alkotóelem mellett (a főhőssel hirtelen történik valami természetfeletti, és ebben a megváltozott helyzetben kell megtalálnia a boldogulás módját) azoknak a filmeknek mindig volt valamilyen bugyuta, még a legeslegutolsó hátrányos helyzetű, együgyű nézőnek is totálisan közérthető tanulsága.
A Shazam! sem menekül meg ettől a vonástól, az alkotók a jelenkori Hollywood egyik legkedveltebb és legagyonhasználtabb témájához nyúltak: a családhoz. Főhősünk, a tizenéves Billy Batson elkeseredetten keresi még kiskorában elvesztett édesanyját, miközben minduntalan árvaházakból szökik meg, mígnem egy szintén adoptált gyerekekből álló családhoz kerül, majd élete fenekestül felfordul, amikor váratlanul különleges képességek birtokába jut, és egyetlen varázsszóra felnőtt szuperhőssé változik.
Billy, miután megkapja ezt a hatalmat, rögtön ahhoz kezd, amihez a legtöbb korabeli srác kezdene, ha szupererőhöz jutna: képességeivel villog, menőzik az interneten és az utcán, mobiltelefonokat tölt fel, ATM-eket robbant szét, a zsákmányolt pénzből különböző műszaki cikkeket és sört vesz, stb., aztán persze jönnek a szokásos konfliktusok és jellemformáló események, amelyek során Billy-ből a megfelelő következtetések levonása és saját hibáiból való tanulása után valóban igazi szuperhős születik.

A Shazam! legjobb és legemlékezetesebb pillanatai, sok más társával ellentétben nem akkor mutatkoznak meg, amikor szemkápráztató CGI-parádéról, auditív és vizuális ingerekkel teli látványpornóról, és vég nélküli várospusztításról van szó, hanem épp ellenkezőleg, a film igazi erejét és lelkét azok a jelenetek adják, amikor Billy képességeinek kitapasztalása közben életre szóló leckéket tanul meg, felelősséget vállal tetteiért, elindul az érett felnőtté válás rögös útján, új családjába vetett reményén, hitén, törődésén, megbecsülésén és szeretetén keresztül.
Hiszen a család minden mást felülír, a család mindennél fontosabb, a család maga a minden: egyszerre képviseli az élet legnemesebb értékeit, és egész Amerikát, egyfajta mini olvasztótégelyként, amelyben mindenki együtt élhet, korra, nemre, hovatartozásra, etnikumra, vagy vallásra való tekintet nélkül. A filmnek nagy szíve van, és ezt szerencsére nem is akarja titkolni: a poénok szerencsére többségében működnek és tényleg viccesek (előfordul itt-ott néhány gyengébb kilengés, de még mindig ezerszer inkább ez, mint a lassan tradícióvá váló marveles óvodás-szint), a színészek jól hozzák a rájuk kibaszott szerepeket (Zachary Levy nagyot megy, de Mark Strong is beírhat magának egy csillagos ötöst a főgonosz eljátszásáért, akinek jellemét hihetetlenül jól elkapták), és úgy összességében is rendben van a film, azzal a csipetnyi retro-feelinggel együtt, ami persze szintén elengedhetetlen az ilyen felfogással operáló produkcióknál.
A Shazam! előszeretettel szemezget még néhány ’80-as évekbeli klasszikus komédiából – de végeredményben remekül sikerült egyensúlyban tartani a vígjátékos töltetet a komolyabb vonallal.

A film hibái azonban akkor kezdenek kitüremkedni, amikor a poénok és a családi töltet mögé nézünk, és feltesszük a kérdést, hogy ezeken a komponenseken kívül tartalmaz-e még olyan elemet, ami miatt egyedi és emlékezetes élményként gondolhatunk majd vissza az alkotásra, napokkal, vagy akár hetekkel a moziteremből való távozás után.
Nos, ami azt illeti, nem nagyon: ha akciójelenetekről van szó, akkor kifejezetten sótlan és érdektelen a Shazam!, ráadásul a vége felé már rettenetesen fáradni kezd, aztán hirtelen erőre kap, majd újra átmegy szenvedősbe, és így tovább. A tartalmatlan, stílustalan és dinamikátlan csihipuhikat elnézve már-már Az acélember fináléja juthat az eszünkbe: egyszerűen a rendezők mintha képtelenek lennének mit kezdeni két repülő szuperemberrel. Ezt leszámítva azonban szórakoztató képregénymozi a Shazam!, igaz annál nem több: még mindig az a probléma a DC-filmuniverzummal, hogy nem tudnak igazán maradandót, olyan igazi „hűha” élményt produkálni – pedig karakter, képregény és lehetséges megfilmesíthető sztorivonal akadna dögivel.
Mindenesetre ezúttal (és talán utoljára) még megelégedhetnek ezzel a jó irányba tartó útkereséssel a korábban kiábrándult rajongók, viszont most már nem ártana villantani valami igazán nagyszerűt – méghozzá belátható időn belül.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
20. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2019.04.25. 07:10:49
LV6
szórakozni ültem be, azt meg is kaptam! jó kis film, jókat röhögtem. biztosan megnézem 1x még, majd akciósan:)
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
19. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.04.23. 16:35:26
LV11
Válasz 18. Odin üzenetére:
Ugyanígy vagyok vele, először még tök jó volt, hogy van xmen film, meg pókember (bár abból már az első trilógia is gagyi volt), de amikor beindult a marvel “moziverzum”, onnantól nekem full unalmas. Az avengers volt az első, ahol úgy éreztem, ez már sok, és egyáltalán nem érdekelt, mi lesz a sztori. A pókember homecoming-on meg konkrétan elaludtam. A mostani avengers sem mozgat: valószínűleg úgyin visszacsinálják valahogy a dolgokat és happy end. Vagy ha nem, akkor a következő filmtől rebootolják az univerzumot.

A dc meg szóra sem érdemes, itt is mit akartak ezzel az ellenszenves fazonnal. El nem tudom képzelni, hogy valaki önként beül megnézni.
18. Odin  PlayStation.Community tag
2019.04.23. 10:41:56
LV4
Régebben, amikor kezdtek olyan filmek kijönni, mint a Penge, X-men vagy a Nolan-es Batman-ek, még kedveltem is a képregény-adaptációkat, de az utóbbi években amikor beültem a moziba és 5 előzetesből 4 Marvel/DC volt, kezdett kissé tele lenni a tököm és ezután a trailer után pedig totálisan hidegen hagyott a téma.

https://www.youtube.com/watch?v=DblEwHkde8U

Csak az első 20 másodperc a lényeg! Vundervuman beba#&@a az ajtót, majd elhajol egy golyó elől ( hozzáteszem, a 100 éves Mátrixban 1000x jobban megcsinálták a bullet-time effektet, de hát, akkor még vették rá a fáradságot ), majd egy nyálfolyatós kripli tarkón veri a puskatussal. LOL! Először azt hittem ez valami vicc, de sajna nem. Igen, volt olyan félkegyelmű producer, aki ennek zöld utat adott!
17. Onimushaman  Szerkesztő
2019.04.23. 06:22:43
LV24
Barátokkal erős 10/6 volt. :D
señor
16. Re-tech  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 20:32:19
LV7
Válasz 15. martin üzenetére:
Na de gyakorlatilag az volt az egyetlen képessége,amit használt....és azt is menekülésre...
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
15. martin  Főszerkesztő
2019.04.22. 19:39:54
LV27
Csodálom, hogy azt az egy darab rendes shazamozást legalább beletették ott a háztetőn.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
14. Re-tech  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 19:05:34
LV7
Válasz 8. zodiac55 üzenetére:
Egy szerencsétlen nyámnyila ló*aszjóska,nem is értem,hogy gondolták ezt,szinte csak kap meg menekül,rohadt idegesítő.
Én nem ilyen Shazam-ra emlékszem a szupi rajzfilmek idején.:)
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
13. VictorVance  Szerkesztő
2019.04.22. 18:04:26
LV19
Válasz 11. PDHiv üzenetére:
Van olyan, amitől érdemes elvárni, van olyan, amitől nem.
Örülünk?
12. ColdHand  Szerkesztő
2019.04.22. 18:03:12
LV22
Válasz 11. PDHiv üzenetére:
Mivel az egyes képregényekben vannak mélységek, ez elvárható a filmektől is. Volt is már rá példa.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
11. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 17:37:09
LV1
Én teljesen kimaradtam a szuperhős moziverzumból. Ezeknek amúgy nem az lenne a céljuk, hogy elk#rjanak a családok vasárnap du. 10.000Ft mozijegyre, nachosra, kólára és kész? Ennyi, mást nem akar. Vagy nem? Komolyan képregénytől/hollywoodtól mélységet várni szerintem tévút. Vagy rosszul gondolom?
10. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 17:28:57
LV12
Válasz 9. martin üzenetére:
Jól hangzik. Nem tudom, hogy a DC-nél milyen arcot vágnak ezután a film után.
"Si vis pacem, para bellum."
9. martin  Főszerkesztő
2019.04.22. 15:46:50
LV27
Válasz 8. zodiac55 üzenetére:
És még nem láttad a főgonoszt. Ócska ripacs egy brit tévékomédiából.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 15:02:47
LV12
Válasz 6. martin üzenetére:
Nem tudom, hogy miért, de a főszereplő egyszerűen rettenetesen idegesít.
"Si vis pacem, para bellum."
7. Noob  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 15:02:37
LV6
Nem láttam még és nem is fogom megnézni, de szar.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
6. martin  Főszerkesztő
2019.04.22. 14:59:04
LV27
Válasz 2. zodiac55 üzenetére:
Ha soha nem nézed meg, akkor sem vesztesz az ég világon semmit.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. ColdHand  Szerkesztő
2019.04.22. 14:58:52
LV22
Válasz 4. danteneverdie üzenetére:
Ez jobb valamivel az Aquamannél. Az a film egy katasztrófa volt.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
4. danteneverdie  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 14:54:57
LV2
minimum Aquaman szintű Superman és Batman filmek kellenek az igazi áttörő sikerhez.
less talk, more screams!
3. ColdHand  Szerkesztő
2019.04.22. 14:53:39
LV22
Válasz 2. zodiac55 üzenetére:
PS Plus-ban jó lesz.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.04.22. 13:21:37
LV12
Válasz 1. martin üzenetére:
Nem láttam még, de ezután nem is szeretném.
"Si vis pacem, para bellum."
1. martin  Főszerkesztő
2019.04.22. 12:25:52
LV27
Nem jó film.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.