PlayStation.Community

2019.04.21. 10:49 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
A jövő autós játéka.

A világ jelenlegi állása szerint a belső égésű motorok leáldozóban vannak. Évről-évre egyre inkább jönnek fel az elektromos árammal működő autók a piacon, és ez a motorsportok terén sincs másképp. Az elektromos formaautók és a hibrid meghajtással rendelkező versenygépek saját sorozatot is kaptak, nézettségük kifejezetten jó számokat produkál, és az izgalom sem marad el ezeken a versenyeken.
A buliból persze a videojátékok sem maradhatnak ki, a témára elsők között a 3DCloud.it csapata harapott rá. A tavalyi felemás All-Star Fruit Racing arcade móka után idén a Xenon Racer eszeveszett futamai alatt mutathatjuk meg, ki 2030 legjobb pilótája.
A kor kiválasztása kiváltképpen érdekfeszítő, hiszen a valós városok egyes részei felhőkarcoló mámorban jelennek meg, a neonfények áradatáról pedig ne is beszéljünk. Nehéz elhinni, hogy röpke 11 év alatt ennyi minden megváltozik majd, de még abban sem vagyok biztos, hogy 50 év elég lesz-e a játék által lefestett világ valóságba való átültetéséhez.
A realizmus némi színfoltja, hogy a járgányok továbbra is négy keréken gurulnak, ámbár a sebesség elképesztő. A versenygépek eszméletlen teljesítménye és teljes elektromossága a Xenon nevezetű nemesgáznak köszönhető. Érdekes elgondolás, mindenesetre az üvöltő benzines motorokat elfelejthetjük, helyette süvítő menetszél és az eszméletlen gyorsaság lesz az úr.
Kellemes változatosságot nyújt a játék és az autók is nagyon jól néznek ki. A versenyek változatosságáról a több különböző játékmód gondoskodik, hiszen próbára tehetjük magunkat a standard körverseny mellett, az aracde játékgép stílusú, idő-visszaszámolós futamon és elimination eseményeken.
Karrierünk során mindenféle körítés nélkül kell versenyeket és bajnokságokat teljesíteni, amikért cserébe fejlesztéseket kapunk. Az autókhoz előbb vagy utóbb hozzá kell nyúlnunk, hiszen az egyre nehezedő versenyek során többször is az a bizonyos pár plusz lóerő fog dönteni, és erre a játék is felhívja a figyelmünket, ráadásul magyar nyelven. Üde színfolt ez a kis apróság, még ha túl sok szöveg nincs is a szoftverben, és ami van, az is néhol Google-fordítóra emlékeztető pontossággal jelenik meg, de annyi baj legyen, értékeljük a fejlesztők lelkesedését.

Sajnálatos módon nem a fordítás lett a legrosszabb pontja a játéknak. Az autók irányítása különösképpen nehézkes, de ha még rá is érzünk, akkor sem mondható dinamikusnak. Brutális a tempó, olykor akár 400 km/h feletti, ez viszont a kanyarodásnál elég komoly problémát jelent. Jelentősen vissza kell lassítani a gépet, ha normális szögben, falnak csapódás nélkül akarjuk bevenni az adott jobbost. Másik megoldásként a driftelést tudjuk alkalmazni, viszont itt teljesen bizonytalan, hogy mikor hajlandó a jármű kicsapni a farát és megindulni keresztbe. Nagyon pontatlan az algoritmus, ami ez alatt a mechanika alatt dolgozik, és ha egy ilyen apróság miatt megy el az adott futam, akkor bizony nem fog sokáig tartani a lelkesedés és a jókedv. Idő-visszatekerés nincsen, cserébe a klasszikus újraindítás lehet a barátunk egy elrontott szakasz után.
Az arcade versenyjátékokra jellemző „gyorsan utolérjük az ellenfelet” dolog itt nem játszik, ami betudható az őrült tempónak így ha ledaráljuk az autók életcsíkját a folyamatos ütközésekkel, akkor jócskán hátul fogunk kullogni, mire újra a pályán találjuk magunkat. Itt jöhet szóba a boost, amit három löket formájában tudunk elhasználni, gyűjtése pedig drifteléssel és bónusz mezőkön való áthaladással megoldható. Mindettől függetlenül a szimulátor jelzőt sem aggatnám a Xenon hajtású gépek versenyjátékra, mivel a nehézség mellett egy jól működő és kidolgozott fizika is kellene, hogy párosuljon a maximális élményhez, ez pedig messze nincs meg.
A sok idegesítő hiba és gyermekbetegség ellenére valamennyire élvezhető a stuff, sokat kell még fejlődnie, de nem reménytelen a dolog. A tartalom bőséges, hiszen egy tökéletes teljesítményű és kinézetű autó összerakása sem egyperces munka, és a karrier is egészen hosszúra sikerült. Ha pedig már kezdenénk megunni, akkor ott az osztott képernyős mód, ami külön öröm, mivel egyre több játék repertoárjából hiányzik ez a szórakozási forma.
Az online részleg sem összecsapott munka, szintfejlődés és, kioldható apróságok jelentik a plusz motivációt, ami ideig-óráig szórakoztatónak mondható.
A grafikát tekintve sajnos semmi kiemelkedőt nem nyújt a program. Előfordulnak hangulatosra megcsinált városok és a kocsik kidolgozottsága is megfelelő, de az állunkat nem ettől fogjuk a padlón keresni. Legtöbb esetben az álló helyzeti képek pofásan festenek, de amint mozgásba lendülünk a motion blur tönkre vágja az egészen, amit a screenshotok is jól szemléltetnek. A helyszíneket illetően jó pár kontinenst bejárhatunk, ha elég kitartóan teljesítjük a versenyeket. Versenypályával szolgál a felkelő nap országa, az Egyesült Államok több városa és az Emírségek robbanásszerűen fejlődő városa, Dubai is. A változatosságra tehát nem lehet panasz, a tökéletestől azonban messze jár az olasz fejlesztőgárda.

Összességében a koncepció nem lett volna rossz, azonban több apróság is akad, ami miatt nem áll össze a játék és ez hamar kedvét szegheti egy átlag playernek. Aki úgy érezte, a Wipeout neki túl sok, viszont a jelen kor négykerekűitől szívesen elrugaszkodna, annak megéri próbát tenni a Xenon Racer elektromos autóival. A játék valahol e két kategória között helyezkedik el, ámbár minőségben is a jó és a rossz között van, ez viszont nem mindenki számára lehet megnyerő - főleg, ha az árat is figyelembe vesszük.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 14990 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. HolfyTeebee  PlayStation.Community tag
2019.04.23. 04:23:33
LV3
Néztem róla gameplayeket, konkrétan vibrál a szemem tőle. Belső kamerából élvezhetetlen.
Meg túl van árazva, 7000ért még eljátszana vele, aki szereti az arcade vezetést, de ennyiért...
Keresztet fogok a majmának, azt PÁFÓ! :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
XENON RACER
SOEDESCO
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Fantáziadús megoldások a járgányok terén, tartalmas karrier és online részleg
Negatívum
Nehézkes és pontatlan irányítás, évekkel visszamaradott grafika