PlayStation.Community

2019.04.19. 16:14 Kedvcsináló
4 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Értékeld a cikket!
Kéretem a papagájt a vádlottak padjára!

Kevés olyan passzívan lapuló alkotás van a videojátékok világában, mint az Ace Attorney sorozat, mely úgy van ott az átlagos játékos szeme előtt, hogy az talán nem is tud róla. Lehet, hogy soha életedben nem hallottál a szériáról; vagy a címe ugyan dereng, de még nem játszottál egyik részével sem; ugyanakkor szinte biztosan találkoztál már vele utalás formájában máshol, például játékokban, az interneten, vagy esetleg tévésorozatokban. Személyesen tapasztaltam ezt meg, mikor barátokat kérdeztem a progiról: többen is mondták, hogy soha életükben nem hallottak róla, pedig az interneten korábban már aktívan használtak képeket vagy kifejezéseket az Ace Attorney-ből. Ott van például az "OBJECTION!" felkiáltás, mely pont ebből a gémből ered, s gyakori vendége más japán játékoknak is (ott "Igiari" formában szerepel). Legutóbb például a Steins;Gate tesztelése közben találkoztam vele....
A széria népszerűsége töretlen maradt az évek során, Japánban anime és mozifilm is készült belőle. Összesen 6 rész jelent meg a sorozatban Nintendóra, emellett 5 spinoff, viszont utóbbiak közül sajnos nem mindegyik játszható angolul. Phoenix Wright bírósági kalandjai eddig viszont nem voltak játszhatóak más konzolokon (a telefont nem számolom annak), így az első rész 2001-es megjelenése óta most először vándoroltak át PlayStationre, méghozzá trilógia formájában! És, hogy hogyan fest egy eredetileg GBA-ra szánt játék PS4-en? Pompásan! A Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy az első három játékot tartalmazza a sorozatból - lássuk is őket!
Phoenix Wright: Ace Attorney

A nyitóakkord egy fiatal, kezdő ügyvéd, Phoenix Wright első tárgyalásait követi nyomon. Első ügye mindjárt balfék gyermekkori jóbarátjának védelme lesz, akit gyilkossággal vádolnak.
Már az epizód elején láthatjuk a valódi tettest (a la Columbo), tehát végeredményben el kell érnünk, hogy az meglakoljon és az igazság a felszínre kerüljön. A tárgyalás a japán jogrendszert veszi alapul, de mi általában csak 3 napot kapunk megnyerni az adott ügyet. Feladatunk a szemtanúk kihallgatása, esetleges bizonyítékok megtalálása, majd a különböző hazugságok leleplezése.
A nyomozás menete epizódonként változik: van, amikor egy helyszínre kell ellátogatnunk és kikérdeznünk másokat, máskor eleve nálunk van már minden szükséges bizonyíték. A szemtanúkat néha elég kikérdezni, de gyakran különböző bizonyítékokkal kell kicsikarnunk az igazat. Ezen kívül meg tudjuk vizsgálni a helyszíneket is, az érdekesebb dolgokról pedig Phoenix véleményt alkot.
A tárgyaláson segítségünkre lesz egy társ, eleinte Mia, a főnökünk, később Maya, a húga. Maya, mint spiritiszta médium, visszatérő segítségünk lesz a játékok során.
Ellenfeleink az ügyészek (legtöbbször Miles Edgeworth), akik mindenáron el akarnak érni egy esetlezárást, akkor is, ha annak az igazsághoz semmi köze nincsen. Az elkövető is mindig a közelben van, dolgunkat megkönnyítve. Bár az esetek általában brutális gyilkosságok körül folynak, a hangulat vidám, köszönhetően az őrült szereplőknek, helyzeteknek, és a teljesen eltúlzott reakcióknak.
Minél jobban közelebb járunk az igazsághoz és leplezzük le a hazugságokat, az elkövetők reakciója annál hevesebb lesz. Nem spóroltak az animációval, minden egyes elkövető teljesen lehetetlenül és őrülten néz ki, még komikusabbá téve a helyzetet. Ennél csak maguk a tárgyalások furcsábbak: teljesen normális, hogy egy papagájt szólítsunk a padba, vagy, hogy egy megidézett szellem segítségével írt lista legyen a segítségünkre. Nem veszi magát komolyan a program, a szóvicc nevek és a dialógusok nem untatják a playert, s ez sokat segít, ugyanis mindenre figyelnünk kell.
A játék nem jegyzi meg az egyes megfigyeléseket, nem is tolja az orrunk alá a program, mit is kell csinálni, így fontos figyelni a részletekre és dolgoztatni agytekervényeinket.
Ha elrontanánk valamit, nem kell aggódni, a jobb felső sarokban lévő mérce jelzi, mennyi próbálkozásunk maradt, hogy prezentáljuk a korrekt tényt.
Gyakran persze a bizonyítékok sem segítenek, ilyenkor több információt kell kérnünk az egyes állításokról, majd eldönthetjük, hogy továbbmegyünk-e a kérdezősködéssel, vagy sem.
Amikor egy esetnek vége, azzal feloldottuk a következőt, de a játékok között is szabadon válthatunk a főmenüből. Menteni ritkán lehet, általában csak egy tárgyalási nap után, így szánjunk elég időt a haladásra. Az első epizód összesen öt fejezetet tartalmaz.
A zene ugyan tükrözi az eredeti GBA származását, de hangzása maradandó és illik minden szituációhoz. A grafika gyönyörűen fest - később kitérek rá jobban - a hangulat és sztori fergeteges, így örömmel adom rá a "virtuális" 10 pontot... de ez csak a kezdet, maradt még két játék a csomagban!

Phoenix Wright: Ace Attorney − Justice for All

Ez a második játék a sorozatban, itt címszereplőnk amnéziájával indít. (Ez mondjuk megengedi, hogy a játékos is visszarázódjon a kezelésbe.) Szerencsére Phoenix rögtönözve is képes megvédeni túlságosan lelkes rendőr kollégáját, majd új bonyodalmakkal kell szembenéznie, Edgeworth ugyanis eltűnt, helyette új vádló érkezik Franziska von Karma személyében, aki pedig szeret ostort is vinni a tárgyalásaira.
Az új karakterek mellé új mechanika is társul: kikérdezéskor az egyén képes elhallgatni dolgokat, amikre rámutathatunk, és egy kis misztikus tárgy használatával felfedhetjük a "belső gátlásaikat", amik lakat formájában jelennek meg. Hogy ezeken keresztüljussunk, meg kell találnunk bizonyos tárgyakat, amikkel rávehetjük őket a vallomásra. Újdonság még a profilok prezentálása: ezeket is használhatjuk az érvelésünk során
Ezen kívül a játékmenet nem változott, viszont a történet rövidebb lett (az eredeti GBA limitációi miatt), így csak 4 fejezet fért bele ebbe a részbe. Minden maradt a régiben az első epizódhoz hasonlóan, az szövegezés továbbra is kiváló, az esetek őrültek és kreatívak, egyedül a fejezetek csökkenése sajnálatos - de 9 pontot így is simán megér!

Phoenix Wright: Ace Attorney − Trials and Tribulations

A trilógia utolsó része, mely egyben Phoenix főszereplésével az utolsó kaland. Rögtön visszaemlékezéssel indítunk: Mia, Phoenix korábbi mentorának második tárgyalását kísérjük végig 5 évvel korábban, mikor kezdőként egy elég bonyolult gyilkossági ügybe keveredett, aminek az első számú gyanúsítottja az egyetemista Phoenix volt. Ez az eset adta meg egyébként Phoenixnek az utolsó löketet ügyvédi pályája felé vezető úton, de más szereplőknek is fontos fordulópontként szolgált. E rész ügyeletes ügyésze a rejtélyes Godot, akinek a felbukkanására nem kell sokat várnunk, de megjelenik minden korábbi karakter is, majd a trilógia is méltó lezárást kap. A program újításokat nem tartalmazott, viszont visszatért az öt fejezethez, és továbbment a szereplők jellemábrázolásával is. Minőségileg nagyon stabil tudott maradni, landol rajta a 9-es!
Meg kell mondjam, kiválóan sikerült a trilógia felújítása. A Capcom jelenleg új reneszánszát éli, ebben a szellemben vették elő a Phoenixék kalandjait is egy kis felturbózásra. Minden egyes háttér, tárgy, karakter portré, mozdulat alapos ráncfelvarráson ment keresztül, gyönyörűen fest nagyképernyős TV-n. A rajzolás is kiállta az idő vasfogát, a stílushoz gyorsan hozzászokik az ember szeme. Szinkron nincs, de emiatt is maradandó, mikor a közbevágásokat beüvöltik angolul a karakterek. Töltési idő szinte nem is létezik, minden villámgyors, viszont a mai visual novelek elengedhetetlen része, a tekerés és a gyors mentés/visszatöltés sajnos nem került bele a trilógiába.
Örvendetes látni, mikor egy megbecsült sorozat méltó bánásmódban részesül és a kiadó nem csak olcsó pénzlehúzásnak használja a remaster kifejezést. A hangulat garantáltan magával ránt mindegyik epizód során, minden egyes főbb "Objection!" beüvöltésnél extázis járja át az embert, és történetek is maradandóak. Bárki, aki valaha is látott bűnügyi sorozatot és tetszett neki, próbálja ki ezt az alkotást - főleg, hogy az árcímke még egy remasterhez képest is alacsony, 9190 forint a Store-on. Találkozunk a tárgyaláson!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 9190 Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Onimushaman  Szerkesztő
2019.04.22. 01:37:33
LV24
Válasz 3. mazy üzenetére:
Danganokon aludtam be nagykepernyon, ezert az utolsot Vitara vettem meg.

Viszont ezt be fogom probalni, mert regota foglalkoztat.
señor
3. mazy  PlayStation.Community tag
2019.04.21. 08:16:32
LV1
Klasszikus handheld game, kanapen nagyteven nekem tul statikus, bealvos. Talan majd negyedaron valamikor.
2. PDHiv  PlayStation.Community tag
2019.04.20. 14:57:50
LV1
Ds2-őn próbáltam a demót, de hülye vagyok ehhezba játékhoz.
1. martin  Főszerkesztő
2019.04.19. 19:39:53
LV27
Wilson kollégám hogy imádta ezt a Konzolnál.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Virtuális Futballigazság Döntő
2019.07.25. 22:00 PlayStation.Community
18 hozzászólás
Szerző: martin
...azaz csapatért játékot, vagy játékért csapatot?
Horizon Chase Turbo (PS4, PSN)
2019.07.22. 13:44 PS+ játékbemutatók
6 hozzászólás
Szerző: DrZaius
100% nosztalgia.
Minesweeper Genius (PS4, PSN)
2019.07.20. 16:20 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Sheodon
Aknakereső újratöltve.
Slay the Spire (PS4, PSN)
2019.07.19. 09:42 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Na még egyszer, utoljára.
DRAGON QUEST BUILDERS 2 (PS4)
2019.07.17. 17:06 Játékteszt
7 hozzászólás
Világokat építünk!
18 Floors (PS4, PSVR, PSN)
2019.07.16. 09:47 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négyemeletnyi borzalom.
Képregény - A sötét lovag visszatér
2019.07.14. 10:35 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az utolsó szuperhős-képregény.
Vaporum (PS4, PSN)
2019.07.14. 10:21 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy elfeledett zsáner feltámadása, ráadásul magyar nyelven!
Sorozat - Stranger Things: Season 3 (2019)
2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Végtelen történet.
BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT (PS4)
2019.07.12. 13:34 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Klasszikus képlet, komoly vérfrissítés.